un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Câte filme și fotografii am făcut în fiecare an cu telefonul mobil

2 Aug 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Fotografiile mele din telefon se urcă automat în cloud în OneDrive, de unde se descarcă automat în computer. Sistemul este foarte rapid, uneori fotografiez ceva în casă și în câteva secunde am fotografia în computer, indexată deja de software-ul de foto management. Mă ajută mult și faptul că telefonul le dă automat nume de genul AnLunăZi_Ora, așa că apoi în foto management doar bag o căutare după 20220718 pentru a găsi tot ce-am fotografiat pe 18 iulie 2022.

Problema este că acel folder din OneDrive ajunge de-a lungul anului la dimensiuni foarte mari și zeci de mii de fișiere, așa că periodic iau toate fotografiile dintr-un an, să zicem 2019, și le mut în alt folder separat al lor. Iar acolo, dacă mă enervează zecile de GB de spațiu pe care le consumă, poate le dau o resalvare. Telefonul face JPG-uri de vreo 6 MB fiecare, iar dacă îi dau un save în IrfanView ajung pe la 2 MB, la aceeași rezoluție și fără vreo mare degradare de calitate. Uneori mai parcurg anul și șterg sutele de fotografii inutile care se adună acolo. Fotografiez multe prostii zilnic.

Dacă aveți planuri similare, puteți selecta anumite date (de exemplu un anumit an) dintr-un folder uriaș de fotografii în Windows Explorer folosind meniurile Sort By (alegeți Date și Descending) și Group by (alegeți Date):

Sau dacă folosiți Total Commander, acolo puteți face asta cu Mark > Select Group (tasta Num+, dacă aveți), apoi în caseta de selecție apăsați Define și apare un meniu care vă permite să faceți selecții foarte avansate. În secțiunea Advanced puteți alege data, de exemplu de la 01.01.2021 până la 31.12.2021, sau folosiți opțiunile de “older than…”.

Pentru recompresie sau resalvarea la altă rezoluție, eu folosesc IrfanView și opțiunile sale de batch processing (File > Batch Conversion). Are acolo opțiuni avansate de schimbat rezoluția sau doar de recompresie JPG fără vreo altă schimbare.

Anyway, articolul acesta plecase cu altă idee. Dimensiunile totale ale fotografiile și filmelor făcute de mine în anii anteriori sunt următoarele:

  • 2018*: 88 GB
  • 2019: 129,3 GB
  • 2020: 30,8 GB
  • 2021: 50,1 GB
  • 2022: 83,5 GB până acum.

2018 este incomplet, apropo, deja am recomprimat câteva luni de fotografii și deci dimensiunea originală totală ar fi fost și mai mare.

Ce vreau să zic este că se cunoaște pandemia, nu? În 2020 nu prea am avut ce fotografia. Cu un an înainte am stat vreo 3 săptămâni în New York, cam tot atât în Thailanda, am fost în Cipru, Georgia, Roma, Valencia, Viena, Lisabona și altele, plus mult mai mult ieșit pe afară în București, adică multe prilejuri de a fotografia și filma lucruri.

Ce s-a schimbat în 2022? Alice, probabil, și am filmat mai mult cu telefonul decât în cei doi ani anteriori.

Am mai umblat prin Total Commander la opțiunile de selecție și pot să vă spun și următoarele, dacă tot mai deschis subiectul de informații inutile:

  • 2018*: 49,7 GB filme (527 fișiere) și 38,2 GB fotografii (14.036 fișiere)
  • 2019: 66,4 GB filme (888 fișiere) și 62 GB fotografii (18.426 fișiere)
  • 2020: 30 GB doar fotografii (9.235 fișiere), vreo 2 GB filme
  • 2021: 11,3 GB filme (192 fișiere) și 38,2 GB fotografii (11.859 fișiere)
  • 2022: 48,6 GB filme (693 fișiere) și 36,5 GB fotografii (9592 de fișiere)

O grămadă de spațiu ocupă filmele, nu? Culmea, telefonul nu este principala mea cameră video, am și GoPro, iar in casă mă filmez cu un RX100.

Și pe acelea nu le recomprim sau ceva. De obicei mă uit prin ele și le șterg pe cele inutile pe termen lung, păstrând doar cele de familie, din concedii șamd. Pe acelea le mut în foldere numite “vacanța din Thailanda!” și cândva sper că voi avea timp să fac un clip de câteva minute din ele, care să ne rămână pe termen lung ca amintire. Momentan acest plan este mai întârziat decât construcția autostrăzilor din România. Tot ca la autostrăzi, am totuși speranța că vor fi cândva gata.

    14 comentarii

  1. Aveam laptopu plin de poze, mii si mii. Mi-am alocat timp, le-am sortat frumos, am pus pe-un stick aprox 150 si le-am scos pe hartie intr-un auchan, la robotii d-aia. Restul delete. Mi-a luat juma de zi toata operatiunea. E boala omeneasca sa stranga zeci de mii de poze inutile.

      (Citează)

  2. solutia e synology photos

      (Citează)

  3. Total Commander? Aaaam hello, this is 1970 calling? :)))

      (Citează)

    • Care ar fi alternativa la total commander? Sper că nu zici Windows Explorer.

        (Citează)

    • @Gabriel, daca spunea de Norton Commander, intelegeam reactia ta. Dar din pacate nu exista alternativa la Total Commander, dar daca stii/recomanzi, lumineaza-ne si pe noi.
      Ahh, inclusiv pe Android e “tatal lor”, mai ales cu pluginurile aditionale.

        (Citează)

    • +1 la râs de amuzanți ce vin cu glume de genul ăsta. TC e încă cea mai bună opțiune de gestionat fișiere în Windows. Double Commander pentru Linux.

        (Citează)

    • @Peredhill, eu folosesc mc pe Linux :))

        (Citează)

  4. Sau te lasi pe mana Google Photos, care comprima automat (iti mai si sugereaza corectarea automata pozei, cand e cazul). Nu mai vorbesc de functia search, care e senzationala. De ex: red dress, baby, VW, fish, .
    In momentul asta, pentru mine, nu am gasit ceva mai bun (care sa functioneze impecabil, sa mai fie si gratis – toate pozele mele, in dimensiune originala sute de giga, ocupa cativa giga in contul google).

      (Citează)

  5. aaa clasicul “hai sa facem poze la artificiile astea ca sa nu ne uitam niciodata la ele”

      (Citează)

  6. Deci suntem 2 care folosim Irfanview :D

    Si eu tot OneDrive pentru stocare pe termen lung. Cu sortare poze inainte de upload, sters ce nu trebuie pastrat. Pastrez mai putine dar la calitate maxima. Peste ani o sa ne plangem ca, desi aveam camere de nshpe miliarde de pixeli, am comprimat rezultatul.
    Pe termen scurt, curatenie la sange pe telefon (am in el acum 5…da, cinci poze). Pe aparat curatenie mai rar.

    Bottom line, am ajuns la concluzia ca cel mai eficient e sa scapi de spam imediat ce l-ai shareuit/folosit.

      (Citează)

  7. speedy.gonzales

    02/08/2022 la 1:58 PM

    si la cate din alea zeci de mii de poze te-ai uitat? acum pe bune !! cred ca nici 1%, dar lumea face poze sa fie acolo, ca nu te costa nimic sa faci inca 1 poza sau 10000 poze

      (Citează)

  8. O recomandare pentru viewer in loc de irfan-ul ala anost.
    Cautam ceva gen cum era ACDsee photo viewer prin anii 2000, ceva simplu si rapid, care sa aiba si ceva functii utile.

    Dupa indelungi cautari, si multe jeguri dezinstalate, enter Faststone Image Viewer!
    E simplu, e rapid, e facil, si are o gramda de chestii built in, de la crop, rotate, color tuning basic, la exif data, batch processing, resize, timestamp fixing, etc etc etc

    E pur si simplu superb, singurul minus e ca nu stie sa faca thumbnail la video h265, dar asta e doar asa, ca sa zic ca are si un minus.

    Imi place atat de mult ca desi e free le-am facut donatie.

      (Citează)

  9. FastStone image viewer – freeware pentru vizualizare și JpegMini (nu este gratis) pentru compresie calitativa a imaginilor. Eu acestea le folosesc.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus