un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Salvamont are în dotare două drone high-tech pentru căutare și salvare

7 Apr 2022  ·

PUBLICITATE, TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

Vodafone la dă celor de la Salvamont câteva drone foarte șmechere. Știți cum uneori se rătăcesc turiștii și n-au semnal pentru că este imposibil de pus câte un turn prin fiecare vale montană sau pe fiecare vârf al Carpaților?

Ei bine, Vodafone are o dronă profesională care creează un hotspot mobil cu acoperire mare. Cei de la Salvamont vor folosi drona atunci când caută excursioniști rătăciți. Cei din aria ei de acoperire vor putea folosi telefoanele mobile, iar drona zboară suficient de sus pentru a putea avea conexiune cu stația ei de bază, nefiind blocată de versanți.

Video:

Susține-mă cu un Subscribe:

Arată ca mai jos, transportă un soi de butoi care asigură partea de radiofrecvență. Drona face un hotspot mobil (chiar 2G-5G) și ține singură legătura cu o stație mobilă aflată lângă operatorul ei. Stația respectivă, o mică remorcă tratată de un ATV, trimite prin satelit totul spre dispeceratul Salvamont.

Mai mult, drona poate fi alimentată permanent de la stația de sol. Se ridică deasupra operatorului și acoperă până la 10 kilometri cu semnal mobil, conectată prin cablu de alimentare (și date) continuă la ATV-ul cu remorcă.

Totul funcționează și mai bine dacă excursioniștii își instalează aplicația Salvamont oficial înainte de drumeție și activează de acolo monitorizarea poziției. Dacă aceasta este activă, aplicația va transmite automat poziția și altitudinea drumețului atunci când se conectează la semnalul dronei, chiar dacă posesorul telefonului este leșinat sau nu se uită non-stop în ecranul telefonului.

Este foarte mișto ideea și de fapt este încă un exemplu pentru cum dronele pot fi utile în misiuni de căutare și salvare.

O altă dronă cu care au fost echipaÈ›i cei de la Salvamont face fotografii pentru a găsi turiÈ™tii. Conexiunea este utilizată de drona “telefon”. Un excursionist viu colorat sau care semnalizează cumva poziÈ›ia sa ar putea fi imediat vizibil în acest mod, iar tehnologie AI este oricum utilizată pentru a identifica ce nu se potriveÈ™te în peisaj. Adică anterior ideea “poate este pe partea cealaltă a văii” însemna un drum de câteva ore pentru salvamontiÈ™ti. Acum pot ridica două drone È™i în câteva minute să vadă rapid cealaltă parte a văii.

Drona de fotogrametrie (sunt mai multe tipuri, în funcție de condiții meteo) are camere normale și de termoviziune. Face sute de fotografii, le transmite prin hotspotul mobil la dispecerat și acolo un software de inteligență artificială le analizează în câteva minute, căutând semne umane.

De la salvamontiÈ™tii cu targa în spate la drone high-tech, cum ar fi. Apoi, sigur, odată persoana localizată tot cu personal uman se intervine. Poate într-un viitor va fi un robot gen “danger Will Robinson” care va alerga singur prin munÈ›i pentru a ridica răniÈ›ii sau pentru a ghida rătăciÈ›i.

Tot cu această ocazie, Vodafone a anunÈ›at că evoluează dintr-o companie de comunicaÈ›ii într-una de tehnologie, iar Supernet devine GigaNetwork. Au GigaNetwork 5G, reÈ›eaua mobilă care a primit certificarea “best in test” în martie 2022 de la Umlaut după drumul lor prin È›ară, È™i GigaNetwork FIBRÄ‚.

Eu am trecut la 5G pe la început de martie, de când cu S22 Ultra. Am mai făcut pe afară câte un test Speedtest, când îmi aduc aminte de asta. Rezultatul de mai jos este de pe balcon la apartamentul din Timpuri Noi:

 

Not bad at all, având în vedere că încă nu este utilizat spectrul nou de frecvenÈ›e. La Unirii aveam 410 Mbps chiar. Pe 4G nu am mai văzut de mult astfel de rezultate. Am avut È™i rezultate slabe, când nu trecea de 100 Mbps, dar È™i când merge 5G-ul… aleargă.

    21 comentarii

  1. si eu am observat ca periodic intra 5G de la digi, dar mi se pare ca se due extrem de rapid bateria pe 5g, am un S21 ultra. Tu cum te impaci cu bateria pe 5G?

      (Citează)

  2. Operatorii de telefonie ar trebui obligati de stat sa monteze stalpi si antene in orice zona montana. Altfel, ei dau 2 drone (care nici nu pot zbura decat in conditii de vreme perfecta) si isi mai fac si reclama cu asta.

      (Citează)

    • Cătălin Tănase

      07/04/2022 la 2:16 PM

      Aia e o dronă care zboară și pe vreme rea

        (Citează)

    • Ce model de drona e? Zboara in rafale de 150km, la 2000+ m ?

        (Citează)

    • Adevarul e ca un stalp si o antena costa cat router-ul tau Tenda. Sa fie pe toti muntii, ca daca trece KopaKopan o data la 2 ani si nu poate fi triangulat cum trebuie.
      Alte lucruri pe care statul ar trebui sa le oblige, mai ai?

        (Citează)

    • @Kopa_Kopan Din fericire nu se intampla si nu o sa se intemple lucrul acesta, pentru ca este IMPOSIBIL dat fiind caracteristicile terenului din tara aceasta si legile fizicii, in speciale cele legate de radiofrecventa. Exista parcuri nationale si naturale in care nu ai voie sa te tragi retea de alimentare cu electricitate sau sa instalezi stalpi, panou si antene. Pe 80% din varfurile din Romania nu ajunge nimeni in sezonul de iarna, nu poti trimite echipa sa faca mentenanta acolo. Si alte aspecte fac utopica acesta obligatie.
      Dar, ne bucuram ca exista solutii mobile ce pot ajuta in localizare si identificare.

        (Citează)

  3. Foarte tare ideea si ma bucur ca brandurile se implica din ce in ce mai mult in actiuni unde chiar pot schimba vieti.

      (Citează)

  4. Vodafone sa isi plateasca mai intai chiriile si facturile la curent, apoi sa faca acte de caritate.

      (Citează)

  5. Vodafone care salvau padurile ei neavand semnal deloc pe la Paltinis sau macar pe drumul inspre Arka Park? In parc chiar nu se putea, ce pretentii sa am la semnal in parc popular cu sute de vizitatori in fiecare zi.

    Vodafone care imi schimba abonamentul cu unul pe care scrie 5G, nu imi trimite SIM-ul necesar si trebuie sa il cer eu, dar nici dupa ce am SIM-ul si 5G-ul activat inca o data din reprezentanta, semnalul tot 4G+ a fost inca 2 saptamani?

    Vodafone care nu sunt in stare sa isi tina site-ul functional sa le pot plati abonamentele?

    Acel Vodafone?

      (Citează)

    • Ia-o invers, platesti la VDF echivalentul a 20 de oua free range, se stie ca orice istet se lupta pentru 5Eur nelimitat, ce sa-i faci tragem pe unde putem, rata la device ne rupe.
      Nu ai vrea sa-ti trimita SIM-ul cu drona sau cu Miss Romania?

        (Citează)

    • Cred ca le platesc echivalentul a cel putin un cofraj de 30 de oua, ar putea sa se activeze mai cu talent.

        (Citează)

    • Gaelex:
      Vodafone care salvau padurile ei neavand semnal deloc pe la Paltinis sau macar pe drumul inspre Arka Park? In parc chiar nu se putea, ce pretentii sa am la semnal in parc popular cu sute de vizitatori in fiecare zi.

      Tulai, Gaelex, doar nu ești sibian de-al meu?

        (Citează)

    • Din pacate nu, as fi vrut sa fiu, Sibiu e un oras frumos, curat, ingrijit.

        (Citează)

  6. Eu pe 5g scot cat scoteam si pe 4g. Nici o diferenta.Tot vomafone, prin diferite zone din buc. De 400 Mbps nici vorba. Cat despre aplicatia lor, tot in cretacic a ramas.

      (Citează)

  7. 25 Mbps upload, best în test. Sounds legit.

      (Citează)

  8. Știre azi, 10.04. 2022, turist blocat în Făgăraș. Are piciorul rupt, elicopterul nu poate ajunge la el din cauza vremii.

    Unde este drona donată de Vodafone? Nici nu s-a terminat săptămâna cu comunicatul de presă și deja e inutilă.

      (Citează)

  9. Trebuie sa revin, nu se poate sa nu revin…

    Vodafone, acei specialisti in telecomunicatii care imi dau SMS sa imi platesc factura si nu sunt in stare sa imi dea formular de plata dupa ce intrun in cont?

    Acei Vodafone vor sa faca ceva, orice si sa ii credem capabili cand ei nu sunt in stare sa ma lase sa le dau banii pe abonament?

      (Citează)

  10. Orange 5G, iPhone 12 Pro, pe strada in centrul Clujului: 643 Mbps Download, 75 Mbps Upload. https://imgur.com/a/9HNSWEK

      (Citează)

  11. Nu înțeleg de ce va bateți capul cu porcsriile astea. De GPS BEACON nu a auzit nimeni? Exista de mulți ani. E un device micuț, cu comunicație prin satelit, cu functie sos, e-mail, text și chiar voce pe device-urile mai pretențioase.

    Cele simple costa vreo 900-1000 de lei, iar abonamentul poate fi activat doar pe o luna, respectiv atunci când pleci în drumeție. Costul e vreo 20-30 de dolari/euro și poți fi localizat (aproape) oriunde pe planeta.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus