un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Haideți să vă cresc nivelul de paranoia privind reclamele pe Internet și monitorizarea activității personale

21 Oct 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

41 comentarii

Marți am trecut pe la McDonald’s Unirii, pentru o doză de triplu-cheeseburger. Când stăteam acolo, mâncând, am fotografiat o femeie care stătea în fața mea și bea ceva. Era bine îmbrăcată, haine curate, pantofi interesanți, iar la un moment dat a scos din buzunar un S22 Ultra.

Partea cealaltă a monedei era că vorbea singură, la masa ei, și în general părea genul de persoană nu tocmai bine așezată, cum par a fi tot mai mulți prin București, în special prin zonele centrale.

Vorbeam cu cineva despre asta pe Facebook Messenger. Am făcut fotografia, i-am trimis-o în chat ca exemplu pe subiect, mi-am terminat cheeseburgerul și am plecat acasă.

Fotografia de mai sus este făcută la ora 11:57. Nici măcar trei ore mai târziu, la 14:41, pe Instagram îmi apare următoarea reclamă:

 

Sunt exact pantofii pe care îi purta femeia de mai sus. Nu știu ce marcă sunt, că n-am dat click pe reclamă. Nu i-am recunoscut nici pe femeia respectivă, că nu mă pricep la pantofi cu dinți.

Dar coincidență mai mare ca asta încă nu am pățit.

    41 comentarii

  1. Vorbeam pe whatsapp despre un pat facut pe comanda pentru copii, intru pe instagram, reclama la pat pe comanda pentru copii …
    Whatsappul se presupune ca are conversatiile criptate.. :))
    P.s. pe adidasi scrie brandul :D skechers

      (Citează)

    • Probabil insta activeaza microfonul in background…

        (Citează)

    • Poate ca WhatsApp are conversatiile criptate, dar asta nu inseamna ca tastatura pe care o folosesti nu analizeaza textul introdus.
      De exemplu daca folosesti Swiftkey, are inclusiv optiunea de sincronizare intre dispozitive. Este clar ca trimite undeva datele alea colectate.

        (Citează)

    • Oameni buni, sunt criptate între tine și whatsapp, adică nimeni din afara whatsapp nu are access la ele dacă încearcă să le captureze in-transit.

      În rest termenii și condițiile zic total altceva.

      Practic au marketat faptul că ei își protejează foarte bine sursa de bani și cam atât.

        (Citează)

  2. Nu e nici o mirare. Macar tu ai facut foto. Da sa vezi cand nu faci nici foto, nici nu vorbesti despre ceva. Doar te gandesti la o pereche de bocanci de ex si in secunda 2 iti apare reclama. Maindbloing.

      (Citează)

  3. Totusi… trei ore! I-a luat cam mult! :)

      (Citează)

  4. Asta e nimic. Ieri ma rasteam la fi-miu si peste juma de ora reclama la Durex.

      (Citează)

    • Hahaha :)

      Eu n-am pățit nimic similar cu ce ziceti voi dar azi mi-a apărut o reclama la Durex cu Morrissey care se rastea la fiu-sau :|

        (Citează)

  5. Nu mi se pare nimic deplasat. Este pretul pe care il platesti pentru utilizarea “gratuita” a platformelor facebook, instagram si whatsapp. Nimic nu e gratis-gratis pe lumea asta. Preferai sa primesti reclama la.. polizor unghiular, de ex? 😄 O reclama oricum primeai.

      (Citează)

  6. Mi-e greu sa cred ca e coincidenta. Cel mai probabil au trecut poza printr-un algoritm si aia a fost.

      (Citează)

  7. De pură curiozitate am verificat puțin politice Meta pentru privacy și ei zic că vezi doamne end to end encryption, dar au și următoarea nota:
    “Note: As we expand our end-to-end encrypted experiences, there may be some products that don’t currently support end-to-end encryption, such as community chats for Facebook groups, chats with business and professional accounts, Marketplace chats and others.” https://m.facebook.com/help/messenger-app/786613221989782

    Politica de colectare date este aici: We collect your activity across our Products and , such as:
    Content you create, like posts, comments or
    Content you provide through our camera feature or your camera roll settings, or through our voice-enabled features. about what we collect from these features, and how we use information from the camera for masks, filters, avatars and effects.
    Messages you send and receive, including their content, subject to . We can’t see the content of messages unless users report them to us for review. https://www.facebook.com/privacy/policy/?subpage=1.subpage.1-YourActivityAndInformation

    Mă rog.. pare destul de vagă politica lor, iar daca au avocați buni, ceea ce bănuiesc că au, nu prea ai ce sa le faci.

    Cum zicea cineva mai sus: serviciile gratuite trebuiesc plătite cumva, cam asta ar fi prețul.

    Pe de altă parte am îți recomand un experiment. Încearcă să activezi timp de o săptămână o politică mai agresiva de “do not track”, internetul arata foarte diferit și nu neapărat în sensul bun.
    Că sa fac o paralelă nu foarte buna, e că și cum ai fi in corporație developer și te cheamă la ședințele de vânzări. Poate aflii ceva interesant, dar în 99% din cazuri informația este redundantă.

      (Citează)

  8. Am facut o poza cu o pasare ciudata si am trimis-o la cineva pe whatsapp. Atat. Fara cuvinte, fara conversatii. 3-4 h mai tarziu am inceput sa fiu bombardat cu reclame deapre mancare pasari, custi si articole cu fix cu pasarea respectiva.
    Si mai am si alte “coincidente”.
    Incep sa cred ca si microfonul merge “singur”, parca apar reclame si cu ce doar am vorbit :(

      (Citează)

  9. Mai las un mesaj. Pe ads nu vad o problema, consider oarecum benefica publicitatea targetata deși uneori e intrusivă: https://youtube.com/clip/UgkxHAs_m3mMiOAU4cVRYCaa0snWaGavCtf1

    Ce nu îmi place și uneori mă sperie este livrarea de știri targetata. Sunt foarte puțini oameni care caută informația din mai multe surse sau care pot să își de-a seama de propaganda, oricare ar fi aceea, drept urmare o sa stea in bula lor, de multe ori toxica fără șanse prea mari sa primească alt set de informații.

      (Citează)

    • Henuhee!

        (Citează)

    • Corect, adul oricum il primesti, problema e ca si feedul de twitter/facebook/google news etc etc e la fel de presonalizat. Si-uite asa se umfla bula si orgoliul personal, si dupa nu mai admitem ca mai sunt si altii care nu gandesc fix ca noi si ca feedul nostru de facebook.

        (Citează)

  10. Dacă vrei varianta cealaltă, unde chestia asta nu funcționează deloc, cazul meu: deși am telefon pixel in anumite perioade peste 40% din reclamele de pe YouTube sunt la… Pixel. Ah, și la servicii pt veterani americani, având în vedere că eu trăiesc în Franța. Am avut pina și publicitate din partea unor politicieni din Canada…

      (Citează)

  11. Marinel:
    Probabil insta activeaza microfonul in background…

    Ce treabă are microfonul aici? Nu e de parcă vorbea cu cineva și i-a descris în amănunt, verbal, pantofii ăia.

      (Citează)

  12. De când am blocat tot înseamnă Tracking pe iPhone (Off pe vecie) nu mai primesc astfel de reclame, decât dacă caut eu ceva și dau click, în rest apar tot felul de reclame care nu au nici o treabă cu mine pentru că nu mai știe cum să mă targeteze.

      (Citează)

  13. De cativa ani incoace mi se intampla sa primesc reclame la chestii DESPRE CARE am discutat in vreun call sau conversatie pe facebook messenger.
    Daca iti asculta vocea in timpul callurilor si iti citeste mesajele ca sa extraga cuvinte cheie (nume de branduri), nu vad de ce n-ar analiza si pozele ca sa identifice obiecte cheie.

    Nu zic ca-i ok, zic doar ca “that’s just how it is”, deja de o vreme incoace…

      (Citează)

  14. Sper sa dai comanda la adidasii aia…

      (Citează)

  15. Da… Nu prea surprinzător, deși nu știam că au ajuns să analizeze și conținutul imaginilor. Oricum țin setările de privacy la maxim, dar de anul trecut am trecut la Firefox pe telefon ca să pot să-i pun uBlock, do not track. Unele site-uri sunt nefolosibile fără ad-block și nu numai din perspectiva de privacy.

      (Citează)

  16. De ce faci poze oamenilor? E legală chestia asta?

      (Citează)

  17. Painkiller:
    Hahaha :)

    Eu n-am pățit nimic similar cu ce ziceti voi dar azi mi-a apărut o reclama la Durex cu Morrissey care se rastea la fiu-sau :|

    Meta, frate :))

      (Citează)

  18. Kopa_Kopan:
    Sper sa dai comanda la adidasii aia…

    Daca n-aveau dinti, erau fix genul lui Radu

      (Citează)

  19. Tel pe masa, ecran inchis, sotia intreaba: putem sa facem noi sifon in acasa, exista o modalitate?
    Bam in cateva ore reclama la soda stream pe facebook

      (Citează)

    • Poți să faci și tu reclame pe Facebook și să vezi dacă îți apare opțiunea de “și după recunoaștere vocală în conversații”. Sau o fi doar activă pe contul Sodastream?

        (Citează)

  20. Nu tu ești userul care lasă totul la liber că “nu are nimic de ascuns?”
    Nu înțeleg șocul.

    Ai făcut o poza și ai trimis-o prin Facebook fucking messenger. Acea platforma recunoscută pentru intimitate.

    Faci poză la o persoană “nu tocmai bine așezată” , probabil după cum e îmbrăcată are vârsta mentală a unu copil, o persoana vulnerabilă, și TU te plângi de intimitate ta online?

      (Citează)

  21. Andrei G:
    La final presupun ca ai vrut sa spui ca informatia este irelrevanta, nu redundanta.

    sunt multi asa …

      (Citează)

  22. Tuturor ni se intampla asta .Doar ca tu ai descoperit acum. Daca vb de ceva, hop si reclama.

      (Citează)

  23. era sa zic “vezi ca punctele alea albe sunt de la algoritmul samsung de recunoastere a obiectelor”, dupa aia mi-am dat seama ca de fapt apartin de vestimentatia distinsei.

      (Citează)

  24. Andrei G:
    Poate ca WhatsApp are conversatiile criptate, dar asta nu inseamna ca tastatura pe care o folosesti nu analizeaza textul introdus.
    De exemplu daca folosesti Swiftkey, are inclusiv optiunea de sincronizare intre dispozitive. Este clar ca trimite undeva datele alea colectate.

    @AndreiG mersi trebuia să presupun că SwiftKey gratis fiind ar putea face mizerii. Există alternative sigure? Nu mă deranjează dacă sunt plătite.

      (Citează)

  25. Cat mai platesti abonamentul la facebook messanger? ai de ala cu impuls la 10 minute sau la 5 minute? aaa…nu platesti…i see, crezi ca ti se cuvine “gratis”.

      (Citează)

  26. Șleahta pseudocapitaliștilor veroși ce consideră chestia asta absolut normală e vag amuzantă. E o diferență de nuanță între a justifica ceva din punct de vedere tehnic, în cheie neutră și a justifica ceva cu un ton aprobativ. Altfel, ca să apăsăm ușor pedala hiperbolizării, ajungem la a ni se părea normal să respirăm aer doar dacă am achitat un abonament.

    Strict din punct de vedere personal, blocat tot- că nu-i așa mare filozofie, tracking minim, să servească stimabilii publicitate „targetată” distinselor lor genitoare. Bine, eu îs și ieșit mai târziu din peșteră și nu dau doi bani pe social media, dar înțeleg că mai există și oameni ce-și câștigă pâinea cu ele. Despre stolul de zburătoare cu penaj viu colorat ce au dezvoltat o dependență de asta fără a avea vreun beneficiu financiar, descurcă-se cum or ști.

      (Citează)

    • Peredhil, ce treaba are respiratul de aer cu messengerul (sau cu orice de pe net), e scris in carta drepturilor omului ca ai dreptul la toate astea gratis? In spatele a absolut orice serviciu free pe care il folosesti tu pe net sunt jde milioane de ore de munca si de neuroni arsi. N-au trecut nici 30 de ani de cand multi trebuiau sa se duca la PTTR sa caute o centralista ca sa vorbeasca cu cineva de la oras 5 minute. Tu acu’ faci videocall de pe strada din bucuresti cu unul din londra, totul gratis si nu ti se pare nimic dubios in asta. Ca aia care fac gat ca li s-a anulat biletul de avion bucuresti-paris cumparat cu 10 eur. Ba baieti, reveniti-va si intelegeti cum functioneaza lumea.

      Problema nu de e publicitate targetata la adidasi, problema e ca facandu-te dependent de diverse chestii sistemul ajunge si sa te controleze putand sa isi impinga propria agenda. Nu e ca si cum e prima oara in istorie, doar instrumentele se schimba.

        (Citează)

    • Dragă Boris, singura explicație ar fi că n-ai înțeles a doua propoziție din postul meu. Și nici jumătate din a treia. Dar e OK, poți da lecții în continuare despre cum funcționează lumea. Măcar exprimi ceva coerent în ultimul paragraf, deci nu e totul pierdut.

        (Citează)

  27. ion marius ionut

    21/10/2022 la 4:30 PM

    Anul trecut ma plimbam cu nevastamea prin Poiana Brasov.
    Am admirat o masina si i-am aratat-o.
    Dialogul a fost asa:
    eu – uite ce masina misto, iti place?
    ea – da, dar e prea joasa si lata.
    eu – e super eleganta.
    ea – pare prea mare, parca e mai lunga decat passatul.

    In 2 ore imi apare reclama pe facebook la masina respectiva – volvo v90.
    Deci nu am spus numele sau marca masinii, amandoi aveam telefoanele in buzunar.

    Cum?

      (Citează)

  28. Nici nu trebuie sa faci poze, doar să rostești anumite cuvinte cheie și îți apar anunțurile…nu are importanță dacă telefonul este închis.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus