un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 4 decembrie 2022

4 Dec 2022  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Brittney Griner a fost mutată într-un penitenciar dur din Mordovia. Mordovia sună a țară inventată pentru filme de acțiune care nu vor să jignească o țară reală.

Cum a ajuns Olanda un mare exportator de alimente. Este cel mai mare exportator de carne din Europa și unul dintre cei mai mari producători de legume. Asta înseamnă strategie și tehnologie.

Unde se produc 70% din mingile de fotbal din lume. În Sialkot, Pakistan, pe salarii de 2,5 dolari pe zi.

Cercetătorii au găsit un material care distruge targetat depozite adipoase. Vei putea scăpa de grăsime exact din locurile dorite.

Opioidele au omorât 8 prieteni buni de-a lungul anilor într-un oraș mic din SUA. Un supraviețuitor povestește cum a fost la 10 înmormântări până la 24 de ani, vreo 20 până la 29 de ani, ale altor tineri morți de supradoze. Asta este realitate din multe comunități mici din America.

Fotografiile anului la National Geographic.

O femeie răpită acum 51 de ani a fost reunită cu părinții ei. Face și 23andMe ceva bine cu testele lor ADN. O viața întreagă fără copilul tău, dar măcar fericirea că l-ai găsit în viață și bine.

Cum se scrie corect, 1 decembrie sau 1 Decembrie?

Un chiriaș în vârstă de 77 de ani se judecă în NY cu proprietarul apartamentului. Chiria este de 450 de dolari/lună de mulți ani. Îmi place că acolo oamenii se pot da ușor în judecată pentru a-și proteja drepturile, indiferent câți bani au.

Care sunt semnele unui burnout.

Trece cu Campari? Probabil că nu, dar uitați 3 cocktailuri cu Campari pentru oamenii cărora nu le place Campari. Confirm că noi deja am făcut Jungle Bird în casă și este bun:

SUA lansează noul bombardier invizibil B-21 Raider. Nu se știu multe despre el până acum, dar este un bombardier strategic intercontinental.

15 rețete de aperitive bune de mâncat la meci sau movie night. Eh, eu aș mânca nachos oricând.

Un vapor de croazieră a fost lovit de un val uriaș. Un pasager a decedat, lovit de cioburile unei ferestre sparte. Final Destination în realitate.

Medicamentul Lecanemab ar putea avea efect împotriva Alzheimer-ului în fază incipientă.

Zeci de trucuri foto pentru fotografii inedite.

Cheeseburger Wellington, pentru când vrei o fiță:

10 animale care hibernează iarna. Nu știam că aricii au astfel de îndeletniciri.

Zimbabwe are un tren pentru safari. Un fel de mocăniță care te duce printr-un parc natural și unde vezi toate animalele posibile din siguranță.

Gaslighting este cuvântul anului.

Chinezii protestează cu coli albe de hârtie în mânâ. După ce atâtea sloganuri și cuvinte cheie au fost interzise online, protestatarii țin în mână foi A4 albe.

Un bărbat concediat pentru că refuza să ia parte la team-building-uri și activități “fun” de weekend a câștigat la tribunal. Este eroul foarte multor corporatiști.

Christine McVie, de la Fleetwood Mac, a decedat.

    21 comentarii

  1. Habar nu aveam de “gaslighting”. De termen, ca de procedura si de consecinte stiam.
    Olandezii ar putea fi un model pentru multi romani, daca acestia nu ar dori sa se imbogateasca rapid si nu ar avea deja modele pe Becali, sau alte personaje toxice

      (Citează)

    • Linkul cu burnout e penibil, am 2 prieteni fix cu simptomele ea, unul nu lucrează deloc, altul baga 2h pe zi, part time.

        (Citează)

    • Tano: unul nu lucrează deloc, altul baga 2h pe zi, part time.

      poate tocmai d’aia

      ps. nu contrazic prima parte a afirmatiei.

        (Citează)

    • @Tano, cum a calculat prietenul ala al tau care nu lucreaza ca i-au scazut performantele?

        (Citează)

  2. Joaca tare rusii, au trimis-o pe aia in puscarie din aia serioasa, de documentar pe Netflix.

    Olanda, la ce porturi au si ce depozite, si istoric de comert international, nici nu ma mira ca sunt cei mai mari exportatori. Socul a fost acum 20 de ani cand luam cartofi la saculet din Cora Pantelimon, si acum tin minte ca am citit pe eticheta ca erau din Austria. Cum dracu’ aia cu marzipan si Mozart exporta cartofi in Romania?! Asta inseamna tara avansata si dezvoltata economic si tehnologic.

    Este sarbatoare nationala, corect este 1 Decembrie.

    Bineinteles ca aricii hiberneaza, cum sa nu stii asta?! Fauna Romaniei, de Simionescu, nu are voie sa lipseasca din vreo casa. E ca Istoria literaturii romane de Calinescu, must carry.

      (Citează)

    • Ia zi Gaelex, ce scrie in cartea aia de Simionescu: pestii hiberneaza sau nu?

        (Citează)

    • Cel mai mare fabricant de ciocolată/cacao din lume este Olanda. Ia ghici cîți copaci de cacao cresc în Olanda…
      Anul trecut am dus 70k tone porumb în Rotterdam. L-am întrebat pe un inspector ce face o țară așa mică cu atîta porumb, a spus că la ei combinatele de creștere a porcilor seamănă cu depozitele marketurilor, treci pe lîngă ele și habar nu ai ce sînt, nu miroase, nu-i zgomot. În magazine au raioane speciale pentru preparatele de carne ”made in Holland”, văzut cu ochii proprii…

        (Citează)

    • Legumele din Olanda au gust de carton. Absolut oribile. Iar mancarea lor este la fel de fada. Noroc cu localurile turcesti, ai ce sa mananci comestibil cand ajungi pe acolo.

        (Citează)

  3. La B21 Raider, “Nu se stie multe despre el” ca este verb impersonal. “Nu se stiu multe” cred ca este incorect.

      (Citează)

    • Nu stiu cum este corect, dar mie imi suna ciudat varianta “nu se stie multe”.
      Putem sa completam asa: “nu se stiu multe detalii despre el” sau “nu se stiu multe amanunte despre el”.

        (Citează)

    • Nu e nici un impersonal.
      Faci inversiunea “multe nu se stiu / nu sunt stiute” si intelegi ca subiectul propozitiei eate cuvantul “multe” adica multe lucruri/informatii.
      Deci verbul se acorda la plural.

        (Citează)

    • Se stie este impersonal. Lucrurile este complement direct, nu subiect, in propozitia asta.
      Mai multe, cititi aici: https://corectromaneste.wordpress.com/2017/11/24/verbul-reflexiv-impersonal/ sau aici: http://ebooks.unibuc.ro/filologie/NForascu-DGLR/impersonal.htm

      La fel e si cu “se vine cu amendamente”, “lucruri pe care se cuvine sa le ai” etc.
      “Nici un”, e de fapt, mai nou, “niciun” 😁

        (Citează)

    • @Octav: “se stie” nu este impersonal.
      “E stiut” este impersonal.
      Scrie si in articolul tau nr 2 de fapt.

      O alta diferenta ar fi ca amendamentele nu pot fi venite, dar lucrurile pot fi stiute.

      Daca schimbam “a veni” cu a “aduce” se schimna complet contextul.

      Cum suna “Se aduce amendamente”? Incorect, nu?

        (Citează)

  4. Deși este primul animal care îți vine in minte când e vorba de hibernare, ursul NU hibernează. Cel puțin nu ursul brun.
    Din același registru al greșelilor împământenite, femela cerbului nu e căprioară.

      (Citează)

  5. “Cum a ajuns Olanda un mare exportator de alimente. Este cel mai mare exportator de carne din Europa și unul dintre cei mai mari producători de legume. Asta înseamnă strategie și tehnologie”

    Răspunsul este același cu cel al întrebării ‘Cum a ajuns România cel mai mare exportator de banane din Europa’. E simplu: ai ieșire la mare/ocean prin porturi importante… E drept ca Olanda are o agricultura super tehnologizată și avansată. Lucrez cu ei și olandezii au o mare problema cu restricțiile de viteza de pe autostrăzi impuse de guvern din cauza poluării. Poluare cauzata de azotul folosit de fermieri. Fermierii lor vor avea probleme începând de la anul din cauza restricției cantității de azot. Fără ingrasamant va scădea producția si profitul. Căutați știri despre protestele fermierilor legate de acest aspect…

      (Citează)

    • Nu azot ci azotat (de amoniu).

        (Citează)

    • Da boss. Ma scuzi, NH4NO3 pt tine. Azot e gaz, logic ca nu e vorba de asta… Cine lucrează cu azotat de amoniu îl numește scurt azot…așa cum sunt și alte tipuri de ingrasaminte folosite cu denumiri populare cum ar fi ureea in loc de carbamidă (CO(NH2)2).

        (Citează)

  6. Bravo, faci misto de rudele ungurilor, finlandezilor si estonilor
    S-au jucat si meciuri la mondialul din 2018 in capitala Mordoviei
    Dorinel Munteanu a antrenat echipa Mordovia Saransk
    In rest, nu stiu…cultiva cartofi, cred.

      (Citează)

  7. “Asta înseamnă strategie și tehnologie” corect + concurenta zero de la cine ar trebui s-o ofere, state gen Romania cu resurse fantastice dar conducatori tampiti si corupti

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus