un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

A fost cel mai slab an pentru vânzări de telefoane din 2013 încoace, dar clasamentul este neschimbat

27 Jan 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Livrările de telefoane mobile au fost în 2022 la cel mai scăzut nivel de după 2013 încoace, zic statisticile publicate acum pentru anul trecut. Nu mă mir, anul 2022 a fost furtuna perfectă. A început încă din prima cu zvonuri despre inflație și recesiune, iar pe final de februarie războiul din Ucraina a aruncat în aer prețurile și a venit cu previziuni despre o criză puternică.

(Ce s-a întâmplat în 2013? Nu mai țin minte.)

Statisticile IDC vorbesc despre o scădere de 11,3% pe întreg anul, dar de 18% în trimestrul 4, când de obicei se cumpărau multe telefoane. În total s-au livrat 1,2 miliarde de smartphone-uri în 2022, dar sub așteptările tuturor.

Culmea, Apple stă în continuare cel mai bine în trimestrul 4, cu peste 72 de milioane de telefoane livrate. Într-un fel este de așteptat, pentru că în acel trimestru sunt proaspăt sosite pe piață noile iPhone-uri, dar pe de altă parte au fost cunoscute problemele lor de producție, China fiind lovită fix atunci de lockdowns. Pe locul 2 în Q4, Samsung, desigur. Xiaomi a avut cea mai mare scădere YoY.

Pe întreg anul, Samsung conduce detașat și, alături de Apple, au avut cele mai mici scăderi la -4%. Situația la încasări probabil că stă extraordinar de bine în favoarea Apple, care vinde doar telefoane premium, pe când la Samsung cele mai vândute telefoane probabil sunt din seria A2x sau A5x, nu flagship-urile. Din câte țin minte, seria S22 ajunsese pe la 30 de milioane de unități vândute.

Xiaomi și-a întărit poziția pe locul 3 în piață, dar alături de Oppo și Vivo au înregistrat o scădere masivă. Observați că Apple și-a crescut cota de piață față de 2021, de la 17,3% la 18,8%, pe când cea Xiaomi a scăzut de la 14% la 12,7%.

Oricum, din cifrele de mai sus rezultă că vom avea o perioadă de câțiva ani de Samsung-Apple-Xiaomi pe podium, iar locurile următoare aparțin BBK și brandurilor lor. Sunt curios unde intră Motorola în top.

sursa: IDC.

    17 comentarii

  1. Chiar daca la numarul de terminale vandute Samsung este in continuare pe primul loc, mi se pare impresionant cum Apple reuseste sa aiba o cota de piata de aproape 20% in conditiile in care vand telefoane de peste 1000 de euro.

      (Citează)

    • Apple nu vinde doar telefonul..ei vand o “experienta”.

        (Citează)

    • Apple vinde telefoane și peste 1000 de euro – 14, SE și Mini sunt sub. Dar la ei e destul de clar, nu prea vor să facă terminale ieftine și nici nu se vând – SE și Mini n-au fost niciodată un succes la nivel mondial, ci doar în anumite zone gen India.

        (Citează)

    • Google transformă androidul intr-un gunoi – platformă de livrat publicitate și făcut tracking. De aia Apple se menține cu o cotă bună, nu numai că au terminale bune. Toți vând o experiență, numai că Apple își tratează clienții mai puțin ca pe sclavi.

        (Citează)

  2. Topul ar fi fost substantial altul daca Huawei nu era supus ”sanctiunilor”. In noeimbrie 2022 am vandut prin Flip telefonul, un Huawei P30 Pro (apropo: prin Flip am primit aproape dublu față de o casă de amanet) și am luat un Samsung S22 Plus. Un telefon cu 3 ani mai nou si care pe hartie bate P30-ul la mai toate capitolele. In practica insă NU. In viata de zi cu zi e mai slab decat vechiul telefon in mai multe situatii. Am auzit voci ca de fapt in spatele pretextului cu spionajul Huawei prin centralele telefonice ținta era divizia de telefoane mobile deoarece se preconiza ca Huawei (si nu Samsung) să devină cel mai puternic concurent pt iPhone.

      (Citează)

    • Nu mă miră , telefoanele de ani asta au fost urate cu spume

        (Citează)

    • “Am auzit voci” – e grav să auzi voci, mai ales când vorbesc prostii

        (Citează)

    • @EGO, vocile alea pe care le-ai auzit ți-au explicat și de ce guvernul SUA avea un interes să protejeze cota de piață a Samsung, o companie coreeana care nu prea are nici o fabrică pe continentul nord-american?

        (Citează)

    • @Andrei G: pentru ca SUA și Corea sunt tari prietene? Dăă
      Tu chiar ai ceva de spus sau o faci pt voucher de 500 lei de la final de an pt primii 3 comentatori pe blog?

        (Citează)

  3. Observați că Apple și-a crescut cota de piață față de 2021, de la 17,3% la 18,8%, pe când cea Xiaomi a scăzut de la 14% la 12,7%.

    Pai e simplu:
    -cei cu bani nu au fost asa afectați de crizele recente și și-au cumpărat în continuare iPhone.
    – clasa medie probabil a fost precaută și a evitat achiziția sau au luat terminale mai ieftine.
    – clasa de jos nu și-au mai luat telefon sau au luat ceva ieftin.

    EGO:
    Topul ar fi fost substantial altul daca Huawei nu era supus ”sanctiunilor”. In noeimbrie 2022 am vandut prin Flip telefonul, un Huawei P30 Pro (apropo: prin Flip am primit aproape dublu față de o casă de amanet) și am luat un Samsung S22 Plus. Un telefon cu 3 ani mai nou si care pe hartie bate P30-ul la mai toate capitolele. In practica insă NU. In viata de zi cu zi e mai slab decat vechiul telefon in mai multe situatii.Am auzit voci ca de fapt in spatele pretextului cu spionajul Huawei prin centralele telefonice ținta era divizia de telefoane mobile deoarece se preconiza ca Huawei (si nu Samsung) să devină cel mai puternic concurent pt iPhone.

    Sunt de acord cu tine: “Samsung is shit,” comparat in realitate cu modele mai vechi de Huawei/Honor.

      (Citează)

    • Nu cred că e așa simplu. Nu știu ce înseamnă pentru tine cei cu bani, dar clasa medie poți considera că sunt cei din IT, că au o educație și un salariu care le permite o oarecare liniște. Ăia își permit un telefon nou atunci când e nevoie. Dacă or fi fost cumpătați sau nu, e treaba lor.

      Observ pe aici că mulți nu înțeleg cum gândește utilizatorul obișnuit de iPhone. Lumea ține minim 3 ani un telefon. Sunt puțini ăia care cumpără în fiecare an sau la 2 ani, iar asta nu e valabil doar la noi. În al doilea rând, nu toată lumea cumpără Pro sau Pro Max, așa că nu înțeleg de unde ideea asta că iPhone echivalează cu lingourile de aur. La o prelungire de abonament probabil că poți da 2-3 mii de lei pe un iPhone, iar dacă te ține 3-4 ani nu e o afacere proastă deloc. Ce vreau să spun e că atunci când ții mult timp un telefon, la un moment dat trebuie să-l schimbi și nu amâni prea mult momentul doar pentru că urlă unii criză.

      A crescut cota de piață mai degrabă datorită serviciilor și a direcției spre privacy în general (cel puțin teoretic), nu că bogații și săracii joacă după cum cred unii.

        (Citează)

  4. dam167:
    Nu cred că e așa simplu. Nu știu ce înseamnă pentru tine cei cu bani, dar clasa medie poți considera că sunt cei din IT, că au o educație și un salariu care le permite o oarecare liniște. Ăia își permit un telefon nou atunci când e nevoie. Dacă or fi fost cumpătați sau nu, e treaba lor.

    Eu nu judec ce fac, doar am zis “ca au bani” de dat pe asa ceva fără să-și pună probleme. De unde au banii nici asta nu ma interesează. Dacă ai de dat 7000+ lei / 1200€ pe un terminal dintr-o strigare (nu îl iau de la operator, nu fac rate pe el) îmi e clar ca vor continua sa cumpere aproape fiecare model nou, de unde și creșterea. După logica ta, dacă fiecare ar tine iPhone 3-4 ani, și Apple creste atâta din moment ce vinde an de an volume în creștere, atunci nu ar fi normal ca lumea de peste tot sa aibă numai iPhone? E asa?

    In jurul meu 70-90% din bărbații cu iPhone au varianta Pro sau ProMax și îl schimbă la max 2 ani, când de regula îl dau sotiei pe al lor. Cei mai mulți sunt pe iPhone din/pentru:
    – obișnuință
    – status symbol
    – undeva mai jos în lista sunt funcțiile “inovatoare”

    Iar la capitolul “prelungire abonament și achiziție de la operator” ți-aș sugera sa explorezi un pic costul total platit (telefon + abonament pt XX luni) comparativ cu prețul “la liber” al terminalului și un abonament lunar de o valoare justă (5-6Eur). Nimeni nu face gesturi de binefacere ci toți umbla după profit. De unde generează profit? De la “aia care pun botu'” într-o exprimare mai plastică.

    Iar dacă tu crezi ca iPhone = privacy te înșeli amarnic. Unele guverne au access. Vezi China unde e control total: Nu te aliniezi cu cerința partidului, îți închid/restricționează accesul pe piața lor. Vezi cum a început declinul Blackberry, de ce Google nu funcționează în China, de ce s-a retras Yahoo din China, de ce a dat chix Amazon acolo. Cu toate astea Apple vinde big time, Musk cu lugu-lugu către Partid poate produce Tesle local și le și vinde.

    PS: nu caut polemică, nu caut sa schimb părerea nimănui, însă mie îmi place cand cineva îmi mai deschide ochii prin articole/comentarii despre unele lucruri.
    N-am Apple, nu-mi doresc (cu toate ca modulul foto la iPhone e în top), nu rezonez deloc cu filozofia lor de brand. Îi apreciez pentru cum își cresc business-ul.

      (Citează)

    • Nu e logica mea aia cu 3-4 ani, uită-te prin presa internațională, mai caută un podcast și ai să vezi că aia e, la modul general, practica la nivel mondial. De asta nici Apple nu are nimic revoluționar de la un an la altul, că și-au dat seama că marea majoritate nu cumpără an de an un terminal nou. Motivele pentru care ai dat 7 mii de lei diferă și contează câți știi tu că fac asta o dată la 2 ani. Că dacă 90% din bărbații cu iPhone pe care îi cunoști tu sunt de fapt 9 din 10 oameni, asta nu e neapărat relevant la nivel global.

      Eu am luat telefoane și cu abonament și la liber, stai liniștit, am cam făcut calculele. Ideea e că poți lua un iPhone la 1000 de lei, în timp ce mulți pe aici vă împiedicați doar de Pro Max ăla care e 7 mii. Cine vrea neapărat iPhone îl poate lua și la o mie sau două – ăla mai ieftin, da, există și ăla. Atâta timp cât nu ai date despre vânzările prin operatori sau alte magazine nu văd ce rost are specula asta.

      Eu nu cred, ci știu că Apple în general merge pe cartea privacy. Indiferent câte găuri au terminalele lor, lumea mușcă, ceea ce e important și se vede în vânzări. Poate în China se întâmplă lucruri, dar lumea vede tweet-uri de la Huawei de pe iPhone și asta spune ceva.

      Nici eu nu caut polemică, dar anumite generalizări nu au nici un fundament și nu le văd rostul. Iar ideea că orice porcărie care e mai scumpă decât consideră unii că ar trebui să fie e status symbol e pur și simplu plicitisitoare. E de-a dreptul ridicol să ai în față un om cu haine care costă 2-3 mii de lei (alea de pe el în momentul respectiv, că acasă mai are în 3 rânduri la fel) și aă ai impresia că își etalează statutul cu un telefon.

        (Citează)

    • Nu stiu de ce esti revoltat acum, dar in medie telefoanele Apple sunt mai scumpe decat cele de la alti producatori. Iar telefoanele Apple sunt vazute ca fiind modele iestine.
      Si atunci, asa cum spune @Ariel, daca un producator de telefoane din gama premium a avut rezultate mai bune decat un producator din gama entry si mid level, putem spune ca cei din clasa sociala de jos au fost afectati mai tare decat cei din clasa de mijloc si clasa superioara.

      PS: studiile ale spun in general ca un posesor de iPhone il pastreaza 2-3 ani, cu o tendinta mai mare spre partea de inceput a intervalului.
      De exemplu in SUA media este de 24,7 luni, adica probabil majoritatea schimba telefonul cand expira perioada contractuala de 24 de luni pe care o au cu furnizorul de servicii.

        (Citează)

  5. @Ion: nu-i nimic grav, vocile pe care le aud mai spun si ca “sunt normal”, deci au dreptate.
    Acum serios, cred ca nu mai este nici un dubiu ca exista un război economic SUA -China ( și Radu a afirmat-o mot-a-mot), iar Huawei era în plina ascensiune pe piața de mobile. Nu mai știu și nici nu am răbdare sa caut acum pe net, dar dacă nu erau nr.1 pe Android prin 2018, sigur pana în prezent ar fi ajuns.

      (Citează)

    • Mi se pare atât de ciudat că Huawei, care era cel mai bun și cel mai tare producător de telefoane, a pierdut cotă de piață inclusiv în China, unde oricum nu se foloseau serviciile Google.
      Oare există o explicație și pentru asta? De ce chinezii nu mai cumpără cele mai bune telefoane din lume și preferă Apple, Xiaomi, OPPO?

        (Citează)

  6. Andrei G: Huawei

    pe scurt: – nu au mai putut sa-si produca procesoarele lor Kirin (fara access la TSMC sau Samsung fabs orice companie de gadget highend moare, inclusiv Apple)
    – find pe entity list nu au mai putut sa colaboreze cu o gramada de companii ca corning (sticla display, lentile de la camera), broadcom (wifi, bluetooth, light sensor, proximity sensor etc) , arm (tot ce e legat de optimizari ca soft sau battery life) , leica (soft camere) samsung( memorii si storage ) etc. astfel ani intregi de research si dezvoltare de soft nu a mai putut sa fie folosit si au trebuit sa gaseasca alternative pt soft si componente
    – nu au mai putut sa vanda telefoane 5G ( nu conteaza la romania dar pt chinezi e foarte important, operatorii au dezvoltat mult retele acolo)
    – cat timp au avut stockul de componente(~1 an) au rezistat (mai ales stocul de Kirin 9000)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus