un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Blue Air a luat un împrumut de la bancă, nu a plătit niciodată ratele, așa că de un an le plătește statul român în locul companiei

23 Sep 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Ce tare este treaba asta. Blue Air a luat cândva un împrumut de 300 de milioane de lei de la EximBank, cu garanția statului român. Statul român s-a angajat practic să plătească ratele dacă Blue Air nu le-ar plăti chiar ei.

Și Blue Air nu le-a plătit niciodată.

Din împrumutul de 300 mil. lei pe care Blue Air l-a primit de la EximBank cu garanţia statului, compania aeriană nu a plătit nici măcar o rată, statul fiind cel care şi-a asumat plata acestora din noiembrie 2021 şi până în prezent. „Au fost achitate 10 rate în perioada noiembrie 2021 – august 2022, în valoare de 50.129.166 lei“, spun pentru ZF reprezentanţii Blue Air, care arată că ratele nu au fost achitate de companie.

Blue Air a avut o perioadă de graţie de 12 luni din momentul în care a primit creditul în valoare de 300 mil. lei şi până la efectuarea primei plăţi. Statul şi-a asumat plata ratelor în numele companiei pentru creditul pe care tot el i l-a dat.

Good job, statul român! Nici nu miroase a corupție și favoritisme.

Este de fapt încă o mare țeapă dată statului român. EximBank este, de fapt, o bancă a statului, Banca de Export-Import a României, unde statul este acționar majoritar. Așa că “cineva” a convins autoritățile statului din niște posturi cheie să dea 300 de milioane de lei împrumut companiei Blue Air, iar compania nu i-a mai dat niciodată înapoi. Probabil nici nu intenționa să facă asta, că se vedea direcția in care mergea.

Acum statul român ia bani dintr-un buzunar și îi mută în altul, ca să acopere împrumutul.

Este, de fapt, un mini-Bancorex acolo. Un credit neperformant, acordat probabil pe nașpa. Banii s-au dus, paguba a rămas la statul român. Nimic nou sub soare.

Detalii: Mediafax.

    11 comentarii

  1. Cine a semnat din partea statului garantarea imprumutului? Cine era ministru la transporturi atunci? Amandoi la puscarie vreo 50 de ani, pentru paguba produsa.

    Solutiile sunt simple, aplicarea lor e complicata.

      (Citează)

    • Gaelex:
      Cine a semnat din partea statului garantarea imprumutului? Cine era ministru la transporturi atunci? Amandoi la puscarie vreo 50 de ani, pentru paguba produsa.

      Solutiile sunt simple, aplicarea lor e complicata.

      Din ce am inteles, exact cand trebuia ca guvernul sa semneze, Citu si-a luat concediu si a semnat un alt fraier. Asta e, acum fraierul sa faca inchisoare. Oricum banuiesc ca ar trebui bagati mai multi la inchisoare fiindca in mod sigur nu a fost nevoie numai de o semnatura.
      Problema e ca cu guvernul asta, nimeni nu va face inchisoare pentru coruptie.

        (Citează)

    • Fraierul care a semnat nu e deloc fraier. E tanara speranta luberala Burduja. Va spune ceva numele? E fiul lui Burduja senior, fost director Bancorex, cand s-a produs cel mai mare falument national ever.

      Asta micu isi face si el mana…

        (Citează)

  2. nu degeaba mormaie diversi politruci si slugile lor ca ”nu mai avem banci romanesti de stat”!

      (Citează)

  3. Imi place ca, desi BlueAir a beneficiat de toate favorurile posibile din partea statului, tot ei se plang de faptul ca “cineva” vrea sa-i falimenteze.

    Se pare ca mult hulitul Tarom are datorii totale mai mici decat ale acestei companii mirobolante.

      (Citează)

  4. Ce tari sunteti.

    Probabil habar nu aveti ca in pandemie (cred ca) jumatate din firmele din tara au luat credite garantate de stat prin Eximbank.

    De asemenea probabil nu stiti ca in anul 2020 orice firma a putut beneficia de suspendarea platilor la banci pe o perioada de pana la 1 an (moratoriu), doar printr-o cerere la banca.

    Acestea au fost masuri de sprijin ale statului pt companii pt a trece peste pandemie. S-au intamplat si in alte tari.

    Deci, nu e nimic special la Blue Air din pct asta de vedere.

      (Citează)

  5. E mai grav. Blue Air a garantat creditul cu un teren si inca ceva. Garantiile au fost evaluate de un evaluator autorizat. Acum se pare ca acestea nu acopera cine stie ce din imprumut. Mai e un candidat pentru puscarie.

      (Citează)

  6. Adevarata manareala e ca BlueAir garanta imprumutul cu propriile actiuni, adica in caz de neplata statul roman intra in posesia companiei. Prevederea asta era cuprinsa in ordonanta de urgenta aprobata de guvern pentru acordarea ajutorului, DAR, ca orice OUG, a trebuit sa mearga la parlament pentru aprobare, iar legea de aprobare a ordonantei elimina actiunile din garantie. Deci alesii nostri au renuntat ca statul sa devina proprietar la o companie care are datorii catre stat. Oare de ce ai renunta, ca creditor, la o garantie in favoarea ta?

      (Citează)

  7. Romanii be like : “Oh no! Anyway…”

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus