un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Google prezintă noile Pixel 6a (cam scump), Pixel Buds Pro (nice!) și ceasul Pixel Watch (meh)

12 May 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Google a prezentat noi produse ieri la conferință I/O. Sunt destul de mici șanse să le vedem aici aduse pe un canal oficial, dar căști sau un ceas poți lua cam de oriunde, până la urmă. Să aruncăm o privire.

PIXEL BUDS PRO

Earbuds cu anulare activă de zgomot, folosind un algoritm făcut de Google pentru asta și un cip cu 6 nuclee pentru analiza sunetului. OK, sunt interesat! Au chiar și un senzor de presiune pentru a ajusta sunetul astfel încât să nu ai acel sentiment nasol de presiune în ureche pe care unii îl simt cu astfel de căști.

Pixel Buds Pro sunt multi-device și au rezistență IP4X. Nu s-au dat multe alte detalii. Despre autonomie, de exemplu, s-a zis de 11 ore fără ANC și 7 ore cu ANC activat. Cu siguranță acestea sunt durate pentru o încărcare. Căștile se încarcă suplimentar în cutiuța lor, dar nu s-a zis pentru ce timp total de autonomie. Estimarea mea este de minim 11+22 sau 7+14 ore.

Mie mi se par interesante. Vor fi disponibile abia începând cu 21 iulie și la un preț de 199 dolari în SUA, deci să zicem 200 de euro în Europa, adică foarte scumpe. Rămâne de urmărit în review-uri dacă sunt mai bune decât ce oferă Sony în acest preț, de exemplu.

PIXEL 6A

Seria Pixel normală este un mid-range cu câteva aspecte de flagship. A-urile de la Pixel sunt chiar mid-range-uri clasice, iar Pixel 6A în aceeași gamă vine.

Pixel 6a vine cu chipsetul Tensor de pe seria principală Pixel 6, adică chipsetul proiectat chiar de Google pentru telefoane și pare a fi bunicel. Telefonul nu arată rău în specificații: ecran de 6,1 inci 1080p la 60 Hz, 6 GB RAM cu 128 GB stocare internă, baterie de 4.400 mAh cu încărcare la 30W, carcasă IP67, Gorilla Glass 3. Singura problemă până aici este refreshul de doar 60 Hz într-o vreme în care concurența din segment are chiar și 120 Hz.

Camerele de pe spate au 12 megapixeli. Cea principală are f/1,7 cu senzor de 1/2,5″, cea ultrawide are obiectiv f/2,2. Senzorii par slabi, dar în același timp Google aduce pe Pixel 6a o parte din tehnologiile sale de fotografiere (inclusiv Night Sight și Object Remover) și promite că telefonul va sta foarte bine la acest aspect. Poate va sta. Vom vedea review-uri. 449 dolari în SUA, deci chiar vreo 500 de euro în România pe canalele gri pe care vine.

PIXEL WATCH

Mie nu-mi place noul ceas Pixel Watch. Pe hârtie pare bun: rulează WearOS, este compatibil cu aplicații Google precum Maps sau Wallet, iar partea de health tracking este făcută de Fitbit (care-i o companie Google de vreo doi ani) și iată că tehnologia lor ajunge în sfârșit în produse oficiale Google.

Are rotița de control și un buton deasupra ei. Mie nu-mi place deloc design-ul, este un “puc”, pare o jucărie fără nici un pic de caracter și cred că lumea vrea alt aspect de la ceasurile lor inteligente. Mi se pare că are un design făcut pentru copii, poate împreună cu o curea roz. Nu pare un ceas modern, nici măcar cool.

Alte detalii nu s-au dat. Va fi disponibil abia la toamnă, deci încă se lucrează la acest ceas.

GOOGLE WALLET

Google a anunțat că va reintroduce opțiunea de wallet digital. Aplicația va putea stoca pentru tine carduri bancare, carduri de fidelitate, boarding pass-uri, certificate covid, ba în viitor chiar și acte digitale, chei de cameră de hotel sau chei auto.

Sună familiar? Păi să mulțumim Apple că au făcut ceva mișto din Wallet-ul lor, astfel încât Google a decis să reintroducă un Wallet oficial în Android pentru ca utilizatorii să nu se mai uite cu jind la iOS. Asta după ce tot Google a eliminat opțiunea de Wallet acum ceva vreme.

Ca să fie ușor confuze lucrurile, Google va dezvolta în viitor și Google Pay. Vei ține cardurile în Google Wallet, dar vei plăti cu ele folosind Google Pay.

ALTE TREBURI

Google Assistant va fi un pic mai deștept și nu va trebui declanșat pentru anumite fraze. Dacă-i vei spune “turn on the lights”, se prinde că vorbești cu el, nu trebuie să începi cu “hey Google”.

Google Maps are un nou mod imersiv pentru câteva orașe. Acolo se folosește o combinație de street view și fotografii aeriene pentru a crea un fel de “drone view”. Frumos, dar NY, LA, San Francisco, Londra și Tokyo vor fi suportate. Mai important este că Google Maps va adăuga și navigație “eco-friendly” în Europa în acest an, adică îți va spune pe ce rută vei consuma mai puțin combustibil, chiar dacă faci câteva minute în plus. Au dat un exemplu din Berlin, unde consumi cu 18% mai puțină benzină pentru 3 minute în plus de călătorie.

YouTube va putea genera auto-captions în mai multe limbi. Una dintre ele va fi ucraineana, ca să le fie mai ușor celor de acolo să fie înțeleși de restul lumii.

Google Lens face 8 miliarde de căutări de imagini în fiecare lună. WTF man! L-am folosit și eu pentru a fotografia un meniu sau semne stradale în Germania ca să obțin traducerea, dar 8 miliarde de căutări?!! Acum adaugă noi metode de căutare vizuală.

    12 comentarii

  1. Din câte am înțeles, treaba cu să nu mai trebuiască să spui “hey google” se aplică doar pentru Nest Hub Max pentru că are cameră video și te “vede” când vorbești spre el. La restul va trebui să zbierăm în continuare.

      (Citează)

    • Nu mai conteaza, ca google a devenit oricum inutilizabil pt cine are mai mult de 1 bec / 1 priza smart.
      Este abisal google. Acum 2 saptamani home mini s-a resetat singur in miezul noptii si pana dimineata a vorbit – el stie ce.
      Apoi, 2 zile nu a mers setupul. Singurul motiv pt care nu l-am aruncat e ca Alexa tot nu stie “find my phone”.

      In rest, la altceva nu mai folosesc google pt ca pe partea de smart home nu mai intelege nici comenzi simple. Si asta de cel putin 2 ani. Il mai foloseam ca speaker pt Home Assistant, dar si acolo am trecut la alexa.

        (Citează)

  2. Puteau zice si 10 miliarde de cautari, nu e ca si cum sta cineva sa-i controleze. Nu a fost anul trecut parca un scandal cu Facebook care raporta mai multe afisari, sau ceva de genul? Ei spun cat le convine, iar daca se prinde cineva baga o tehnicalitate si tot ca ei ramane.

      (Citează)

  3. Mama lui de pixel, ca daca ii faceau toate laturile egale imi luam si eu. Nu inteleg de ce vor neaparat sa facem un compromis cand le utilizam produsele. E bun telefonul daaar buguri sau design sau amprenta pe spate (cand deja aveau toti in ecran). Ceasul e bun daaar etc etc. Una peste alta in afara de soft oamenii sunt mereu ramasi in urma. Ciudat pentru cate resurse au.

      (Citează)

  4. cred că lumea vrea alt aspect de la ceasurile lor inteligente.

    zice cineva care are un ceas inteligent care arata ca unul…neinteligent

      (Citează)

  5. Ca ultimul android are ceva buguri la unii utilizatori de Pixel pot agrea….mie-mi merge ok, same pentru nevasta-mea. Dar, iar incepi cu “Pixel e midrange”….doar ca nu costa 1500 euro nu inseamna ca nu e flagship….dar whatever. Incepem sa fim destul de multi utilizatori de Pixel si vedem.diferentele fata de alte telefoane mult mai scumpe. Iar gama A este fucking best buy :-)

      (Citează)

    • am un pixel 6. te intreb serios. de cate ori ti-a venit sa dai cu el de pamant din cauza amprentei? ca eu am trecut de pragul de 5 ori pe zi. nu scapa daca nu ii baga baietii facial recognition la next update.

        (Citează)

  6. Google Lens a devenit modul de cautare implicit cand dai click dreapta pe o imagine in Chrome. Mai demult optiunea era Google Images, acum e sugerata la sfarsitul rezultatelor Lens daca nu esti multumit de ele (de obicei nu sunt, deci pasi in plus).

      (Citează)

  7. Eu am tot pixel 6 și în afară că senzorul e un pic încet, n-am probleme cu el, vezi să nu fie caz de garanție. Sau mie îmi merge bine pentru că n-am protector de ecran.

    alex:
    am un pixel 6. te intreb serios. de cate ori ti-a venit sa dai cu el de pamant din cauza amprentei? ca eu am trecut de pragul de 5 ori pe zi. nu scapa daca nu ii baga baietii facial recognition la next update.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus