un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce nu montez acum boiler sau centrală termică

15 Dec 2022  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

115 comentarii

Am văzut întrebarea asta recent, chiar îi mulțumesc lui Alin pentru grija arătată. De ce nu-mi pun boiler în baie, ca să am apă caldă chiar și atunci când pică RADET-ul? Și, pentru că motivul este același, o să explic și de ce nu mi-aș pune centrală termică în acest moment.

Motivul principal este banal de simplu: nu-mi place aspectul unui boiler instalat în baie, iar acest lucru contează mult pentru mine. Îmi place baia așa cum este în prezent, binișor aranjată, și un boiler nu s-ar integra acolo în acest moment.

Nu-i vorba doar de boiler în sine, care până la urmă nu arată rău, cât despre accesoriile sale. Ar trebui să trag țevi de apă pentru input și output, plus un cablu de alimentare. Toate acestea ar trebui să fie aparente, că nu stau să sparg faianța acum ca să trag țevile prin spate. Nu am nici priză de alimentare în baie, deci cablul de alimentare ar trebui ridicat pe perete până la tavan, dus pe lângă acesta și apoi găurit peretele ca să fac o trecere spre hol, unde am o doză de alimentare.

Not gonna happen. Ar părea o improvizație prea mare, iar mie mi-ar plăcea să fie frumos integrat precum în imaginea de mai jos.

Ca idee, n-am scris degeaba acele articole despre cum să ascunzi cabluri și prize prin casă, cum să ai puține lucruri pe birou, cum să ascunzi cablurile din spatele televizorului și altele. Nu-mi place să văd astfel de lucruri întinse pe jos sau pe sus. Cred că am mai spus prin alte articole că nu-mi mut desktop-ul în sufragerie pentru că nu vreau cabluri și nu s-ar potrivi în această cameră, iar în prezent am cumpărat un powercube și un cablu HDMI mai lung ca să ascund consola PS după mobilă, că nu-mi place să o țin lângă televizor.

Am eu greierii mei în astfel de probleme. Și așa mă enervează constant că în bucătărie a fost nevoie să trag un cablu electric pe sus, către hotă și altele, și mă deranjează vizual canalul de cablu prin care am fost nevoit să-l pun. N-am eu timp să rezolv câte astfel de probleme mici și decluttering aș putea face prin casă.

Boiler? Nu l-aș monta acum. Poate la o renovare serioasă, cu schimbat de gresie și faianță, ca să pot masca țevile noi. Altfel, ar trebui să fie o problemă foarte serioasă cu RADET-ul ca să montez unul, gen două luni de avarie constantă. În practică, însă, până în acest an nu am avut probleme de acest gen. În pandemie, când o parte din București se văita de lipsa apei calde cu săptămânile, aici în cartier curgea apă aproape fiartă, am măsurat-o la 62 de grade C într-o zi. În 2022 au mai apărut probleme, au mai fost zile fără apă caldă sau căldură, dar nu cât să caut alternative. Vom vedea cum evoluează 2023.

(Aș pune de fapt un boiler, dar dacă ar putea încăpea sub cadă, în spațiul dintre mască și cada efectivă. Am o cadă triunghiulară, este spațiu pe sub ea, un fel de boiler atipic sau modular s-ar potrivi pe acolo, dar nu există așa ceva. Asta da idee de business, însă.)

Din același motiv nu montez nici centrală termică. De fapt sunt multe motive la mijloc. Debranșarea este dificilă. Mie nu-mi place să umblu cu acte și cereri. N-am unde să montez centrala, plus că trebuie și vreo două găuri în perete pentru ea.

Apoi, problema cea mai mare este tot a țevilor aparente de apă. Dacă montez centrala în bucătărie și apoi trebuie să trag țevi pe jos pe podea, pe lângă perete, către trei camere și două băi, practic umplu casa de țevi vizibile. Inclusiv poziția actuală a caloriferelor este gândită pentru coloanele de apă ale blocului, ar trebui făcute multe modificări.

Poate la o renovare generală aș pune centrală, dar în acel caz aș pune încălzire în pardoseală. În apartamentul celălalt avem o centrală Vaillant și un sistem smart home Salus și încălzire în pardoseală, ceea ce-mi place pentru că elimină caloriferele vizibile și este mai confortabil când te târăști pe jos.

Personal, însă, nu văd de ce aș băga atâția bani în renovarea unui apartament vechi. Poate într-unul nou sau la o casă, dar că veni vorba de o casă, acolo aș prefera o soluție de pompă de căldură apă-apă sau aer-apă (și un șemineu 🔥) și eliminarea totală a gazului din casă. Vedem dacă s-o putea, în practică este ultima mea grijă, dar planul wishful thinking acesta ar fi.

TLDR: I don’t like clutter. Și nici improvizațiile și nici o casă în care contează doar funcția, nu și forma. Mai este mult până la pragul de enervare la care aș fi dispus la acest compromis.

    115 comentarii

  1. Nu vreau sa fiu carcotasa, dar sanatatea, copilului e mai importanta decat confortul vizual. Bine ca nu sunt asa extinse opririle RADET cum ne face presa (si vaicaretii de FB) sa credem. Mai e si solutia mutarii in alt apartament

    E putin OCD sa te deranjeze chestii atat de banale si te rog sa lasi asta deoparte daca apare cel mai mic risc pentru copil. Poti pune incalzitor instant, sa stea doar temporar in baie si panouri infrarosii in camere, care sunt chiar estetice

      (Citează)

    • Aide bre, ca pentru un copil de 1 an incalzesti apa intr-un ibric cat se spala el. Si-s destul de sigur ca-si iubeste si el copilul.

        (Citează)

    • add: incalzesti apa intr-un ibric

      apa calda nu iti trebuie numai pentru igiena de baza (si chiar si asa e complicat cu un ibric).
      mai conteaza sa ii placa experienta, sa ii deprinzi obiceiuri sanatoase (vrei sa ii placa sa se spele si cand o sa fie mai mare, nu sa fuga de situatie pentru ca era chinuit cu apa rece cand era mic).
      poate vrei sa il lasi (pe copil) sa se joace si sa experimenteze cu apa in cada pentru a ii diminua / elimina teama cand e nevoie sa inoate.
      etc..

        (Citează)

    • Bravo, ma gândeam eu că nu îmi iubesc copilul și nu ma gândesc la sanatatea ei pentru ca nu pun boiler. Gizăs.

        (Citează)

    • Matilda: ma gândeam eu că nu îmi iubesc copilul

      pai ce treaba are iubirea cu deciziile astea?
      multe decizii neinspirate se iau in lume tocmai din cauza iubirii (alea inspirate se iau datorita iubirii, evident :) )

        (Citează)

    • Lui Alice chiar îi place în baie, ieri cred că a stat 40 de minute în cadă jucându-se cu apa.

      Ana: Poti pune incalzitor instant, sa stea doar temporar in baie si panouri infrarosii in camere, care sunt chiar estetice

      Un instant ar fi și soluția mea, dacă mai apar avarii. Mi-a zis cineva că are un consum de aprox 1 kWh pentru 20 de litri.

      Cu căldura nu e problemă, e cald în casă, 24 de grade în general.

        (Citează)

  2. Deci toate operele din literatura română unde mioriticii își acceptă soarta fatidică chiar au avut un efect teribil asupra mentalității spațiului sub carpatic danubian. Sau erau , sunt și vor fi oglinda realității românești?

    “ I don’t like clutter. Și nici improvizațiile și nici o casă în care contează doar funcția, nu și forma. Mai este mult până la pragul de enervare la care aș fi dispus la acest compromis.”

    Forma peste funcție și ne spui ca ai un spirit ingineresc? Hahahaha

      (Citează)

    • Trebuie echilibru. Ce spune Radu e ca dacă am pune boiler ar fi doar funcție fără forma. Nici asta nu e ok, atata timp cât exista și alte soluții mai puțin intrusive. Sau ești fan funcție fără forma?

        (Citează)

    • Matilda: Trebuie echilibru

      pai echilibru nu inseamna ca atunci cand e nevoie mare de functie scade nevoie de forma (si invers)?
      adica nu iti trebuie designul perfect daca exista un minim de nevoie pentru functie.

      si radu a spus clar in articolul publicitar:
      “o problema FOARTE deranjanta”,
      “ma uit cu invidie”, etc.

      si oamenii i-au spus ca exista solutii, unele cu design foarte bun (chiar daca nu perfect), iar el spune acum ca de fapt NU e o problema.

      asta clar nu e echilibru (poate e ipocrizie?).
      ori ne minte cand incearca sa ne vanda ceva.. ori ne minte cand se supara pe comentariile primite.
      cine stie daca nu mai minte si prin alte locuri..
      asa ca poate de asta oamenii rectioneaza pe aici in felul asta.

        (Citează)

    • john2381: si oamenii i-au spus ca exista solutii, unele cu design foarte bun (chiar daca nu perfect), iar el spune acum ca de fapt NU e o problema.

      Asta nu înseamnă că este o soluție bună și pentru mine, că nu suntem clone. Îmi aleg eu soluția dorită, în funcția de gravitatea problemei. Aș vrea ca prin magie să apară o centrală termică în casă, frumos montată și cu țevile ascunse? Sigur, de ce nu! Dar nu trăim în perioadă cu magie, ci cu realitate practică.

      De asemenea, soluția din articolul acela era pentru cei care 1) stau la casă și 2) au deja centrală și vor să o înlocuiască. Eu nu mă potrivesc.

        (Citează)

    • nwradu: Îmi aleg eu soluția dorită, în funcția de gravitatea problemei

      nici nu am spus ca nu iti alegi tu solutia, ba chiar nu poate sa imi pese mai putin de varianta pe care o alegi.

      ce ignori insa cu (lipsa de) gratie e duplicitatea textelor:
      intr-o parte e o problema mare, iar in alta nu mai e o problema.
      si dupa atata feedback pe tema asta te faci ca nu intelegi, ba chiar te dai deranjat de comentarii.
      asta spune niste lucruri si sunt convins ca or sa te ajunga din urma la un moment dat.

      altfel, mult succes (cu sau fara apa calda, dupa preferinte)!

        (Citează)

  3. Acu sa n-o iei ca pe critica, doar imi spun parerea si eu, deci:
    Conteaza confortul meu in primul rand, mai apoi aspectul. Pana la urma vorbim de baie, un loc unde petreci prea putin timp ca sa te deranjeze aspectul. Te kaci, te speli si cam aia faci in baie . Intre a ma spala cu apa rece sau incalzita la ibric si a suporta imaginea unui boiler, e clar ce aleg. Asta in conditiile in care ai macar apa rece, ca altfel e fwtuta treaba.
    Unde stateam inainte, acu 10 ani, dupa 2 zile fara apa calda (pe motiv de datorii ale locatarilor) am pus imediat un instant. Urma boiler, dar intre timp m-am mutat.
    Dar, daca ai informatia ca in curand se rezolva avariile definitiv, atunci e ok. Doar ca, din ce-am auzit e cam praf totul. Acu…banii tai, confortul tau, fiecare cu ale lui.

      (Citează)

    • Blackskull: Conteaza confortul meu in primul rand, mai apoi aspectul.

      Tu ai auzit doar de confort fizic?

        (Citează)

    • alunelu: Tu ai auzit doar de confort fizic?

      eu cred ca e dificil sa il ai pe cel psihic fara sa il ai pe cel fizic.

        (Citează)

    • john2381: eu cred ca e dificil sa il ai pe cel psihic fara sa il ai pe cel fizic.

      Îl am 98% și pe cel fizic, curge apă fierbinte și caloriferele sunt calde aproape mereu. Nu stăm în câmp totuși. N-am devenit însă nici snowflake ca să plâng dacă apare o avarie de o zi.

        (Citează)

    • nwradu: să plâng dacă apare o avarie de o zi.

      raspunsul meu era pt alunelu.

      altfel, limita pt plans / snowflake pare sa fie undeva intre 1 si 10 zile :)

        (Citează)

  4. Radu e genul de om care nu isi poate bea cafeaua, daca nu cade bine lumina pe espressor.

      (Citează)

  5. Well cam din acest motiv nu pun nici eu boiler. Realist vorbind in 2022 probabil ca am incalzit apa pe aragaz de 10-15 ori. Maxim. Exista avarii dar nu sunt chiar asa de frecvente sau indelungate (1-2 zile) ca sa ma convinga sa incep sa renovez baia. Pentru ca efectiv asta trebuie sa fac daca pun boiler, ca trebuie sa trag tevi de apa noi.
    Apropo fata de anii anteriori avariile sunt mai rare si mai scurte deci cred ca investitiile facute de primarie au inceput sa dea roade usor usor. Stiu ca la stiri pare ca in Bucuresti niciodata nu este apa calda, dar nu e chiar asa, zonele cu avarii nu sunt mereu aceleasi.
    Centrala nu am cum sa pun. Nu are nimeni din bloc, deci nici nu cred ca ma lasa cineva sa ma debransez de la radet (zona unitara de incalzire). Ca sa pun centrala trebuie sa imi trag teava de gaz separata, costurile sunt mari. Si apoi trebuie sa renovez toata casa ca nu vreau sa am tevi de plastic aparente peste tot. Si trebuie sa imi schimb si ferestrele ca sa fac loc de cos de evacuare gaze arse. Si mobila din bucatarie ca sa pot integra undeva o centrala. Nu, multumesc

      (Citează)

    • Comentariile cititorilor au pornit de la articolul anterior in care Radu recomanda un sistem hibrid cu pompa de caldura si centrala clasica.

      Iar articolul a inceput cu acest paragraf:

      “În luna noiembrie cred că am stat cel puțin 10 zile fără apă caldă și căldură, o problemă foarte deranjantă în special acum că a venit frigul și nu-mi mai priesc dușurile reci. Nu mai zic de un copil mic care se târăște pe podele reci. […]
      Așa că în această perioadă mă uit cu invidie la oamenii care au centrală termică proprie, își reglează temperatura în casă la cât doresc ei și au apă fierbinte oricând.”

        (Citează)

    • @Kat: da, lumea are impresia că o fi ca în junglă aici. În practică, în sectorul 4 este de obicei foarte ok.

      Andrei G: Comentariile cititorilor au pornit de la articolul anterior in care Radu recomanda un sistem hibrid cu pompa de caldura si centrala clasica.

      Aia este soluție pentru cei care stau la casă și au deja centrală pe care vor să o schimbe.

        (Citează)

  6. Te-a deranjat ce zic astia prin comentarii, daca ai simtit nevoia sa scrii un post justificativ. :)

      (Citează)

  7. Ce a sărit lumea să critice că de ce nu vrea Radu apă caldă non stop, că de ce refuză confortul, bla, bla.
    D’aia nu mai pot eu că trebuie să pună oale pe aragaz când Radet face pană.
    Fiți convinși că dacă s-ar întâmpla mai des, ar găsi el o soluție pt apă caldă.
    Și o să facă o altă postare lungă, cu poze și scheme. Și cablu ascuns.

      (Citează)

  8. Cred ca prea multi comentatori de aici il citesc pe z0s0, care abereaza periodic pe ideea ca daca nu faci nimic (adica nu pui centrala) nu ai dreptul sa te plangi ca nu ai caldura etc.

    Dar realitatea este ca starea normala intr-un oras civilizat este incalzirea centralizata, nu centrala. Deci da, e permis si chiar indicat sa te plangi.

    Romanii si-au pus centrale in ultimii ani pt ca nu au vrut sa plateasca la pausal, adica vai de mine sa nu platesc 1 leu in plus pentru vecin. Mai bine ne punem toti centrale si ne afumam unii pe altii.

    In rest da, centrala la apartament gandit pt incalzire comuna arata abominabil si nici eu nu as pune decat daca s-ar taia complet caldura. Toate tevile alea prin casa arata oribil. Iar boilerul la fel, unde naiba sa pui asa ceva intr-o baie care probabil e mica?

    Dar un incalzitor instant trebuie luat, come on, il montezi doar cand e nevoie.

      (Citează)

    • Marean: Romanii si-au pus centrale in ultimii ani pt ca nu au vrut sa plateasca la pausal, adica vai de mine sa nu platesc 1 leu in plus pentru vecin

      Când gigacaloria era subvenționată și gazul nu era plafonat cum stătea în picioare ce zici? Nu plătesc un leu pentru vecin dar plătesc 50% în plus (și investiția inițială)? Sau poate sunt alte motive…

      centrala la apartament gandit pt incalzire comuna arata abominabil

      Dacă ai un frigider/combină frigorifică, centrala e cam tot pe acolo ca estetică, banuiesc că nici frigiderul nu îl suporți și l-ai încorporat.

      Toate tevile alea prin casa arata oribil

      Nu știu cum să vă zic, dar la mine se văd țevile (nu de plastic, cum zice cineva mai sus) fix când traversează holul, pe lângă o grindă. N-am vrut să scot parchetul de lemn ca să le îngrop, sunt vopsite în culoarea peretelui și sunt total ignorabile. Restul țevilor sunt în spatele diverselor piese de mobilier.

        (Citează)

    • @alunelu
      gigacaloria era subventionata dar existau pierderi pe traseu, pe langa problema ca platesti pt vecini.
      stiu aceste lucruri de la parintii mei, adica mi-au tot spus de-a lungul anilor ce credeau vecinii despre asta.
      parintii mei au fost ultimii care si-au pus centrala in blocul lor, fortati fiind de faptul ca toti vecinii aveau deja centrala, dar aveau in continuare si tevile care treceau prin apartamentele lor si pentru care trebuia sa plateasca ai mei, ca vecinii erau oficial debransati.

        (Citează)

    • Mareane, aberezi tata. Gandeste oleaca din afara cutiei. Daca in ditamai capitala ai mari probleme cu incalzirea… oare cum e in alte orase? Municipii sau orase mici, unde sunt si mai putini bani? Oare cum merge acolo termoficarea? Te-ai intrebat astea inainte sa iti pui problema ca te polueaza centralele (idee scoasa de la tv si rumegata de toti mai nou)? Oare in 2005 nu stia lumea ca termoficarea e praf? Aia au fost vizionari si au vrut confort, multi au rupt de la gura pentru caldura si apa calda in fucking mil 3.
      Nu si-a pus nimeni centrala de smecher, si-au pus ca sa scape de dat drumu la aragaz pentru a incalzi casa sau apa.
      Singurul vinovat e clasa politica incompetenta de 30 ani incoace + comunism.

        (Citează)

    • @Robert: În alte orașe, la fel ca în București, trebuia să aștepți să fie îndeplinite nu stiu ce criterii referitoare la temperatura exterioară înainte să decidă cineva să pornească încălzirea, deși poate tu îngheți de ceva vreme în casă. După ce pornea, dacă revenea vremea bună una-două săptămâni nu mai conta, stateai cu geamul deschis de cald, și plăteai aiurea. Pleci de acasă 2 săptămâni? Ce contează, plătești ca popa, nu poți programa centrala să mențină 17 grade și să facă 21 cu o zi înainte să te întorci. Zero flexibilitate.
      Și da, centralele de cartier pe păcură și pe cărbune “afumă” ceva mai mult decât centrala mea pe gaz metan.

        (Citează)

    • Marean: gigacaloria era subventionata dar existau pierderi pe traseu

      Nu înțeleg, ăsta e argument pro-centrală de oraș/cartier? :)

        (Citează)

    • alunelu: Nu înțeleg, ăsta e argument pro-centrală de oraș/cartier? :)

      Nu e pro, dar nu e nici contra. Cand se intampla asta, trebuie reparata reteaua, nu abandonata ideea de incalzire centralizata.

      Problema ca in RO fiecare e interesat numai de el insusi, in rest poate sa fie prapăd. Iar cand fiecare e interesat doar de el insusi rezultatul este ca tuturor le este mai rau.

      Romania e una din tarile in care centralele de apartament sunt o sursa majora de poluare, mai cititi si voi.

      Dar vad ca si tu zici ca principalul motiv pt care lumea si-a pus centrala e ca sa nu plateasca.

        (Citează)

    • Marean: tu zici ca principalul motiv pt care lumea si-a pus centrala e ca sa nu plateasca

      Greșit, principalul motiv e optimizarea și flexibilitatea. Chestia asta aduce, uneori, costuri mai mici, alteori mai mari – ca atunci cand tu dai drumul la centrala inainte de sistemul centralizat pentru ca… motive (inca n-au fost minim 3 zile cu 5 grade, nu s-a terminat revizia centralei, nu s-a livrat pacura, si-a dat demisia fochistul, nu e de acord asociatia de proprietari, ca nu are chef sa plateasca, pensiile sunt mici).

        (Citează)

    • Eu cred în ideea de centrală de cartier sau de bloc. Cele de apartament mi se par periculoase, că unii refuză să le facă mentenanța cum trebuie. Vezi explozia recentă din Suceava.

      Dacă mâine dă faliment RADET și se închide, eu voi milita în bloc pentru centrală de bloc. Am văzut instalații în alte blocuri și pare soluția cea mai bună.

      Marean: Dar un incalzitor instant trebuie luat, come on, il montezi doar cand e nevoie.

      Este unul dintre planuri, dar au fost așa de puține avarii încât n-a fost nevoie până acum să cumpăr unul.

        (Citează)

  9. Sper să nu cobesc, dar în Panduri au fost mai puține avarii decât în 2020. Maxim 24 ore de vreo 2 3 ori.
    Eu de 4 ani tot marsez pe ideea de centrală de bloc. Am primit și oferta. Era extrem de ieftin versus centrala individuala, dar nu ai cu cine..
    La mine e simplă treaba. Dacă se generalizează problema și chiar devine deranjanta, ma mut. Oricum e mai sigur decât într-un bloc cu 30 centrale montate cine știe cum..

      (Citează)

  10. Am luat un boiler ariston andris lux eco 30 litri. Urmeaza sa îl montez. Nici mie nu îmi plac tevile si cablurile aparente dar îl pot monta langa baie, într-o nișă unde am si masina de spalat iar tevile intra in baie chiar pe lângă traseul deja existent. Sper sa strâng nervi pentru montaj ca acum platesc jumătate din apa rece la pret de apa calda. Stau într-un bloc in care mai mult de jumătate dintre apartamente au centrala (mulți pe coloana mea).

      (Citează)

    • Sa îl folosești sănătos 😊da, asta cu montajul și statul după meșteri e pentru mine principalul motiv pentru care nu vreau nici boiler nici centrala. După experiența recenta de finisare a unui apartament nu vreau sa mai văd șantier o perioadă.

        (Citează)

    • Noi nu am avea unde să-l montăm decât în baie și nu mă încântă asta. Vreau să arate camera ca o baie de hotel, nu ca o baie de serviciu.

        (Citează)

  11. După 3-4 zile în frig (încălzire cu un calorifer electric și aer condiționat) plus spălat la lighean ne-am mutat într-un apartament cu centrală. Am trecut de la un drum de 5 minute până la birou la unul de 30 de minute și nu-mi pare rău nici după 2 ani.

    Avariile au continuat în vechiul bloc, nu știi când te trezești că n-ai apă caldă.

      (Citează)

    • La noi nu sunt probleme în bloc. A picat câteva zile ceva la punctul de distribuție de cartier și acolo a fost problema. Pare că s-a rezolvat.

        (Citează)

  12. Renovarea unui apartament vechi o faci pentru confortul personal. Se pare că lumea e f ok să-și ia mașină nouă care se depreciază 20% in primul an. Dar sa bage un 25% într-un apartament vechi pentru renovare și mobilă e mult. Clar ești mai câștigat dacă petreci mult timp acasă, exemplu telemunca.

      (Citează)

    • +1 pt Costel. Renovarea o faci că stai tu acolo în primul rând, mai ales când lucrezi de acasă.

        (Citează)

    • Nu renovam blocuri vechi unde de bine de rau ai un parc, un trotuar, un loc de parcare, un magazin, un spatiu decent intre blocuri.
      Punem aceeasi bani si luam la porumb, iar dupa ne plangem ca stam mai mult la tara decat la oras.

        (Citează)

    • Ai uitat si partea in care petreci cate 3 ore pe zi ca sa duci si sa iei copii de la scoala.

        (Citează)

    • Noi am renovat deja acum 5 ani. Nu o sa ma apuc sa stric ce am renovat.

        (Citează)

  13. Intr-adevar , daca pui centrala trebuie dat dupa, minim o mana de var.
    Este si un sacrificiu financiar si moral ca trebuie sa umbli dupa acte si autorizatii.
    Dar daca pui in balanta…. Nu prea se poate compara cu sistemul centralizat unde datorita uzurii tevilor avariile vor fi tot mai dese.
    In Galati, primarul a urmat exemplul celor de la Braila si au desfiintat mai tot sistemul centralizat. Au acordat o subventie de 3000 de lei (pretul centralei) si inca una pentru boiler pentru cei ce nu voiau centrala.
    Nu se mai plange nimeni ca nu e apa calda.

      (Citează)

    • nashu_mare:
      Pentru ca ăsta e idealul românesc, să aibă o chestie zgomotoasa in casă si să isi polueze vecinii de mai sus.

      Ba da, că fix aia vreau, să mă cert cu vecinii că îi prea cald sau prea frig.

        (Citează)

  14. Cea mai mare problemă cu montarea centralei e că îți trebuie altă țeavă de gaz. Cât costă o țeavă noua de gaz trasa +10 etaje? Nu știu, dar probabil mai mult decât centrala. Plus autoritățiile. In plus nici nu știu pe unde s-ar putea instala. Bănuiesc că pe fațada nu merge, iar cumva prin spatiile comune ale blocului e altă distracție. Nu e atat de simplu ca “eu mi-am tras centrală și nu mă mai interesează de alții”.

      (Citează)

  15. Lui Radu ii e frica de renovari, ca a trecut prin asta. Numai aia care n-au facut una serioasa sunt viteji.
    Centrala? e aproape imposibil sa pui intr-un bloc vechi, in Bucuresti.
    Vezi cat spatiu ai sub chiuveta, posibil sa incapa imil de 15-20 de litri. Racorduri flexibile si macar scapi de tevaraie. Nu o sa stai la dus juma de ora, dar te poti spala. Cu cablul de curent e complicat, ca apartamentele vechi n-au curent in baie.

      (Citează)

    • Exact asa e, nu mai pot cu șantiere. Trebuie sa mai treacă vreo 2 ani ca să uit și să mă mai bag la așa ceva.

        (Citează)

  16. Multi carcotasi de aici ar trebui sa spuna mersi ca Radu s-a obosit macar sa scrie articolul asta. Nu e treaba nimanui ce face omul in propria casa si sunt banii lui.

    Un lucru nu e de uitat aici si anume ca totul a pornit de la un simplu fapt -> promovarea unor chestii in timp ce autorul nu e un exemplu macar, ba chiar face opusul, nici macar un boiler.

    Ar mai trebui gandite putin articolele, cel putin acela cu pompa si centrala, n-am inteles daca e doar publicitate 100% sau detaliaza tehnic ce se intampla. A fost undeva intre si comunitatea s-a aprins.

      (Citează)

    • Cred ca e o diferență clară între ce poți sa faci la casă și ce poți la bloc. E culmea sa zici ca dacă pompa e o idee buna la casa, atunci eu tre sa am boiler. Mere și portocale.

        (Citează)

  17. Design > lighean

      (Citează)

  18. Las si eu asta aici ca alternativa la boiler: https://www.thermalearth.co.uk/sunamp-heat-batteries-and-thermal-energy-storage

    nu am, nu am vazut altundeva montat, dar mi se pare o idee interesanta.

      (Citează)

  19. Eu am montat asta într-o cabană de 25 m2:

    https://www.ariston.com/ro-ro/produse/incalzitoare-de-apa/instanturi-apa-calda-electrice/aures-slim-flow

    Dar cu cablu de 3×4 mm2 și siguranță de 25A.

    Plus că trebuie pară de duș cu gauri date cu laser, pentru debit mic.

      (Citează)

    • Pare interesant produsul. Cred că așa ceva aș putea să integrez cât de cât normal deasupra rezervorului de WC, cu țevile trase prin spatele său.

      Ce temperatură scoate pe treapta de 2,2 kW?

        (Citează)

    • Încă nu pot să-ți răspund. În februarie se împlinește un an de când am primit ATR-ul pentru branșamentul electric dar eu nu am curent. L-am montat, am tras țevile, am făcut instalația electrică, mi-am făcut singur tabloul electric că o să am trifazat, 18 kW. I-am pus și soției încălzire electrică în pardoseală :)

      https://photos.app.goo.gl/vFddyLXuYxtRt9wC6

      Mă uit la el ce frumos e. Revin cu un update când am curent.

        (Citează)

  20. Mai sunt si robinete electrice, dar nu prea ai presiune asa mare și nu sunt asa economice, dar de rezerva cred ca merge.

      (Citează)

  21. mie im place cel mai mult cum Radu raspunde in comentarii la diverse interpelari ale cititorilor

      (Citează)

    • Da, mai greu, așa e. Sincer in fiecare săptămână își propune sa facă asta cu prioritate și apoi iar intervine alta treabă și răspunde cu întârziere. E foarte frustrant. De asemenea își dorește sa scrie mai multe despre evenimentele curente sau sa înceapă x proiecte care i-ar face placere, dar nu sunt suficiente ore în zi. Mai greu și cu Alice poate uneori ca nu poți sa ai același randament ca înainte lucrând cu un copil în casă.

        (Citează)

  22. seria Velis de la Ariston e destul de design friendly … mai raman tevile ca parte inestetica

      (Citează)

  23. Exista prize care se pot monta frumos pe perete in baie, alimentarea boiler-ului in ea, cablul care vine se ascunde in perete si iese afara din baie.

    Oricum, cand ai istoric de ani de zile de probleme cu apa calda incepe sa te cam doara in cot de problemele estetice si cum arata tevile de cupru, devine mult mai important sa ai apa calda constant.

      (Citează)

    • Ca sa ascund un cablu în perete trebuie sa sparg faianța, nu? Dacă sparg destulă faianța trebuie sa iau alta. Dacă iau alta trebuie sa refac toată Baia cu noua faianța, ca nu se mai găsește modelul pe care îl avem.

      Sincer prefer sa ma mut decât sa mai renovez încă odată Baia.

        (Citează)

    • Nu merge, este ușor de zis “iese afară din baie”, dar nu permite configurația treaba asta decât cu lucrări mai ample. Contează și cum sunt aranjate camerele în planul casei.

        (Citează)

    • La mine faianța nu este până în tavan, priza este pe BCA, cablul trece prin 2 pereți de holuri cred, și se duce direct în panoul electric.

      Boilerul de 50l nu iese foarte mult în spațiu, fata de rezervorul de WC, pare mare pentru ca e baia mică.

      Aveam deja unul mic de 30l, alb și cu conducte de pexal, care nu a mai făcut față în ultimii ani avariilor din sectorul 3. Așa că înlocuirea nu a fost o decizie greu de luat.

        (Citează)

  24. Mama, atitudinea asta cu “La mine nu au fost probleme” cand in 90% din Bucuresti au fost e foarte funny :))) Pe aceeasi nota:

    1. nu-mi pun ghips cand imi rup mana, ca nu-mi place cum arata.
    2. nu pun ochelari cand nu mai vad bine, nu-mi place cum arat cum ei.
    3. Ies in tricoul la -10 grade si nu sunt Wim Hof, doar nu-mi place cum arata geaca pe mine.
    4. Semnalizez doar ocazional, nu-mi place cum se aprinde becul in oglinda laterala.

    Gandesti cum gandeam eu la 15 ani, cand am fost prea prost sa-mi pun aparat dentar, fiindca nu-mi placea aspectul.

      (Citează)

    • Depinde si ce intelege fiecare prin probleme. In articolul acesta, Radu le-a definit ca fiind “două luni de avarie constantă”. Cele 10 zile fara apa calda si caldura din Noiembrie nu se incadreaza aici.

        (Citează)

    • N-au fost 10 zile la rând.

      @venom: exagerezi cu niște analogii fără rost. Ideea este simplă: pui în balanță ce efort este necesar și ce obții pentru el. Și la fiecare linia de “merită sau nu” diferă, după caz.

      venom: 1. nu-mi pun ghips cand imi rup mana, ca nu-mi place cum arata.

      Really, who does this?

        (Citează)

  25. In japonia e cult national imbaierea seara. N-au gaz, nici cet, au niste cazi destepte incalzite electric, programabile etc.
    Arata urat cu boiler, centrala, tevi aparente, dar ai confort.

      (Citează)

  26. Stai sa vina viessman sau ariston cu o propunere, o sa-l vedeti a doua zii fiert pe systeme de incalzire de apartament.

      (Citează)

    • Cu cinismul asta cred ca tu de fapt citești alte bloguri/ publicații. O sa vina Ariston sa îmi renoveze și baia după montaj? SUA sa îmi facă proiectul pt centrala? Bravo. Ai gândit.

        (Citează)

    • Dacă se oferă ei să renoveze și să facă toată treaba bine, sigur, să vină! Dar nu cred că se va întâmpla asta.

      În altă ordine de idei, Andrei, dacă asta este părerea ta despre mine, de ce mai citești blogul? Sper că totuși îți aduce și informație utilă sau entertainment în alte articole, nu doar te face mai cinic.

        (Citează)

    • bai, am ras :))), esti tare

        (Citează)

  27. Oh, idealul românesc de a avea centrala proprie… De aia apar blocuri noi cu 100 de centrale de apartament care necesita fiecare mentenanta/operare in locul unei centrale de scara cu randament mult mai bun.

      (Citează)

    • Chiar nu știu de ce nu se fac astea noi cu centrala de bloc. Aveam asa ceva în blocul interbelic în care am stat acum ani de zile și era mult mai ok.

        (Citează)

    • Pentru ca ăsta e idealul românesc, să aibă o chestie zgomotoasa in casă si să isi polueze vecinii de mai sus.

        (Citează)

    • Acri strugurii aia, nu-i asa nashu? :)

      Eu am centrala proprie Vaillant si este extrem de silentioasa, mi-a venit la pachet cu termostat smart si mai are si garantie 7 ani, imi consuma undeva la jumatate fata de vechea Ariston (model mai vechi ce-i drept, non-condens), cosul este montat in spatiul de aerisire al blocului, special conceput pentru asa ceva, asadar numai neajunsuri! mi-e rusine de mine ca am caldura cat si cand vreau, este un chin, iti spun!

      Dar hei, cine stie? poate intr-o zi o sa reusesc sa ma bransez la prestigioasa institutie Radet ca apoi sa am onoarea si privilegiul de a dardai si eu din octombrie ca orice bucurestean care se respecta. De spalat nici nu mai vorbesc, de ce as vrea sa fac dus cand pot sa impresionez dpdv olfactiv?

      Iar centrala de bloc este o idee splendida! mai ales cand se strica si este foarte, dar chiar foarte ieftin de reparat/inlocuit iar vecinii se grabesc sa plateasca manopera care sigur se va realiza ultra rapid!
      De asemenea, fiind o centrala de bloc, in mod cert tu decizi parametri de functionare, nu? oh wait…

        (Citează)

    • s-a incercat la mine in oras cu centralele de bloc. n-au dansat decat o iarna!
      in cea de a doua iarna, gospodarii blocurilor respective si-au instalat centrale proprii, iar comentatorii blocurilor au frecat-o la rece.

        (Citează)

    • Total gresit, ca sistem general centralele de bloc au eficienta mai mica decat cele individuale. Doar doua aspecte de luat in considerare:
      – pierderile din camera tehnica si pe tevile intinse prin subsol (la centrala individuala se traduc prin “caldura ramane tot in casa”)
      – recircularea de pe apa calda (centrala arde gaz conatant ca sa tina apa calda in tevi, sa nu astepti 10min daca dimineata esti primul din bloc la dus)
      Iar costurile cu mentenanta nu sunt deloc de neglijat. O fi mai convenabila instalarea initiala, sigur nu costa cat 100 de centrale individuale, dar in 10 ani pariez ca ajunge la niste sume serioase.
      Stiu cativa din blocuri cu centrala “de bloc” (eu inclusiv) , intretinerea e si 1500 lei pe luna, fie vara fie iarna.

        (Citează)

    • Nu cred că-i vorba de eficiență aici, ci de confort. Nu-ți instalezi centrală în casă, nu tragi țevi de gaz până la ea, nu tragi țevi noi până la calorifere, ci le folosești pe ale blocului. Pierderile din camera tehnică devin neglijabile când iei în calcul aceste avantaje.

        (Citează)

    • E vorba si de eficienta. Un echipament care functioneaza non stop este mai eficient decat 100 care functioneaza intermitent si trec fiecare prin regimuri tranzitorii.

      Plus elementul surpriza: cati dintre cei 100 de proprietari nu fac improvizatii? In afara de cei care zic ca ei scot gazele in aerisirea blocului (care e la comun ffs)

      Altfel, si la o centrala de bloc, platesti cat consumi. Tu iti setezi temperatura in casa.

      Bine, nu vorbim de centrale de bloc montate acum 20 de ani, ca nici de centrale de apartament de acum 20 de ani nu vorbim. Vorbim de sisteme care functioneaza conform legii actuale.

      PS: Imi place cum spatiile comune ale blocului nu sunt privite de catre utilizatori ca fiind si ale lor. De parca apartamentele ar fi izolate termic si nu ar conta daca in spatiile comune sunt totusi 18-20 de grade, nu 10.

      Mihai: Acri strugurii aia, nu-i asa nashu? :)

      S-a strigat primul “sarakule” din partea gospodarilor. Era tocmai ce ziceam. Centrala de apartament este maximul de avutie. Daca n-ai, inseamna ca nu ai reusit in viata.

      PPS: Eu sarak la “RADET” nu am avut mai putin de 22 de grade in iarna asta. In timp ce in anii trecuti nu am avut sub 24. Temperatura am scazut-o eu preventiv, pentru economie. Fara improvizatii, fara calorifere electrice intinse prin casa, doar cu ce primesc pe teava si AC-ul. Si, daca ar exista posibilitatea sa trag “radet” si acolo unde construiesc, as fi analizat serios posibilitatea. Asa, am gandit o camera tehnica ascunsa in spatele unui alt spatiu tehnic pentru izolare fonica.

        (Citează)

    • nashpa_tare: in fiecare iarna agenda stirilor e tinuta de asistatii termoficati care bocesc la camera. iar in plan financiar, s-au aruncat miliarde in atmosfera. cu banii aia risipiti, avea tot bucre-stanul centrale individuale instalate si disparea un subiect break-news permanent.

        (Citează)

    • Gospodare, stirile alea sunt facute fix pentru tine,

      Intre timp, subventia de la guvern pentru gaze de incalzire catre Bucuresti per locuinta este cea mai mica din toata tara de departe.

      Pentru ca asta ajuta traiul la comun: cheltuieli individuale mai mici, desi la prima vedere se cheltuie o groaza de bani. Cand imparti la numarul utilizatorilor, iese o valoare mica. Similar la o centrala de bloc fata de multe centrale montate in toate cutiile de chibrituri de 50mp, fiecare pe cont propriu

      Ca sa nu mai vorbim, cum ar fi fost ca toti astia sa consume gaz, cum ar fi aratat reteaua si, mai ales, cum ar fi aratat situatia in 2022.

        (Citează)

    • @nashu: eu am cumparat apartament in bloc nou si fiecare avem cate o centrala proprie, cosurile sunt indreptate toate spre un spatiu special destinat numit aerisire – se afla intre apartamente, care sunt doar cate doua pe etaj.

      Daca stai la bloc nu inseamna ca esti bogat, chiar dimpotriva. A, ca esti frustrat ca altii “au reusit in viata” si tu le “lafai” la 22 de grade asta e partea a doua. Eu imi fac 24+ pentru ca asa ma simt eu bine si nu trebuie sa dau socoteala nimanui.

      Iar o centrala proprie este o chestie smart, indiferent cat de ecologisto-hashtago-progresist ai fi. Insa este mult mai smart sa fie prevazuta in proiectul initial si nu sa te apuci sa spargi pereti prin casa pentru tevi.

      O alternativa la spartul peretilor este spartul podedelor :)) incalzirea prin pardoseala nu se compara cu nimic.

      Te rog sa ma contrazici si sa-mi spui ce lux opulent iti oferta plicusor dan in sistem radet.

        (Citează)

    • Mihai: toate spre un spatiu special destinat numit aerisire – se afla intre apartamente, care sunt doar cate doua pe etaj.

      Deci e un spatiu comun.

      Mihai: Iar o centrala proprie este o chestie smart, indiferent cat de ecologisto-hashtago-progresist ai fi.

      Literlamente e o chestie care arde gaz si incalzeste apa. Ce e smart la ea? Iar cand tragi tevi aparente prin toata casa, nu mai e nimic smart la mijloc, e “hai ca merge si asa”.

      Mihai: Te rog sa ma contrazici si sa-mi spui ce lux opulent iti oferta plicusor dan in sistem radet.

      Nu vreau sa te contrazic cu nimic. Nu de alta, dar vad ca nu am cu cine. Eu iti spun ca nu scade temperatura sub o anumita valoare, tu intelegi ca aia e temperatura pe care o tin eu in casa. Eu iti spun ca folosesc sistemul centralizat de termoficare si AC, tu intelegi altceva.

      Iarna trecuta stateam la 26-27. Cand plecam de acasa lasam spre 24. Acum fac economie, stau la 24. In ambele ierni as fi putut avea 30 de grade in casa. Bloc comunist, ce-i drept izolat.

      Dar, da, sunt gelos pe cei care isi permit o cutie de chibrituri de 50mp cu centrala proprie..

        (Citează)

    • Da nashule, este un spatiu comun, o aerisire intre apartamente, special proiectata pentru cosurile de la centrale. Ce-i asa teribil in asta? sau daca nu e o improvizatie atunci iti da cu virgula? btw, “comun” nu vine de la comunist sa stii.

      Ma amuza ca faci un titlu de glorie din a “beneficia” de sistem centralizat + AC – deci doua surse destul de costisitoare si ineficiente – felicitari! ai tot dreptul sa te dai erou fata de cei care fie au, fie isi monteaza centrale de apartament.
      Si ca sa intelegi odata pentru totdeauna: s-a inventat incalzirea in pardoseala, nu trebuie sa tragi nspe mii de tevi pana la calorifere pentru ca, ce sa vezi, nu ai nevoie de calorifere.
      Ca tot veni vorba, pana la urma e misto viata la 22 de grade? – fie ea si limita inferioara – maine ne spui ca e misto sa n-ai curent sau internet?

      DA, centrala de apartament este o chestie smart. Daca era asa de simplu de realizat de ce nu-ti faci si tu una? in regie proprie eventual :)) ca doar e simplu, orice prost poate!

      Apropo de mandrie, daca stai la 65-70mp la 3 camere intr-un bloc comunist esti la fel de trist ca unul care sta la 50 in doua camere intr-un bloc nou. Noi avem 80mp utili aici, pe doua camere si tot nu-mi vine sa ma dau “nas”, spatiu misto e de la 100mp in sus.

        (Citează)

    • Bă, tu nu stii sa intelegi un text scris. Sau macar cifrele.

      Da, aia este o improvizatie, chiar daca este facuta de constructor. Este ceva facut pe genunchi sa multumeasca gospodarul roman.

      Bine ca ai decretat tu ca AC-ul este ineficent. Tu si restul gospodarilor. Pun pariu ca vara il pornesti pe 18 grade si il opresti din buton cand se face frig.

        (Citează)

    • Altfel, da, e penibil ca in 50mp sa doresti sa faci si un spatiu tehnic in care sa bazaie si sa trosneasca centrala, in bucataria ingheuita (sa nu zic in open space, ca e ca si cum ai avea centrala in sufragerie) in loc sa vrei sa fie la subsol, unde exista deja spatiu comun.

        (Citează)

    • nashule, pariezi la fel de prost precum te exprimi.

      Unde scrie ca am bucatarie inghesuita, open space sau ca locuiesc in 50mp? vezi ca nu sta toata lumea in berceni sau militari :)))

      Am impresia ca ori citesti pe diagonala ori ai dificultati de perceptie, ca orice parerolog roman care se respecta.

      Folosesc Sensibo pentru Daikin iar la Vaillant am eRelax.
      Niste improvizatii ordinare, ce sa zic, mi-e rusine ca pot controla temperatura de la distanta si pot opri/porni atat AC-ul cat si centrala ori de cate ori vreau, din orice colt al Lumii (ca sa nu intram in detalii gen algoritmi de incalzire, predictie in functie de vreme sau heating flow).
      Daca iti mai spun ca le-am integrat pe amandoua in google home si mi-am setat calendar in functie de delegatiile pe care le am, iti ia mintea razna, nu?

      Cat de penibil sa fii sa spui ca centrala de apartament este o improvizatie facuta de constructor?!? :)))))) se vede ca esti pui de comunist, iar “Bă” poti sa-i spui lu’ taticu’ tau biologic, daca stii cine e.

        (Citează)

    • Mihăiță, fiule, nu totul e despre tine.

      Văd că îți place să te lauzi. Te-ai ajuns, știi inginerie avansată, sa legi o chestie la google home. Ca un adevărat gospodar.

        (Citează)

    • Altfel, zi zău ca nu setezi AC ul la 18 grade. De la distanta.

        (Citează)

    • iarasi vii cu presupuneri de un pronvincialism din ala puturos :))
      Iti urez succes in viata, si spor la pupat cruci si moaste.

        (Citează)

    • Tinand cont ca nici macar nu ai negat (pentru ca probabil nu ai idee ce e gresit), deduc ca am presupus corect. Altfel, nu te-ai fi laudat ca ai pus pe picioare o comanda de la distanta intr-o retea gandita sa fie configurata de orice gospodina cu tonul de parca ai fi proiectat de la zero un sistem SCADA cu gatewayuri redundante si comunicatie Profibus pentru toti senzorii din casa.

      O sa ma hazardez acum: lucrezi in IT dar asta nu e specializarea ta din facultate. Amiright, Mihaita? Sau doctor.

      Uite, eu recunosc, de abia fac luna viitoare 20 de ani de cand lucrez in automatizari si tocmai am primit autorizatia de constructie pentru casa mea ce va incorpora si incalizre in pardoseala dar nu si o centrala pe gaz (asta dupa ce am vazut sute de incropeli ale constructorilor in apartamente si case noi)

        (Citează)

    • a deci daca nu neg ceva inseamna ca aprob, nu? :)) ia cu paine ca nu lucrez nici in IT si nici in sistemul sanitar

      si vezi acolo de wc-ul tau proiectat in fundul curtii si lase-ne, domnu’ parerolog cu diploma, aflat la prima generatie de incaltati :))))

        (Citează)

    • Așa e, puișor de hacher. Odododo do. Transmite-i lu mami a ta toate cele bune.

      Mă aștept ca următoarea minune high-tech pe care o vei face, și cu care să te lauzi in fața adulților, să fie cel puțin o împerechere de căști bluștuț.

        (Citează)

    • ai grait si-ai tras apa, ingineru’ lu’ peste :))))
      tot ce ai demonstrat este o logica de taranush sarantoc, pripasit pe malul Dambovitei.
      Successuri!

        (Citează)

    • Mulțumesc!

        (Citează)

    • naspa_tare, ai inceput sa minti ”la drumul mare”!
      bucurestiul inghite cele mai mari subventii, si pe locuinta, si per capita.
      conjunctural, poate ca una din multele trepte de subventionare, de exemplu acum, cand guvernul usl a refuzat din motive politice sa plateasca gazul la cet-urile bucurestene, sa fie mai mica in bucuresti, dar pe total, in toti cei treizecisi de ani, bucurestiul e campion si per capita.
      din ce te lauzi, esti unul dintre parazitii termoficarii bucurestene, care si-a ridicat viloaca intr-o zona fara retea de gaze.
      sunt, atat in romania, cat si afara, aglomerari urbane care se incalzesc preponderent cu centrale individuale si nu s-a intamplat nimic, nici cu retelele de alimentare, nici cu poluarea. legenda asta este ventilata de parazitii al caror mediu de viata este marele furt si marea risipa reprezentata de sistemul de termoficare.

        (Citează)

    • Îți mulțumesc și ție, puișor.

      Pe viitor, îți recomand însă să nu mai postezi mahmur, ca te încurci în cifre și în explicații.

      Altfel, nu știu cum e la tine, la țărănoaia, dar in București nu prea sunt zone fără gaze. Sau cel puțin erau gaze peste tot pe unde am cautat eu. Am impresia că tot ce știi despre București este din filmele pe care și le fac niște loseri ardeleni pentru a își explica starea.

      E amuzant cum atunci când ii arăți gospodarului ca are doar credințe și că sunt greșite, gospodarul devine agresiv în paranoia lui. Că el a muncit și aialalti fură. Herp derp.

        (Citează)

  28. acum 5 ani, inainte de renovare, nu erau avarii la termoficare?
    decizia de a ramane la termoficare a fost proasta, oricate ”argumente” ati aduce.

      (Citează)

    • După comentariu, pari gospodarul blocului.

        (Citează)

    • Nu, nu erau. Asta e al 3lea an în care am pățit asa ceva. Tu unde stai de aveai și acum 5 ani?

        (Citează)

    • nashpa tare: prefer asa, decat sa fiu prostul blocului!
      matilda: cand m-am mutat, acum aproape 20 de ani, mi-am instalat centrala proprie pe gaz. nu am nici cel mai mic regret! probleme cu termoficarea au fost intotdeauna, in toata tara, chiar daca cu pauze.
      daca ramai bransat la termoficare, te complaci ca actor in povestea cu drobul de sare, adica doar te uiti cu atentie si ingrijorare la problema.
      spune-mi cu ce te incalzesti, ca sa-ti spun ce fel de om esti!

      p.s.: stau intr-un oras in care termoficarea functioneaza mult mai bine decat in bucuresti, toata reteaua fiind modernizata pe fonduri europene. cam toate institutiile de stat, inclusiv scolile si spitalele, sunt bransate la termoficare.

        (Citează)

  29. Având în vedere că țevile acelea nu se înlocuiesc singure și re deteriorează tot mai mult, nu poate fi decât din ce în ce mai rău.

    Dacă nu s-a întâmplat până acum nu înseamnă că nici nu se va întâmpla.

      (Citează)

  30. Total gresit, ca sistem general centralele de bloc au eficienta mai mica decat cele individuale. Doar doua aspecte de luat in considerare:
    – pierderile din camera tehnica si pe tevile intinse prin subsol (la centrala individuala se traduc prin “caldura ramane tot in casa”)
    – recircularea de pe apa calda (centrala arde gaz conatant ca sa tina apa calda in tevi, sa nu astepti 10min daca dimineata esti primul din bloc la dus)
    Iar costurile cu mentenanta nu sunt deloc de neglijat. O fi mai convenabila instalarea initiala, sigur nu costa cat 100 de centrale individuale, dar in 10 ani pariez ca ajunge la niste sume serioase.
    Stiu cativa din blocuri cu centrala “de bloc” (eu inclusiv) , intretinerea e si 1500 lei pe luna, fie vara fie iarna.

    nwradu:
    Nu cred că-i vorba de eficiență aici, ci de confort. Nu-ți instalezi centrală în casă, nu tragi țevi de gaz până la ea, nu tragi țevi noi până la calorifere, ci le folosești pe ale blocului. Pierderile din camera tehnică devin neglijabile când iei în calcul aceste avantaje.

    Privim din aceeași perspectiva, centrala die individuala fie de bloc se montează la constructia blocului, nu exista “tragi tevi” in niciuna din situatii.
    Am apartament 52mp cu centrala individuala montata la constructie, arata ff bine, totul e ascuns iar costurile de exploatare sunt mici (e.g cam 1mc/zi sa mentin 18 grade, cam 3mc/zi pentru 23 grade, revizii de 300 lei/2 ani, reparatii de vreo 500 lei in 4 ani) . Locuiesc in alt ap cu centrala de bloc si nu vad nici un avantaj. Costurile sunt mari, reparatiile lente si foarte costisitoare, vecini care tot timpul comenteaza legat de cat e de plata, exista oameni speciali angajati sa intretina utilajul.. Rezultatul practic este ca nu e mare diferenta fata de Radet, personal nu am ramas fara caldura/apa calda prea mult dar am colegi care au stat la lighean 2-3 sapt ca nu “se repara” centrala de bloc (piese lipsa, costuri, oferte de cautat, lipsa personal calificat,..)

      (Citează)

    • Mie îmi convenea când stăteam în apartament cu centrala de bloc ca de ocupa întotdeauna prompt administratorul de orice problema ar fi apărut. Nu îmi ocupa loc în casă, nu trebuia sa stau după iscir la 2 ani, nu îmi pasa decât sa plătesc la administrație întreținerea și aia era. Simplu. Dar na, sigur depinde de cât de ok e adminiatratorul.

        (Citează)

  31. @nwradu,
    in sectorul 4 e o lista imensa de avarii de cateva zile, inclusiv cu strazi de la tine din cartier.
    tu cum stai cu apa calda in perioada asta?
    e sau nu calda?
    sau sunt inca 5 zile pe care le adunam la cele 10?

      (Citează)

  32. 1. Ar trebui sa respectam optiunile si obsesiile oricarui om mai ales ale unui om care alege aici sa impartaseasca cu noi elemente legate de viata de familie, casa etc.
    2. Sunt de acord cu Radu la un capitol important. Intr un apartament comunist vechi nu merita deranjul, complexitatea si costul unei modificari radicale de instalatii fie centrala, incalzire prin pardoseala. Chiar si la boiler e o operatiune care implica spart, modificare instalatie electrica tevi.. daca e facuta ca lumea. Dupa un anumit prag de cost, modificarea si modernizarea unui apart vechi nu se mai justifica cel mai eficient e sa vinzi si sa te muti intr un loc cu facilitati deja instalate.
    3. Sa auzi oameni pentru care sa fierbi apa la aragaz pentru igiena personala de “doar 10 15 ori max” sau sa nu ai apa calda o saptamana este acceptabil si ok sau tolerabil mi se pare halucinant. E motivul pentru care avem zone supraevaluate in Bucuresti cu zone insalubre aproape de parcuri decrepite (yes Tineretului is one of them) si primari care isi bat joc de noi. Igiena personala, o temperatura normala
    in casa in ceea ce este zona centrala a unei metropole tin de conditii minime de calitate a vietii, mult mai mult decat “am o statie de metrou aproape”. Faptul ca am
    ajuns sa acceptam aceste privatiuni ca fiind normale (sa avem apa calda la program cand si cand) este trist. Ma bucur ca m am mutat din mizeria asta de oras intr un loc cu centrala de cvartal unde in 5 ani am avut jumatate de zi probleme cu apa din cauza unei tevi. Si da am stat si in Tineretului unde imi amintesc si acum cum se parca pe 3 randuri pe Trestiana, ce mizerie era la Piata Norilor (slava Domnului ca o refac) si cum mirosea a gunoi in curtile interioare. A mai pus Baluta niste verdeata si a facut locuri de parcare unde in sfarsit se plateste insa parcul Tineretului e intr o stare deplorabila fata se acum 5 6 ani. noroc ca preturile s au ajustat in sfarsit in acest cartier. Am stat si in Colentina si in 13 septembrie si tot timpul lipsa apei calde a fost de netolerat pt mine.

      (Citează)

    • Cosmin T.: Ar trebui sa respectam optiunile si obsesiile oricarui om mai ales ale unui om care alege aici sa impartaseasca cu noi elemente legate de viata de familie, casa etc.

      de acord cu tine.
      totusi nu stiu pe care opinie sa i-o respect:
      pe aia in care spune ca lipsa apei calde e o mare problema (cand vinde centrale)
      sau pe aia in care spune ca nu e o problema apa calda (cand i se propun solutii)?

      inca incerc sa imi dau seama in care minte si daca exista si una adevarata..

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus