un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce mă enervează moda cu instagram vs reality și supărarea că mai sunt și alți oameni în jurul tău

7 Oct 2022  ·

GÂNDURI, TURISM  ·

27 comentarii

De ceva vreme sunt pe net tot mai multe clipuri de tipul Instagram vs reality în care diverși oameni ajung în locuri idilice și descoperă că realitatea nu este ca în fotografii. Mai exact, descoperă că și alți oameni au ajuns acolo odată cu ei.

Adică pe plaja Navagio din Zakynthos mai sunt și alții care se bucură de apa bleu, în Santorini nu ai doar tu ideea de a privi apusul de pe scările albe ale satelor idilice, în Norvegia nu ești doar tu pe un vârf de munte, pe Marele Zid Chinezesc mai este și Marea Mulțime Chinezească șamd.

Și sunt foarte mulți oameni triști din acest motiv, ba chiar revoltați că lucrurile nu arată cum li s-a promis lor că vor arăta! God dammit, doar n-au mers până acolo ca să nu facă și ei o fotografie la fel de spectaculoasă precum cea care i-a determinat să meargă acolo! Păi cum altfel să strângă și ei like-uri?

Mie asta mi se pare unul dintre cele mai bune exemple ale hashtag-ului #firstworldproblems și al văicărelii inutile ce cuprinde uneori Internetul.  Ai ajuns într-un loc extraordinar, unul pe care puțini oameni au ocazia să-l vadă la viața lor,  și doar te plângi că—vai!—mai sunt și alții acolo, îl mai văd și alții cu tine?

Ce se întâmplă, ai văzut un loc minunat, dar ți-au stricat alții ocazia de a face acea fotografie perfectă cu care să te lauzi și altora că ești acolo? Nu va strânge suficiente like-uri?

Mi se pare ridicol. Sunt în România o grămadă de oameni care nu au ieșit niciodată din țară. Sunt oameni care văd Marea Neagră pentru prima oară la 84 de ani. Orice om ar trebui să se simtă fericit că vede un loc de vis, nu nervos că îi are și pe alții în jur.

Exemple: Roma, 2019, muzeul Vatican, am mers în ritm de melc alături de mii de oameni pe culoarele Vaticanului. Foarte multă lume! Asta nu mi-a stricat deloc plăcerea imensă de a vedea locul de unde lumea a fost condusă măcar vreo mie de ani, bucuria de a fi acolo cu Matilda și gândul că apoi mergem să băgăm înghețată din aceea bună din Italia.

Istanbul, 2015. Ne-am dus acolo de 1 mai și, ce să vezi, jumătate din Europa a avut aceeași idee. Am stat aproape o oră ca să intrăm în Moscheea Albastră. La palatul Topkapi am abandonat prima încercare de acces, era prea multă lume la coadă, am revenit a doua zi mai devreme. Strada Istiklal sau cum se numește? Am crezut că o fi ieșit mulțimea de la stadion fix atunci, dar erau doar turiști căscând gura. Au fost câteva zile super-aglomerate.

A fost unul dintre cele mai frumoase city-break-uri ale noastre.

Eu mă simt recunoscător de fiecare dată când văd astfel de locuri. M-am plimbat prin Santiago de Chile, am băut într-un skybar la etajul 60 în Bangkok, am făcut snorkeling în Zanzibar, am mâncat la restaurantul nr 1 în lume în New York, am trecut Cercul Polar, am mers pe cămilă în deșert. Nu m-am simțit niciodată altfel decât recunoscător că am avut ocazia să fac astfel de lucruri și conștient că puțini au această ocazie. N-am fost niciodată supărat sau nervos că este aglomerat, că plouă, că îmi strică alții poza șamd.

Probabil simțiți din tonul acestui articol cât de tare mă triggeruiesc (triggerează?) astfel de mesaje, posturi, clipuri video, comentarii și fotografii. De câte ori văd unul, îmi vine să comentez cu “vezi că ai scris greșit ‘woohoo sunt și eu aici, ce marfă este’ sau ‘stfu, privește partea plină a paharului, bucură-te de ce ai și ce trăiești și nu mai te enerva că o fac și alții alături de tine'”.

    27 comentarii

  1. La unele obiective poți face în așa fel încât să fii (aproape) singur. De exemplu, am fost recent la Berlin, iar la poarta Brandenburg era aproape manifestație pe la oră de seară. M-am trezit la 06 AM și am făcut o alergare de la hotel până la poartă, unde nu era nimeni. Am făcut și o fotografie drăguță, zic eu – https://eu.community.samsung.com/t5/galaxy-gallery/poarta-brandenburg-la-prima-or%C4%83-din-diminea%C8%9B%C4%83/m-p/5998122

      (Citează)

    • Era suficient sa zici ca dimineara la 7 era liber daca voiai sa dai o informatie. Faptul ca te-ai trezit tu la 6, ca ai facut o alergare etc e virtue signalling.

      Dar pt ca si eu alerg, acum sunt curios cat de lunga a fost alergarea (distanta) si ce pace mediu ai scos.

      Daca nu a fost macar 10 km si daca nu ai scos macar un 5:30 min/km e chiar penibil sa mentionezi asta intr-un comentariu random pe internet.

        (Citează)

    • Eu as vrea sa stiu daca ai alergat cu centura de puls si stryd. Si pune un link cu alergarea(garmin, nu strava)

        (Citează)

    • @ marean – cu ce a gresit omu’ ca a zis ca a alergat pana intr-un loc ca sa nu prinda aglomeratie? virtue ce? mai usor cu englezismele astea

        (Citează)

  2. Realizezi sper fractura de logica intre inconjurat de o multime de oameni in acel loc si foarte putini oameni ajung sa vada acel loc.

    Social media este falsa si ipocrita, ti se promite ceva si realitatea pe care o descoperi este dezamagitoare. De asta se enerveaza oamenii, pentru ca au fost pacaliti.

    Ca sa nu reamintesc ce bine este ca gunoaie de turisti rusi nu primesc viza asa usor, cele mai mari jeguri care nu se dadeau din calea pozei pe care vrei sa o faci ei sunt.

    Sa vad chiar si prin zabrele si geam securizat statuia La Pieta in biserica Sf. Petru a fost o experienta atat de profunda incat pret de cateva momente nici nu mai stiam cum ma cheama.

      (Citează)

    • Gaelex:
      Realizezi sper fractura de logica intre inconjurat de o multime de oameni in acel loc si foarte putini oameni ajung sa vada acel loc.

      Realizezi faptul ca “multimea de oameni din acel loc” vs. 8 miliarde reprezinta o proportie infima de oameni, asa cum tu (o persoana) vs. “multimea de oameni” e alta chestie? Conteaza intotdeauna la ce te raportezi. Asa ca nu e nici o fractura logica, e doar Gaelex bagandu-se in seama.

      Gaelex:
      Social media este falsa si ipocrita, ti se promite ceva si realitatea pe care o descoperi este dezamagitoare. De asta se enerveaza oamenii, pentru ca au fost pacaliti.

      Asa cum zice Emilian mai sus: trezirea la 5 dimineata, fuga prin oras si faci poze de care vrei tu, fara aglomeratie. Ca si pozele alea de pe Instagram nu s-au facut singure la ora de varf, prin magie.

        (Citează)

    • Gaelex:
      Social media este falsa si ipocrita, ti se promite ceva si realitatea pe care o descoperi este dezamagitoare. De asta se enerveaza oamenii, pentru ca au fost pacaliti.

      Ironia este ca oamenii care sunt suparati ca Social Media este falsa, duc mai departe aceeasi imagine falsa. Toti se chinuie sa faca si ei poza aia in care nu este nimeni in peisaj.

        (Citează)

  3. De-aia prefer să mă duc la țară, să stau singur în curte.

      (Citează)

    • Atat timp cat asta iti face placere, e cea mai buna decizie. In plus verdeata + aer curat nu e niciodata o decizie gresita.
      Dar e placut si atunci cand vizitezi locuri noi.
      De exemplu anul asta am vizitat parcul Mini Transilvania si in drumul inapoi, gps-ul ne-a dus prin niste paduri pline de verdeata si prin sate autentice. La iesirea din padure am vazut un izvor unde era oprita o pereche care se alimenta cu apa. Am intrebat daca apa era potabila, au zis ca e si atunci ne-am umplut sticlele si am baut si noi. Era cald afara insa apa era super rece si mi-a trezit amintiri din copilarie cand la tara la bunici beam apa din izvoare asemanatoare, un sentiment unic.
      So enjoy the life as much as you can.

        (Citează)

  4. First world problems. Nu inteleg nevoia de a te raporta la ce posteaza X-ulescu pe Instagram. Lumea era mult mai buna inainte de social media, cu alte preocupari mai utile.

      (Citează)

  5. E si mai simplu, f@ck Instagram, eu nici n-am cont.
    La fel pentru Tiktok, Pinterest, Snapchat si toate celelalte.
    Singurul cont de social media pe care inca il am si ma chinui sa-l sterg e cel de FB.
    In rest, in afara de Whatsapp nimic, doar bloguri, forumuri, si RSS feeds de la diverse site-uri.

      (Citează)

  6. Depinde foarte mult de ora cand ajungi acolo, de cati nervi ti-ai facut pana in momentul ala, daca iti este foame, daca iti este sete, daca e soare, daca esti obosit. Nu tine doar de faptul ca e aglomerat.

    Si parerea mea e ca, indiferent de starea pe care o ai, trebuie sa te bucuri de acele momente. Ar putea sa fie unice.

    Sa te gandesti ca in momentul in care vei mai vedea zona la tv, in social media vei putea spune: am fost si eu acolo. A fost super (sau nu).
    Pana in acest moment, ca si tine, nu pot spune ca regret ca am vizitat ceva.

      (Citează)

  7. YOU ARE THE TRAFFIC!

    Eu am o poza cu Chichen Itza in care pare pustiu.

    Eu evit landmark-urile astea daca-s prea aglomerate. Eu is ala care cauta satuce && shit.

      (Citează)

  8. Radu, poate tie iti place sa fii inconjurat de multi oameni, sa faci bai de multime (poate ai stofa de politician? :) )
    Eu am fost anul asta la Navagio si am regretat. A fost cel mai horror loc din toata vacanta: mare de oameni pe plaja si calcai efectiv pe capete in mare. Plus zeci de ambarcatiuni mai mari sau mai mici care plecau si veneau intr-una printre oamenii din apa, cu un miros groaznic de gaze de motor arse.
    Daca asta este pe gustul tau si gasesti o placere acolo, no problem. Dar nu ma obliga si pe mine sa fiu multumit si sa nu regret vizita. Peace.

      (Citează)

    • Cate poze cu plaja Navagio ai vazut pe Facebook / Instagram? Cate reclame la excursii catre plaja Navagio ai vazut pana acum?
      Daca un loc este foarte promovat si costurile de vizitare sunt accesibile, automat inseamna ca va fi multa lume in zona. Este imposibil sa fie liber pe o plaja cu capacitate de maxim cateva zeci/sute de oameni.

        (Citează)

  9. Problema este mult mai veche. Vezi “sindromul paris”.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Paris_syndrome

      (Citează)

  10. Vorba unui coleg de serviciu neprietenos din Vest: Acum nu mai poti calatori nicaieri, e plin de romani, bulgari … (ie emerging countries) care te calca pe picioare si iti strica vacanta. :)

      (Citează)

    • Spune-i ca sunt o multime de destinatii de vacanta unde nu este deloc aglomerat, dar este el prea sarac sa si le permita.

        (Citează)

  11. Marean:
    Era suficient sa zici ca dimineara la 7 era liber daca voiai sa dai o informatie. Faptul ca te-ai trezit tu la 6, ca ai facut o alergare etc e virtue signalling.

    Dar pt ca si eu alerg, acum sunt curios cat de lunga a fost alergarea (distanta) si ce pace mediu ai scos.

    Daca nu a fost macar 10 km si daca nu ai scos macar un 5:30 min/km e chiar penibil sa mentionezi asta intr-un comentariu random pe internet.

    Mareane, te-ai gandit la un consult specializat la tartacuta?

      (Citează)

    • Nu numai ca m-am gandit, ba chiar l-am si facut.
      Vrei sa stii rezultatul? Totul ok, in afara de faptul ca am un umor prea subtil pentru berbeci.
      I can live with that.

        (Citează)

    • marean e bomba pe engleza si expresii de pe reddit, lasa-l in pace

        (Citează)

  12. Probabil unii chiar cred ca e fix ca in poze si atunci sunt dezamagit. Se intampla si cu influencerizdele de pe la noi. Le vezi pe insta intr-un fel, si cand mergi sa le dai 300 de eur iti apar niste piticanii hiper machiate vai mama lor, la cafrfe nici macar GF experience-ul nu este la un nivel decent pentrru piata din Ro.

      (Citează)

  13. Andrei G: Ironia este ca oamenii care sunt suparati ca Social Media este falsa, duc mai departe aceeasi imagine falsa. Toti se chinuie sa faca si ei poza aia in care nu este nimeni in peisaj.

    true :)) Insa si altii ca mn care nu prea postea nimic pe unde a fost .

      (Citează)

  14. GabrielG:
    @ marean – cu ce a gresit omu’ ca a zis ca a alergat pana intr-un loc ca sa nu prinda aglomeratie? virtue ce? mai usor cu englezismele astea

    da chiar, omul a povestit experienta lui, foarte dragut as spune

      (Citează)

  15. Eu le dau dreptate. Pentru mine NU e vorba de aglomeratie. Problema sunt nenorocitele alea de filtre care dau alte culori si cand ajungi acolo totul e mai palid.

    https://youtu.be/v6PRGCCFBgs?t=407

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus