un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Formula 1 în Singapore: o cursă simplă, dar cu multe abandonuri

3 Oct 2022  ·

AUTO  ·

10 comentarii

M-am grăbit acasă din oraș să prind startul cursei din Singapore și ce să vezi, a fost amânat cu o oră din cauza ploii. Apoi a urmat o cursă care nu a fost nici prea disputată, nici memorabilă, deși a fost deseori întreruptă de abandonuri și safety car. A durat atât de mult timp încât nu s-a terminat după numărul programat de tururi, ci după expirarea timpului maxim de cursă, că altfel nici televiziunile nu i-ar mai fi putut ține în direct.

Perez a luat conducerea imediat după start și a ținut-o așa până la final, câștigând cursa. Leclerc și Sainz nu l-au putut amenința și au terminat după el pe podium.

Cursa din Singapore a fost însă marcată de foarte multe întreruperi și de un ritm lent de cursă cauzat de pista udă. Multe accidente stupide, multe pierderi de control care s-au finalizat cu câte o mașină în parapet, câte un derapaj șamd. Verstappen a terminat pe locul 7.

Hamilton a plecat de pe 3, avea șanse la podium, dar a terminat pe locul 9. Cu câteva minute înainte de final a făcut o mașină depășită și, în loc să depășească pentru un loc 7, s-a văzut depășit o finalizare pe locul 9. Russell a fost și mai ghinionist, a terminat pe 14 în afara punctelor.

N-am zis de McLaren. Cumva Norris și Ricciardo au făcut treabă bună și au terminat pe locurile 4 și 5, iar apoi Lance Stroll pe locul 6, unul dintre rezultatele sale foarte bune.

A fost o cursă destul de plictisitoare. A fost însă suficientă pentru a încurca un pic situația în clasament.

De exemplu, bătălia pentru locul 2 este mai aprigă ca oricând, Leclerc și Perez fiind practic la egalitate. Același lucru și pentru locurile 4 și 5, unde Russell și Sainz sunt practic la egalitate. Mai sunt 5 curse în acest sezon.

De remarcat și că Verstappen are avans 105 puncte cu 5 curse rămase. Cred că dacă mai ia 25 de puncte în aceste curse, nu mai poate pierde titlul de campion. Practic are nevoie doar de o victorie. Practic, de fapt, doar dacă ar abandona în fiecare cursă din viitor și Leclerc ar câștiga blană s-ar mai putea schimba ceva.

În clasamentul constructorilor, Ferrari a luat avans față de Mercedes. Ferrari a terminat locurile 2 și 3 în Singapore, pe când Mercedes a luat doar 2 puncte prin Hamilton. Mercedes are în continuare șanse la locul 2, zic eu, dar nu mai depinde doar de ei. Dacă Ferrari păstrează un ritm bun de cursă și face puncte, păstrează locul 2. Dacă mai trec prin abandonuri, este posibil să-l piardă.

Urmează Japonia pe 9 octombrie, apoi SUA (Austin), Mexic, Brazilia și Abu Dhabi.

 

    10 comentarii

  1. O cursa epuizanta si de urmarit, nici nu imi pot imagina cat de greu a fost pentru piloti de dus la capat.

    De mentionat gafa monumetala facuta de RedBull in calificari. Max avea timp de pole comfortabil pe penultimul tur, dar echipa i-a spus sa o abandoneze si sa se concentreze pe ultiumul. Iar apoi, inainte sa il termine pe aceala, l-au chemat la boxe pentru ca nu mai avea destula benzina pentru proba ceruta de FIA.

      (Citează)

  2. Mie mi-a placut cursa, a fost faina.. imi pare rau de Ferrari pt ca puteau obtine mai multe puncte.. dar asta e..

      (Citează)

  3. Cum se zice, au dat-o multi de gard, inclusiv Hamilton care si-a julit aripa fata si a trebuit sa intre la boxe ca sa i-o schimbe.

    Si Verstappen a iesit bine de pe pista, fara sa isi strice masina, dar a pierdut timp cu asta.

      (Citează)

  4. 104 puncte nu 105

      (Citează)

  5. Inflație de cuvinte “practic”.

      (Citează)

  6. Cu câteva minute înainte de final a făcut o mașină depășită și, în loc să depășească pentru un loc 7, s-a văzut depășit o finalizare pe locul 9

    Cred că ai vrut să zici “manevră greșită”.
    Comentatorii de la Digi sunt varză, povestesc ei ceva acolo, nici nu se uită la cursă, cred că stau cu ochii pe twitter sau ceva, că ratează o grămadă de faze. Au ratat momentul când Mick a intrat la boxe cu pană, și apoi se mirau că Russell l-a prins deși intrase și el să schimbe. Mick avea sanse la un loc 10 și un punct, Russell l-a bușit și i-a stricat cursa.

      (Citează)

    • Da, erau in extaz pt Mercedes si Russel: “a recuperat 20 de secunde in 4 tururi”.
      La fel si la Vettel x Hamilton: Vettel a iesit in fata, ei o tineau ca a depasit sub SC.

      Si fac asta cursa de cursa. De multe ori Prima Sport e mult mai ok.

        (Citează)

  7. Mie imi place ca negrul nu mai face nimic de cand s-a dat cu BLM-ul.

      (Citează)

  8. N’ai scris articolul asta in cel mai bun mood al tau :)).
    Insa cursa a fost mult peste cuvantul plictisitor ales de tine. A fost una din cele mai strategice curse, toti au lasat pe mana altora trecerea pe slick’uri si pana la urma Russell a fost exemplul tuturor. Ca niciodata n’au profitat nici de SC sau VSC, neintrand mai nimeni la boxe in acele momente.
    Verstappen daca nu era flamand termina lejer pe 4-5, dar greseala l’a costat, iar cele 2 greseli ale lui Hamilton ne arata de ce ar trebui sa vedem mai multe curse pe ploaie, unii o dau de gard si altii fac minuni, iar un circuit stradal sau virajat scade riscul unor accidente grave.

      (Citează)

  9. Mda, prea multa masina si prea putin pilot, dupa cum deja ne-am obisnuit.
    Dar ma amuza tristetea metafizica ce razbate dinspre Radu dupa o cursa cu 2 Ferrari pe podium :)))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus