un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Controversele săptămânii – episodul 2

25 Jun 2022  ·

GÂNDURI  ·

32 comentarii

N-am avut timp să notez nici acum prea multe. Asta va fi o problemă pe viitor, nu sunt foarte conectat cu forumuri și memeuri și alte asemenea grupuri unde se ceartă lumea. Lista draft include următoarele:

CINE SE POATE MÂNDRI CU DAVID POPOVICI

Știți ce mi se pare ridicol? Că sunt mulți oameni care se ceartă pe acest subiect, adică cine se poate mândri sau nu cu reușita unui român la înot, dar majoritatea uită să zică întâi și un “felicitări, omule, eu la 17 ani nici măcar nu știam pe ce lume sunt, nu eram cu adevărat bun la nimic și nici acum nu prea sunt, iar tu ești deja campion mondial la două probe de înot! Bravo!”.

Și discuția ar trebui să se oprească aici.

Cine se poate mândri cu reușita lui? David Popovici în sine, că este a lui. Familia sa, că l-a crescut să lupte chiar și pentru cele 6 miimi de secundă care au făcut diferența. Noi toți, pentru că un astfel de om aparține comunității noastre social-teritoriale-lingvistice cunoscută sub numele de popor, și nu altora.

Unii au însă impresia că, dacă X sau Y zic “felicitări” sau “ne mândrim cu românul nostru”, cumva îi fură o parte din succes și și-l atribuie lor. Asta nu se poate întâmpla niciodată. E la mintea cocoșului că doar David Popovici a înotat acolo, nu și altă persoană. Orice încercare de a te alipi acestui succes cu altceva decât felicitări este de o inutilitate crasă.

În plus, însă, se miră cineva că politicienii se întrec acum în pupat în fund pe când în restul timpului nu fac nimic pentru sportivii țării? Vorbim de țara în care se inaugurează cu panglică și dans chiar și ridicarea vreunui stâlp nou de iluminat. Ce credeați că se va întâmpla la o medalie de aur? În cel mai bun caz, este doar un reminder pentru “calitatea” oamenilor din politică și cum n-au nici o reușită personală cu care să se laude, așa că se lipesc de ale altora.

PLECĂRI DIN USR

Cică vreo 11 parlamentari USR din cei 80 sau așa își vor da în total demisia și se vor duce la REPER, noua organizație a lui Cioloș. A fost un moment bun de a râde pentru că cei din USR erau altădată împotriva traseismului politic.

Well, aici e cu dus și întors. Întâi, 11 din 80 este destul de puțin, stați să vedem pe termen lung. Este clar că USR scârțâie pe la toate îmbinările, iar în viitor s-ar putea să se întâmple scenariul negru: USR și REPER își împart voturile, dar niciunul nu ia mai mult de 5% la alegeri.

Apoi, depinde cum definești traseismul. Cel hulit este de la un partid mic la unul mare, care devine puternic, așa că vrei și tu să urci mai repede în politică alături de el.

Aici nu cred că se întâmplă asta. Oamenii pleacă la un partid nou înființat, care nu este în Parlament. S-ar putea chiar să rămână independenți, de fapt.

În plus, eu sunt pentru traseism dacă asta înseamnă că pleci dintr-un partid în care nu-ți place ce se întâmplă. Dacă rămâi acolo, dar votezi împotriva politicii și deciziilor de partid, este oricum ca și cum ai fi plecat.

Traseismul ar trebui legiferat și interzis. Trebuie să poți demisiona dintr-un partid, dar să rămâi independent în Parlament, să nu ai voie să te înscrii în altceva. Asta va fi oricum o lege inutilă. Nu trebuie să fii deputat al acelui partid ca să votezi după cum îți cere acel partid. Până atunci, însă, n-am o problemă cu plecările din USR.

MINISTERUL TURISMULUI VREA SĂ PLĂTEASCĂ INFLUENCERI PENTRU A PROMOVA ROMÂNIA

Foarte bine, să încerce orice.

Nu mi-e clar dacă se caută influenceri români sau străini. Bănuiesc că străini. N-am încredere că autoritățile îi vor putea selecta așa cum trebuie.

Important este să încerce. Am văzut zilele trecute un comentariu bun. Un grup de influenceri români plecau în Bulgaria, la invitația autorităților de acolo, și bănuiesc că urmau să filmeze și să scrie despre litoralul bulgăresc, hotelurile lor și dacă scoicile sunt bune sau nu. Iar litoralul bulgăresc este în directă concurență cu al nostru pentru banii românilor și iată că bulgarii știu să și-l promoveze chiar aici.

50 DE BANI REDUCERE LA COMBUSTIBIL

Da, e ridicol.

Este o măsură dată ca să se cheme că “s-a făcut ceva”. În practică, 50 de bani în minus nu va împiedica scumpirea produselor și creșterea inflației. Dar na, 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu-i dai sau cum era aia?

    32 comentarii

  1. Cine a plătit pentru bazinul în care s-a antrenat, pentru antrenor, pentru doctor se poate mândri pentru reușita bulbucatului.

    David Popovici are o obsesie, a renunțat la multe pentru ea, își merită premiile și banii. E sănătatea lui cea care e pusă în pericol de la tot clorul pe care îl înghite și ii atacă pielea.

    La fiecare astfel de caz ar trebui făcută o anchetă totuși, sa vadă cât a fost dorința copilului și cât a fost forțat de familie.

      (Citează)

    • Am inebunit cu totii!! Nici bine n-a aparut acest baiat si vrem sa anchetam familia, sa vedem daca l-a fortat!!!!!! Linia de demarcatie pentru a face diferenta intre a forta sau a influenta un copil este cam subtire si poate fi manipulata de atotstiitorii nostri comentatori…. Nu pot crede ca am citit asa ceva!

        (Citează)

    • Poate nu ai remarcat, dar este minor deci nu are discernământ.

        (Citează)

    • Dar de ce sa ne optim aici? Haide sa cercetam si fiecare caz de copil obligat sa se duca la scoala, sa vedem cat a fost dorinta lui si cat a fost fortat de familie. Daca ne gandim bine, fiind obligat sa stea cu ochii in carti catev ore pe zi nu poate fi bine pentru vederea copiilor. Ca sa nu mai spunem ca poate ar fi mai sanatosi daca ar alerga toata ziua pe afara in loc sa stea 4-5 ore in banca + inca 3-4 ore acasa sa-si faca temele si sa invete.

        (Citează)

    • Confunzi obligația legală reglementată și normata de a merge la școală cu sportul de performanță, care este opțional și complet nereglemtentat.

        (Citează)

    • Bine, haide sa luam atunci in calcul gradinita. Este normal sa duci un copil la gradinita fara acordul lui explicit? Nu ar fi bine sa cercetam daca nu cumva este fortat sa faca activitati prea dificile pentru varsta lui?

        (Citează)

  2. Putem fi și noi mândri de David Popovici că din banii noștri s-au construit bazinele și i s-au plătit antrenorii.
    Spre deosebire de Phelps, care a activat la un club privat de înot. Și cu toate acestea americanii au fost mândri de el și Obama l-a felicitat pentru performanțe cu toate că nu a contribuit cu nimic la ele.

      (Citează)

    • Pai chiar si asa americanii ar putea fi mandri, mai ales cei din conducere. Ca ei permit sistemului privat sa existe, sa fie performant si sa sponsorizeze astfel de reusite. Ceea ce nu se intampla in deomcratiile adevarate din Rusia, China, Arabia Saudita etc.

        (Citează)

    • Americanii sunt o specie aparte, si cand trag o basina sunt mandri ca sunt americani.

      Mi se pare ciudat sa fii mandru de un sportiv, un actor, o vedeta de aceeasi nationalitate. In afara de niste fonfleuri de presa, in viata reala nu auzi pe cineva zicand “sunt mandru ca Popovici (sau Nadia, sau Brancusi, sau X) e roman”.

      Si mai ciudat e ca sunt unii care sustin ca n-ai voie sa fii mandru, de parca asta e o stare ce-ar putea fi impiedicata cumva.

        (Citează)

    • Kopa_Kopan:

      Si mai ciudat e ca sunt unii care sustin ca n-ai voie sa fii mandru, de parca asta e o stare ce-ar putea fi impiedicata cumva.

      Bună asta.

        (Citează)

  3. ” chiar și pentru cele 6 miimi de secundă care au făcut diferența” ai fost ca cei din presa.. in inot asa se castiga, sunt si alte sporturi, de exemplu in ciclism se castiga la un fir de par intre biciclete, dar spunem si noi…

      (Citează)

  4. Eu zic sa cumperi actiuni la Durex, daca tot vorbim de controverse.

      (Citează)

    • Da, mă gândeam să scriu separat despre americani.

        (Citează)

    • Se duc in alt stat, ce sa-i faci. Sau voteaza cu aia care sunt pro alegere in statul lor, ca sa se schimbe lucrurile, daca conducerea de acum e anti alegere. Practic curtea constitutionala nu a interzis nimic in afara de impunerea dreptului la avort tuturor statelor de catre centru.
      S-ar putea ca decizia asta sa saboteze castigarea alegerilor de catre republicani la toamna. Poate intentionat, de ce nu? E un mod perfect de a mobiliza democratii din circumscriptiile rosii.

        (Citează)

  5. Eu nu prea inteleg ce inseamna mai precis “sa fii mandru ca David P” nu stiu ce.

    Adica daca esti intr-un grup de oameni din alte tari te apuci sa zici ca noi romanii suntem foarte tari pentru ca David Popovici? Pai te faci de ras. Daca am avea macar 10 ca el, da, ai putea sa zici ca avem o scoala de natatie f buna. Altfel e ridicol.

    Sau esti la bere cu prietenii si va bateti pe spate multumiti pentru ca David P? Ce, esti retard?

    Sau poate esti foarte multumit de tine zilele astea pentru ca David P a castigat? Toate problemele tale au disparut doar pentru ca David P? E ridicol.

    Deci ce inseamna mai precis sa fii mandru ca David P? Va rog sa imi explicati, ca nu inteleg. Daca inteleg, poate o sa fiu si eu mandru. Multumesc.

      (Citează)

    • Am stat si eu sa ma gandesc la intrebarea asta. Si mi-am raspuns astfel: daca ma interesez sa vad la ce ora e cursa, daca ma uit la ea, tin cu el si ma bucur daca castiga, atunci inseaman ca la final sunt mandru. De ce? Pai a raspuns Radu, psihologii si specialistii in neurostiinte: sentimentul de apartenenta la acelasi grup (social, teritorial, lingvistic, interese comune etc.).

        (Citează)

    • Pai asta cu apartenenta la acelasi grup este o iluzie, pentru ca nu exista acel grup. Noi romanii nu ne uram mai putin unii pe altii astazi pentru ca David Popovici a castigat nu stiu ce. In trafic suntem la fel de marlani, pe strada tot aruncam gunoaie, aici pe blog ne ciondanim la fel de mult samd samd … tara si oamenii sunt exact la fel ca saptamana trecuta, nu s-a schimbat nimic.

      Pot sa inteleg daca cineva era fan David P sau natatie si acum ca a castigat se bucura, e normal. Dar daca esti cineva care a auzit de David P de-abia dupa ce a inceput sa castige, mi se pare ridicol sa fii mandru ca a castigat. Si in nici un caz nu se poate spune ca “noi romanii trebuie sa fim mandri”.

      De asemenea, argumentul lui Eftimie ca noi am platit bazinele e rizibil. Ca in aceeasi logica putem spune ca trebuie sa fim mandri pentru ca pe David P nu l-a calcat o masina in Romania, ceea ce i-a permis sa ajunga campion mondial, deci e meritul nostru comun ca nu l-a calcat masina.

        (Citează)

    • Sentimentul de apartenenta nu e o iluzie, si daca te plimbi singur 5 minute pe strada intr-o tara unde nu cunosti limba si unde esti privit ciudat, o sa simti imediat ca lipseste.

        (Citează)

    • Ce zici tu e familiaritate, nu apartenenta.

      Uite eu am un sentiment mai puternic de apartenenta pe strada in NL decat in RO, desi nu cunosc limba si practic de-abia am aterizat aici.

      Motivele sunt multe, de la faptul ca e curat peste tot pana la atentia de care dau dovada soferii fata de biciclisti. Asta ma face sa inteleg ca traiesc intr-un loc in care oamenii gandesc la fel ca mine in multe aspecte care sunt importante pt mine. Chiar recent mi s-a intamplat sa merg pe strada si sa imi dau seama ca imi este drag acest loc in care am ajuns,ceva ce in RO nu-mi amintesc cand am simtit ultima data.

      Asta e ceea ce numesc eu apartenenta, nu simplul fapt ca vorbesc aceeasi limba si ca ocup acelasi spatiu geografic cu alti oameni.

        (Citează)

    • Atata filisofie, a fi mandru nu inseamna a-ti aloca merite ci de a fi inspirat sa fii si tu bun si a fi onorat ca faci parte din acelasi popor cu el. Nu stiu ce e atat de complicat, nu doar romanii sunt mandri de ai lor. Si nu are nici o legatura cu a contabiliza ce a facut sau nu statul :)) in primul rand , statul nu e sinonim cu tara.
      Mie imi place de argentinieni , ca sunt super mandri pt orice fleac castiga unii de-ai lor. Si acolo cred ca nici cel mai etatist nu spune ca merite aplauze statul , avand in vedere ce boacane a facut de-a lungul timpului. Dar cultura tarii are un merit.

        (Citează)

    • @Marean: familiaritatea aduce apartenența.

      N-aș zice “foarte mulțumit”, dar am avut o zi mai bună decât dacă n-ar fi câștigat. Eu mă bucur când unele lucruri merg bine, chiar dacă se întâmplă unora cu care nu am mare legătură.

        (Citează)

  6. Aia care pleaca de la USR la REPER sunt in general fosti membri PLUS (care a fuzionat acum ceva vreme cu USR) deci plecarea lor poate fi interpretata ca un fel de “divort”. Faza e ca PLUS nu prea exista in sondaje, deci fara fuziune nu ajungeau in parlament si nici Ciolos la Bruxelles. Acum sunt pe cai mari, sunt foarte vocali, dar am senzatia ca in 2024 o sa mearga cu mana intinsa la USR pentru o alianta.

    Faza cu influencerii mi se pare misto, dar cred ca stam prost la implementare. Citisem undeva ca ofertele se pun in SEAP , daca e asa imi e greu sa cred ca influencerul strain stie de/ se complica cu asa ceva. Mai degraba ar trebui selectata o agentie de publicitate sau ceva de genul care sa se ocupe de asta.

      (Citează)

    • După un anumit nivel de influencereală, ești reprezentat de o agenție care face astfel de lucruri pentru tine. Și cei de la noi au “impresari” care rezolvă astfel de lucruri (oferte, contracte, negocieri, acte etc) pentru ca ei să se preocupe doar de creat conținut.

        (Citează)

  7. Gaelex:
    Poate nu ai remarcat, dar este minor deci nu are discernământ.

    Discernământ poate avea si un copil de 7 ani. Am observat în multe comentarii de-ale tale ca nu ai proprietatea multor termeni, dar asta nu te împiedică să comentezi la orice si sa arunci cu cuvinte al caror sens nu il cunosti.
    Pana la 14 ani, minorul este reprezentat de catre parinti (sau tutore, daca n-are parinti). Asta înseamnă ca deciziile le iau parintii in locul copilului. Dupa 14 ani, deciziile le ia copilul (capacitate restrânsă de exercițiu), insa este necesar acordul părinților.

      (Citează)

  8. Întâmplător sunt in Slovenia zilele astea.
    Toata populatia a primit din partea statului 300neuro sa-i cheltuiasca la hotel,mancare,bautura,deci sa iasa in natura.
    De cati 0.50 bani ar trebui sa cumparam benzina,ca sa ajungem la compensarea sumei de 300?
    Jenant!

      (Citează)

  9. Gaelex: Poate nu ai remarcat, dar este minor deci nu are discernământ.

    Deci, daca este minor si “fara discernamant”, iti dreptul sa de a pretinde anchetarea parintior, ca baiatul “sufera’ datorita clorului din apa!!! Mda…ne meritam soarta!

      (Citează)

    • Suferă de exploatare de către părinți care îl folosesc pentru a face bani de pe urma lui. Nu ai de unde sa știi, de asta tre buie autorități ceva mai active.

      Cazul Cleopatra Stratan a fost și mai evident, nimeni nimic când glorofica pedofilia așteptând la portiță. Din fericire am făcut destul scandal pana s-a simțit moldoveanul de taică’său și nu a mai scos-o la produs.

        (Citează)

    • Gaelex:
      Prezumtia de nevinovatie exista si este dovedita de faptul ca intai se face ancheta si pe urma se decad parintii din drepturi daca rezulta ca a fost abuzat copilul.

      Sa se faca ancheta pt orice copil care are media generala mai mare de 9! Ca sunt destui bani la buget pt prostii din astea!

        (Citează)

  10. Gaelex:
    Suferă de exploatare de către părinți care îl folosesc pentru a face bani de pe urma lui. Nu ai de unde sa știi, de asta tre buie autorități ceva mai active.

    Cazul Cleopatra Stratan a fost și mai evident, nimeni nimic când glorofica pedofilia așteptând la portiță. Din fericire am făcut destul scandal pana s-a simțit moldoveanul de taică’său și nu a mai scos-o la produs.

    Adica la revedere prezumtie de nevinovatie?
    Nu m-ar deranja daca copilul ar avea de la inceput ceva foarte serios de spus in legatura cu orice sport sau activitate la care il duc parintii. Sa fie un cadru, nu sa vii pe parcurs, unde sunt performante :)

      (Citează)

    • Prezumtia de nevinovatie exista si este dovedita de faptul ca intai se face ancheta si pe urma se decad parintii din drepturi daca rezulta ca a fost abuzat copilul.

        (Citează)

    • Da, la sportul cu succes părinții sunt felicitări, nu decăzuți din drepturi. Vezi tu lucrurile foarte ciudat.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus