un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Patru sfaturi pentru a vă face feed-ul din Facebook mai plăcut (sau măcar mai puțin toxic)

19 Sep 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Am totuși senzația că Facebook ar putea fi un spațiu digital plăcut, nu haosul (ca să fiu drăguț) din prezent.

De câte ori am vreo întrebare sau cer recomandări pe Facebook, îmi răspund zeci de oameni și cu mesaje foarte bune. Pe partea aceasta de crowdsourcing de informații, încă este imbatabil.

De câte ori postez vreo trăsnaie, vreo glumă, vreo ciudățenie, se găsesc destui oameni care să râdă, să glumească È™i ei, să dea un facepalm, în fine… să zică ceva ce continuă distracÈ›ia È™i parcă mă bine dispune suplimentar.

Problema este că restul Facebook-ului a devenit un spațiu plin de negativism. Te încarci de energie negativă navigând prin feed. O grămadă de oameni folosesc rețeaua socială doar ca să se plângă zilnic de diverse probleme. Nimic nu le convine, nimic nu merge bine în jurul lor, un drum în partea opusă la țării sau un drum până la Shop & Go-ul din cartier le scoate în cale doar lucruri de care să se plângă.

Multe dintre problemele lor nici n-ar merita menționate, sunt chestiuni total neimportante care devin din țânțar armăsar pentru că așa s-a normalizat ideea pe Facebook: să te plângi și tu de ceva.

Apoi sunt o mulÈ›ime de oameni care È›in musai să se dea superiori, indiferent de motiv. Nimic din ce fac alÈ›ii nu este bine È™i asta se sancÈ›ionează pe ton pasiv-agresiv. Nu că ar avea ei vreo soluÈ›ie sau măcar vreo sugestie, sunt doar “boceală” È™i reproÈ™ gratuit.

Mai sunt È™i cei care o ard anti-sistem. Fac acelaÈ™i lucru ca “gloata”, dar ei o fac “la miÈ™to”, în loc să se bucure de moment. Sunt È™i alÈ›ii a căror problemă este pur È™i simplu faptul că există alÈ›i oameni pe planetă, în jurul lor, ceea ce le strică din păcate ziua. Fiecare zi.

Problema vine și din faptul că Facebook nu poate fi controlat sau moderat, este aproape imposibil de realizat așa ceva. În plus, conținutul negativ atrage engagement, că este simplu să înjuri.

Câteva idei pentru cum să vă faceți îmbunătățiți feed-ul de Facebook:

Dați unfollow sau unlike la majoritatea paginilor urmărite. Dacă nu aflați constant informații utile de acolo, renunțați la ele. Veți scăpa astfel de o sursă mare de reclame și mesaje neimportante care le fac mai greu de găsit pe cele utile vouă. (Dați follow în schimb la iPanda, singura pagină bună dintre cele controlate de statul chinez)

Unfollow oamenilor toxici. Sau chiar unfriend. Uneori friend înseamnă doar o modalitate de a fi conectat cu persoana respectivă pentru a o putea contacta. Puteți da unfollow ca să nu-i mai vedeți postările, dar rămâneți prieteni în continuare în rețea.

Aici puteÈ›i aplica metoda din fotbal: la primul post care nu vă place, cartonaÈ™ galben. La al doilea, unfollow. Sau aplicaÈ›i metoda “direct cartonaÈ™ roÈ™u”, că e ok È™i asta.

FaceÈ›i ordine prin lista de prieteni. PuteÈ›i aplica niÈ™te criterii simple: “È™tiu cine este această persoană?”, “am avut vreo discuÈ›ia reală în ultimii doi ani?”, “eram colegi la fostul job, dar acum mai avem ceva în comun?”

Ideea este că uneori feed-ul este populat de mesaje de la persoane care nu vă interesează și asta face mai rare mesajele care chiar v-ar interesa.

Intrați din desktop prin linkul https://www.facebook.com/?sk=h_chr care chiar vă afișează feed-ul în ordine cronologică, nu după cum vrea Algoritmul. Cât o mai ține și asta.

    19 comentarii

  1. Sters mizeria de profil de FB acum 5 ani. Problem solved. Realizasem cat timp pierdeam, fara sa-mi dau seama, pe o retea colcaind de toxicitate.

      (Citează)

    • Iti recomand video-ul lui Chamath Palihapitiya pe tema asta. “Facebook reinforces dopamine feedback loops that are ripping apart the social fabric of society”

        (Citează)

    • +1
      Acesta este singurul sfat pertinent – È™ters contul. E pre mare mizeria aia pentru a putea fi controlată.

        (Citează)

    • Intrebare de la un necunoscător ce sunt: de ce ai da ,,accept,, de prietenie unei persoane pe care nu cunoÈ™ti???

        (Citează)

  2. Mormăilă

    19/09/2022 la 7:08 AM

    Facebook mai poate fi folosit Ok doar pentru events și eventual pentru dating/agățat câte o pisi trecută de o anumită vârstă,

      (Citează)

  3. Extensia Social fixer rezolva mare parte din problemele de mai sus, are o multime de setari disponibile. Si Ublock origin cu annoyances/anti-facebook filters activate.

      (Citează)

  4. Uninstall de mult, e incredibil ce pot debita unii aparent sănătoși la cap

      (Citează)

  5. Nu e nevoie sa stergi FB, tb doar sa nu te imprietenesti aiurea cu toata lumea. Eu am vreo 30 de prieteni, aproape toti intalniti in viata reala, si urmaresc vreo 5 oameni. Unul din ei e Marius Comper, pune stiri si articole f interesante, mi-ar lipsi daca as dezinstala.

      (Citează)

  6. Instaleaza FB purity, poti defini acolo cuvintele cheie de blacklist, si multe alte chestii. Eu cel putin asa am scos covid, vaccinuri, etc din feed.
    Problema vine din faptul ca exista extrem de mult continut “recommended”, eu unul as fi inclusiv de acord sa platesc pentru un feed unde sa nu am decat posturi, commenturi si likeuri/interactiuni de la cei pe care ii am in lista, si sa am sectiuni separate pentru contentul de pe cele cate grupuri pe care sunt.

      (Citează)

    • Asa ma gandeam si eu – o taxa pentru un feed fara “recommended”, dar apoi am realizat ca acele “recommended” sunt bagate pentru ca pur si simplu nu prea mai exista continut

        (Citează)

  7. eu incerc de cateva zile Vero si sunt foarte multumit de content (atat cat exista fiindca sunt multe chestii absente de pe acolo),

      (Citează)

  8. Am facut asta acum vreo 4 ani, timp de vreo 2-3 luni am dat dislikes si unfollows, iar de atunci am un feed super ok. 90% stiri science/tech/auto si memeuri, 9% postari de la prieteni ce ma intereseaza, 1% mai scapa cate un bebelus de la vreo colega de liceu la care inca nu am dat unfollow dar probabil urmeaza daca mai vin vreo 2 poze cu minunatia de belush :))
    Oricum fb a devenit ultima retea pe care mai intru, cand e plictiseala in alte locuri.

    Dupa acest experiment va zic 100% ca puteti replica cam pe toate retelele. Important sa dai unfollow/nu ma intereseaza (pe tt) fara remuscari.

      (Citează)

  9. Foarte tare articolul. Numai continut de cacalitate produci in ultimul timp.

      (Citează)

    • Same. Degeaba dau de 100 ori pe zi sa nu îmi arate ceva, după 3 zile iar îmi apare.
      Șters contul e singura soluție.

        (Citează)

  10. Am inchis contul de fb acum vreo 6 ani, constatasem ca pierd foarte mult timp dand scroll la absolut nimic util.

      (Citează)

  11. FB de la ” social platform” a ajuns “Add platform”. Un gunoi.

      (Citează)

  12. S-au dai unfriend cand e ziua unui necunoscut :)

      (Citează)

  13. Unii se plang pe Facebook, altii se plang pe blog. :P

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus