un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 29 ianuarie 2023

29 Jan 2023  ·

GÂNDURI  ·

19 comentarii

67 de jurnaliști au murit în timp ce-și făceau meseria în 2022. Cel puțin 41 dintre ei au fost omorâți ca răzbunare pentru materialele publicate.

Premii pentru fotografii minimaliste. Frumoase toate și arată că poți obține imagini bune cu atât de puține elemente în cadru. Uneori este interesant ce nu poți vedea în cadru sau pur și simplu perfecțiunea unui simplu obiect.

Cursul Yale despre fericire a fost adaptat și pentru adolescenți. Cursul acela este foarte mișto, vă arată cu studii științifice ce înseamnă fericirea, dincolo de ce sumă nu-ți mai aduce satisfacție un salariu mai mare, cât contează în fericire relaționarea cu oamenii sau să faci activități plăcute șamd. Vă sfătuiesc să-l faceți, este gratuit și interesant, și poate varianta pentru adolescenți este de arătat celor tineri.

Pick-up truck-ul ca mașină uzuală. Americanii își cumpără trucks, dar foarte puțini transportă sau tractează ceva cu ele. Bena a ajuns să fie de dimensiuni chiar mici față de începuturile camionetelor.

Ce mai face Marie Kondo. După 3 copii, se pare că nu mai are așa multă ordine în casă. Eu speram că poate are o soluție măcar pentru casele cu 1 copil.

Rusia este bănuită că a încurajat atacuri teroriste în Madrid, anul trecut. Scopul era ca țările europene să o lase mai moale cu politica anti-rusească de după invazia Ucrainei.

Hong Kong va interzice CBD-ul și se vor închide toate magazinele care-l vând. De fapt, se introduc și pedepse serioase pentru folosire și deținere, deși CBD-ul nu îți dă vreo mare euforie. Practic, se introduce aceeași lege ca și în China. Partidul îi vrea tunși.

Îmi place noul trailer de la Shazam:

Army Corps of Engineers a scos un calendar cu pisici.

În America va intra la vânzare JR-15. Este o pușca semiautomată care arată ca un AR-15, dar cu 20% mai mică. Este foarte bună pentru copii, care o pot ține mai ușor în mână, zice fabricantul. Marjorie Taylor Greene suggested that the children who died at Uvalde should have been armed with JR-15s. “At least they could have defended themselves since no one else did, while their parents were held back by police,” she tweeted. Păi dacă nu au putut înarma profesorii, cum a vrut Trump, atunci direct copiii…

Tot în SUA, proteste în cazul în care 5 polițiști au bătut până au omorât un șofer pe care l-au oprit în trafic. Omul a fost filmat în timp ce era bătut inclusiv încătușat, țipând după maică-sa, iar ambulanța a fost chemată foarte târziu de polițiști.

Angajatul care a fost tras în motorul unui avion, în Alabama, a ignorat toate recomandările de siguranță. Chiar și așa, ce ghinion. Fix acel angajat, fix acolo, fix când avionul avea probleme cu generatorul electric și trebuia să țină un motor pornit ca situație excepțională.

Zincul poate ajuta pacienții cu fibroză pulmonară idiopatică. Habar nu aveam că există această boală mortală.

5 sate franceze de vizitat. Rocamadour arată interesant. Pe de altă parte, mi-ar plăcea sa văd Yanjin, arată spectaculos.

Sketch-ul acesta din SNL despre Miss Universe le-a ieșit foarte bine:

Amsterdam a construit o parcare subterană pentru 7.000 de biciclete. A costat 60 de milioane de euro, nu este pentru automobile, va fi extinsă în februarie la 11.000 de biciclete și bike-sharing. Chestii uzuale prin alte țări.

Un fost general pro-vestic câștigă alegerile în Cehia.

Pentru prima oară, în Japonia au murit mai mult de 10.000 de oameni de covid într-o lună. Just a reminder că pandemia încă există și face victime.

Usain Bolt a rămas fără banii din contul de investiții. Au dispărut din contul firmei de investiții.

    19 comentarii

  1. Foarte interesant în cazul celor cinci polițiști care au omorât bărbatul pe care îl arestaseră este faptul că si ei si victima sunt negri. Asta este cel puțin ciudat si poate indica faptul că si pentru niște polițiști negri, în mod automat un negru este un infractor

      (Citează)

    • Când deținuții negri din US prisons sunt cam de 5 ori mai mulți decât cei albi, fie infractorii albi sunt tratați cu indulgență fie cei negri sunt nevinovați.

        (Citează)

    • Vali, esti bun de judecator.

        (Citează)

    • Vali:
      Când deținuții negri din US prisons sunt cam de 5 ori mai mulți decât cei albi, fie infractorii albi sunt tratați cu indulgență fie cei negri sunt nevinovați.

      Sau poate procentul corespunde în linii mari cu numărul de ticăloșii făcute? Deci, nu-i problema că polițiștii respectivi s-au comportat banditește , e problema că-i victima de o anumită culoare. Zici că unii și-au implantat un filtru de social media în…să zicem creier.

      Dacă măcar unul dintre polițiști era alb, urlete și isterii pe temele cunoscute și răsfrecate. Așa e mai complicat, încercăm să tragem puțin la temă prin prisma victimei. Dacă victima era hispanic, sau asiatic, probabil scandal mult mai redus, iar dacă era alb, cu siguranță și-o merita.

        (Citează)

  2. Parcarea aia din Amsterdam nu e subterana, e subacvatica.
    Ca fapt divers, costa 1.35 euro pe zi, incepand din ziua 2. Deci 40 de euro pe luna ca sa parchezi bicicleta.

      (Citează)

    • Mi se pare enorm costul de constructie, care se ridica la peste 8500 de euro pentru fiecare bicicleta.
      Tinand cont de asta, tariful zilnic este foarte mic. Adica, daca nu ar fi nevoie de mentenanta si cineva ar lasa acolo bicicleta permanent, abia in 18 ani si-ar recupera Primaria banii. Dar daca iei in calcul si cheltuielile zilnice, probabil termenul se ridica la peste 30 de ani.

        (Citează)

    • Când te gândești la prețul de construcție, trebuie sa privești in ansamblu și sa vezi ce impact are asupra dezvoltări orașului. Eu, ca și fost locuitor al acestui oraș consider acest proiect de o importantă cruciala. In Olanda foarte mulți au câte doua biciclete, una o folosesc de acasă pana la cea mai apropiata statie de tren/autobuz, și cealaltă de la gara pana la munca. Astfel bicicletele vor sta peste noapte parcate in apropierea gărilor marilor orașe.

        (Citează)

    • @Andrei G, majoritatea lasa bicicleta acolo dimineata cand pleaca la serviciu cu trenul si o iau seara cand se intorc, sau o lasa seara cand pleaca spre casa si o iau a doua zi dimineata cand pleaca de la gara spre birou. Deci e mai mereu gratis.
      Parcarile anterioare de la gara centrala erau niste porcarii foarte greu de folosit. Intr-o mare de mii de biciclete, este important sa vezi unde ai loc liber sa parchezi, altfel faci 5-10 minute cu bicicleta de acasa pana la gara si inca 15 ca sa gasesti un loc sa parchezi bicicleta. Nu e deloc convenabil…
      Dar ofera-le oamenilor conditii ok pentru o calatorie cap-coada fara masina de acasa pana la birou si in cativa ani scoti investitia prin cat de fericita e toata lumea care traieste sau lucreaza in orasul tau.

        (Citează)

  3. Sa nu uitam de postarea oficiala publicata de organizatie a UN pe twitter, dezgustata ca sunt si jurnaliste omorate, ca nu e acceptabil asa ceva. In esenta ca jurnalistii ucisi ar trebui sa fie toti barbati, nu se poate sa fie si femei.

    Nimeni n-a avut nici o problema cu mizeria asta, cu jegul asta, nici o atitudine luata, nici o repercusiune cu discriminarea si ura evidenta impotriva barbatilor perpetuata public de o organizatie mondiala.

      (Citează)

  4. Aspirarea în motorul avionului s-a petrecut si la case mai mari, dar respectivul a scăpat avînd echipament de protecție (cască metalică probabil, la ce scîntei au ieșit în spate).
    https://youtu.be/AF55oyAJDBk?t=36

      (Citează)

  5. Am incercat sa vad filmul evenimentelor cu tipul asta.
    1 politia il suspecteaza ca e sub influenta dupa cum conduce
    2 il opreste, il da jos din masina, il culca la pamant, dar reuseste sa fuga
    3 este interceptat dupa cateva minute din nou, culcat la pamant, legat si batut urat

    Politistii zic ca a prins arma unuia din ei si a incercat sa o ia. Zic ca era puternic si high.

    In cel putin una din faze mi s-a parut ca pretinde ca se va supune numai ca sa poata sa loveasca prin surprindere. Chestie care e foarte urata, fiindca a doua oara nu te mai crede nimeni si te rezolva prin violenta.

    Oricum, foarte multa violenta. Cate incidente de genul asta se intampla in fiecare zi in zona aia? Cineva spunea ca in Memphis nu se simte in siguranta nicaieri in oras. Statistica zice ca e a doua cea mai violenta zona metro din SUA.

    Daca cineva crede ca violenta din jur nu duce la actiuni mai dure din partea politiei…

    Sa zicem ca era o zona buna, cu fara probleme, si tipul reusea sa fuga. PLM, e sub influenta, avem masina lui, l-am identificat, mergem maine cand se trezeste din betie si il luam.

    Intr-o zona proasta, in care X100 mai multe crime, daca reuseste sa ne scape e o catastrofa, pentru ca se raspandeste zvonul si acum toti o sa incerce sa ne scape. Exemplul I.

    Alt exemplu, dupa 2 incidente violente pe zi la al treilea politistul o sa vrea sa ii puna capat mai rapid si deci mai violent.

    Intotdeauna mi s-a parut ciudat ca in SUA te avertizeaza ca turist ca in nici un caz sa nu pasesti in anumite cartiere. Mi se pare ciudat ca le tolereaza.

    In fine, ca sa inchei un cearsaf mai lung decat intentionam, cred ca problema americana nu e rasismul, ci existenta unor zone mult mai violente decat media, unde si politia tinde sa devina mai violenta. Se cheama adaptare. Iar cand proprietarului din Beverly Hills i se da o scena din asta, nu intelege de unde vine atata violenta, cand politistul din Beverly Hills se poarta atat de civilizat…

      (Citează)

    • Noi suntem la alt nivel, nici măcar nu îi mai arestăm astfel că nu ne doare capul cu faze d-astea violente, oameni suntem, cu cine ne mai facem concediile dacă ne arestăm drogații?
      Te-ai gândit că polițiștii ăia își riscau slujbele (și poate mai mult) dacă ar fi renunțat la capturare după ce au întâmpinat rezistență la reținere?

        (Citează)

    • Da, noi stam bine prin comparatie. Exemplele poate sunt fortate, fiindca nu fac parte din domeniul asta. Sunt sigur ca un politist poate da zece exemple mai bune.

      Vreau numa sa zic ca mi se pare foarte ciudat ca pe tine ca turist te avertizeaza sa nu intri in cartierele respective, dar se mira cand politistii care lucreaza in respectivele cartiere au altfel de reactii.

        (Citează)

  6. Andrei G:
    Mi se pare enorm costul de constructie, care se ridica la peste 8500 de euro pentru fiecare bicicleta.
    Tinand cont de asta, tariful zilnic este foarte mic. Adica, daca nu ar fi nevoie de mentenanta si cineva ar lasa acolo bicicleta permanent, abia in 18 ani si-ar recupera Primaria banii. Dar daca iei in calcul si cheltuielile zilnice, probabil termenul se ridica la peste 30 de ani.

    Rolul primariei nu e sa faca profit, ci sa ajute locuitorii orasului sa aiba o viata mai buna. Rol de care ăia se achita acolo.

      (Citează)

  7. Andrei G:
    Mi se pare enorm costul de constructie, […], abia in 18 ani si-ar recupera Primaria banii.

    In Amsterdam primaria considera asta o investitie in bunastarea locuitorilor. Asta e greu de cuantificat matematic.

    Constructia a fost foarte scumpa si planuirea ei a durat 12 ani pentru ca au construit-o sub râu, inconjurata de masini si tramvaie, langa o statie de tren si un nod central de metrou, in teren nisipos. E o bijuterie a ingineriei in constructii.

      (Citează)

  8. Andrei G:
    Mi se pare enorm costul de constructie, care se ridica la peste 8500 de euro pentru fiecare bicicleta.
    Tinand cont de asta, tariful zilnic este foarte mic. Adica, daca nu ar fi nevoie de mentenanta si cineva ar lasa acolo bicicleta permanent, abia in 18 ani si-ar recupera Primaria banii. Dar daca iei in calcul si cheltuielile zilnice, probabil termenul se ridica la peste 30 de ani.

    La noi dai 8-12k euro pe o parcare normala pt. masina in ploaie si vant. E un pret bun 8.5k avand in vedere conditiile date.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus