un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Plăcile video NVIDIA RTX 4080 (începând cu 5.349 lei) și RTX 4090 dublează performanța generației anterioare

21 Sep 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

NVIDIA a prezentat ieri două plăci video din noua generație, modelele RTX 4090 și 4080. Compania a reușit să mă uimească încă o dată prin saltul de performanță anunțat: un RTX 4090 este de două ori mai rapid decât un RTX 3090 Ti din prezent.

În general, când se lansează o generație nouă de procesoare sau chipseturi, te poți aștepta rezonabil la o creștere de 30%, poate 50%. Dacă mâine vine Qualcomm și spune că noul lor Snapdragon este cu 50% mai rapid decât generația anterioară, that’s huge.

NVIDIA vine și spune “este cu 100% mai rapid”. Nu știu cum fac asta, dar au niște ingineri foarte buni pe acolo, care par să fie pe calea cea bună în domeniul procesării video.

Și nu-i vorba doar de FPS-ul dintr-un joc, ci de funcțiile plăcii. De exemplu, NVIDIA spune că GeForce Experience poate să înregistreze gameplay la 8K în 60 fps cu HDR, adică face codare video la această calitate în timp ce ție îți randează un joc la aceeași rezoluție și frame-rate.

Au mai arătat și DLSS de generația a treia. DLSS este o tehnologie care ia cadrul randat de placa grafică la o rezoluție mică și îi face upscalling prin metode de inteligență artificială la o rezoluție mare. Rezultatele sunt de obicei identice cu jocul randat direct la rezoluția mare, doar că DLSS obține un frame rate mult mai mare per total.

Și DLSS 3 vine cu niște îmbunătățiri mari. Atât de mari încât NVIDIA a arătat niște cifre super, de exemplu că treci de la 60 fps în Flight Simulator fără ray-tracing activat la 130 fps cu ray-tracing activat. În special pentru Flight Simulator, un joc care cere performanță hardware înaltă, faptul că va fi compatibil cu DLSS este o veste foarte bună.

Au mai spus și că plăcile includ acum două encodere video de AV1, ceea ce va accelera foarte mult exportul și randarea de efecte video în aplicații precum Premiere Pro și altele. Inclusiv OBS și Discord lucrează cu NVIDIA pentru a introduce în perioada următoare codare AV1 în programele respective.

S-a zis de două plăci:

  • RTX 4090: 24 GB RAM, 2-4 ori mai rapidă decât un RTX 3090 Ti, max 450 W, 9.499 lei preț recomandat, disponibilă din 12 octombrie.
  • RTX 4080: 12 sau 16 GB RAM, 2-4 ori mai rapidă decât un RTX 3080 Ti, max 320 W, costă 5.349 lei și respectiv 7.129 lei (în funcție de cât RAM are modelul), disponibile în noiembrie.

PC Garage le va lista în pagina dedicată RTX 4080.

Sunt prețuri recomandate de vânzare. Cât vor costa ele de fapt depinde de cât de multe vor ajunge în stocul magazinelor. Generația anterioară a avut probleme de stoc alimentate și de faptul că multe plăci erau cumpărate nu de gameri, ci de criptomineri. Domeniul cripto a scăzut mult, deci poate acum nu vor fi mari probleme.

Poate.

Au fost multe detalii anunțate, le puteți găsi aici pe toate sau prin linkurile de mai sus în pagina plăcilor respective.

    14 comentarii

  1. Cele doua versiuni de 4080 au mult mai multe deosebiri decat RAM-ul, cam 20% diferenta teoretic. Cea de 12GB e de fapt un 4070, nume la care au renuntat ca sa poata creste pretul.

    Preturile sunt extrem de exagerate, cred ca traiesc inca sub impresia cererii din pandemie/crypto mining.

      (Citează)

  2. Nu contesta nimeni ca Nvidia nu face placi video bune, dar ce facem cu prețul?
    1080 – 599$
    2080 – 699$
    3080 – 699$
    4080 – 899$
    In plus, au zis ca lasă la vânzare și seria 30XX pentru ca au stocuri mari de cipuri.
    Practic au pus prețuri mai mari, doar sa nu scadă la cele vechi.

      (Citează)

  3. Radu n-ar fi rau sa faci un articol in care sa explici despre compatibilitatea placi de baza/placi video.

    Eu recunosc ca habar n-am la ce sa ma uit in specificatii.

      (Citează)

    • Nu e mare lucru de spus. Cam oricare placă video din ultimii 5 ani (sau chiar mai veche cu conector PCI-Express) va funcționa pe o placă de bază cu suport pentru PCI-Express 3.0 sau mai nou (evident, port pentru placa video).

        (Citează)

    • Nu este o problema cu compatibilitatea intre placa de baza si cea video. Problema e ca aceste placi video noi au un necesar imens de putere, 320 W si 450W !!! Pentru RTX 4090 cred ca iti trebuie o sursa de 900-1000W.

        (Citează)

  4. Progrese uimitoare* in tehnologie, folosite in principal pentru jocuri si cripto.
    :-))

    *la rata asta, in 2 ani, cand performanta placilor va fi de 8 ori mai mare decat in prezent, nu vor mai avea ce lansa, nu?

      (Citează)

  5. La cat costa 4090 Ti , iPhone-ul pare deja chilipir :))
    Nu-mi vine sa cred ca in PC-ul pt uitat la filme si browsing pe tv inca “ruleaza fin” 970 #numaifitisaraci

      (Citează)

    • sa vezi ce surpriza o sa ai cand o sa iti dai seama ca pt browsing si filme merge si o chiftea de placa on-board… nu overkill de 970 de boier chiabur

        (Citează)

  6. M-a făcut să râd expresia lui Jensen că seria 40xx este cea mai eficientă din punct de vedere al consumului. Seria 40xx este cea mai gurmandă de până acum. S-a cam ajuns la limită cu consumul și singura lor soluție a fost să mărească consumul ca să mărească performanța. Vremea minerilor crypto s-a cam dus.

    Cel mai interesant pentru unul care are un 3060 Ti ca mine este RTX Remix. Ar fi super dacă nu l-ar face exclusiv pentru seria 40xx. Am putea aduce jocuri vechi la grafica de acum, practic le-am putea face upgrade așa (Jensen a prezentat jocul vechi de la Bethesda, parcă era Skyrim).

      (Citează)

    • Analfabetismul functional mai face o victima…

      Eficienta se refera la raportul dintre putere si consum. Da, consuma mai mult comparativ cu generatiile anterioare, dar si puterea oferita este de cateva ori mai mare. Deci atata timp cat raportul intre putere si consum este pozitiv, este eficienta, iar la generatiile noi raportul ala este posibil sa fie cel mai mare din toate timpurile. E chiar asa greu de inteles un text?

        (Citează)

  7. Joculetul ala de curse seamana cu Revolt de pe vremuri.

      (Citează)

  8. nVidia are in primul rand un nesimtit de patron asiatic care se crede biker si apare intotdeuna cu geaca de piele si arata vai mama lui de penibil la toate evenimentele si key notes-urile lor. Se jeneaza rachetii de peste Prut de jena care lui ii lipseste.

    Preturile sunt foarte mari pentru niste produse care sunt de-a dreptul energofage, eficienta lor energetica este carageliana. Lipseste cu desavarsire, adica. Cine nu are sursa minim gold, va intra in faliment de la factura de curent electric.

    Sutele acelea de Watti trase din retea se transforma in zilnic in kWh si la sfarsitul lunii se aduna niste sume substantiale.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus