un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Despre limitările ridicole ale lui iPad 10, care împreună cu tastatura costă cât un MacBook Air

20 Oct 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

Văd că mulți alții au avut aceeași opinie ca și mine despre noul iPad 10: că este foarte scump și ridicol gândit la specificații. Are niște limitări care nu sunt justificate prin dificultăți tehnologice, ci pur și simplu Apple a decis să impună limitări chiar ilogice, doar ca să te îndrepte spre un produs superior.

Cel mai bun exemplu este la stylus. Noul iPad 10 este compatibil cu Apple Pencil 1, lansat în 2015. Stylusul trebuie încărcat conectându-l la portul USB-C al tabletei, dar stylusul acesta are conector Lightning în vârf, deci trebuie și un adaptor de la USB-C la Lightning, care se cumpără separat. După cum observă un review, acest adaptor va fi lansat abia în noiembrie pe piață.

Apple are un model mai nou de stylus, Apple Pencil 2, lansat în 2018. Și totuși, iPad 10 nu este compatibilă cu stylusul din 2018. Poate că acest stylus, care se atașează magnetic pe lateralul unei tablete și se încarcă wireless în acest mod, ar fi crescut prețul tabletei. Da, l-ar fi crescut cu vreo 5 dolari, iar banii oricum s-ar fi recuperat din vânzarea de stylus-uri, nu?

Sunt astfel de decizii care arată că de fapt Apple alege voit să întindă coarda cu clienții lor, poate chiar să le dea țeapă.

Pentru iPad 10 au prezentat și o tastatură nouă, numită Magic Keyboard Folio. Cât costă aceasta? 299 de euro în Europa!

Cât costă acel Apple Pencil 1 vechi de 7 ani? 119 euro!

Asta deși pe piață există alternative. Logitech vinde un stylus compatibil cu această tabletă, numit Crayon. Are USB-C mamă în vârf, îl poți încărca de la orice cablu. Costă 70 de euro. Logitech vinde și o husă-tastatură numită Folio Touch care costă 159 de euro. Toate sunt de calitate foarte bună, că nu vorbim de branduri ciudate de Amazon.

Să revenim la ce vinde Apple, că mi-am dat seama de altă treabă tot analizând prețurile acestea. iPad 10 de 256 GB stocare internă costă 779 euro (3.849 lei la eMAG). Tastatura pentru iPad 10 este 299 de euro. Împreună fac 1.080 de euro și obții un soi de laptop cu ecran de 10,9 inci, procesor A14 Bionic de acum 2 ani, stocare 256 GB și doar aplicații de iPad pe el.

Pentru aceiași bani, adică 5.300 de lei, cumperi un MacBook Air de 13 inci, modelul de anul trecut cu procesor M1 și 256 GB stocare internă. Are însă procesor serios, autonomie mai mare, ecran mai mare și mai bun, rulează MacOS… în fine, este un laptop întreg, unul dintre cele mai dorite.

Cam așa stă iPad 10 pe piață. Nu înțeleg strategia Apple pentru acest produs.

Nici noul iPad Pro nu-i prea strălucit odată ce treci peste clipurile glorioase de lansare. I-au înlocuit procesorul cu un M2. Au introdus hover pentru stylus, adică mici acțiuni când apropii vârful de ecran, cam ce are seria Note de la Samsung de foarte mulți ani. Au mai introdus și filmare ProRes… pe camere din 2020, că iPad Pro generația 6 are aceleași camere precum iPad Pro generația 4 din 2020.

    20 comentarii

  1. Atat timp cat existe persoane care le cumpara produsele bravo lor, ca dau astfel de “tepe”.

      (Citează)

  2. Hai că îți explic eu care e strategia, că e chiar simplu. iPad 10 e un update pentru 9, a primit în plus un procesor mai nou și usb. iPad (10) e un fel de SE, adică varianta de buget și nu înlocuiește iPad Air. Diferențele dintre iPad și iPad Air sunt mai multe: A14 vs M1 (cu toate avantajele M față de A), diferențe la display (al doilea are display laminat, protecție la reflexii, spațiu de culoare sRGB vs P3), suportul de stylus (1 la prima, 2 la a doua). Air e altă clasă.

    iPad e varianta cea mai ieftină, pentru cine vrea să dea mai puțini bani. AP1 e 100 de dolari, AP2 e 130. Ce nu înțeleg review-erii e că oamanii nu stau să analizeze specs toată ziua, cu atât mai puțin ăia care vor cel mai ieftin produs – pentru ei e iPad. Majoritatea nici nu cumpără stylus sau tastatură.

    Am mai spus-o, dar diferențele sunt mici pentru că lumea nu cumpără un iPad an de an. După 4 ani îmbunătățirile se simt însă, dacă scopul e să compari tablete. Iar când Apple ține un produs în stoc (adică în fabricație) înseamnă că are cerere. După părerea mea majoritatea review-urilor au luat-o pe arătură, în sensul că nu mai înțeleg utilizarea normală, au în cap doar combiinații de specs (în general, nu legat de produse Apple).

      (Citează)

  3. Strategia e simpla: asa cum sunt persoane care cred ca maximul in ce priveste becurile / iluminatul smart este Philips Hue (:wink:), asa exista si persoane care cred ca maximul la tablete este iPad.

    Asa ca atunci cand acest oameni vor sa cumpere tableta se duc la Apple si o iau pe aia la care pretul este la mijloc (nici cea mai scumpa, nici cea mai ieftina).

    Evident, Apple stie asta, asa ca tableta de la mijloc are cel mai prost raport calitate pret, pentru ca oile vor Apple dar nu cel mai scump si nici cel mai ieftin.

      (Citează)

    • Maximul la tablete este iPad. Cel puțin pe moment, până se hotărăște cineva să facă un OS pentru tablete. Ce e cu Intel nici n-are rost să aducem în discuție, sunt bun doar în reclame.

        (Citează)

    • Ce recomanzi ca fiind mai bun ca Hue?

        (Citează)

    • Nu știu dacă e chiar ipad. Adică plm, poate e, dar eu mă gândesc la cazul meu: ori vreau o tabletă ieftină pe care să citesc chestii acasă (caz în care nu ipad) ori vreau ceva mai scump pe care să îl pot folosi ca laptop (caz în care nu ipad). Nu am vreun caz în care aș folosi ipad.

      Pentru fiică-mea, care desenează? Da, ipad.

        (Citează)

    • @Giani Mucea: chiar dacă vrei o tabletă doar pentru citit, dacă e proastă dai degeaba banii pe ea. Majoritatea celor mai ieftine ca iPad-ul sunt mai ieftine pentru că au hardware mai prost și un OS cu care nu-și bate nimeni capul. Așa că pentru chestii simple ajunge să fie o experiență proastă în ansamblu. Dacă vrei să te țină câțiva ani și să nu dai cu ea de pereți, iei iPad.

      iPad-ul se apropie de un laptop doar dacă te poți descurca cu iOS. Dacă nu, nu e suficient. Cele cu Intel și Windows pe x86 nu sunt nici tablete și nici laptopuri când începi să le folosești. Eu în situația asta am laptop + eBook/telefon – n-am de gând să car o tabletă după mine doar ca să mai citesc una alta, nici măcar dacă o primesc pe gratis.

        (Citează)

  4. Hai bre…la iPad normal nu ia nimeni pix sau tastura. E un update de la cel vechi. Margini mai mici, USB C, procesor mai nou.
    Cine vrea cel mai ieftin iPad il ia pe asta si gata.
    “…în fine, este un laptop întreg, unul dintre cele mai dorite…”. Poate de tine. Eu nu l-as folosi nici daca l-as primi de la munca, sa zicem obligatoriu.

      (Citează)

  5. o fi ceva psihoza in masa ca vad ca sunt din ce in ce mai multi cei care le cumpara produsele, restul critica, dar astia sunt putini si intelepti, si stiu mai bine ca sa faca restul cu banii lor….

      (Citează)

    • “putini si intelepti” lol, pai si astia putini si intelepti sunt full de produse Apple, doar ca nu se duc ca oile la orice livreaza Cook. Daca mie imi place un produs al lor si l-am cumparat, nu inseamna ca nu pot sa ii injur cand vad ca sunt nesimtiti.

        (Citează)

  6. BlackMagic tocmai a anuntat ca lanseaza DaVinci Resolve pentru iPad in Q4. Cred ca e un big deal pentru creatorii de continut video.

      (Citează)

  7. Care e use case-ul aici? Filmezi cu tableta si apoi editezi? Filmezi cu camera si copiezi de pe camera pe ipad, in storage-ul ala de 64GB? Cum, ca nu are slot de card, si cablurile proprietare de la camera sunt cu USB-A de obicei? Mai iei un dongle?
    Filmezi cu iphone si transferi prin cloud?

      (Citează)

    • Poți fie să descarci din cameră (card+adaptor sau cablu) sau de pe iPhone cu AirDrop. Când materialul e mai amplu de obicei e prin cloud sau NAS. Camerele cam au acum usbc.

      Editarea asta cred că e mai mult pentru iPad Pro, unde ai și suport pentru stocare externă și thunderbolt. Sau măcar pentru iPad Air, care are Media Engine în M1, pentru restul nu se justifică softuri gen Resolve.

        (Citează)

  8. Mie cea mai mare problema a lui mi se pare memoria. Avea sansa sa devina cea mai tare tableta la pretul asta, dar 64gb e ridicol. Intetionat au facut asta, dar 200 euros in plus mi se pare exagerat. Asta se intampla cand domina piata. Alternative nu prea ai

      (Citează)

  9. Dacă Apple dă țeapă, cum numești ceea ce face Samsung?

    Bine, Samsung te plătește, Apple nu coboară la acest nivel.

    Când ai produse de slabă calitate, plătești publicitate iar când ai produse de calitate, publicitatea vorbește pentru tine.

      (Citează)

    • Ce dragut, inca un naiv care crede ca produsele Apple apar in toate serialele si filmele asa, din bunatatea producatoruli si regizorului.

        (Citează)

  10. Deși urmăresc acest blog de mulți ani, efectiv am ajuns să fiu scârbit de cât de evident a devenit pupincurismul la adresa Samsung din partea autorului.
    Cred că dacă era mai cu perdea până și Samsung era mai mulțumit.

    Mă rog, la final e site-ul lui așa că pupă pe cine și unde dorește. Doar că mie mi-a fost de ajuns.

    Spor în continuare, Radu!

      (Citează)

    • Nu cred. Radu si-a luat iPad mini si era multumit de el. Articolul nu lasa de inteles (cel putin pentru mine) ca produsele Apple sunt rele si cele de la Samsung sunt bune, ci ca Apple cam “fura curent” cu pretul la iPad vs Air si Pro care au specificatii hardware mult superioare – aici sunt de acord.

      Si asa, ca un “rant” sa-ti refaca buna dispozitie, eu nu am intalnit inca utilizator de Samsung/Android care sa nu fie incantat dupa trecerea la iPhone (sotia era fan Samsung infocat, i-am promis ca daca nu-i place, dupa 2 saptamani il dam retur – acum e la al 2-lea).
      Si daca mai discutam de sfanta treime (laptop cu OSX, telefon iOS, tableta iPadOS – las WatchOS deoparte ca iese patrime), e game-over, exceptie televizoarele unde am ales si nu regret Samsung.

      Ca fani Apple, sa nu ne pierdem totusi simtul ratiunii, Apple vinde configuratii hardware mai slabe decat concurenta, pe bani mai multi. Placut este ca datorita software-ului scot performante mai bune :)

      In rest, concurenta e buna, ajuta la dezvoltarea tehnologica si scaderea preturilor, si e normal si sanatos sa avem gusturi diferite.

        (Citează)

  11. Radu, dau dreptate cititorilor ce analizeaza scopul pentru care se utilizeaza fiecare tableta.
    Pentru copii am iPad normal (air e prea soft, pro e prea scump). Raportul pret-calitate este foarte bun, nu am nevoie de tastatura, nici de stylus. Cu Apple Arcade unde la un abonament lunar am jocurile incluse scap de Nintendo Switch sau PSP unde daca iau 10-15 jocuri am dat banii pe inca o tableta, si daca vor se joace multiplayer, acelasi joc trebuie cumparat de 2 ori.
    Avand 2 copii, Family Sharing la Apple care permite sa cumperi o aplicatie o singura data si sa o foloseasca toata familia (maxim 5 sau 6 persoane) ajuta foarte mult.
    Din toate tampeniile cumparate pana la 9 ani, nu regret banii dati pe tableta si Lego,si i-au scos cu varf si indesat.

      (Citează)

  12. In cele câteva zile de la anunțatul noilor modele, pe Amazon.de cele vechi au crescut cu peste 5%:
    IPad era 350 de euro, acum e 375
    IPad air era 639 euro, acum e 679

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus