un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 18 septembrie 2022

18 Sep 2022  ·

GÂNDURI  ·

34 comentarii

Cercetătorii au găsit origina ciumei negre, care prin 1350 a omorât 60% din populația Europei. Se pare că a pornit prin 1338 în Kîrghîstanul-ul de astăzi. Care este o țară în mijlocul Asiei.

Albinele au fost informate de moarte reginei Elisabeta. Englezii sunt ciudați. Acolo o vorbă spune că albinelor trebuie să li se spună de principalele evenimente din viața unei familii, așa că albinelor reginei li s-a comunicat decesul ei.

Misterul legat de faptul că unii oameni nu iau covid, indiferent de expunere. La orice virus se pare că există niște oameni cu super-imunitate. Cândva astfel de oameni vor repopula planeta.

Despre operațiile de lungire a picioarelor și bărbații care trec prin asta. Ambele picioare rupte și o perioadă lungă de chin, dar la final ieși cu câțiva centimetri mai înalt, ceea ce poate contează pentru ei.

Japonia încă nu și-a redeschis granițele. Țara este în continuare închisă pentru o mulțime de turiști.

O femeie de 29 de ani a înotat 27 de mile pe lângă coasta din San Francisco. În 12 ore și ceva. Înseamnă peste 43 de kilometri înotați fără oprire.

Cele mai prietenoase orașe pentru cicliști în lume. În Utrecht, 51% dintre locuitori folosesc bicicleta zilnic. Din ce or fi făcuți oamenii ăia, de au o astfel de mentalitate?

Lista premiilor Emmy.

Cum se face un Negroni. Eu folosesc o metodă între Home și Pro, dar ideea este că facem deseori Negroni și am mereu cele trei ingrediente în casă.

Respirația 4-7-8 te-ar putea ajuta să dormi.

Statul jos toată ziua este un pericol pentru sănătate, chiar dacă faci și 30 de minute de exerciții. Dacă tot am aflat asta, nu mai fac deloc exerciții.

Un penthouse pe 3 etaje în Manhattan se vinde cu 250 de milioane de dolari. Cu banii ăia cred totuși că-ți poți lua o casă mai la marginea orașului, nu apartament.

Amouranth, cea mai urmărită femeie streamer, își construiește un mic imperiu din diverse afaceri. O puteți urmări și pe Instagram, desigur.

Peste 440 de cadavre au fost găsite într-o groapă comună în Ucraina. Unele torturate, unele cu mâinile legate la spate. Ăsta este stilul rusesc.

Beckham a stat peste 12 ore la coadă la sicriul reginei. Tăriceanu probabil râde și zice “boss, să te învăț eu cu pilele și băgatul în față…”

Jet Li ar putea avea probleme de sănătate. La 57 de ani, actorul nu este într-o stare foarte bună.

O femeie a ieșit la întâlnire cu un bărbat care s-a dovedit a fi criminal în serie. I-a trecut glonțul pe la ureche, se pare.

Design Awards 2022.

    34 comentarii

  1. Auzisem de orasul Munster. Zic si aia in lista aia ca e ciudat ca apare un oras Chinezesc, am ciclat anul asta toata Valea Oltului pentru constientizare ca avem nevoie de pistă, nu cred ca a functionat.

      (Citează)

  2. Apropo de biciclete si de Olanda, am fost ieri prin 4 magazine din orasul in care locuiesc sa imi cumpar o bicicleta hibrid (sau touring cum i se mai zice) si nu am gasit decat 1 singur model, care era prea mare si prea scump pentru mine (1400 euro).

    Magazinele pe aici au pe stoc o multime de electrice, cateva city bikes si cateva cargo bikes si atat.

    Iar preturile sunt ametitoare, cea mai simpla bicicleta de oras (nu are nici macar frana de mana) este 7-800 euro. La banii astia in Romania poti lua ceva cu echipare de top.

    Pot sa comand online bicicleta pe care o voiam (un Cube), dar dureaza 3-4 saptamani si evident nu o pot proba inainte.

    Sunt suparat, mi-e dor de Hervis :-)

      (Citează)

    • Cumpara bicicleta sh, asa cum fac 80-90% dintre olandezi. Asta daca iti permite statutul, bineinteles.

        (Citează)

    • Pai am deja una SH de oras, cred ca e mai batrana ca mine, e buna pt deplasari zilnice dar ma doare c*rul daca stau mai mult de 1 ora pe ea. Am dat 75 de euro pe ea, asta special pt tine zic ca stiu ca imi tii socoteala :-)

      Vreau sa imi iau ceva pt ture lungi de weekend.
      M-am uitat si la touring SH, oferta slaba, tot scumpe, iar eu nu ma pricep sa imi dau seama daca e in stare ok sau nu.
      Realitatea e ca hibrida nu este un tip de bicicleta popular in NL. Iar ideea de cursiera nu ma atrage.

        (Citează)

    • Marean, sigur gasesti la Giant un Escape sau un Fastroad la sub 1000 eur.

      Eu mi-am luat ultimele biciclete de pe Marktplaats. Gasesti la preturi super daca stii ce sa cauti. Si nu bloca ideea de cursiera, daca iti place sa te plimbi cateva zeci de km pe zi cu bicicleta (peste 50 adica) probabil ca tot la aia o sa ajungi.

      Dar da, preturile sunt foarte mari. O Giant Escape 0 costa 750 eur in 2014, acum la varianta aia de echipare costa 1300 probabil (daca mai exista).

        (Citează)

    • S-au dus vremurile când îți luai bicicleta dotata full la banii aia. Poate doar sh sa mai găsești asa ceva. Eu mi-am comandat din Austria și recomand SportOkay, un ebike Giant acum 3 ani. Am prins lichidare de stoc și sfârșit de sezon pentru un preț foarte bun de 3k euro. Ma uitam acum sa o schimb cu modelul nou iar o echipare similara e cam 6K euro. Cererea e foarte mare și oferta restrânsă, similar cu mașinile electrice.

        (Citează)

    • nu stiu unde anume in Olanda locuiesti dar, daca esti aproape de Germania si ai chef de o plimbare in vecini, te poate ajuta asta:
      https://fietsenboerse.de/
      (de ex Bremen, Münster sau Osnabruck sunt aproape de NL)
      Eu mi-am luat anul trecut de la la un asemenea targ in Hamburg, o bicicleta de trekking fabricata de Columbus, noua este 1400 si am luat-o aproape neatinsa la 300 de euro

        (Citează)

    • S-au dus zilele cand puteai sa iei o bicla ca lumea cu sub 1000 de euro. Acum vreo 3-4 ani, nu puteam sa concep sa dau 2000 de euro pe o cursiera. Acum, sub 5000 EUR nu gasesc ce-mi place mie. Buycycle.com mai e un site cu origini germane de bicle SH, pe care am de gand sa-l folosesc si eu de indata ce-mi gasesc valentine-ul.

        (Citează)

    • Băi băieți, ce e cu prețurile astea. Sub 1000 eur iei bicicletă beton sh, dacă nu vrei neapărat full carbon și Di2. Găsești absolut sigur un 105 sau Ultegra, sigur aluminiu cu furcă de carbon dar găsești și unele full carbon. Plm, o Dogma Dura Ace Di2 e 2350, cu bid de la 1600 ffs.

        (Citează)

    • Si eu zic ca ori exagerati cu preturile (desi e clar ca au crescut, ca orice altceva), ori e din cauza ca nu ma pricep eu la biciclete.
      Pentru mine, echipare de top inseamna frane pe disc si shimano Deore pe MTB :-))

      Eu de ex as fi perfect multumit cu asta de mai jos, la 800 euro
      https://www.hervis.ro/shop/Echipamente/Biciclete/Mountainbike/KTM/Peak-XT-27/p/COLOR-2900325

      Cat eram in RO nici nu ma gandeam sa dau 800 de eur pe o bicicleta, 5 ani am mers la munca cu una de 250 eur, tot de la Hervis.

        (Citează)

    • Păi aia e mountainbike, n-ai ce face cu ea în Olanda decât dacă te duci în locuri speciale sau în pădure. E inutilă prin oraș și consumi energie degeaba cu ea. Cred că tu cauți o hibridă sau una de trekking, gen Giant Escape/Trek FX/Cube SL Road.

      Nu prea mai se fac astea că piața aia a fost mâncată de electrice. Eu ți-aș zice să încerci o cursieră, e foarte faină și poți să o reglezi să ai poziție mai apropiată de hibridă dacă vrei. Sau uită-te pe Marktplaats, găsești în stare foarte bună la 3-400 eur (am găsit eu un Escape RX cu 105 la 375 eur după 10 secunde de căutare spre exemplu). Și dacă ai nevoie de ajutor să o evaluezi, zi că nu stau departe.

        (Citează)

    • Da, da, hibrida caut, am dat doar un exemplu de echipare. Bine, in mintea mea diferenta dintre hibrida si MTB e ca are aripi pt roti, cauciucuri mai subtiri si ceva portbagaj, in rest cam la fel, furca cu amortizor de ex este la ambele iar pozitia e similara, eventual pipa reglabila sa fie in plus.
      Vreau sa merg cu ea si pe drum dar si in padure si vreau sa merg si la munca cu ea (20 km dus intors).
      Ok, ma mai uit pe markplaats desi ideea de a merge 1 ora cu masina ca sa vad o bicicleta pe care nu sunt sigur ca o sa o iau nu imi surade.

        (Citează)

    • Hibridele n-au furcă cu amortizare de obicei. Și nici nu ai nevoie de aia dacă nu mergi constant offroad. Pentru o plimbare prin pădure din când în când e suficientă o furcă normală (deși ar fi de preferat să fie oțel sau carbon), m-am plimbat cu a mea prin Utrechtse Heuvelrug și e ok, amortizezi și tu din mâini și picioare. Aripi pt roți presupun că sunt chestiile alea care te protejează de ploaie – de obicei poți să le pui și pe hibride. Cauciucurile da, sunt mai subțiri dar sunt suficiente.

      O mare diferență dintre hibride și mountainbikes e dimensiunea crankset-ului. MTB-urile au foi mai mici iar hibridele mai mari, ceva mai apropiate de cursiere. Și asta contează mult când mergi cu ea zi de zi.

      Sigur găsești ceva în orașul tău, n-are sens să mergi departe după bicicletă. Vezi întâi ce dimensiune trebuie să iei și caută doar biciclete cu dimensiunea aia. Din poze de obicei poți să îți dai seama de starea ei, iar oamenii pe aici sunt destul de corecți, nu mi s-a întâmplat prea des să fie o diferență între ce zic și cum era produsul în realitate.

        (Citează)

  3. Toate nasoalele care s-au intamplat omenirii au pornit de undeva din Asia. Ciuma, holera, covid, toate pandmiile isi au originea in Asia.

      (Citează)

  4. Povestea pe caer o stiu eu de la un documentar este ca Olanda a trecut printr-o perioada de boom economic si imbogatire prin anii ’60 dupa care au descoperit pe la inceput de anii ’70 ca au o mortalitate infantila incredibil de mare.

    S-au pus pe studiat cauzele si au descoperit ca majoritatea erau decese cauzate de accidente de masina, pentru ca toti isi cam luasera masini intre timp. Tara mica, sosele inguste, copii care nu se asigura la trecere sau aruncandu-se sa traverseze direct pe carosabil.

    Au organizat un referendum si au decis taxe imense pentru automobile personale, reducand astfel drastic numarul de masini pe strada si incurajand transportul in comun si mersul cu bicicleta.

    Si acum impozitele pentru masini si amenzile pentru infractiuni auto sunt printre cele mai mari din lume. Am intrebat un sofer olandez ce amenda maxima a luat, de 700 de euro sunt sigur ca am retinut corect dar infractiunea trecut pe rosu… nu garantez ca asta a fost.

      (Citează)

  5. Radu care sunt cuvintele cheie folosite pentru a baga comentariile la moderare? Par ca sa fie niste cuvinte banale, dar riscante pentru idea care vrei ca sa o promovezi aici.

      (Citează)

    • Lucrează la un Negroni Expert și îi tot iasă rom cu cola. Mai așteaptă și tu în moderare, ca nu-i mare bai.

        (Citează)

    • Pomenisem de studiul Harvard de acum 4 zile ce arata ca v a c c i n u r i l e anti c o v i d sunt mai periculoase decat c o v i d -ul insusi.

        (Citează)

  6. Si de mega ancheta Politico si Welt ce au scos la iveala cine a condus la nivel mondial politica de sanatate. Multi cred ca O M S, insa se pare ca sunt 4 O N G-uri finantate de dnl G A T E S.

      (Citează)

    • =))) =))) =)) mai usor cu ciupercile !

        (Citează)

    • Marius:
      Si de mega ancheta Politico si Welt ce au scos la iveala cine a condus la nivel mondial politica de sanatate. Multi cred ca O M S, insa se pare ca sunt 4 O N G-uri finantate de dnl G A T E S.

      Tocmai tu, marele specialist, ai uitat să menționezi de Soros si de oculta mondială :)) Și nu cred și nici nu mi se pare că iarăși ți s-a încins neuronul și ai început să flambezi.

        (Citează)

    • Ancheta se termină așa:

      Without governments stepping in to take the lead on pandemic preparedness, the four organizations, along with their partners in the global health community, are the only entities that are in a position to lead in the world’s response to a devastating outbreak — again.

      Într-adevăr s-au implicat și au donat miliarde de $ pentru a susține OMS și lupta cu COVID, dar asta nu e un lucru rău, ba chiar din contră.

        (Citează)

  7. Marius:
    Pomenisem de studiul Harvard de acum 4 zile ce arata ca v a c c i n u r i l e anti c o v i d sunt mai periculoase decat c o v i d -ul insusi.

    Eu n-am reusit sa gasesc pe site-ul Harvard un asemenea studiu. Toate studiile Harvard de care am dat mentionau exact contrariul.

      (Citează)

    • am pus link, nu merge. Cauta dupa “COVID-19 Vaccine Boosters for Young Adults: A Risk-Benefit Assessment and Five Ethical Arguments against Mandates at Universities”

        (Citează)

    • A naibii ocultă, iar împiedică vajnicii luptători împotriva dictaturii vaccinurilor să mănânce ciuperci la liber…

        (Citează)

    • @Marius, am cautat si eu, dar nu gasesc nicaieri un articol care sa faca referire la un studiu realizat de Harvard. Da, sunt niste asa-zise studii, dar nu au legatura cu cercetatorii de la celebra universitate.

        (Citează)

    • Căutați studiul după titlul copiat de Marius dacă vă interesează lucrarea. Studiile, lucrările tehnice, tezele etc. nu le face Harvard, ci de obicei oameni cu diverse afilieri, în cazul ăsta și Harvard – de exempplu, unul dintre autorii publicației, Salmaan Keshavjee. Chiar dacă o universitate publică niște lucrări nu înseamnă că acolo au fost făcute.

      Nu toate publicațiile științifice se pot citi gratuit (puține pot fi accesate gratis, de fapt), iar căutările se fac în platforma Web of Science și e foarte greu să cauți după cuvinte cheie sau după anumite chestii care te interesează.

      @Andrei G: Marius face referire la cercetare publicată, peer reviewed, nu „așa zise studii”. Poți verifica editurile sau jurnalele care publică astfel de lucrări dacă ți se par „așa zise”, dar un studiu sau o teză nu prezintă niciodată adevărul absolut, ci poate fi contrazis de un alt studiu. Faptul că un articol e publicat înseamnă că respectă niște rigori și o metodologie specifică domeniului.

        (Citează)

  8. Ady94:
    Lasă ca noi am venit cu WW1 si WW2, nu suntem mai prejos.

    Nemtii si rusii, nu noi.

      (Citează)

  9. Alex:
    =))) =))) =)) mai usor cu ciupercile !

    De ce i-ai apara pe aia? Nu esti si tu u n lache oarecare, ca noi?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus