un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un avion complet electric a intrat în faza de testare cu primul zbor. Așa începe schimbarea și în aviație

8 Nov 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

O companie americană a testat recent un avion complet-electric, fiind primul zbor de acest tip.

Avionul se numea Alice (funny) și a zburat câteva minute de test. În fotografie pare să aibă două motoare cu elice. Avionul are loc pentru 9 pasageri, iar compania țintește zboruri de 150-250 de mile, ceea ce în SUA ar fi suficient pentru Los Angeles – Las Vegas sau New York-Boston, zice articolul.

Pare puțin, dar așa a început aviația și acum un secol, cu avioane mici și zboruri scurte și în timp s-a dezvoltat spre Airbus A380 și zboruri de 19 ore dintr-o parte în alta a lumii.

Problema avioanelor electrice este că trebuie găsit un echilibru între greutatea bateriilor și puterea avionului. Bateriile sunt foarte grele, așa că avioanele de dimensiuni mari sau autonomie mare nu sunt momentan eficiente. Problema este similară cu cea a rachetelor, de fapt. O rachetă grea necesită combustibil mult în rezervoare pentru a decola. Mult combustibil înseamnă greutate mai mare și apare un cerc vicios. Puteți citi despre ecuația rachetelor și despre raportul maselor.

Dar așa este la început în orice domeniu. Dispozitive mici, distanțe mici, baby steps. Producătorii mari de avioane fac și ei teste, dar cu câte un motor electric alături de cele normale. Peste 30 de ani situația ar putea fi complet altfel. Cred că asistăm treptat la o schimbare mare în aviație și avem ocazia să o vedem chiar de la începuturile sale.

sursa: The Verge.

    3 comentarii

  1. Bun. Si gasim actiuni de cumparat la Eviation, astia?

      (Citează)

  2. ce idee buna! :))

      (Citează)

  3. Partea buna e ca motoarele electrice au cuplu foarte mare, necesar la decolare. Probabil o sa fie rentabile cu alta chimie a bateriilor, care sa le faca mai usoare.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus