un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum mi-au scos o măsea de minte, mi-au pus plasmă în loc și m-a durut doar trei zile gura

23 Nov 2022  ·

EXPERIENȚE, GÂNDURI  ·

13 comentarii

În noaptea de după conferința de la Brașov m-a luat o durere de măsea, mai exact măseaua a doua din capăt de sus dreapta, numărul 16 pentru cunoscători. Era 2 noaptea. Am zis că o fi pedeapsă divină pentru că, după ditamai masa și băuta la un restaurant, am mai mers și la o shaorma. Am luat un Advil și m-am culcat la loc. Dimineața eram ok.

La finalul acestui articol este o fotografie cu măseaua mea însângerată, plus niște unelte de stomatologie. Dacă sunteți mai sensibili, nu o priviți. Iar dacă tocmai vă pregătiți să dați scroll acolo, reveniți ulterior aici pentru a citi și restul.

Morala este să aveți mereu Advil sau Nurofen sau alte medicamente analgezice în casă sau cu voi în deplasare. Totuși, mi s-a părut ciudat să mă doară măseaua la care am  plombă stabilă de ani de zile, iar a doua zi pe la prânz oricum a revenit o durere destul de puțin intensă, ca un reminder că da, probabil este o problemă acolo.

Încă o zi și m-a durut suficient de tare încât să zic “bork this, mă duc de urgență la stomatolog să-și dea cu părerea, să facem o radiografie, ceva”. Și am fost la un cabinet din cartier, Eurodent BP, de fapt un soi de spital de stomatologie pentru că sunt vreo 15 cabinete acolo. Mi-au spus să vin la și 45 de minute ale oricărei ore, că de obicei se găsește vreun medic disponibil să mă vadă.

Medicul care m-a văzut m-a dus și la o radiografie totală, că au acolo aparat. Pe măseaua indicată de mine drept suspectă în incident nu apărea nimic ciudat, dar mi-a spus că uneori se poate “strica” nervul sub plomba și poate că acesta generează durerea și va trebui extras.

Totuși, recomandarea lui a fost alta. Măseaua mea de minte din partea de jos-dreapta este de foarte mulți ani ieșita pe jumătate de sub gingie. Nu m-a deranjat niciodată, nu am mers niciodată să mi-o scoată cineva. Pe radiografie se vedea și că este crescută și un pic strâmb, oricum îmi înghesuia restul dinților.

Recomandarea medicului a fost să-mi scoată întâi acea măsea de jos, deși pe mine mă durea sus. Ideea a fost următoarea: uneori măseaua de minte poate produce durere în alte zone ale gurii și spre ureche, deci era o șansă ca de fapt ea să fie de vină. În plus, oricum trebuie scoasă, pe termen lung produce doar probleme în gură. Și, dacă durerea persistă, umblăm atunci și la măseaua de sus. În schimb, daca umblăm direct la măseaua de sus și nu aceasta era de vină, tocmai am stricat de pomană o plombă foarte bine pusă.

Am fost de acord cu acest raționament. Mi-a zis să revin peste o oră și jumătate pentru extracție. Omul era destul de glumeț. L-am întrebat “contează dacă mănânc între timp?” și mi-a răspuns că pentru el nu, dar pentru mine probabil că da, ca să nu-mi fie foame după operație. I loled all the way home.

Din motive care-mi scapă, la Eurodent aici în cartier toată lumea vorbește cu accent moldovenesc—de Republică, nu de regiune—și au și nume specifice țării de peste Prut. Mi s-a părut un centru stomatologic curat și cu prețuri bune, am plătit 70 de lei pentru radiografie și încă 350 de lei pentru extracție. Voi reveni acolo. Singura parte ciudată este că în marea zonă de așteptare au tot felul de portrete și hărți patriotice cu personalități ale României Mari, plus, și aici este partea ciudată, un puzzle foarte mare cu pictura Bombardamentul Algerului de Chambers, un pictor britanic, înrămat și cu explicații ca în muzeu lângă acesta. Dar na, măcar am aflat ceva nou.

M-am prezentat la extracția măselei. Mi s-a făcut anestezie, plus din nou câteva glume bune de genul “și acum vă leg de masă și începem”, care chiar mi-au plăcut pentru că mă gândeam fix la același lucru. Apoi medicul a scos un set cam numeros de unelte de stomatologie din pungile lor sigilate, tot felul de dalte și leviere și pensete, și le-a pus pe măsuța de lucru exact ca în scenele în care personajul rău se pregătește să tortureze pe cineva.

În paralel, o asistentă mi-a scos trei fiole de sânge. Am fost întrebat dacă doresc ca după operație să-mi pună plasmă de-a mea în gingie, în locul măselei, deoarece aceasta va proteja mai bine zona de infecție și va grăbi vindecarea. Mai auzisem eu că plasma ajută în astfel de cazuri (uitați aici detalii), plus că m-am gândit că astfel voi slăbi și mai mult pentru că nu pierd doar masa unui dinte, ci și niște mililitri de sânge, așa că am acceptat. Mi-au fost scoase trei fiole de sânge și puse într-o centrifugă din cabinet, că plasma se obține prin centrifugarea sângelui.

Extracția a fost banală. N-am simțit nimic, anestezia a fost rock solid. Dintele meu n-a fost rock solid. Medicul s-a urcat un pic pe mine cu cea mai mare daltă pe care o avea, a robotit câteva secunde la mine în gură, apoi am auzit un fel de crack de os spart pe care mai mult l-am resimțit în cap decât să-l aud cu urechea. Încă o robotire de câteva secunde, încă un crack în creier și gata măseaua. A ridicat-o cu o pensetă din “slotul” ei și asta a fost tot.

Probabil că fix la fel s-a simțit și Matilda la cezariană. Chiar sunt convins că a fost o experiență foarte similară, că doar am asistat la naștere și am văzut ce se întâmplă. Ea s-a uitat un pic ciudat la mine când i-am spus asta, o zi mai târziu, dar n-a comentat, ceea ce mă face să cred că am avut probabil dreptate.

Anyway, măseaua pe masă, plasma mai avea vreo 3 minute de centrifugat. Mi-am făcut selfie-urile de mai jos cât așteptam.

Plasma aceasta arată ca o bucată moale și albă de slime. Știți cum arată grăsimea de porc sau vită caldă, așa mai moale și ușor translucentă? Cam așa arăta și plasma. Medicul a pregătit unul sau doi boți pe care i-a înfipt acolo în măsea, apoi mi-a cusut gingia.

Cusăturile acestea au fost mai nașpa pentru că începuse să treacă efectul anesteziei și, ca un bărbat adevărat, am zis să continue așa la întrebarea “mai vrei anestezie?” Am fost idiot. Nu refuzați niciodată anestezie în plus! Aș putea spune că o lemă a vieții este “mai bine să nu te doară decât să te doară!”

Și după ce m-a cusut acolo cu un an rotund și care mie mi se părea foarte gros, am fost trimis acasă cu o rețetă de medicamente. Măseaua a rămas la ei. M-au întrebat dacă o vreau, dar părea cam mică pentru a mi-o pune pe un lanț la gât și să zic că este de la vreun crocodil vânat de mine sau ceva.

Pe drum deja mă durea tot mai tare partea dreaptă a gurii, iar acasă am luat direct un Ketonal din stocul propriu. S-a dovedit ulterior că era un Ketonal cu eliberare treptată, ceea ce a fost o idee proastă pentru că vreo oră m-a durut foarte tare totul, chiar cred că am suferit mai mult decât Matilda la și după cezariană. Ea zice că nu, dar nu o cred.

A doua zi m-am dus să-mi iau medicamentele de pe rețetă, adică antibiotic pentru câteva zile. Să iau între 3 și 5 zile, mi-a spus medicul. Am luat 4 zile. Primele două zile m-a mai durut gura din când în când și am mai luat câte un Advil. Am mâncat și băut ce-am vrut eu. Cică se recomandă să nu bei lactate după o astfel de intervenție, că pot avea bacterii dubioase, dar eu oricum jucam la siguranță și nu beam lactate în general (decât în cafea, dar nu se pune). M-am spălat pe dinți în zona operației fără a pune presiune mare. M-am văitat însă mult prin casă, ca să pară că mi-e greu și mie.

După vreo două zile deja totul părea vindecat. În ziua trei m-a durut doar ușor gura și, din păcate, tot mai degrabă la măseaua de sus, nu prin zona operației. În ziua patru nu m-a mai durut nimic, nici măcar în partea de sus. Parcă simt o mică jenă acolo, dar nu i-aș spune durere. Este posibil să nu fie nevoie de o intervenție și la măseaua 16.

Peste o săptămână merg să-mi scoată firele. Încă nu știu dacă de fapt s-a rezolvat sau nu durerea din partea de sus a danturii, dacă era cauzată de măseaua de minte sau nu. Dar veți afla.

Vedeți unealta numărul 2 din stânga, cea cu mâner de zile mari? Cu aceea a fost extras molarul.

    13 comentarii

  1. Oare ar mai fi fost articolul atât de glumeț dacă dentistul nu era glumeț? La prima mea extracție mi s-a făcut anestezie de vreo 3 ori, iar când am ieșit afară nu-mi dădeam seama de ce se uita lumea la mine în mod ciudat. Îmi amorțise jumătate de față pe partea cu anestezia, practic nu mai controlam acea parte și-mi curgea saliva din gură. Trebuie să fi fost frumos din exterior. După vreo 3 ore am început să simt ceva. Parcă nu m-a durut atât de tare atunci și nu știam de ideea cu plasma extrasă din sânge. Partea cea mai mișto este că a doua zi am mers la concertul Aerosmith și nu am avut voie să mănânc mare lucru. A doua extracție a fost a unei măsele de minte care începuse să se carieze. A fost mai rău cu extracția pentru că măseaua era ultima din rând. Sper că ai scăpat de problema la dinții de sus.

      (Citează)

  2. Cam light treaba, eu le-am cerut sa imi dea cu anestezie sa doboare un cal. Au trecut zilele cand eram curajos la dentist si ceream fara, ca #rezist.

    Asa ca mi-au bagat de vreo 3 anestezie, sa tina, era de cioplit si bortelit si greu a iesit maseaua. Inca un pic si punea genunchiul pe mine dom’ doctor chirurg.

      (Citează)

  3. Din motive care-mi scapă, la Eurodent aici în cartier toată lumea vorbește cu accent moldovenesc—de Republică, nu de regiune—și au și nume specifice țării de peste Prut.

    Daca era cu adevarat moldoveni te rezolvau pe loc cu durerea, iti scoteau maseaua pe viu si iti dadeau niste plasma de prune sa iti treaca.

      (Citează)

  4. Mie la scoaterea nervului de la o masea mi-au bagat 2 doze de anestezie (au zis ei ca e maxim) si tot am simtit durerea pana in creier, am transpirat intr-un minut pe scaunul ala cat in 20 de alergat.
    Mi-e frica sa ma gandesc la vreo extractie de masele.

      (Citează)

  5. Robert:
    Mie la scoaterea nervului de la o masea mi-au bagat 2 doze de anestezie (au zis ei ca e maxim) si tot am simtit durerea pana in creier, am transpirat intr-un minut pe scaunul ala cat in 20 de alergat.
    Mi-e frica sa ma gandesc la vreo extractie de masele.

    nu ti-a facut anestezia cum trebuie sau aveai infectie si nu a prins altfel trebuia sa nu doara deloc

      (Citează)

  6. Singura masea de minte pe care am scos-o ( deocamdata – ca mai am una ) m-a tinut pe scaun cam 2.5 ore… Dentista a rupt 2 elevatoare in ea ( “surubelnita”cu maner gros) si pana la urma a scos-o pe bucati… Avea radacinile incovoiate – n-ar fi iesit niciodata intreaga si usor.
    2 sau 3 anestezii am avut – au tinut fara probleme inca appx 1 h dupa tot circul.
    Cumparasem Ketonal ( ca aveam reteta) dar am zis sa nu iau , s-o ard pe vitejie… Am rezistat cam 20 de min dupa ce-a trecut efectul anesteziei. Din fericire Ketonalul a fost fast ( dar tot i-a luat cam 15 min) asa ca am simtit si eu cam 30 de min cum e durerea :).
    Confirm – mai bine sa nu te doara decat sa te doara :)

      (Citează)

  7. Eu am avut falca stanga paralizata asa de tare, incat niciun muschi nu mi se misca pe stanga fetei. Am incercat sa zambesc la o fata care si ea imi zambea, dar dupa jumatatea mea de zambet am bagat coada intre picioare rusionat si am plecat de acolo. Probabil ca a fost un zambet de Terminator.

      (Citează)

  8. Ce medic simpatic. Cred ca ai castigat la loto: medic bun+amuzant

      (Citează)

  9. Se vorbeste cu accent moldovenesc pentru ca proprietarii – medici si ei – sunt din Republica Moldova si au angajati multi medici si asistente pe care ii aduc tot de acolo.

      (Citează)

  10. Pe principiul, daca tot ai venit hai sa iti scoatem o masea random, sa iti luam banii, stiu cum sunt moldovenii, crede-ma, e plin Iasul de ei peste tot prin toate clinicile si cabinetele medicale de toate specialitatile, te ard de bani la orice ora din zi si din noapte..
    Eu cred ca trebuia sa mai ceri parerea si altor medici inainte sa o scoti pe aia, mai ales ca nu aveai nicio problema cu ea si parea sanatoasa, dar in fine, tu stii mai bine

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus