un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Seriale: Andor pe Disney+ (și problema de fond cu filmele și serialele Star Wars)

5 Oct 2022  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

13 comentarii

M-am uitat la primele trei episoade din Andor, noul serial Star Wars lansat de Disney+.

Este bine făcut. Este mai degrabă un serial dramatic în lumea Star Wars, fără o legătură mare cu universul uzual de până acum. Personalul principal este Cassian Andor, un tip care se trezește în belele cu securitatea locală pe o planetă controlată de  una dintre corporațiile care lucrau pentru Imperiu. De aici ajunge cumva să aibă legături cu Alianța Rebelă și începuturile ei.

Serialul are o atmosferă diferită de restul celor de până acum. Se vede și din color grading treaba asta, imaginile sunt mai desaturate, iar totul are loc pe o planetă distopică plină de poluare, mocirlă și oameni prost plătiți pentru a face munca de jos pentru corporație și Imperiu. Mandalorian era mai degrabă făcut pentru copii, cu poante și scene simple. Boba Fett nu era foarte diferit. Andor n-are nici o urmă de comedie și este mai “serios” decât altele din trecut, mai asemănător cu Rogue One decât cu alte filme SW. Este și “slow burn”, cum zic americanii, adică progresează lent și într-adevăr primele două episoade din cele trei abia îți dau o idee despre direcția în care se îndreaptă acest sezon.

Bonus point: Stellan Skarsgard joacă un rol important și este un actor foarte bun. Și îmi place și că mulți actori sunt din insulele britanice și au accentul acela specific de scoțieni și irlandezi, ceea ce contribuie la impresia că sunt personaje de pe o planetă anume.

Nu că mi-ar displăcea această orientare spre seriozitate din partea Disney și Star Wars, dar există o problemă generală cu aceste seriale și filme din perioada Imperiului: știm deja cum se vor termina.

În particular pentru Andor, știm cum va sfârși Cassian Andor. Personajul său a apărut prima oară în Rogue One, iar la finalul acelui film moare pe plajă în mare explozie produsă când Death Star trage în rebelii care încercau să fure planurile stației spațiale. Așa că orice ar face în acest serial, știm cum o termină.

Și asta este problema cu orice film sau serial ce are loc în perioada Skywalker. Vader este un personaj malefic excelent, dar la final are momentul său de mântuire.

Marele Imperiu rău și nasol care a subjugat toată galaxia a durat doar 18 ani. Ceaușescu a fost dictator mai multă vreme decât Palpatine.  Începe să nu fie credibil că în doar câțiva ani Imperiul putea să pună o mână de fier pe atât de multe planete și să construiască un sistem plin de corupție, asuprire pe toate planurile și spionaj și poliție secretă dusă la extrem.

Mi-ar plăcea să văd filme și seriale Star Wars plasate în perioade mult înaintea sau mult după Imperiu. Înainte cu câteva sute de ani de Skywalker este cel mai simplu, deja există o istorie bine stabilită și este interesantă. Acolo ar fi ceva complet nou pentru privitor.

    13 comentarii

  1. Ce tare ar fi un serial despre inceputurile jedi si sith.

      (Citează)

    • Exact, m-am saturat de filme SW fara Jedi și sith. Ultimul SW bun a fost The Clone Wars.

      Daca vreau sa vad astfel de film, mă uit la orice SF non-SW. Dar fix asta vreau sa vad: Jedi, sith, forța, etc. Tocmai asta face universul atât de mișto. Aici e potențialul, vreau sa vad viața lui Yoda, viețile sith-ilor vechi, etc. Nici nu mă obosesc să mă uit la cel din articol.

        (Citează)

  2. Orice concept nou ar merge in univers, numai sa nu fie personajele cunoscute. Sunt prea fumate.

    As vrea ceva fara jedi, fara sith, pe o planeta necunoscuta.

    Universul SW poate servi cadru la orice poveste.

      (Citează)

    • Asta au făcut cu ultimele filme și a ieșit un terci.

        (Citează)

    • Asa cum spune si @Tano mai sus, universul Star Wars este reprezentat de Jedi, Sith si Forta. Daca scoti aceste 3 elemente din peisaj si muti actiunea pe o planeta necunoscuta ce legatura mai are cu filmele initiale?

        (Citează)

    • Universul SW e destul de bine conturat: e bazat pe roboti, calatorii interstelare foarte rapide si multe specii inteligente.

      Numai cu faptul ca sunt atatea specii, cu drepturi relativ egale, si probabil forme diferite de organizare, se pot face zeci de scenarii. De exemplu in jocul Stellaris poti semna tratate de migratie, sa zicem ca in descoperit in spatiul tau o planeta foarte rece, poti sa o colonizezi cu creaturi din alta specie care prefera climatul, dar ei sunt supusi ai imperiului/republicii/dictaturii, platesc taxe la fel ca toti, etc

      Chestii care n-au fost exploatate deloc pana acum in franciza.

        (Citează)

    • Mac Gregor… Mi se pare mie sau ce zici tu apare în cam orice film SF? Chestiile alea le pot vedea în multe filme SF, nici nu trebuie să mă uit la un SW.

      Aia era problema, că sunt mult specii cu drepturi egale și nu sunt exploatate.

        (Citează)

  3. @Radu @Tano o să avem parte şi de aşa ceva. The Acolyte se va petrece cu 100 de ani înainte de filme, aşa că o să avem ce vedea. Problema e că de abia luna asta încep fillmările, aşa că mai avem de aşteptat ceva.
    Până atunci, vine Ahsoka, unde sper să îl vedem pe Thrawn, care mi se pare un personaj senzaţional, insuficient exploatat, cu atât mai mult cu cât cărţile din EU (actualul Legends) despre Chiss au fost fabuloase.
    Chiar dacă Disney şi-a mai spălat din păcate cu Mandalorian, Boba Fett şi, sper, Ahsoka, rămân la părerea că materialul din EU era mult prea bun ca să renunţi la el. Şi dacă îi dădeau bunătăţile de acolo lui Filoni sunt sigur că ieşea spectacol.

      (Citează)

  4. si despre saul goodman stim in mare cum sfarseste, asta nu face better call saul mai putin interesant si bun

      (Citează)

  5. Nu stiu de ce insista toata lumea cu SW in sus si in jos…..si de ce crede lumea ca este SF. Mi se pare aiurea un pic legatura asta…..

    Mie mi se pare un fantasy doar ca in loc de magie avem “”””””forta””””….

      (Citează)

    • “Science fiction (or sci-fi) is a film genre that uses speculative, fictional science-based depictions of phenomena that are not fully accepted by mainstream science, such as extraterrestrial lifeforms, spacecraft, robots, cyborgs, interstellar travel or other technologies.”

        (Citează)

  6. prea multi fanatici SW si nu pot risca prea mult, dupa marele fail al ultimei trilogii. Se vede ca merg pe cai batatorite si nu risca nici un cent.

      (Citează)

  7. Mie imi place si stilul asta serios din Andor, sa vad cum traiau oamenii obisnuiti, fara forta, sabii laser and shit. Nu ma deranjeaza nici ca stiu ce e in viitor. Cand am citit seria Fundatia in copilarie, am inceput cu a 2-a Fundatie pt. ca aia o primisem cadou si dupa aia am cumparat si citit cartile anterioare. It’s fine by me.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus