un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Philips Hue începe să lanseze și becuri cu aspect mai plăcut pentru lustre moderne

6 Oct 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Gama Hue are tot felul de lustre și aplice arătoase, dar la becuri, la produsele lor de bază, design-ul a fost mereu unul destul de simplu, de bec LED clasic.

Încep să apară însă schimbări și în această direcție. După o lansare de acum câteva săptămâni, văd pe site-ul Philips Hue o mulțime de becuri cu aspect vintage, cu filament vizibil (chiar dacă tot LED sunt).

Și apoi mai sunt becurile pe care ei le numesc Lightguide, cu aspect modern. Au balon mare de sticlă, dar elementul luminos din interior este lunguieț și arată bine în lustre moderne.

Observați și că toate au bază neagră, nu albă, tocmai ca să dea mai bine atunci când sunt vizibile în tot felul de lustre stil pendul care sunt la modă acum, precum cele de mai jos.

    17 comentarii

  1. Tot cât un rinichi costă și modelul acesta?

      (Citează)

  2. Eu n-am să înțeleg niciodată de ce și-ar cumpăra cineva becuri smart.

    Nu întotdeauna te plimbi prin casă cu telefonul sau un device smart după tine, caz în care ai nevoie de întrerupător. Caz în care toată logica smart a becului e degeaba. Ba chiar mai mult, ulterior nu-l mai poți aprinde din soft. Să nu mai vorbesc de gama de variante disponibile de piață vs becuri normale.

    Mult mai potrivite mi se par întrerupătoarele smart care pot fi acționate atât mecanic cât și din soft.

      (Citează)

    • Toate becurile din casa sunt smart (IKEA) si nu am absolut nicio problema. Am butoane separate pe care le tin unde sunt cel mai la-ndemana – lipite de dulap sau puse pur si simplu atasate magnetic pe suprafete metalice – si nu am mai atins intrerupatoarele fizice de cativa ani de zile.

      Este o singura exceptie totusi, in camera copilului e un bec RGB care fiind un model mai vechi nu stie sa tina minte cum era cand se ia curentul asa ca il inchid/deschid din intrerupatorul fizic ca pe un bec normal.

      La baie am si un senzor de miscare care aprinde/stinge becul cand e nevoie.

      Telefonul il folosesc doar inainte de culcare sa sting toate becurile din casa cu un singur click, din pat.

      Deci de ce ti-ai lua becuri smart in loc de intrerupatoare smart incastrate? Pentru ca sunt foarte usor de instalat si ofera multa flexibilitate.

      Si mai am un avantaj major dar care probabil nu conteaza pentru utilizatorii normali: toate becurile IKEA sunt Zigbee si fac un mesh in toata casa care ajuta la conectivitatea celorlalte device-uri smart cu protocolul Zigbee dar pe baterii (senzori de temperatura, termostate, etc.).

        (Citează)

    • dumy:
      Eu n-am să înțeleg niciodată de ce și-ar cumpăra cineva becuri smart.
      Nu întotdeauna te plimbi prin casă cu telefonul sau un device smart după tine, caz în care ai nevoie de întrerupător.

      Asta ma intrebam si eu, ce faci cand ai 3 copii si te striga din sufragerie, “tata, aprinde-mi te rog becul”.

        (Citează)

    • @atk: și când se întâmplă ceva cu partea smart, mai ales la Ikea, rămâi în beznă totală? :) Dar când cineva stinge becul de la întrerupătorul clasic? Sau le-ai dezactivat?

      Instalarea de becuri, de întrerupătoare wireless, la care e nevoie să schimbi bateriile regulat, dezactivarea celor clasice sau teama de a fi folosite nu prea îmi sună ușor de instalat. Și în niciun caz mai economic. Cel puțin nu pentru mine.

      Eu am ales cealaltă variantă, după puțină documentare. Am mers cu Aqara și sunt extrem de mulțumit. Tot zigbee, tot hub pe cablu, cu integrare în HomeKit.

      La baie având și ventilatorul cuplat la întrerupător, îl pot activa când umiditatea e prea mare sau când calitatea aerului scade, ca să nu-i spun altfel :)

      Și ca să folosesc același format, mai am un avantaj major dar lipsit de importanță pentru alții: pot folosi o gamă variată de becuri, inclusiv unele puternice care asigură o lumină suficientă în camera de zi, fiind mai mare și mai întunecată.

        (Citează)

  3. alunelu: Asta ma intrebam si eu, ce faci cand ai 3 copii si te striga din sufragerie, “tata, aprinde-mi te rog becul”.

    Inca unul care nu a folosit niciodata produsul dar emite pareri :))))
    Pentru becurile astea “inteligente” exista niste intrerupatoare cu mai multe “trepte” si care sunt wireless. In felul asta am comutatorul/intrerupatorul langa pat sau unde vreau eu, fara sa mai depind de locul in care a fost amplasat intrerupatorul acum 30 de ani cand a fost construit blocul.

      (Citează)

    • bogdan b: Inca unul care nu a folosit niciodata produsul dar emite pareri :))))

      Deci, efectiv, in comentariul meu scrie ca e o intrebare, si tu comentezi ca emit “pareri”.

        (Citează)

  4. @Radu astept cu interes sa lanseze si niste becuri mai puternice. In sufragerie am 4 becuri Hue, in dormitor 3 si totusi am momente in care simt ca lumina nu e suficient de puternica. In specificatiile lor e trecut 805-110 lm, dar am ceva dubii ca astea sunt valorile reale.

      (Citează)

    • Daca ai 4 becuri cu o putere totala de 4000 de lumeni ar trebui sa fie suficiente pentru o sufragerie de pana la 25 de metri. Eu am 2 becuri de 1500 lumeni fiecare si in sufrageria de 18 mp lumina este suficienta.
      Desigur, mai conteaza si aplica/lustra in care sunt montate si cat de opac este materialul din care este facuta.

        (Citează)

  5. Văd că sunt mulți care vorbesc fără să aibă habar (la comentatorii de mai sus mă refer).

    Am sistemul Hue în toată casa. Întrerupătoarele fizice sunt toate închise, gletuit și închis, becurile sunt mereu alimentate.

    Am întrerupătoarele Hue peste tot, le-am pus mai sus chiar (ca să n-ajungă juniorul) și merg perfect.

    Sunt cam la maxim, cu aproape 60 de device-uri, dar mai am 2 hub-uri luate la ofertă 50% off dacă e ceva. Am luat chiar și acel întrerupător cu 4 butoane + rotație pentru living unde am pus becuri colorate.

    În rest în toată casa și afară am pus becurile standard E27 de 800 lm galbene. Merg fără nici o problemă deocamdată. Legate cu Siri merg foarte ok.

    Dar nu, nu trebuie să le folosești strict din telefon, nu știu cine v-a prostit, există în orice ecosistem butoane, întrerupătoare, pentru toate buzunarele și nevoile. Rotunde, pătrate, etc. Îl iei, îl programezi ce becuri să controleze și aia e, se comportă ca unul normal, odată la 3-4 ani schimbi bateria.

    În baie chiar am reușit să pun un releu Sonoff Zigbee pe hub-ul de la Philips pentru becurile de la oglindă, ca să fie totul mascat și închis frumos, și merg fără probleme și alea, Hue le vede ca becuri standard on/off, nu face acel fade ca becurile lor dar e ok.

    Vedem cum evoluează dar deocamdată sunt foarte mulțumit. Însă pe termen lung cred că trebuie să scoată un hub mai puternic, limita de 60 device-uri e foarte joasă, am abia o casă cu un nivel și E27 peste tot, dacă aveam spot-uri și becuri mai mici deci mai multe, atingeam mult mai repede limita.

    Am luat la discount cam toate pentru că știam că asta vreau să fac și pe parcursul unui an cum se termina cu casa am tot luat la reduceri, black friday, crăciun, promoții de lansare, tot ce am prins, am ieșit undeva la o medie de sub 50 lei / bec. Cele colorate mai mult dar asta e, fițele costă.

      (Citează)

    • Tu deja esti next level cu 60 de device-uri. Ne inchinam in fata ta, maestre.

      Lasand gluma la o parte, undeva pe la anul urmeaza sa ma apuc de constructia unei case (daca reusesc sa primesc banii necesari de la banca). Si ma gandeam sa incorporez de la inceput cateva caracteristici smart. Asa ca ar trebui sa incep sa ma informez de pe acum.

        (Citează)

    • Și eu am închis o parte din contactele de la becurile Hue, dar mi se pare cam mult să gletuiești peste. Eu am pus dimmer-ele Hue peste, pot să le dau la o parte ușor dacă e nevoie.

      Aș vrea totuși să găsesc o variantă mai bună decât întrerupătoare cu baterie și mă uitam la releele Shelly. A folosit careva?

        (Citează)

    • @Andrei G, am 79 de device-uri conectate numai la Smartthings :-)
      La Home assistant mai am vreo 20.
      (Fara device-uri virtuale)

      @Giani
      Daca ai nul in intrerupator, poti folosi orice releu sau intrerupator smart. Shelly sunt ok din cate inteleg, dar scumpe si fac exact acelasi lucru ca Sonoff, tot pe baza de chip ESP din cate stiu.

      Problema este ca intrerupatoare smart cu becuri smart nu prea e logic. Ideal e intrerupator smart cu bec non-smart, dar cum majoritatea nu avem nul in intrerupator, alegem varianta cu bec smart si blocat intrerupatorul fizic.

      Eu am pus banda izolatoare peste intrerupatoare, blocate in pozitia deschis, si peste am lipit intrerupatoare smart Ikea. Nu arata grozav, dar e ok, si-n plus avantajul e ca daca e vreo problema cu conexiunea, becurile pot fi in continuare aprinse cu intrerupatorul fizic.

      Nu as inchide definitiv contactele.

        (Citează)

    • @Marean: good point, nu prea are sens când ai becuri smart. Mi se pare că există niște sonoff care n-au nevoie de nul, dar sunt ceva mai scumpe. Problema mea principală e cu schimbatul bateriei la dimmere, dacă ar exista o variantă wired ar fi mișto.

      N-am închis definitiv contactele, sunt doar legate cu cleme wago, ușor de desfăcut dacă e nevoie. Iar dimmer-ele sunt aplicate peste și ușor de dat la o parte. În plus, din ce am văzut, dacă e o problemă cu conexiunea becurile sunt default on.

        (Citează)

    • exista intrerupatoare smart Aqara fara null, aud ca sunt ok. Nu stiu daca merg direct cu HA, dar oricum un hub Aqara e ieftin si poate fi controlat cu HA
      Exista si sonoff zigbee fara null, sunt ieftine, vezi pe itead.cc, cauta SONOFF ZBMINI-L Zigbee 3.0 Smart Switch – No Neutral Wire Required.

      dar stii ca daca pui intrerupator fara null s-ar putea sa ai o alta problema, anume becul sa palpaie. Asta deoarece un intrerupator fara nul lasa totusi sa treaca prin circuit un curent slab, care uneori e suficient sa faca becul sa palpaie.

      se poate rezolva si asta, pui un capacitor in paralel cu becul, dar na, eu de ex. nu am vrut sa ma complic, sunt multumit cu solutia actuala

        (Citează)

  6. bogdan b: becurile IKEA sunt Zigbee si fac un mesh in toata casa care ajuta la conectivitatea celorlalte device-uri smart cu protocolul Zigbee dar

    stai in bloc de 30 de ani , dar ai Philips Hue

      (Citează)

  7. Becurile Lightguide au fost scoase din productie pentru moment si nu se gasesc pe nicaieri. Probabil anul viitor se vor relansa.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus