un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 11 decembrie 2022

11 Dec 2022  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Cum arată o stație de metrou din New York, abandonată în 1945 deși era în centrul orașului.

Americanii au acum vendomate cu medicamente împotriva supradozelor de opioide. Peste 100.000 de americani au murit în supradoze în anul anterior.

Cercetătorii au descoperit cum virusul SARS-CoV-2 creează o toxină ce rupe vase de sânge și determină o formă gravă de covid.

Coreenii devin mai tineri cu un an sau doi. Parlamentul a votat o nouă lege privind felul în care se socotește vârsta. Metoda coreeană considera că ai 1 an în ziua în care te naști și apoi îmbătrânești cu un an la fiecare Revelion. Practic, un copil născut pe 11 decembrie ar fi avut deja 2 ani pe 11 ianuarie în anul următor. Acum trec și ei la metoda internațională de socotit vârsta.

Am băut whisky-ul românesc Carpathian, ediția maturată la final în butoaie de Pinot Noir de la vinuri românești:

Chiria mediană în New York a ajuns la 4.033 dolari pe lună, în creștere cu 100 de dolari față de luna anterioară. Iar dacă se calculează media luând în considerare și locuințe de lux, chiria medie este de aproximativ 5.249 de dolari pe lună.

Orion se întoarce astăzi pe Terra, parașutându-se pe lângă coasta Americii dacă totul merge bine.

Indonezia are o nouă lege, 1 an de închisoare pentru sex în afara căsătoriei. “They apply equally to locals and to foreigners living in Indonesia, or visiting holiday destinations such as Bali. Under the laws, unmarried couples caught having sex can be jailed for up to a year.”

26.000 de crime și asasinate în Mexic în acest an. Ce ridicol să ai o țară cu istorie bogată, cu potențial uriaș de turism, cu preparate emblematice în gastronomie și băuturi, și totuși să fie controlată de bande mafiote și traficanți de droguri ce se luptă parte în parte cu armata, dacă nu o au în buzunar.

Un profesor explică de ce ChatGPT și OpenAI vor schimba felul în care se predă în școală. Dacă nu v-ați jucat cu chat-ul OpenAI până acum, ar trebui să o faceți, este extraordinar robotul.

Inovațiile anului 2022.

Celine Dion are un sindrom neurologic rar. Are spasme musculare sau îi înțepenesc anumiți mușchi, ceea ce uneori o împiedică și să cânte.

Brittney Griner a ajuns înapoi in SUA, după un schimb de prizonieri contra “lord of war” Viktor Bout. Puteți vedea aici cum s-a desfășurat schimbul de persoane.

Cântecul acesta parodie de la Saturday Night Live despre big boys le-a ieșit foarte bine:

Kirstie Alley a murit la 71 de ani de cancer de colon. O știți din Cheers și alte filme vechi.

Și tot apropo de decese, încă o persoană a murit din cauza exploziei unui airbag Takata. Sistemul de declanșare al airbagului se defectează și poate arunca șrapnel. Milioane de mașini din toată lumea aveau astfel de airbag-uri, iar unii nu s-au dus cu ele la recall.

Instagram la final de 2022: o femeie în deșert, dar cu cizme înalte cu toc, în fundul gol. Sau mai bine vă uitați la acest panda roșu care mănâncă struguri, poate cel mai simpatic animal ever. Voi decideți pe ce dați click :D

Fotografii cu vulpi. Foarte frumoase animalele, iar acestea parcă au stat la photo shooting în ninsoare. Fotografiile câștigătoare de la o competiție de animale amuzante.

Balenciaga și-a cerut scuze pentru o reclamă controversată. Prea târziu, deja am decis să nu mai port accesoriile lor.

Cuvântul anului pentru dicționarul Oxford este goblin mode. A slang term describing “unapologetically self-indulgent, lazy, slovenly, or greedy” behaviour.

Țestoasa Jonathan a împlinit 190 de ani. Aproape că l-a prins pe Napoleon.

Reducere 15% la Finestore cu codul XMAS15A.

    8 comentarii

  1. 5. E vorba doar de Manhattan, nu intreg NY. Crazy expensive, de aceea iobagii ca noi nu vor avea niciodata acces la o astfel de lume :)

      (Citează)

  2. io s curios dacă mai cumpără cineva de la Finestore în rarele zile în care nu s reduceri.

      (Citează)

  3. Goblin mode nu este un cuvant, sunt in mod evident 2 cuvinte, deci alegerea sa demonstreaza ca prostia a prins radacini pana si la Oxford.

    Mexic, sau ce ar fi putut fi Romania daca era in Americi.

    Panda-ul il stiam deja, iar Dubai si content creator = prostituata de lux pentru arabi.

    Pacat de Kirstie Ally, nenorocita boala e aia.

    Schimbul acela de prizonieri arata ipocrizia maxima si fara obraz a SUA. Cand altii aresteaza americani pentru trafic de marijuana, e gresit. Cand aresteaza SUA americani pentru trafic de marijuana, e bine si corect sa ii putrezeasca ani buni in puscarie.

    Si desigur, ucigasul lui Teo Peter o duce bine mersi si nu a trecut o zi pe la puscarie. Pentru ca prin SUA se stie cum e cu justitia si cum trebuie lasati liberi infractorii si criminalii atata timp cat nu au comis fapta pe teritoriul lor national.

      (Citează)

  4. America: hai sa facem o melodie sa se simta grasii bine cand baga la stomac ca vin sarbatorile.
    America: inca o vedeta moare de cancer la sistemul digestiv.

      (Citează)

    • La noi oare de ce sunt atatea probleme cu obezitatea? Crezi ca are legatura cu melodia aceasta de acum 8 ani?
      “Nelu&Micutzu – Cine e Grasuta?”

        (Citează)

    • Nu se compara, iti recomand o excursie in state sa vezi obezitate morbida cat n-ai vazut in toata viata ta in Ro. Dar ca sa iti raspund in ton, pai dupa cum vezi la noi ni se pare cool sa luam model din state, nu e ca si cum se dicteaza in ceva ora exacta in Romania, facem si noi ce vedem la tv/net.

        (Citează)

    • Pai este invers aici… noi am fost primii si apoi dupa 8 ani ne-au urmat americanii.

        (Citează)

  5. Nu este deloc echitabil schimbul de prizonieri facut de SUA si Rusia. Dai la schimb un traficant periculos de arme pentru o sportiva care s-a crezut ea rebela si a decis sa aduca droguri in Rusia.
    Presedintele Joe Biden a declarat printre altele ca Brittney Griner “represents the best of America”.

    Ar fi interesant de intrebat daca sunt la fel de ingaduitori si cu strainii care aduc canabis pe teritoriul Stetelor Unite.

    Una este sa spui ca regreti ca un cetatean al tarii tale a fost pedepsit mai rau decat ar fi meritat si alta este sa spui ca acel cetatean care alege sa nu respecte legile unei alte tari reprezinta tot ce poate oferi mai bun SUA.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus