un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

iPhone 14 nu pare un model dezirabil dacă iPhone 15 va face trecerea la port USB-C

22 Jun 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

37 comentarii

În momentul de față, iPhone 14 nu pare un model foarte dezirabil. Zvonurile sunt că va avea diverse îmbunătățiri utile, precum ecran always-on și poate o cameră foto de 48 megapixeli, dar alt zvon este mai important: că iPhone 14 va fi ultimul telefon cu port lightning, iar iPhone 15, în 2023, va face trecerea la USB-C. Legislația UE cere ca din vara-toamna 2024 toate dispozitivele mobile să folosească USB-C.

De ce vara-toamna? Pentru că directiva este bătută în cuie, dar va trebui ratificată oficial de Parlament și Consiliu după vacanța de vară, apoi intră în vigoare după alte 24 de luni. Deci… toamna lui 2024. Asta ar însemna că s-ar aplica lui iPhone 16 (cel din 2024), dar va risca Apple să aștepte atât de mult? Ar putea aduce USB-C chiar de la iPhone 15, în toamna lui 2023. Să presupunem în continuare că așa vor sta lucrurile.

Chestia asta mă face să zic că iPhone 14 ar putea fi o afacere mai slabă. Mai bine cumperi un iPhone 13 acum și un iPhone 15 (sau 16) după trecerea la portul USB-C. Mă gândesc că iPhone 14 va avea valoare de revânzare mai mică după o vreme, când toți vor dori telefoane cu noul port, după ce vor apărea accesorii cu USB-C. Să zicem că-l vinzi prin 2025 sau 2026. Deja sunt doi ani și chiar mai mult de când toate accesoriile de Apple au făcut trecerea la USB-C.

Ar mai fi posibilitatea ca Apple să elimine direct portul fizic și să folosească doar încărcare wireless pentru baterie și să se bazeze pe cloud/AirDrop pentru transfer de date. Tehnologia permite deja asta, ambele funcții sunt de multă vreme implementate cu succes. N-ar fi pentru prima oară când Apple face ceva de genul acesta. La lansarea primei generații MacBook Air, părea de neconceput să ai laptop fără port RJ-45 și fără unitate optică, dar în practică n-au apărut probleme. Pentru telefoane, văd o potențială problemă la conectivitatea CarPlay prin fir, dar mă îndoiesc că le pasă așa mult celor de la Apple de astfel de probleme.

De ce ai elimina însă portul fizic? Nu mi-e clar. Face telefonul să arate mai frumos? Da, dar nu contează așa tare cum arată muchia inferioară. Este mai bine sigilat la apă și praf? Da, dar este bine sigilat și în prezent. Reduce costurile de producție? Eh, aici avem ceva, că elimini o mufă și un întreg controller din placa de bază a telefonului, elimini din lipiciul și garniturile necesare sigilării unui port șamd. Însă tot nu sunt convins că se va întâmpla asta.

    37 comentarii

  1. Always on display, inca o tehnologie care exista de ani de zile iar Apple sunt ultimii care o implementeaza. Great success!

    Renuntarea completa la port inseamna incarcare mult mai lenta, si Apple oricum nu erau campioni la incarcare pe fir.

    Avand in vedere ca acumulatorul nu tine 2 zile, ar fi o prostie sa chinuie utilizatorii asa, dar nu e prima data cand clientii lor s-ar dovedi masochisti.

    Transferul de date pe fir nu mai e de multa vreme popular si nici chiar necesar, sincronizarea in cloud e rapida si pe wireless si pe 4 sau 5G

      (Citează)

    • De ce ai avea AOD pe lcd? că n-au trecut încă toate modelele la OLED. Doar așa, că e pe Android și ar trebui să fie și pe iOS?

      Cu mag safe se încarcă destul de ok iPhone, din punctul ăsta de vedere n-ar fi așa o pierdere eliminarea portului.

      Acumulatorul ține 2 zile pe 13 Pro Max, poate chiar și cu 5G – pe încercate.

        (Citează)

    • Intrebarea corecta este “de ce ai vrea AOD?”, nu “de ce ai vrea AOD pe LCD?”.

      Daca Apple ne-a invatat ceva, este ca utilizatorului de rand nu ii pasa de specificatii, ii pasa doar de ce poate face cu telefonul. Adica asa cum nu ma intereseaza cantitatea de memorie RAM din diferitele dispozitive, nu ma intereseaza nici daca display-ul este LCD sau OLED. Vad doar ca la unii exista posibilitatea sa afisezi notificari + ora pe display, iar la altii nu exista.

      Pentru mine faptul ca aveam AOD a fost unul dintre lucrurile WOW atunci cand mi-am luat primul telefon Samsung. Desigur ca puteam trai si fara asta, dar din acel moment am decis ca este foarte util si nu as mai lua un telefon fara AOD.

        (Citează)

    • @Andrei G: suntem oameni care ne pricepem aici și înțelegem că AOD pe LCD consumă mai mult. Asta e abordarea Apple: eficiența; de asta nici memoria nu e mai multă decât trebuie. Dar e evident că nu trebuie să te aliniezi principiilor lor, poți opta pentru alte telefoane care îți oferă funcția aia.

      La Apple durează orice pentru că pun accent pe ceea ce consideră ei că e un design care să le respecte rigorile.

      Ca o părere personală, noul lock screen îmi pare suficient, n-aș avea nevoie de AOD.

        (Citează)

    • Nu ai avea nevoie, fiindca nu ai avut asa ceva pana acum. Nici bunicii nostri nu aveau nevoie de telefoane mobile, dar asta nu inseamna ca inventia lor nu a fost un lucru util.
      Si chiar daca pe tine nu te-ar ajuta functia AOD, din nou nu inseamna ca majoritatea utilizatorilo ar gandi ca tine. Eu nu stiu pe nimeni care sa aiba telefon ce suporta AOD si sa-l fi dezactivat motivand ca este inutil.

      Iar ce ai spus tu se poate traduce prin: Apple foloseste pentru display-uri o tehnologie inferioara care nu permite toate optiunile ce se regasesc pe alte modele de telefoane.

        (Citează)

    • AOD va fi prima chestie pe care o voi dezactiva…in 99% din situati cand primesc o notificare ma uit la ceasul de la mana si nu doar ca stiu de unde am primit, ci vad si un preview al ei…ramane 1% adica de exemplu cand primesc notificari in timp ce dorm sau cand fac ceva foarte important care ma impiedica sa ma uit la ceas; in acest caz ar fi util pt ca ma trezesc si fara sa ating nici un ecran/device as putea sa vad doar de unde am primit notificare…quite unuseful din punctul meu de vedere….

        (Citează)

    • @Andrei G: pe hârtie e o tehnologie inferioară, da, în practică însă ecranele produselor Apple au fost tot timpul lăudate. OLED e mai scump, consumă mai mult, dar oferă poți avea AOD cu consum mic.

      Da, asta aud tot timpul din partea cealaltă: dacă aș avea funcția x mi-aș da seama că asta îmi lipsea. Când am telefonul pe masă doar ating ecranul și văd toate notificările. De fapt în 90% din cazuri se și deblochează și pot face tap pe ele ca să ajung în aplicație. De ce m-ar scuti AOD? de pus degetul pe ecran?

      Când am telefonul în buzunar sau nu e fix în fața mea îl iau în mână – ecranul se aprinde automat, se deblochează telefonul, și văd notificările. De ce m-ar scuti AOD? că nu s-ar aprinde ecranul?

      E mai simplu decât zici tu: ăia care nu gândesc ca mine își iau alt telefon. Apple nu pune chestii în plus doar pentru că e posibil ca unii să le vrea (mie îmi place asta), pentru că marketing-ul lor nu se bazează pe numărul de funcții. Oricine e liber să nu fie de acord cu asta și să aleagă ce i se potrivește.

        (Citează)

    • Ca om care nu are o parere prea buna despre iphone, pot sa zic ca lipsa AOD nu m-a deranjat niciodata. UI-ul, notch-ul, lipsa controlului, bug-urile – astea sunt chestii pe care eu le consider deranjante.

        (Citează)

    • Notch-ul nu mi se pare neapărat deranjant, dar nici nu e cum spun unii că nu-l mai percepi ca fiind acolo după un timp. Eu am o cameră și 3 senzori/camere – 4 cercuri, brutal spus – dar dacă nimic de acolo nu poate sta sub ecran, cu aceeași performanță și fiabilitate, același spațiu ar fi decupat, indiferent de forma lui.

      Pentru mine compromisul e acceptabil pentru că merge foarte bine FaceID. Aș prefera cum e acum decât fără notch și fără FaceID.

        (Citează)

    • Ah, am uitat de face ID. Probabil pentru ca nu mai port masca, deci nu mai e mult mai enervant decat cititorul de amprenta.

      Notch-ul ma deranjeaza pentru ca e un compromis de rahat de la o companie care se lauda ca nu face compromisuri. As da bucuros camera si face id daca as primi in schimb zero notch si fingerprint reader. De-aia OP7Pro mi s-a parut cel mai bun telefon din ultimii ani – ecran curat, fluid, rapid, cu cititor de amprenta bun. Sincer, imi pare rau ca n-au putut sa continue in directia aia. Bine, si ca e firma chinezeasca, dar asta e.

        (Citează)

    • Mie îmi place cu AOD. Stă telefonul pe birou și dintr-o privire mai văd câte e ceasul, dacă am notificări etc. Și noaptea este util. De ce să nu ai, până la urmă? Dacă nu-ți place, îl dezactivezi, dar ce costă în plus?

        (Citează)

  2. Nu subestima niciodată ce pot accepta cumpărătorii de Apple.

    PS: nevastă mea, care e total atehnică și nu are nicio afiliere la vreo “școală de gândire” Apple sau Android, a trebuit să treacă de curând pe Apple după ani de Android și își blestemă zilele din cauza interfeței absurde și modul în care telefonul te limitează in orice alegere, pt că altcineva a făcut deja alegerea aia pt tine. Mă bucur că ne-am ales unul pe altul :)))))

      (Citează)

  3. Doar că majoritatea covârșitoare a utilizatorilor de iOS nu văd lucrurile așa (ca în postare, care e și punctul de vedere al iutubărilor). Pentru omul de rând nu contează portul USB-C, e doar un conector ca oricare altul. Are cablu acasă? da? super. Nu? e unul în cutie? da, vezi anterior, nu, cumpără. La fel și cu 14 sau 15, dacă vrei/ai nevoie de telefon anul ăsta fie iei 13, fie aștepți 14, ar fi o prostie să iei un model mai ieftin dar pentru că aștepți 15. Cine face upgrade de la un model de 3-4 ani o să fie foarte mulțumit de ce oferă modelul actual, nu stă să analizeze ce chestie e posibil să aibă în plus 14 sau 15.

    Legat de port, ca o paranteză, eu sunt convins că Apple știe de toate reglementările și posibilele reglementări și au o strategie pusă la punct de mai mulți ani. Nu stau ăia fix acum în ședință să se întrebe „băgăm ăla cu c sau cum facem?”. De altfel sunt la fel de convins că aveau idee încă de mult timp când urma să se legifereze toate treburile astea.

    La Car Play nu-ți trebuie fir, mai ales că sunt mașini care au încărcare wireless în bord/consolă.

      (Citează)

    • Nu prea sunt multe masini care au CarPlay wireless. A mea, din 2019, n-are.

        (Citează)

    • singura problema la eliminarea portului de incarcare este din pct meu de vedere conexiunea car play la masina. Pt asta unitatea media a masinii trebuie sa aibe receptor wireless, iar asta este o optiune extra, care costa :) (asta daca o are producatorul pe modele).
      De ex la octavia 2021, pe modelul meu nu am wireless la unitatea media, deci nu pot conecta telefonul decat prin cablu. Exista optiune de configurare si este doar 150e

      Nu stiu cum e la alte modele de masini, dar presupun ca la fel..

        (Citează)

    • Problema este că o conexiunea wireless la mașină pentru navigație și muzică va consuma serios bateria telefonului. Pentru a preîntâmpina asta fie îl ții mereu conectat prin fir la încărcător, fie ai încărcare wireless în mașină, dar de putere mare. Și al doilea scenariu nu este prea popular pe mașini.

        (Citează)

  4. Always on display mi se pare deosebit de pointless mai ales odata cu popularizarea smartwatchurilor. E un alt mod sa faci battery drain aiurea.

    Incarcarea doar wireless… vax, imi si imaginez cum am sa car un cablu cu mine car un incarcator wireless dupa mine. Ca ma gandesc ca nu gasesti incarcatoare wireless pe toate gardurile…

    Cat despre cei ce se plang de migrarea de la Android spre Apple, e la fel de chinuitor si invers.

      (Citează)

    • In primul rand conectarea la Smartwatch consuma mai multa baterie decat AOD. Si in plus, chiar daca detin si un smartwatch, nu inseamna ca il port permanent. Am in total vreo 10 ceasuri pe care le port pe rand (si doar unul dintre ele este smart).

        (Citează)

  5. fake, iphone se cumpara pt ca e latest, nici o gagica nu se uita la ce gaura are, saauu?? (moama ce buna a fost asta)
    si terminand cu gaurile (ahem), ai oricum incarcare wireless.

    si sa nu uitam, UE a mai dat o cu single port de 10 ani (zic asa) si nu s-a grabit apple nicaieri, de ce ar fi diferit acum? mai obtin o amanare, o duda, mai trec inca 10 ani.

      (Citează)

    • Nu e așa, există multe iPhone-uri vechi în lume. Nu vorbim doar de România, în SUA există doar iphone și ceva Pixel și Motorola. La fel și în alte țări vestice.

      Eu văd în jurul meu multe iPhone de 2+ ani, nu doar latest. De fapt, văd chiar puține nr. 13.

        (Citează)

  6. Mă gândesc că iPhone 14 va avea valoare de revânzare mai mică după o vreme, când toți vor dori telefoane cu noul port, după ce vor apărea accesorii cu USB-C.

    Ai auzit pe cineva spunand vreodata nu e bun telefonul asta ca se incarca pe portul XXXX?
    Dar daca vor fi mai apreciate de fani ca vor fi alea bune care mergeau lux, cum se faceau odata, alea noi cu USB-C au problemele a,b,c,d… sau nu sunt fancy?

      (Citează)

    • Catalinx: Ai auzit pe cineva spunand vreodata nu e bun telefonul asta ca se incarca pe portul XXXX?

      La second hand contează. Când e nou este de obicei altfel decizia de cumpărare.

        (Citează)

  7. Depinde de fiecare cum analizeaza situatia. Daca iPhone 14 va fi ultimul cu port Lightning, poate va avea o valoare de revanzare mai buna pentru ca va fi ultimul la care vor fi compatibile toate accesoriile vechi.

    Iar legat de intrebarea “De ce ai elimina însă portul fizic?” raspunsul este foarte simplu: pentru bani. Un incarcator Magsafe costa 39 de dolari, pe cand un simplu cablu Lightning costa doar 19 dolari. Si daca se trece la USB-C, exista sansa ca o parte din clienti sa aiba deja un astfel de cablu prin casa.

      (Citează)

    • Nu-ți trebuie mag safe, merge orice Qi, chiar și unul de acum câțiva ani. La iPhone nu prea ai periferice, în afară de încărcare puțini mai folosesc portul, și muuult mai puțini pentru transfer de date. În plus, când apare 15 mag safe va fi pe piață deja de 3-4 ani și tot apar accesorii, nu trebuie să cumperi neapărat Apple. De fapt Apple n-a câștigat niciodată din periferice și accesorii, în ciuda a ce cred (încă) unii.

      La USB-C încă e problema cu cablurile, pentru că nu toată lumea știe de care să folosească pentru ce. La încărcare n-o să fie probleme, dar unii se vor trezi că nu pot transfera date, imagine sau sunet, mai ales că încă nu sunt standardizate etichetele. Discuția asta e valabilă și la mac-uri, mulți spun că s-au cam grăbit acolo, deși au încercat să le alimenteze așa și să rămână pe cât posibil la ce numesc ei gama Pro, că se presupune că ăia care caută Pro sunt ceva mai informați.

        (Citează)

    • La USB-C orice cablu pe care ai dat mai mult de 15-20 de lei fucntioneaza si pentru transfer de date. Au cam apus de mult vremurile in care se gaseau cabluri doar pentru incarcare.

      De fapt Apple a castigat foarte mult din periferice si din accesorii, in ciuda a ceea ce crezi tu.
      De exemplu din toate estimarile facute, Apple a castigat in jur de 6,5 miliarde de dolari doar din eliminarea incarcatoarelor din cutie (costuri mai mici de productie/transport + vanzarea de incarcatoare).
      Iar vanzarile de Airpods se ridica la peste 20 de miliarde de dolari anual. Ma indoiesc ca Apple le vinde la pretul de productie, deci automat au un profit de cateva miliarde anual.

        (Citează)

    • Estimarea unor terți în ceea ce privește vânzarea de încărcătoare mi se pare irelevantă. Apple n-a pus niciodată accent pe astea, de asta într-un Apple Store poți cumpăra de la alte mărci încărcătoare (probabil) mai bune și mai durabile, la fel și cabluri. Din eliminarea încărcătoarelor toți vor face bani (dacă o iei așa) pentru că aia e calea.

      AirPods sunt undeva la prețul pieței, poate cu excepția Max, mai ales că alea nu au încă un echivalent din punct de vedere al construcției. Lumea s-a înghesuit la ele (AirPods) pentru că a fost primul produs bun de genul ăsta, nu pentru că au eliminat jack-ul. Eu și mulți alții ca mine au folosit AirPods pe iPhone cu jack (două telefoane, de altfel). A fost și este un produs bun, la preț rezonabil (comparat cu echivalentul de pe piață, nu cu orice porcărie ieftină), mai comod de folosit și suficient de bun dpdv al calității audio.

        (Citează)

    • Sunt de acord cu tine ca AirPods sunt undeva la pretul pieteti. Doar ca piata aceasta este destul de profitabila pentru toti producatorii. Si in conditiile acestea sunt convins ca marja de profit a Apple este mai mare decat a celorlalti producatori de pe piata. Numai din punct de vedere al volumului iti dai seama ca ei pot reusi sa negocieze preturi mult mai bune cu producatorii de componente.

        (Citează)

    • @dam167: cred că acelea sunt chiar cifre Apple din diverse conferințe sau rezultate financiare.

        (Citează)

  8. Fanii Apple au inghitit fara probleme renuntarea la audio jack si la incarcatorul inclus in cutie. Eu cred ca n-o sa conteze fix deloc ce model de contector are iPhone 14.

      (Citează)

    • Și fanii non Apple au înghițit fără probleme. Singurul avantaj al jack-ului e că poți lega direct căști ieftine pe fir. Atât. Pe alea mai scumpe le bagi în usb-c sau lightning.

      Legat de încărcător, în afară de oameni ca noi care se interesează direct de fenomen n-am auzit pe nimeni să se plângă. Sony nu-ți dă nici cablu în cutie, de exemplu.

        (Citează)

  9. Eliminarea mufei este inevitabila și este o palma pe care Apple și-o dorește sa o aplice lui UE. Legea cu mufele este cu dedicație pt Apple…Probabil Apple este semi-satisfacută cu întârzierile pt ca astfel își pot folosi toate stocurile de lightning…nu cred ca nimeni in locul lor ar pune o alta mufa pe telefon…de ce sa faci asta? Ca peste 5ani sa îți impună Africa sa o schimbi cu o alta? E mai simplu fără…

      (Citează)

    • “Palma” ha ha. Apple nu e in postura de a da palme EU, e in postura de a tacea si a zice merci ca i-a mers smecheria atat de mult timp. EU vrea sa impuna si Qi ca standard de wireless charging asa ca, vrea sau nu, Apple va respecta regulile.

        (Citează)

    • Apple a respectat mereu prevederile locale. Parcă în Franța se vinde în continuare cu încărcător pentru că așa este legea acolo. N-au dat o palmă francezilor retrăgându-se sau ceva așa. Și în alte țări cu legi similare.

        (Citează)

    • Vreau sa spun ca in cazul in care Apple scoate complet mufa(ceea ce cu o probabilitate foarte mare se va intampla), UE ar fi in postura de a nu isi atinge tinta pe care o ei o sustin: salvam mediul daca producem/consumam mai putine cabluri. Daca scot mufa de pe iPhone, va fi in continuare nevoie de un alt incarctor(MagSafe sau altceva) deci un alt cablu de alimentare pt aceasta. Legea UE in forma actuala impune mufa USB Type-C doar terminalelor mobile(telefoane, tablete, ceasuri, casti etc) dar nu si incarcatoarelor wireless care nu sunt considerate mobile :)). Plus ca mufa Lightning s-a dovedit o inventie foarte buna la vremea ei, si desi este detronata ca si performanta de USB-C(2.4A vs 5A), in continuare ramane mai reliable(rezistenta) si mai maintainable(se curata mai usor) in timp.

        (Citează)

    • Nu cred că e vorba de palme și nu văd de ce Apple sau iPhone ar fi vizate, când există încă laptopuri, căști, lămpi/lanterne, acumulatori externi sau alte dispozitive cu altceva decât usbc. E trendy să zicem de bine sau de rău de Apple, dar nu ăsta e scopul.

      Standardele au mers foarte greu. Ideea cu usbc (conectorul) era să înlocuiască toate cablurile (imagine, sunet și încărcare), dar suntem departe de așa ceva, la mulți ani după ce a apărut oficial pe piață. Era normal ca o companie ca Apple să nu mai aștepte și să-și facă dacă restul nu reușesc – la fel e și cu AS sau procesoarele de mobile. Până la lightning aveam mini și micro usb care sunt ambele o porcărie, era de așteptat să n-ai în iPhone, iPad, iPod sau la alte periferice așa ceva.

      Eu nici nu cred că Apple e împotriva usbc, mai mult mi se pare că de ceva timp fac ușor tranziția la toată gama lor de produse, doar că au ales să o facă treptat. Cu mac-urile au încercat din 2016, tabletele trec și ele pe rând la usbc. Ar fi o variantă ca de anul ăsta iPhone Pro/Pro Max să treacă deja la usbc, iar modelele mai ieftine să mai păstreze lightning.

      În mod normal ar trebui ca în viitorul apropiat să se elimine cablurile de încărcare din cutii pentru dispozitivele care se pot încărca prin usbc. Nu cred că se poate vorbi de mediu și risipă atâta timp cât încă avem hdmi, DP, mini DP și așa mai departe.

      @Giani: Qi merge la iPhone de când au adăugat wireless charging.

        (Citează)

  10. nwradu:
    Problema este că o conexiunea wireless la mașină pentru navigație și muzică va consuma serios bateria telefonului. Pentru a preîntâmpina asta fie îl ții mereu conectat prin fir la încărcător, fie ai încărcare wireless în mașină, dar de putere mare. Și al doilea scenariu nu este prea popular pe mașini.

    Tehnologia trebuie sa mearga inainte. Probabil, dupa ce telefoanele nu vor mai avea porturi, si masinile vor avea car play wireless si incarcare wireless la puterea de incarcare corespunzatoare.

      (Citează)

  11. Salut trecerea la USB-C si la ecosistemul Apple.
    One port to rule them all. Sa nu mai stau cu 3 fire diferite in charger, poate poate am nevoie de unul.

    Nu cred ca vor renunta la port de tot.
    Full wireless poate suna bine in mod uzual, insa in cazurile de servisare nu mai e asa simplu.
    Ca sa nu faca iPhone 14 prea indezirabil, s-ar putea sa introduca USB-C numai pe gama 15 Pro si abia de la 16 sa aduca pe toate.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus