un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mâine începe Campionatul Mondial de Fotbal 2022 și interesul pare mic

19 Nov 2022  ·

GÂNDURI  ·

37 comentarii

Mâine începe Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar, ediția 2022. Mâine! Este campionatul care mi-a stârnit cel mai mic interes și simt că și cei din jurul meu spun același lucru. A fost o combinație ciudată de corupție în alocarea campionatului, numărul mare de decese în rândul muncitorilor ce au construit stadioanele în condiții inumane, meciuri în mijlocul iernii care vor provoca haos în Champions League și alte competiții și alți factori.

Rezultatul? Interes mic. Dar campionatul începe oricum mâine, deci poate că interesul vine privind. De fapt nu știu ce să zic în legătură cu asta. Sunt de acord cu ideea de a ignora campionatul pentru că este unul al corupției. Un reportaj al The Guardian vorbește despre 6.500 de decese în perioada de construcție a stadioanelor, cifră desigur contestată de autorități. Un documentar Netflix, FIFA Uncovered, arată manevrele din culise.

Pe de altă parte, nu cumva se poate separa toată partea de corupție, FIFA ca organizație și Qatar ca stat călduros și nepotrivit fotbalului, de un spectacol punctual precum vreun meci Germania-Brazilia? Nu știu ce să zic. Here’s a poll, ziceți și voi:

World Cup 2022:

(vedeți direct rezultatele)

Loading ... Loading ...

Campionatul începe mâine cu un “palpitant” Qatar vs Ecuador, la ora 18. Continuă apoi cu câte 4 meciuri pe zi, de la orele 12, 15, 18 și 21. Meciurile pot fi văzute pe TVR 1 și, atunci când au loc partide simultan, și pe TVR 2. Programul complet este aici. Finala are loc pe 18 decembrie.

România nu participă, desigur. Asta nu mă supără, mi se pare un campionat mai liniștit de privit. Mă uit pe spectacol, dar fără o miză reală pentru mine și nici nu sunt asasinat toată ziua de știri privind ce-a mâncat și băut fiecare jucător în cantonament. Din păcate, nu participă nici Italia, echipă cu care eu țineam by default. Campioni en-titre sunt francezii.

Grupele și situația lor o găsiți aici. Puteți să vă uitați și pe site-ul oficial FIFA pentru rezultate și știri, desigur. Mai sunt și jocurile uzuale pe site-ul FIFA precum Fantasy și Predictor. Am făcut aici o ligă de Predictor în care puteți intra, că am văzut că ne-am distrat ceva la campionatul european cu acest joc.

    37 comentarii

  1. Coruptie, exploatare si sclavie, si meciuri trucate deja.

    Orice fel de participare valideaza coruptia FIFA si crimele facute de Qatar impotriva muncitorilor.

      (Citează)

    • Nu, nu doar statul Qatar e vinovat, toate lucrările au fost făcute de mari companii care nu s-au sinchisit de lucrători (majoritatea de la sub-contractori) fiindcă așa e pe acolo.

        (Citează)

    • E vina FIFA, au luat cascavalul, au luat spagi, si au dat organizarea unei astfel de haznale, precum Qatar.

      Eu o sa ma uit, umbla vorba ca au mituit qatarezii pana si echipa Ecuadorului ca sa piarda aia in primul meci. Au inchiriat suporteri, au platit bloggeri prin Europa si SUA sa scrie de bine, ce mai vreti?! Circ total!

        (Citează)

  2. Dupa ce am vazut documentarul pe Netflix, am ramas cu o mare scarba pentru qatarezi care sunt absolut convinsi ca pot face ce vor ei, atat timp cat ei au o galagie de bani si restul au fiecare pretul lui.
    Si e deprimant sa constati ca au dreptate.
    Probabil voi vedea undeva la 10% din meciuri, si alea pe sarite.

      (Citează)

    • Toti arabii sunt asa. Fiind saraci lipiti pana sa descopere resursele care le atrag acum miliardele, astia erau practic niste salbatici. Acum sunt parveniti a caror placere este poleirea oricarui cacat cu aur. Atat ii duce mintea, atat stiu. Astia si peste 25 de ani, si peste 50 de ani, tot prosti vor fi.

        (Citează)

    • Ii doare in c*r pe qatarezi ca o sa te uiti tu la 10% din meciuri.
      Ori boicotezi, ori nu.

        (Citează)

  3. Mamă nene nu vă uitați la meciuri că au murit oameni când s-au construit stadioanele dar aveți iPHone făcut în fabricile din China în condiții mai mult decât inumane unde cred că mor de N ori mai multi oameni, sunt documentare și despre asta , da na, Apple. Dacă era România calificată va trecea la toți grija de indienii aia amărâți.

      (Citează)

    • Nu știu cum categorizezi “mult mai inumane”. Ce spui tu e un whataboutism. Sigur ca e nașpa cu condițiile de munca în China, asta nu înseamnă că nu e nașpa și în Qatar.

        (Citează)

  4. Hai nu va mai spîârcâiți pa voi cu coruptia din qatar si vrajeli d-astea. Ca n-au facut aia singuri si de capu lor toate rahaturile p-acolo. E vorba de banuti multi la mijloc. Si cand vorbim de banuti, uita baietii si de coruptie si de abuzuri si de toate alea.

      (Citează)

    • Corupția e în FIFA. Qatarul e cu nerespectarea drepturilor umane. Presupun ca atunci când ești sătul nu crezi ca altora le foame.

        (Citează)

  5. Asta cu mă uit dar mai în silă e ca în bancul ăsta:
    Unei țipe i-a murit soțul. Revine acasă de la cimitir și plânge de mama focului împreună cu prietenul de familie. În timp ce se smiorcăie amândoi, el o tot mângâie ca să-i treacă suferința:
    – Offf, … draga mea, ce să-i faci, așa e viața asta făcută… și cu necazuri și cu bucurii. Acuma, dacă tot s-a dus Mitică, hai s-o facem amândoi, așa … în amintirea lui …
    – Știu și eu Costică ce să zic, … hai s-o facem, că doar n-o să ajung pe mâini străine – și în acest timp, își ridică rochia, trage de chiloți în jos și se apleacă. Dar te rog ceva, … încet și trist…

      (Citează)

  6. Eu nu ma uit pentru ca fotbalul e stupid.

    Altfel, sunt convins ca nimeni nu o sa renunte sa se uite doar pt ca Qatar.
    Vitejii de internet care zic ca boicoteaza, blufeaza desigur sau sunt ca mine, nu se uitau oricum.

      (Citează)

  7. Campionatul a costat 220 miliarde. Cele anterioare maxim 15. PIB-ul României e pe la 315 pe an.
    O grămadă de bani irosiți.

      (Citează)

  8. Cel mai fain lucru este ca familia regala a decis interdictie totala la alcool cu 48 de ore inainte de incepere, desi facuse contract de exclusivitate pt bere Budwaiser, iar aia au adus milioane de litri care vor merge probabil la canal. What a shit show!

      (Citează)

    • Marius:
      Salut! Am patit la fel, dar a mers pana la urma! Trebuie sa ai cont pe platforma si sa fii logat. Apoi merge si butonul de “join now!”

      Asta era treaba.

        (Citează)

  9. Evenimentele de acest gen o sa aibe intotdeauna o zona gri cand vine vorba de ce inseamna organizare(spagi,conditii dubioase de munca). Qatarul si-a dorit organizarea acestui mondial deoarece spera sa-si mai spele din imagine, recte vrea sa fie luat in serios in actuala scena mondiala. Cam toate statele din zona Golfului sufera foarte mult in directia asta si vor cauta sa compenseze neajunsurile cu foarte multi bani.
    Acum dincolo de labareala politic-correctness Cupa Mondiala este despre fotbal si sunt niste lucruri interesante:
    – Perioada din an cand o Cupa Mondiala este organizata este ceva nou(mijlocul sezonului). Pana la Qatar toate erau organizate cand era vara in emisfera nordica, respectiv dupa ce sezonul intra in pauza. Asta inseamna ca exista sansa sa avem niste surprize, respectiv echipele sa fie un pic mai bine unse. Ceea ce ne poate duce la niste meciuri spectacol, sa nu uitam celebra semifinala din 2014 Brazilia-Germania.
    – Este ultima Cupa Mondiala cu 32 de echipe, din 2026 vor fi 48 ceea ce va duce la diluarea competitiei. Bineinteles asta se leaga zona de gri a tot ce inseamna evenimente de acest gen si nu prea o putem controla.
    – Vremea va juca un factor foarte important deoarece caldura plus umezeala o sa fie ceva nemaivazut de jucatori. Pe langa asta o sa vedem mai bine cine ce suc de portocale bea.
    Nu sunt entuziasmat de aceasta competitie, dar o sa fie interesant de privit. Singura reala problema este faptul ca nu gasesc un stream platit, in care sa nu aud eternele clisee ale comentatorilor romani(sa auzim de la exceptional in sus, unde si la cine e mingea etc.), respectiv calitatea transmisiunii sa fie 4k.

      (Citează)

    • “o sa vedem mai bine cine ce suc de portocale bea” I see you’re a man of culture. Unspe-metrist detected :))

        (Citează)

  10. nu stiu daca ai scris asta pentru ca asa crezi sau doar pentru ca “da bine”..
    dar interesul romanilor pentru campionat are prea mica legatura cu muncitorii de acolo si foarte mare legatura cu situatia locala a fotbalului.. coruptia, mediocritatea (cel mult) si lipsa de rezultate pozitive.
    o scapare (voita sau nu) mare in evaluarea ta.

    oameni cu probleme in lume exista in mult mai multe locuri si probleme mai mari decat acolo se gasesc cam in orice directie intorci privirea..
    cam pentru cate actioneaza romanii activ (in masa)?

      (Citează)

    • Daca plătești taxe in Romania nici nu prea poti sa zici ca boicotezi mizeria asta de campionat. Dai bani la TVR, TVR a platit milioanele pentru drepturi de difuzare, TVR transmite. Te uiti, nu te uiti, tot banii aia s-au dat.
      Cel mult scad incasarile TVR din publicitate, desi cred ca si alea sunt platite in avans

        (Citează)

  11. Cand a fost Cupa Mondiala in Rusia n-a comentat lumea ca si acum desi rusii facusera prapad prin Crimeea cu niste ani in urma.
    Daca nu pierdea SUA organizarea pt 2022 nu exista tot tam-tamul de acum.
    Acum e ca si la selectarea colectiva: sa boicoteze telespectatorii ca toate echipele sunt deja acolo basca o droaie de vedete, influenceri si turisti.

      (Citează)

    • Adică ți se pare că tam-tam-ul nu este justificat și este ceva scornit doar de SUA?

        (Citează)

    • Da, mi se pare exagerat. Iar SUA n-a scornit nimic dar daca nu pierdeau organizarea nu mai faceau ancheta care e documentar pe netrlix si nu se vorbea despre mega coruprie num nu s-a vorbit nici la CM din Africa de Sud sau la cel din Rusia.

        (Citează)

    • Posibil. Foarte bine ca au avut o motivație sa ii tragă totuși pe unii la răspundere. Dacă ar sta în continuare cu ochii pe FIFA foarte bine ar fi, ca sigur mai ai de găsit.

        (Citează)

  12. “Am făcut aici o ligă de Predictor în care puteți intra”.

    La mine nu merge să intru oricât am încercat pe butonul de “join now”.

      (Citează)

  13. De vazut FIFA Uncovered, serial-documentar pe Netflix.
    Eu o ma uit, cel putin la reluari pe streaming ca sa pot macar pe 2.5x…

      (Citează)

    • Salut! Am patit la fel, dar a mers pana la urma! Trebuie sa ai cont pe platforma si sa fii logat. Apoi merge si butonul de “join now!”

        (Citează)

  14. Nu inteleg de ce toata lumea vorbeste de exploatare doar in contextul acesta, sunt o gramada de persoane exploatate in tarile civilizate din europa de vest, muncitori de toate nationalitatie plecati la munca sunt cazati in conditii mizere, cate 4-5 in camera chiar si mai multi uneori, program de lucru de 10-12 ore, pauze aproape inexistente, platiti foarte prost etc. Degeaba aruncam cu gunoi doar in Qatar pentru ca astfel de lucruri se intampla si in tarile ‘civilizate’ doar ca nu sunt atat de mediatizate, cu toate ca ar trebui…

      (Citează)

    • Iar cu whataboutism. Deci care e propunerea ta, în clar? Sa scrie Radu in acest articol despre toate cazurile de exploatare din fiecare tara din lume? Sau vrei sa spui ca și alții sunt exploatați, deci sa nu se mai plângă nepalezii și restul natiilor abuzate în Qatar “degeaba”?

        (Citează)

  15. Am curajul sa sustin ca va fi un Campionat Mondial sters din toate punctele de vedere.

      (Citează)

  16. Momentan nu functioneaza sa intru in liga creata :(

      (Citează)

  17. interesul ti se pare mic pentru ca esti paralel cu fotbalul. pentru pasionatii de fotbal e un eveniment destul de important. cursa de f1 din abu dhabi de ce nu o boicotezi? uae nu e departe de qatar din niciun punct de vedere si sunt sigur ca si acolo mor oameni zilnic construind la stadioane, cladiri, circuite.

    apropo de interes scazut – la f1 mi se pare interes scazut si intr-o continua scadere.

      (Citează)

  18. Un campionat fara florinel coman si octavian popescu n-are nici un farmec. D-aia e interesul scazut in lume. Gigi dixit.

      (Citează)

  19. Pana la urma m-am uitat la aproape fiecare meci, live. Asta pana la “amicalul” de aseara dintre Anglia si SUA… Groaznic, maxim 3 suturi pe poarta un meci intreg, mi-a pierit pofta. Doar golul 2 al Braziliei si prima repriza a Canadei au meritat pana acum saptamana asta.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus