un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 6 noiembrie 2022

6 Nov 2022  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

Un tânăr cu probleme. Mă bucur că mulți i-au răspuns cu îndemnul de a se duce la un psiholog, la terapie, ceea ce mi se pare cel mai bun sfat. Nu-i înțeleg ce cei care i-au spus că este absolut normal, toată lumea face așa la 21 de ani. Prea mulți cred că numai pentru probleme fizice trebuie să vezi un medic, la cele psihice este suficient să strângi din dinți și să-ți continui viața cu ele.

Cum a avut loc tragedia din Coreea de Sud. 156 de oameni au murit striviți pe niște alei înguste, deși telefoane s-au dat la Poliție chiar și cu 4 ore înainte pentru că situația devenise periculoasă.

Timelapse cu pisici urmărind o rază de soare. Așa fac și ale noastre, se repoziționează în cameră după soare. Fotografii amuzante cu pisici din Japonia.

Muncitorii Foxconn au evadat din fabrica de iPhone de teama că vor fi obligați să trăiască acolo. Și sunt și zvonurile uzuale. Unii au crezut că armata chineză va veni să-i infecteze pe toți din oraș cu covid ca un experiment pentru a vedea câți mor. Poate nu este chiar zvon.

Imagini din jocul Arma 3 au fost comentate la RTV de niște generali ca și cum ar fi din războiul din Ucraina. Atât s-a putut, acesta este nivelul în România. În altă zi, la Digi24 un analist militar plin de importanță făcea inventarul portavioanelor și zicea că India și China au câte unul fiecare. Până și eu pe blog am scris că au de ceva vreme mai multe.

Adrian Severin și Șoșoacă la ziua Rusiei, prezenți pentru declarațiile ambasadorului Rusiei privind lupta împotriva neonazismului ucrainean și hegemoniei mondiale a NATO, probabil în timp ce bombardau niște civili prin Kiev.

7000 de dolari factură la spital pentru o mână ruptă. Și nici măcar nu făcuseră ce scria în factură, ci doar cereau banii. Sistemul american de sănătate este de vis.

Cinci rețete italienești de paste din serialul lui Stanley Tucci. Pe cele all’ Assassina vreau să le încerc și eu, par interesante.

Între 4.000 și 6.500 de muncitori ar fi murit în Qatar în pregătirile pentru Cupa Mondială. Mulți alții au rămas cu sechele, precum nevoia de a face dializă tot restul vieții, după ce au muncit în peste 40 de grade Celsius multe luni de zile. Apreciez fotbalul și spectacolul oferit de două echipe care știu că nu au legătură cu ce se întâmplă acolo. Cred însă că cei din FIFA care au luat bani pentru a da organizarea Qatarului ar trebui găsiți și judecați aspru pentru corupție. Proiecte de infrastructură de mare amploare nu ar trebui date țărilor care nu respectă drepturile normale privind siguranța muncii.

Mâncare bună prin Seul. Îmi place clipul, natural făcut, bine prezentat.

Trucuri urâte de prin restaurante. Nu știu dacă v-ați mai uitat la clipurile cu Gordon Ramsey sau Melchiorri inspectând localuri, dar cam așa este și acolo.

Taylor Swift a luat întreg top 10 Billboard Hot 100. Primele 10 melodii erau de pe noul ei album Midnights.

Julia Roberts a împlinit 55 de ani. Martin Luther King și soția sa au plătit factura de la nașterea ei, acum 55 de ani.

Un nou fenomen prinde amploare pe Internet: justițiari sociali care demască prădători sexuali. Probabil până când unul dintre ei va intra la închisoare.

Fotografii foarte bune din astrofotografie. Nu cred că aș avea răbdare pentru așa ceva.

Spania a închis spațiul aerian și sute de zboruri au fost amânate pentru că bucăți dintr-o rachetă chinezească au căzut necontrolat înapoi pe Pământ. Într-o zi o să ne vadă în cap.

Un brazilian a intrat în Cartea Recordurilor pentru că a lucrat 84 de ani și 9 zile în aceeași companie. Aveau cafea bună. Vă dați seama însă câte schimbări a văzut, de la telegrame și telefoane până la computere și email? Și câte automatizări și procese diferite de muncă în acești ani?

Un mormânt pe plajă pentru elful Dobby din Harry Potter este acum atracție turistică. Bineînțeles că este.

Cea mai apropiată gaură neagră de noi este la 1600 de ani lumină. În Florida, Artemis 1 este din nou amplasată pe rampa de lansare, cu șanse de lansare pe 14 noiembrie.

Mâine dimineață începe Black Friday pe Fashion Days, cândva între 6:30 și 7:30. Majoritatea produselor ce vor fi reduse le găsiți aici pentru bărbați și pentru femei, puteți adăuga în favorite ce vă place pentru acces rapid. Fac și eu o listă cu ce mi-a plăcut mie.

    16 comentarii

  1. – Sunt curios ce-ți place la americani. Mie de ex. îmi place sistemul lor juridic.
    – Legat de restaurante, s-a spus de multe ori aici ca multe produse sunt exagerat de scumpe fata de cât ar fi normal, dar imediat sar comentatorii ca ești sărac, ca nu știi cum sta treaba.
    – eu n-am auzit de Taylor Swift
    – brazilianul care a lucrat 84 de ani trebuie apreciat in primul rând pentru modul cum s-a adaptat la noutăți.
    – chiar dacă îmi doresc produse de Black Friday, cred ca o sa aleg din ce mai rămân. La ora când încep, eu sunt in pregătiri cu juniorii pentru școala și gradinita.

      (Citează)

    • Daca n-ai auzit de Taylor Swift inseamna ca nu-ti place sa asculti aleatoriu muzica, esti concentrat doar pe muzica care iti place de mult timp , fara nici un fel de sansa de a asculta chestii noi, fara a da sansa neprevazutului.
      Mai mult, daca citesti presa, reusesti cu talent sa eviti sectiuni de stiri privind arta, cultura etc. Asta de vreo 15 ani incoace.
      Nici din intamplare nu s-a nimerit , in atatia ani, sa fii expus la un post de radio sau tv de muzica.

        (Citează)

    • dar acum a auzit si nu poate sa neaudă, sa mai zica asta , tre sa caute pe altcineva de care nu a auzit .

        (Citează)

    • Și sistemul juridic e dezastru la americani. Și al nostru este, dar din alte motive.

        (Citează)

    • In US mori cu zile daca n-ai asigurare medicala f buna si n ai un salariu bun. Au ZERO concediu de crestere a copilului, doar anumite firme mari ofera 2-3 luni, in cel mai bun caz, dupa care esti pe barba ta. Daycare-ul e scump si prost, din cauza asta multe femei aleg sa fie stay-at-home moms. Sistemul de educatie public e praf. Trebuie sa economisesti sute de mii de $ pentru scoala privata, daca vrei sa-ti invete copilul ceva. US e un loc mai bun de trait fata de EU doar daca esti super-competitiv, workaholic si castigi fff bine in domeniul tau, altfel esti mancat de viu.

        (Citează)

  2. Mizeriile alea de se petrec prin restaurante/cofetarii sint la ordinea zilei. Chestii vechi, cunoscute de mult si de multi. Pe vremea cand eram la liceu (95-96), la terasa unde ne faceam veacu (o pizzerie infecta) chelnerii faceau poteca la un chiosc de peste drum, ca sa ia cola la sticla de 2 l, pe care apoi ne-o vindea noua la pahar. Un pahar cu cola era cat dadeau ei pe toata sticla. Iar desertu de la terasa era luat de la o cofetarie de dupa colt si vandut la pret triplu. Despre pizza nu stiu ce sa zic, daca era homemade, dar era comestibila.
    In ziua de azi e si mai si. D-aia evit cat pot orice inseamna local. Plin de tepari.

      (Citează)

  3. Unii zic ca daca ceri de la spital factura detaliată, brusc ii scade valoarea pana la un sfert sau chiar o zecime. Sistemul american se bazează pe găsit amărâți care nu au asigurare, pentru ca societatea de asigurări are avocați care se judecă cu avocații spitalului, pe care sa ii jupoaie. Probabil factura detaliată ii sperie, pentru ca se poate folosi în instanță și da judecătorul de pământ cu spitalul pentru multe chestii aberante.

    Ăștia care vânează prădători sexuali fac un lucru bun în teorie și în principiu. În practică, dacă momeala nu este de fapt minoră nici nu există infracțiunea. Pe deasupra, cam este ilegal atrasul in capcană, retinerea de persoană este infracțiune, amenințat cu spus soției sau la locul de muncă este cel puțin șantaj. Pana acum ala din Berceni a avut noroc, și ProTv are avocați jegoși, dar realitatea este cam așa “alo 112, vă rog trimiteți un echipaj, sunt reținut cu forța și amenințat de 3 indivizi”.

    Desigur, dacă nu dau peste unul înarmat care sa reacționeze violent, asa cum are de fapt dreptul garantat prin Constituție. “Onorată instanță, am fost înconjurat de 3 indivizi necunoscuți, pe întuneric, zona pustie, m-am apărat. Întrucât eram în legitimă apărare rog verdict și clasare dosar de omor”. The end.

      (Citează)

  4. Daca vrei un film din ala adevarat si pe bune dar nu relaxant, uita-te la Boiling Point. E si pe HBO Max.

      (Citează)

  5. Radu, fara suparare, cred ca citesti doar titlurile sau pe diagonala.
    Imaginile din joc au fost comentate de catre un fost ministru al Apararii si de catre un fost sef SIE, nu de catre niste generali anonimi.

      (Citează)

  6. Putem discuta daca vrei despre cum e sistemul de sanatate american, cel putin din punctul meu de vedere si experienta mea.

    In primul rand nenea ala trebuie stiut ce asigurare avea. Nu zice. Privata, publica
    In al doilea rand trebuie inteles cum e asigurarea pe care o ai, deductible, copay, out of pocket. Fiecare asigurare o are diferita. Plus conceptul de In Network si out of network. In functie de astea tu stii cat e maximum ce iti poate veni si te poti pregati. De exemplu, tu ai un max out of pocket la acea asigurare, adica maximul cat platesti tu sau familia ta din buzunarul tau pe un an. Poate fi 10k de familie de exemplu.. Eu de exemplu stiu ca poate sa se intample ceva cu oricare dintre noi si oricand sunt pregatit sa platesc si maximum daca e nevoie. am trecut prin 3 cezariene, cateva (peste 10) emergency rooms cu familia. Stiu ca daca e, pot plati max out of pocket si la prima factura, sa zicem 10k acum si tot anul anul e gatis ce vine mai departe. Intotdeauna vor fi bani intr-un cont pentru max out of pocket. Apoi e discutia ca acea asigurare acopera interventiile de urgenta si mari sau costisitoare, chiar si pentru cancere (speram sa nu fie cazul)

    Al treilea punct de discutie este ca aia se ocupa de tine. Nu exista caz de genul “asteptati acolo pe scaunel 12 ore”. Repet, am fost la multe emergency rooms inclusiv in care am avut eu nevoie, sunt 5 asistente si 2 doctori pe langa tine la orice ora. Pe unde am fost eu nu a existat in situatiile mele poate minore chestie sa zica, “nu putem face noi, la noi se fac doar analize”. Nu zic ca nu se intMpla, nu am intalnit eu, sper si sa nu intalnesc. Sau sa vreau cum s-a intamplat in UK sa fie nevoie sa chem o salvare si sa aflu ca dureaza vreo 4 ore sa vina si minim 12 sa te interneze ca sunt super full din cauza de covid. Sau ca spitalul e la 50 mile distanta. Sau ca nu sunt paturi de mari arsi in toata tara. Sau ca te trateaza ca pe orice cacat. Sau ca nu exista medicamente si tre sa le comanzi tu din Austria. sau sa o puna pe mama cat is eu i ternat, sa aduca ea seringi ca nu are spitalul.Sau sa stai cu 12 in camera de spital, sau cu sobolani, pisat pe jos, igrasie, sau sa te pisi la caldare. Sau ca ai nevoie in Ro sa iti faca aia niste analize si ei sa te plimbe prin x spitale. Sau ca iesi cu nu stiu ce bacterii.

    Ideea e asta, nu iau apararea sistemului medical. E departe de a fi ok, poate de exemplu in Canada e mult peste, plus ca e gratis poate. Ca incarca la factura sau ca e supra taxata e foarte posibil. Datoria mea e sa am grija sa am asigurare medicala la orice ora e mai sus decat pentru mine personal, e obligatia mea ca toata familia are nevoie de ea. apoi strict pentru mine exista conceptul de max out of pocket.. Pe mine ma intereseaza sa se ocupe de familia mea ACUM (nu sa caut spital in Turcia daca poate opera), sa fie conditii si sa isi faca aia treaba, de bani e datoria mea sa fiu pregatit, sa am oricand undeva suma aia intr-un cont,

    Am atins mai sus doar aspectul strict ce inseamna, ca poti sa ceri factura detaliata, ca poti sa ii fortezi sa renegocieze, ca ii ameninti ca nu platesti, ca te ameninta cu debt collectors si aia incearca macar un pic sa te puna sa platesti, ca poti cere payment plan, ca poti sa te declari falimentar daca nu ai, sunt alte puncte pe care nu le-am atins..

    Repet, e strict experienta mea, ca maine ma pot trezi ca asigurarea nu vrea sa acopere si tre sa ma lupt si cu asigurarea si cu spitalul, e foarte posibil, sper totusi sa nu fiu pus in situatia asta.

      (Citează)

    • Repet, am vb strict general cu costurile (presupunand ca arfi pe bune inteventiile), ca in cazul lui particular simti ca te-a incarcat la factura cu nimicuri si ca nu e vb de bani ci ca simti ca aia te-qu inselat strict pe motiv sa scoata mai multi bani de la tine sau asigurare, sigur, te bati cu aia inclusiv ajungi cu ei in instanta pe civil daca e nevoie, sa demonstreze in instanta ca ti-au facut interventiile alea. Pentru ca ei trebuie sa vina cu documente si semnaturi pentru interventiile resoective

        (Citează)

  7. Japonezii au o fixatie cu pisicile…

      (Citează)

  8. Cu sistemul medical în România este asemănător dacă ai asigurare (nu abonament și alte prostii). Exemplu: In 2021 pentru o naștere în rețea privată, s-a făcut o ofertă. După ce au aflat că există o asigurare ce decontează toată nașterea, “oferta” a crescut cu 25% că uitaseră ceva. :) Am aflat că la decontare la asigurare au trimis o sumă cu 50% la sută mai mare. Au rectificat-o ulterior că cică fusese o greșeală.

    Pe scurt, când ai o asigurare privată, te taxează în toate țările de nu ai aer. Nu e o chestie specifică americanilor.

      (Citează)

  9. În România 11 zile de spitalizare pentru bronșită gravă la privat 5025 euro. Asta acum 3-4 ani

      (Citează)

    • Diferența majoră este ca dacă n-ai 5025 de euro in Romania, te poți duce la stat. Da, condiții nasoale, probabil trebuie să strecori o bancnotă de 50 de lei la asistentă, mai stai cu 10 inși în salon, dar ai această opțiune. Medicamentele pre si post spitalizare sunt cel puțin compensate, dacă nu gratuite.

      Daca n-ai 5025 de euro in USA, stai acasă sau te duci să te rogi la biserică să treacă.

      Da, plătești 10% din salariu pe lună pentru opțiunea asta, dar pentru 5025 de euro, ar trebui să câștigi 50250 euro. La un salariu mediu brut, inseamna 4 ani de munca sa iti permiti sa faci o bronsita.

      Daca te loveste ceva grav, gen cancer, tratamentul costa sute de mii de euro pe an. Pe care ii platesti tot din aia 10% in tara asta naspa, Romania.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus