un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am testat cea mai populară aplicație de Dynamic Island pentru Android (dynamic Spot)

4 Oct 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Am testat o aplicație populară de Dynamic Island pe Android, că au apărut practic imediat clone ale ideii populare de pe noile iPhone 14 Pro. Cea testată de mine se numește dynamic Spot și este gratuită, dar pentru câteva funcții avansate trebuie să plătiți varianta Pro, care costă 19 lei.

Aplicația ar trebui să funcționeze cu orice telefon cu Android. Zona în care apare insula poate fi configurată ca mărime și poziție, deci o puteți potrivi peste orice formă de punch hole aveți voi pe telefon.

Funcționează similar cu ceea ce au utilizatorii de iPhone 14 Pro în original. Apar notificări acolo, într-o zonă neagră mărită. Pentru muzica din Spotify apare pictograma albumului și puteți avea rapid acces la butoane de control al muzicii. Dacă primiți mesaje, apare avatarul persoanei care vi le-a trimis. Dacă sunt alte aplicații, apare pictograma lor.

Ca și pe iOS, o apăsare scurtă deschide aplicația ce a trimis notificarea, iar una lungă mărește “insula” pe ecran ca să citiți direct acolo notificarea respectivă. O mulțime de funcții sunt însă disponibile după plata celor 19 lei, de exemplu posibilitatea de a configura ce se întâmplă la short tap și long tap și alte câteva opțiuni pe care, dacă veți utiliza aplicația pe termen lung, le veți dori.

Mi s-a părut, totuși, o imitație destul de simplă a funcției din iPhone. Nu are animațiile plăcute de acolo, nici integrarea cu cronometru sau alte funcții avansate de telefon. Nu se potrivește la fel de bine cu telefoanele cu Android. Al meu (Samsung S22 Ultra) are un punch hole simplu, nu un pill cutout, și deci parcă nu se potrivește estetic o insulă de la dynamic Spot. Mai mult, nu mă încântă nici ideea de a apăsa mereu cu degetele pe camera frontală, chit că nu o folosesc oricum des. Măcar nu am sesizat că aplicația ar avea un impact deranjant în baterie.

Eu nu o voi folosi pe termen lung. Pur și simplu nu am simțit utilitatea ei. De exemplu, pot apăsa lung pe dynamic spot ca să-mi arate butoanele de control muzical din Spotify, dar la fel de bine pot să trag în jos de meniul de notificări și am acolo aceleași butoane.

Pot să folosesc dynamic spot ca să văd textul unui SMS nou primit, dar acestea oricum îmi apar ca notification banner în partea de sus a ecranului, apoi le pot citi direct din meniul de notificări, ba chiar pot și compune un reply acolo. Unde mai pui că Android are și un sistem robust de widgeturi.

Pur și simplu n-am văzut utilitatea aplicației. Este diferența între long press ca să vezi o notificare și swipe în jos de meniu de notificări ca să vezi aceeași notificare (de fapt, pe toate dintr-o dată).

Vă spun eu unde vă poate fi utilă: intrați în ecranul de configurare a aplicațiilor de la care vreți notificări și alegeți doar câteva, cele mai importante pentru voi. De exemplu, doar SMS-urile sau doar Uber sau altă aplicație la care nu vreți să ratați notificarea și unde vreți să aflați mai multe cu o apăsare pe dynamic spot. Folosită doar pentru chestiile care vrei să-ți sară în ochi, poate fi utilă.

    11 comentarii

  1. Nu inteleg despre ce e vorba, dar 99% din cazurile cand e despre Apple, e o tampenie.

      (Citează)

  2. 19 lei irositi pentru o chestie inutila.

      (Citează)

  3. Plus, nu-mi place ideea de a da acces unei aplicatii produse de un tert la a vedea ce fac toate celelalte aplicatii.

      (Citează)

  4. Asta nu e aplicația aia ce îți cere nr de telefon sau logare cont google imediat ce ai descarcat-o deși ai luat versiunea gratuită?

    Ceva îmi spune că îi place să colecteze date.

      (Citează)

  5. Întrebare, că nu mi-e clar: trebuie să apeși PE dynamic island să poți interacționa, sau oriunde pe ecran?

      (Citează)

  6. Si eu am testat-o si nu mi s-a parut prea folositoare, ba chiar uneori ma enerva ca mi se suprapunea peste widgeturile mele.
    Toate functiile pe care ti le ofera aplicatia sunt deja implementate intr-un fel sau altul pe android. Inteleg ca pe iPhone e o chestie noua si dorita, dar pe android nu ii vad rostul.

    Singura parte buna, faceam misto de fratele meu si un prieten, care sunt fani iPhone si o asteapta de cand s-a lansat, ca o am inaintea lor.
    Am sters-o dupa o saptamana de utilizare.

      (Citează)

  7. Habar nu aveam de aplicatia asta si m-am uitat si eu la ea. Pare o gogoasa lucioasa, ergonomia ei e limitata, chiar enervanta. Inclusiv in versiunea iPhone.

    La naiba, era mai util si mai bine gandit Live Tile-ul de la Windows Phone, ala creat in vremuri demult apuse.

      (Citează)

  8. Si Google se gandeste cum sa faca la dialer sa fie mai accesibile shortcut-urile in partea de jos a ecranului, Samsung are One Handed Mode, iar Apple lucreaza cativa ani la un feature la care accesibilitatea e fix invers.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus