un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 15 mai 2022

15 May 2022  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

Un fenomen astronomic mai rar în acest weekend. Avem lună plină, avem super moon deoarece este mai aproape de Pământ și deci pare un pic mai mărișoară, și eclipsă totală de lună. Super flower blood moon. În București, Luna răsare pe la ora 20, deci uitați-vă după ea.

Cum un pasager a reușit să aterizeze un mic avion după ce pilotul a leșinat. A fost omul potrivit pe radio care să-l ghideze.

Talibanii impun femeilor să fie complet acoperite. Doar ochii pot fi vizibili. De asemenea, legea recomandă femeilor să nu iasă din casă, iar o lege anterioară le interzice să iasă neînsoțite de bărbați. Eu sunt în continuare uimit că talibanii nu vor să vadă femei în jurul lor, pe stradă.

Autoritățile americane au investigat de ce prețurile din aeroporturi sunt atât de mari. Și au luat măsuri, restaurantele pot pune prețul din oraș plus maxim 10%, nu 27 de dolari pentru o bere. Cum ar fi, autorități care și fac treaba.

Fotografii subacvatice spectaculoase și cum le face fotograful respectiv. Cu multă muncă și inventivitate, desigur.

Un oficial ucrainean zice că Putin este foarte bolnav de cancer. Ceva îmi spune că se va trata cu succes, nu scapi așa ușor de el. Și Xi Jinping ar putea avea un anevrism pe creier, dar nu vrea să se opereze.

Coreea de Nord recunoaște că are covid. Peste 350.000 de cazuri în ultima lună. Cine știe câți morți într-o populație fără vaccinuri, fără sistem medical și fără hrană suficientă.

23 de sandvișuri bune din lume. Îmi place că în lista asta englezii participă cu sandviș cu castraveți și sandviș cu cartofi prăjiți. Anyway, sper să mănânc cândva un lobster roll la mama lui acasă.

Despre diferențele între pâinea normală și cea pentru sandvișuri, ce substanțe se folosesc în plus pe acolo și de ce. Nu știam că pâinea se întârește pentru că amidonul are tendința naturală de a reveni la o structură cristalină care este mai dură.

Penicilină, un nou cocktail cu whisky. Combină whisky cu un pic de whisky afumat, ceea ce poate fi interesant în combinația cu zeama de lămâie. Aș încerca.

Cafeaua bine prăjită poate împiedica apariția Alzheimer sau Parkinson. Păcat că este foarte amară. Un implant micuț atenuează puternic simptomele de Parkinson, zic testele.

FIFA 22 de PS4 sau PS5 gratuit dacă aveți abonament PS Plus. Prey, Jotun și Redout moca pe Epic Store.

Oklahoma Onion Burgers:

O enzimă din sânge ar putea fi cauza pentru sindromul morții subite la bebeluși. Un nivel mic al enzimei îi face pe bebeluși să nu reacționeze instinctiv când ajung cu nasul în jos și se sufocă sau alte situații de acest tip.

100 de milioane de americani ar putea fi infectați cu covid la toamnă și iarnă. Casa Albă a avertizat că valul din toamnă va fi unul puternic, pe măsură ce scade imunitatea naturală a oamenilor. Washington Post are un articol excelent despre ce înseamnă un milion de americani morți de covid, cifră depășită recent. La jumătatea lui aprilie 2020, în SUA mureau la fiecare două zile tot atâția oameni ca la atacurile de la 9/11. În ianuarie 2021, au murit la fel de mulți americani precum în războaiele din Coreea și Vietnam. Și cumva tot e plin de negaționiști, iar președintele Trump lua toată situația la mișto.

Portretul lui Marilyn Monroe făcut de Andy Warhol s-a vândut cu 195 de milioane de dolari. Un nou record pentru un american.

Premiile Pulitzer 2022. Unele articole câștigătoare pe acolo le-am dat și eu pe aici, de exemplu cel despre airstrike-ul greșit din Kabul. Mă bucur să văd că se dă premiu și pentru best explanatory writing, luat de cineva care a explicat bine de tot cum funcționează telescopul James Webb.

Fiul fostului dictator din Filipine a câștigat președinția țării.

    9 comentarii

  1. Din păcate, eclipsa de Lună nu va fi vizibilă din România. Totalitatea e după 6:30, la o oră după apusul Lunii la București. O să se vadă începutul, dar e nevoie de spațiu deschis, căci Luna deja va fi la doar 10 grade deasupra orizontului.

      (Citează)

  2. “Eu sunt în continuare uimit că talibanii nu vor să vadă femei în jurul lor, pe stradă.”

    Wow, crezi că asta contează?
    Nu e vorba de asta, e vorba că nu vor sa fie văzute femeile lor pe stradă de către alții. Asta primează. Plus religia.

      (Citează)

  3. “Broodje haring: Netherlands” asta îmi place mult. Oare se găsește și pe la noi pe undeva?

      (Citează)

  4. Chifla de burger, salam de sibiu, castravete murat. Enjoy.

      (Citează)

  5. Legat de problema cu prețurile din aeroport și la noi iei fac treaba, dar tot ce fac e sa dea amenzi, nu și sa dea retur la banii luați în plus de la clienți

    https://economie.hotnews.ro/stiri-companii-24687487-sase-companii-amendate-1-4-milioane-euro-pentru-fixarea-preturilor-serviciile-alimentatie-publica-aeroportul-henri-coanda.htm

    Si la noi ar trebui sa fie o măsură similară

      (Citează)

  6. La Coreea de nord nu cred că problema sunt vaccinurile neaparat (deși și aia, clar), cred că vor avea mult mai multe victime din cauza nutriției deficiente ceea ce înseamnă că mulți oameni au sistemul imunitar slab și foarte slab.

    Dacă în vest unde mâncarea este abundentă am avut mortalitate mică și totuși semnificativă, nu vreau să-mi imaginez ce va fi în DPRK. Poate cineva mai priceput ar putea estima, dar sunt sigur că va fi dezastru.

      (Citează)

  7. Un meniu mai sarac nu inseamna automat o imunitate mai slaba.
    Imunitatea nu se face cu mancare.
    Mediul conteaza muuuult mai mult in construirea unui sistem imunitar decat dieta.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus