un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review D-Link DCS-6100LH, o cameră de supraveghere la doar 99 lei

2 Aug 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Am testat câteva zile o cameră de supraveghere D-Link DCS-6100LH. Este un model fix, de dimensiuni foarte reduse, conectat prin wifi la cloud pentru a fi accesibil de oriunde. Prețul este de asemenea foarte mic: 99 de lei în prezent la Altex, bani la care mi se pare că oricine ar putea avea un astfel de model ațintit spre ușa de la intrare sau ca să supravegheze vreo bonă sau pisică atunci când nu este nimeni acasă.

Camera în sine filmează 1080p și are și LED-uri în infraroșu pentru vedere pe timp de noaptea, plus microfon pentru a capta sunetul. Face detecție de mișcare și de sunet în aplicație. Piciorul este integrat, iar camera se poate amplasa pur și simplu pe vreun raft sau prinde în perete sau tavan, articulația permițându-i să fie orientată în diverse unghiuri.

Eu n-am prins-o în perete, dar DCS-6100LH cântărește doar 65 de grame și, din experiența cu alte modele mai grele, vă pot spune că se poate lipi cu bandă dublu adezivă sau cu bandă cu arici (și mai bine, ca să o puteți da jos la nevoie) de pereți. Nu-i nevoie să folosiți diblurile incluse în pachet.

Lipsește un element din această cameră: nu are slot microSD pentru înregistrare în cameră, ci toate înregistrările pleacă spre cloud atunci când este detectată mișcare. Asta nu este musai o problemă. În caz de efracție, să zicem, hoțul oricum ar pleca și cu cardul microSD din cameră, deci faptul că înregistrarea pleacă în cloud imediat ce se detectează mișcare sau sunet este o măsură de siguranță mai bună. Iar pentru momente când vrei să iei din urmă toate înregistrările la mână și să descoperi cine a lăsat frigiderul deschis… ei bine, camera se adresează unei nișe de oameni ce nu au astfel de nevoi.

Din ce mi s-a părut mie având în vedere prețul și dimensiunile ei, camera este gândită pentru aplicații simple, unde de obicei nu ai nevoie de înregistrare continuă pe un card, ci doar vizualizezi imagini live de la distanță sau cel mult te uiți la câteva evenimente din trecut. Exemple ar fi:

  • supravegheat ușa de la intrare, cu detecție de mișcare pe ușă, astfel încât camera creează o înregistrare scurtă de fiecare dată când cineva intră sau iese din casă. Tu primești notificare pe telefon de la aplicația de control Mydlink la fiecare eveniment, așa că poți vedea rapid acolo că totul este în regulă sau că a intrat pe ușă copilul venit de la școală șamd.
  • supravegheat o încăpere de la distanță. Poate fi orice, poate vrei să vezi că totul este în regulă noaptea în camera copiilor, deși ai renunțat la un clasic baby monitor, poate o ațintești spre centrala termică sau vreo țeavă care speri să nu te inunde fix când lipsești sau altă situație de acest gen.
  • supravegheat de la distanță o persoană. De exemplu, dacă vrei să vezi că o persoană în vârstă este bine la ea acasă. Montezi camera pe acolo, iar din când în când intri live ca să vezi dacă există mișcare prin casă sau te uiți pe înregistrările din cloud din ultimele ore. Poți supraveghea la fel de bine ce face o bonă prin casă când nu ești acolo, ce fac copiii, ce fac animalele șamd. Eu iau una dintre camerele mele de supraveghere prin concediu. Anul acesta am conectat o astfel de cameră wifi la rețeaua pensiunii și o supravegheam pe Alice dormind din curtea casei. Baby monitorul clasic nu bătea atât de mult.

Eu, de exemplu, am lăsat camera aceasta DCS-6100LH în funcțiune când am plecat câteva zile la Iași. Am amplasat-o în bucătărie astfel încât prindea în cadru bolurile de mâncare ale pisicilor. Indiferent cât dormeau acestea prin casă și unde (de obicei preferă sub pat sau prin alt cotlon unde nu sunt ușor vizibile celorlalte camere), primeam notificare pe telefon atunci când o pisică venea să mănânce din bol, ocazie cu care vedeam că acestea sunt bine și n-au leșinat de căldură sau altceva.

Camera include înregistrare gratuită în cloud pentru un an. De fapt, pachetul acest Free permite înregistrări de la 3 camere, dar acestea sunt disponibile doar pentru ziua anterioară, adică un pachet gândit pentru situații din acestea lejere de supraveghere, nu ceva crucial. Dacă vrei mai mult, planul Basic costă 10,99 lei pe lună sau 114,99 lei/an și include tot maxim 3 camere, dar cu 7 zile de înregistrări de evenimente. Sunt și planuri mai avansate pentru alte camere și perioade.

Culmea este că s-ar putea să fie mai ieftin sau mai eficient să cumperi încă o cameră după un an. Eu, de exemplu, v-am mai zis că am un alt model de cameră D-Link ațintit pe ușa de la intrare fix in acel scenariu de mai sus, detecție de mișcare la deschiderea ușii, cu plan gratuit în cloud. Planul gratuit urma să-mi expire peste două luni. Am activat această cameră DCS-6100LH și mi-a prelungit deci cu un an planul gratuit inclusiv pentru prima cameră, că este pentru maxim 3 bucăți și nu contează exact ce modele folosești.

DCS-6100LH în sine își face bine treaba. Imaginea este suficient de bună de la un senzor atât de mic, vezi foarte bine ce se întâmplă în cadru. Noaptea LED-urile de iluminare fac și ele o treabă bună, se reglează automat pentru a nu arde imaginea și în general iluminează uniform o cameră. Este un model compact, dar nu mi s-a părut nici mai rău și nici mai bun decât alte camere Full HD testate anterior.

Timp de zi:

Noapte cu iluminare în infraroșu:

Noapte cu iluminare în infraroșu și un soi de contre-jour cu lumină venind prin ușă:

Un dezavantaj este că în cutie primești un cablu de alimentare destul de scurt, cam un metru. Partea bună este că acesta are o mufă microUSB și alimentatorul are USB-A, deci poți cumpăra separat un cablu de câțiva metri lungime pentru o instalare pe tavan.

Aplicația de control este tot mydlink, cea pe care o folosesc de multă vreme pe cealaltă cameră D-Link a mea. Camera DCS-6100LH nu are multe setări, poți dezactiva microfonul și poți inversa imaginea, în caz că ai montat-o pe tavanul cu capul în jos.

Nu mi-a plăcut că nu poți modifica textul on-screen display pus automat de cameră pe imagine. Este automat pus pe dată, oră și numele camerei. Mi-ar fi plăcut să pot adăuga sau șterge text după dorință. La 99 de lei, însă, nu am pretenții și important mi se pare faptul că execută bine funcțiile pentru care o cumperi.

Meniul de detecția mișcării este singurul care contează de fapt. Poți alege în ce zone din cadrul imaginii să fie făcută detecție de mișcare. Asta este foarte util deoarece poți regla astfel detecție doar pe ușă, nu și pe fereastra de lângă ea prin care se văd crengi mișcându-se sau oameni trecând pe stradă. Mai poți regla și sensibilitatea camerei, că altfel uneori reacționează la “mișcări” de genul întunecarea camerei pentru că intră un nor în fața soarelui.

Apoi, indiferent câte camere sau alți senzori ai în casă, aplicația mydlink se bazează pe un sistem de automatizări și scenarii. În meniul Automation faci reguli, de exemplu “dacă detectezi mișcare și sunet pe camere de la intrare, atunci trimite notificare push și trimite înregistrarea video în cloud”. În meniul Scenes poți să alegi ce automatizări vor fi active în modul Home sau Away sau dacă să fie active permanent sau după un program, de exemplu doar între anumite ore. Sunt destul de ușor de setat odată ce te prinzi de îmbinarea celor două meniuri.

Interfața de cloud din aplicatie îți arată un timeline cu clipurile înregistrate și le poți rula de acolo. Există și filtre după cameră și tipul de detecție.

Per total, probabil că D-Link DCS-6100LH este modelul entry-level cel mai accesibil pentru o cameră video de supraveghere. Calitatea video este cea uzuală pentru astfel de camere, detecția de mișcare funcționează, trimite înregistrările scurte de la evenimente în cloud și oferă gratuitate un an pentru acest serviciu.

Nu are înregistrare pe card de memorie, dar nici nu se adresează celor care vor înregistrare continuă 24 de ore și apoi posibilitatea de a se uita prin ore de înregistrări anterioare. Este gândită din start pentru alt tip de scenariu mai simplu. Costă însă doar 99 de lei la Altex, care înseamnă cam 2 pizza și 2 beri, iar la acești bani mi se pare că deja intră în categoria de gadgeturi bune de avut prin casă la nevoie. O poți înfige în priză doar când pleci în vacanță, dacă nu vrei să o pui permanent pe poziție, și poate într-o zi notificarea ei te face să eviți o problemă mai mare sau să stai liniștit că totul este în regulă.

    13 comentarii

  1. Din păcate are o problema la care eu nu i-am găsit rezolvare, așa ca zace in sertar de câteva luni. Am împerecheat-o pe rețeaua de la birou, iar mai apoi am vrut sa o mut acasa. Din pacate acest lucru este imposibil. Am resetat-o, am creat alt cont, am încercat și de pe alte conexiuni, doar pe cea de la birou funcționează fără probleme!

      (Citează)

    • Incearca pe 2.4GHz, unele camere au probleme cu 5GHz

        (Citează)

    • Cel mai probabil camera nu merge deloc pe 5GHz, ca majoritatea covarsitoare a device-urilor smart.

      Iar daca telefonul e conectat la 5GHz, nu are cum sa functioneze. Problema e de asemenea ca routerele zilele astea creeaza retele si pe 2.5 si pe 5 dar retelele au acelasi nume, deci nu poti sa fortezi telefonul sa se conecteze la 2.5.

      Singura solutie este sa te duci in router si sa opresti temporar reteaua de 5GHz.

        (Citează)

    • Da, nu funcționează pe 5 GHz. Și eu am instalat camera oprind temporar rețeaua mobilă din telefon, că altfel nu voia să se lege pe moment la rețeaua camerei pentru instalare.
      Dacă ai router care face automat rețea de 2,4 și de 5 GHz cu același nume, de acolo s-ar putea să vină problema.

        (Citează)

    • Poate nu-și face factory reset bine. Încearcă să scrii la ro-dlink@dlink.com, de obicei răspund oamenii. În trecut au trimis inclusiv firmware-uri mai bune când era vreo problemă cu routerele lor.

        (Citează)

    • Am patit asa cu un aer conditionat. Solutia mea a fost sa ii dau un nume diferit retelei 5g si sa stiu exact care e cea 5g si care e cea 2.4.

        (Citează)

    • Poate ma insel, dar un router bun nu ar trebui sa combine retelele de 2,4 GHz si 5 GHz si la nivel de interconectivitate, nu doar la nivel de nume?

        (Citează)

    • Multumesc! Nu confunda reteaua avand in vedere ca am niste chinezarii Tuya care functioneaza doar pe 2.4. Voi da mail la suport si revin cu rezolvarea, daca exista!

        (Citează)

  2. Cum sa faci review la supraveghere si sa scrii articol fara poze in care sa apara pisicile. Mi se pare blasfemie.

      (Citează)

  3. Ptr 50 lei in plus exista tapo c200. Face tot ce face si saracia asta, plus altele. O poti misca stanga-dreapta, sus-jos si nu are preferinte gen 2.4 sau 5 GHz. Merge brici pe oricare.

      (Citează)

  4. Eu daca as fi hot, as opri curentul mai intai :))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus