un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Tenda CP7, o cameră video de supraveghere 360

28 Apr 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

Se pare că toți producătorii de routere se extind și cu camere video de rețea, așa că iată una de la Tenda. Se numește Tenda CP7, am montat-o pentru review înainte de marea plecare de Paști și am folosit-o de la distanță pentru a supraveghea pisicile și sufrageria în această perioadă. Per total a fost mai bună decât mă așteptam, dar pe de altă parte îi lipsesc câteva funcții uzuale pentru astfel de modele, chiar dacă neimportante.

DESPRE CE VORBIM

Tenda CP7 este un model pan-tilt de interior și are senzor de 4 megapixeli cu iluminator IR pentru timp de noapte. Fotografiază și filmează la comandă, în mod continuu sau la detecție de mișcare. Se conectează prin cablu sau prin wireless la rețeaua casei. Are și microfon și difuzor pentru funcție intercom, face detecție de mișcare cu urmărirea subiectului, trimite notificări pe telefonul personal și există și opțiune contra-cost de înregistrare în cloud, pe lângă cea pe card microSD.

Se mișcă 360 de grade pe orizontală (dar o singură tură), 90 pe verticală în sus și 65 de grade în jos. Dimensiunile sunt 103 mm x 88 mm x 88 mm.

Preț: 220 lei la eMAG și PC Garage.

CE MI-A PLĂCUT

Au fost mai multe aspecte care mi-au plăcut. Poate v-am mai spus că eu am 5 camere similare montate în casă, marca Tapo, iar în multe aspecte această Tenda CP7 le-a fost superioară.

Calitatea imaginii este foarte bună pentru gama ei, de exemplu. O fi senzorul de 4 megapixeli, dar imaginile luate de această cameră au mai multe detalii și sunt clare. Iată câteva exemple, inclusiv un zoom digital pe tablou:

Iluminatorul IR funcționează bine, se ajustează automat pentru a nu arde scena, zgomotul de imagine este redus și am fost mulțumit de imagini și în beznă. Fotografiile sunt făcute la 2.560 x 1.440 pixeli, la fel și clipurile video în 15 fps.

Iată un gif animat făcut dintr-un clip video filmat cu camera, deci originalul ar fi la calitate și mai bună:

Un alt avantaj este că această cameră se lasă mai mult în jos decât alte modele testate de mine. Eu am montat-o pe masa televizorului, în poziție verticală la margine, și am putut vedea în jos, spre podea, mai mult decât cu alte camere testate înainte. Sigur că soluția cea mai bună ar fi să montezi camera pe tavan, cu capul în jos, de unde ar putea vedea fără probleme toată suprafața camerei, dar considerând că vreți o cameră pe care să o montați doar din când în când atunci când lipsiți câteva zile de acasă sau ca să supravegheați vreo bonă când sunteți la muncă, aceasta vă oferă un unghi un pic mai mare decât celelalte de vizualizare în jos.

A și funcționat fără probleme în zilele cât am testat-o. A trimis mereu notificări la detecția de mișcare, a răspuns rapid la comenzile mele, a accesat rapid și fără erori înregistrările din cardul microSD pe care l-am băgat în ea.

Toate acestea se fac din aplicația TDsee, apropo. Este similară cu altele la acest capitol.

Are și serviciu cloud disponibil, dacă vrei ca înregistrările sa fie stocate acolo, funcție utilă dacă mai pică memoria microSD din ea sau fuge hoțul cu cardul camerei. Partea nasoală este că serviciul cloud este pe bani.

CE NU MI-A PLĂCUT

Nu musai ceva dealbreaker, dar lipsuri inexplicabile având în vedere că toate celelalte camere testate de mine le includ.

De exemplu, are detecție de mișcare, dar nu poți alege zona din imagine pe care să facă asta. Asta nu contează prea mult pentru mine, că nu folosesc zone custom nici pe restul camerelor mele, dar poate fi o funcție importantă pentru alte scenarii. Poate prinzi în cadru și o fereastră și vrei să ignori mișcarea detectată în afara casei, de exemplu, așa că deselectezi acea zonă. Pe Tenda CP7 nu am găsit o astfel de opțiune.

Nu are nici vreo opțiune de scheduled recording. Nu poți spune ca vrei să înregistreze doar noaptea sau doar în weekend sau că vrei la detecție de mișcare în weekdays și continuu în weekends. Despre privacy area sau alte funcții și mai avansate nu mai zic. Ca să rezum, alte camere au mai multe setări și opțiuni.

Un alt dezavantaj este că înregistrarea în cloud este contra cost. Situația în piață este cam așa: D-Link oferă gratuit o zi și maxim 3 camere, Tapo nu oferă deloc gratuit, camerele Xiaomi oferă gratuit vreo 7 zile. Funcția poate fi importantă în anumite scenarii. Pe cutia camerei scrie că include 3 luni de free cloud storage, dar alții oferă free-free, cel puțin în acest moment.

Nu poți regla nici textul suprapus pe imagine, apropo. Este automat numele camerei și data și ora.

ALTE MENȚIUNI

Acestea sunt din categoria “not great, not terrible”. Sunt lucruri și bune și rele pe care nu le-am pus mai sus pentru că nici alții din această gamă de preț nu le fac mai bine, deci nu-i ceva remarcabil la ele într-un sens sau altul.

Camera are o funcție de detecție de oameni, nu doar de mișcare. În practică, nu am putut să o testez pentru că mi-a fost imposibil să simulez într-un mod comparabil alte tipuri de mișcări.

Afișează bine evenimentele și poți da play imediat la anumite momente de timp din înregistrare. Are și un calendar bine pus la punct ca să navighezi la altă zi.

Difuzorul pentru two way audio nu este foarte bun. Este util să-ți strigi (sau sperii) pisicile (sau vreun bătrân pe care îl supraveghezi) ca să vină în fata camerei și să le vezi că sunt bine, dar nu pentru purtat conversații.

Instalarea nu-i nici ea foarte ușoară. Am scanat întâi un cod QR de pe fundul camerei cu telefonul mobil, apoi am pus telefonul mobil în fața camerei pentru ca ea sa scaneze un cod QR de pe ecranul acestuia. O voce robotică din cameră a spus că am instalat-o cu succes, dar aplicația Operation failed, try again. În practică, o instalasem cu succes și camera a apărut pe contul meu.

Aplicația TDsee are clasicele traduceri făcute mai în doi peri din chineză (“camera detects motion detection” șamd). La început îți cere să-ți faci cont pe numărul de telefon, opțiunea de email este ceva mai jos în pagină.

Detecția de mișcare funcționează bine. Camera are și tracking, urmărește oamenii prin cameră, dar mai nevrotic așa, vrea să-i mențină mereu fix în centru. Cum spuneam, însă, cam toate camerele testate de mine fac la fel dacă includ o astfel de funcție.

Nu poți schimba rezoluția. Camera funcționează mereu pe cea maximă, dar nu văd asta ca pe o problemă.

CONCLUZIE

Tenda CP7 oferă imagine bună și în cazul meu a funcționat fără probleme pe perioada testului. Poate fi o cameră bună pentru supravegheat casa când plecați câteva zile, supravegheat pisicile sau bona când sunteți la muncă, vreo persoană în vârstă cu probleme sau alte asemenea situații în care nu aveți nevoie de funcții avansate. Dacă vreți funcții mai avansate, nu are.

Preț: 220 lei la eMAG și PC Garage.

    2 comentarii

  1. Speram sa apara mai mult pisicile in acest review.

    Din cate constat eu, Tenda nu vinde camera de fapt ci serviciile de detectare a miscarii si inregistrare in cloud.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus