un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Rușii au masacrat civilii din Bucha încă de când au ocupat orașul, nu la plecarea de acolo

5 Apr 2022  ·

GÂNDURI  ·

63 comentarii

Nu știu dacă ați urmărit discursul președintelui ucrainean Zelenski în Parlamentul României, dar înainte de asta a rulat un film cu imagini dure din Bucha. Cadavre căzute în stradă, mâini legate la spate, mâini ieșind din pământ, gropi comune. Mai multe cadavre în spatele unui bloc, cu tricoul tras peste cap și mâinile legate, morți toți. Oameni căzuți sub bicicletele lor. Picioare contorsionate, guri deschise. Toate filmate de aproape, nimic blurat.

Cred că și televiziunile au fost luate prin surprindere. Clipul a făcut parte direct din fluxul video trimis de la Kiev.

Le-am văzut, cu șocul de rigoare, și m-am întrebat de ce cadavrele arată atât de avansate în putrefacția lor. Aveam impresia că a fost un masacru făcut cu o zi sau două înainte. Astăzi am văzut însă că imaginile din satelit arătau acele cadavre încă din 11 martie, ceea ce explică aspectul lor. Rușii au omorât acei civili imediat ce au intrat în orașul Bucha (care-i o suburbie a Kievului, recent reocupată de ucraineni după retragerea rușilor și unde fotografii AFP și NY Times au găsit astfel de scene), acum aproape o lună.

Asta fac rușii când invadează ceva. Similar au murit și mii de români la Fântâna Albă, similar au murit și polonezii în pădurea Katyn. Și cine știe ce vor mai descoperi ucrainenii în alte orașe prin care au trecut rușii și în care vor mai trece, având în vedere că se reorganizează pentru o invazie nouă, după cum zic observațiile recente.

Pe ăștia îi admiră rusofilii noștri, ăia care se reped să zică de bine de Putin sau să zică “lasă că nici la X nu-i mai bine”, deși dacă le-ai da de ales în ce țară ar vrea să trăiască, niciodată n-ar răspunde “în Rusia”.

Clipul despre care vorbeam din discurs este mai jos, momentul 16:47. Uitați-vă ca să vedeți ce înseamnă lumea reală și victimele nevinovate ale unui război și de ce Putin este doar un criminal. Nu vă uitați dacă nu aveți stomacul pentru asta:

    63 comentarii

  1. Propaganda de razboi s-a inventat cumva saptamana trecuta? Nu stim mai nimic dar suntem siguri de concluzii.

      (Citează)

    • crezi ca n-o fi morti aia sau cu ce n-ar trebui sa fim asa siguri?

        (Citează)

    • Marius:
      Propaganda de razboi s-a inventat cumva saptamana trecuta? Nu stim mai nimic dar suntem siguri de concluzii.

      Poți să fii mai concis puțin?
      Nu de alta, dar nu ne putem da seama dacă doar ești ticălos sau ticălos.

        (Citează)

    • Daca nu crezi ce apare pe aici, Tiberiu Useriu e in Kiev si posteaza de acolo.. poze horror :(

        (Citează)

    • Cred ca sunt morti dar nu stiu cum au murit si nici cine sunt. Rusii au cerut investigatie independenta, UK s-a opus, aici am un mare semn de intrebare. Primarul din Bucha are un video in care vorbeste despre plecarea rusilor, nu pomeneste nimic de masacru. Totodata de ce apar la 4 zile dupre retragerea rusilor si nu a doua zi? Astea sunt lucruri usor verificabile si cam atat stim.

      Teniescu:
      crezi ca n-o fi morti aia sau cu ce n-ar trebui sa fim asa siguri?

        (Citează)

    • Bai, da.
      Suntem 1001% siguri ca rusii fac atrocitatile in razboiul asta, au facut si in razboiul care a fost si vor face si in razboiul care va urma daca natia asta nu va fi sparta in bucati, neutralizata militar si politic de occident.
      Chestie care trebuia sa se intample in 1991 dupa ce au pierdut ‘competita’ cu vestul.
      Dar vesticii au considerat ca aia-s oameni, “let’s be sport about it”, hai sa colaboram, hai sa aia, ailalata si uite unde ne-a adus atitudinea impaciuitoare si constructiva in relatie cu o natie de animale.
      Noi romanii, daca ne respectam istoria si victimele ei, nu avem voie sa tratam Rusia cu intelegere, bunavointa sau optimism. Never!

      Astia zic acum de Bucha.
      Dar Mariupol? Dar Irpin? Dar Mikolayev? Dar Chernihiv? Dar Borodyanka? etc, etc…
      Dar in Siria sau in Georgia sau in Cecenia?

      In ce priveste dezinformarea, in razboaiele actuale fierbinti sau hibride, este o arma folosita de toate partile. Uite inclusiv modul in care prezinta Ucraina pierderile inamicului si succesele sale militare fara sa scoata o vorba despre propriile pierderi militare sau despre faptul ca incet dar sigur invazia ruseasca progreseaza, mai mult teritoriu si noi localitati ucrainene sunt ocupate saptamanal. Uite si modul concertat si agresiv in care fac lobby in toata Europa pentru sustinere materiala, militara sau macar politica in organizatiile mondiale.

      Pe de alta parte, din 1918 Rusia face din dezinformare politica de stat in scopuri exclusiv malitioase, destabilizatoare, ostile si criminale la adresa oricarui individ sau natiune perceput ca o amenintare directa sau indirecta.
      Rusia a fost este si va fi “the ultimate rogue nation”,

        (Citează)

    • asta e dezavantajul pe care il are un mort: nu iti poate zice cum a murit sau cine e sau cine l-a omorat.

      1. nu par morti de moarte naturala
      2. in mare parte sunt 2 natii pe acolo: ucrainieni si rusi
      3. exista martori care zic ca au fost rusii
      4. rusii au facut si alte nasoale (jefuit, furat etc)
      5. cine putea sa fie altcineva?
      6: manaci cacat: Primarul oraşului Bucha, Anatoliy Fedoruk, spune că autoritățile încearcă acum să îi identifice pe localnicii împușcați “fără discernământ” de către trupele ruse – copii, mame și bătrâni -, care nu reprezentau nicio amenințare.

      &&

      BUCHA, Ukraine, April 3 (Reuters) – The mayor of a recently liberated Ukrainian city accused Russian troops on Sunday of deliberately killing civilians during their month-long occupation of his town, allegations that Russia’s defence ministry denied.

      concluzia?

      slaba tentativa de dezinformare din partea ta.

        (Citează)

    • nu te mai agita cu teoria conspiratiei. o sa dovedeasca in curand legistii si pentru voi astia.

      dar stai, voi oricum nu o sa credeti, o sa veniti cu alte intrebari si cu alte prostii.

        (Citează)

    • @Marius, nu pot sa cred ca incerci sa-ti sustii aberatiile bazandu-te pe “nu stiu cum au murit”. Cum adica?
      Ai cumva banuiala ca ucrainenii si-au omorat proprii cetateni doar ca sa atraga simpatia europenilor? Poate de fapt nici nu exista trupe rusesti in tara si se bombardeaza singuri, nu?

        (Citează)

    • Să se aducă niște morți aici, să-i vadă Marius cu ochii lui, să-i numere, să le facă el analiza gloanțelor și autopsia, din astea…

        (Citează)

    • Andrei G: Ai cumva banuiala ca ucrainenii si-au omorat proprii cetateni doar ca sa atraga simpatia europenilor? Poate de fapt nici nu exista trupe rusesti in tara si se bombardeaza singuri, nu?

      S-au împușcat singuri după ce s-au legat la mâini, desigur. Erau deprimați. Nici o legătură cu rușii.

        (Citează)

    • Ai rude de varsta a 3-a? Intreaba-i ( daca nu ti-or fi spus deja) cam ce-au facut rusii pe aici… Eu am aflat ( cu surprindere si neincredere – ca eram elev in perioada comunista la momentul ala) de la bunica si strabunica ( ca le-am prins pe amandoua) ca rusii au fost cei mai rai… prin comparatie cu nemtii care n-au facut mai nimic populatiei. Noi stiam exact invers de la scoala…
      Asa e si acu… cu diferenta ca in 2022 sunt sateliti ( cauta pe net ca deja sunt corelatii intre imaginile de aproape si imaginile din satelit datate de acum niste saptamani) si alte mijloace care pot documenta chestia asta dincolo de orice indoiala…
      Eu personal, prin prisma celor pe care le-am aflat de la ai mei acum appx 35 de ani sunt 100% convins ca e mana rusilor. Nu e prima data si n-au facut asta doar in Ucraina…

        (Citează)

    • Bai marius(l)ache, ironia e ca tu esti primul dintre noi care stie sigur chestii.

        (Citează)

  2. Am vazut “rostogolita” o chestie. Acum cei din ucraina promit invatament in limba romana, slujbe in romana..pana acum erau interzise sau se gandeau sa le interzica?

      (Citează)

    • Nu, specimenul de mai sus nu zice ca aia nu sunt morti. Ce vrea el sa zica e ca nu e sigur ca i-au omorat rusii. In capsorul astora ca el exista desigur si scenariul in care rusii au venit, au ocupat, i-au omenit cu niste votca si apoi au plecat facand bezele unii altora. Si apoi au venit ucrainienii ( armata, politia speciala, rangersi montani, reptilienii, unii din astia in orice caz) si s-au apucat sa faca asta civililor, fratilor lor, cum ar veni.
      Ca daca nu i-au omorat rusii si nici extraterestrii si nici Will Smith, doar scenariul asta mai e pe masa.

      Cam atata ii duce mintea pe unii oameni. Unii nici macar nu-s ticalosi. Sunt doar… de fapt n-am cuvinte. Doar o comparatie cu cei care dupa 6 luni de la inceputul pandemiei intrebau: “stii tu de vreun om care a facut covid si a murit? Ai vazut tu vreunul? Vezi de treaba ca sunt alte interese la mijloc, nu mai mesteca ce iti dau astia de-a gata”

        (Citează)

    • eu cred ca e ticalos, pentru ca in 2 secunde gasesti fix ce a zis el ca nu gasesti pe net si s-a bazat pe faptul ca poate discuta cu lenesi care nu cauta si poate baga o samanta de indoiala si si-a facut treaba.

        (Citează)

    • Nu erau interzise nici acum, doar se restransesera domeniile in care era acceptata folosirea limbilor minoritatilor. Si de ce nu va plangeti si de drepturile romanilor din Transnistria?

        (Citează)

    • Este ticalos. Se bazeaza pe faptul ca orice text repetat de suficiente ori, ajunge sa ramana intiparit in mintea oamenilor si posibil unii sa inceapa sa si creada.

        (Citează)

    • Treaba asta cu limba maternă este ironică. Dacă-i întrebi pe români, cei de etnie maghiară din România n-ar trebui să aibă dreptul la nimic în limba română. Sunt în România, să facă totul în română! În schimb, românii din alte țări ar trebui să aibă toate drepturile posibile.

      Mi se pare însă că acum este momentul să obținem de la ucraineni cât mai multe concesii pentru viitor. Desigur, dacă și ies cu bine din războiul acesta.

        (Citează)

    • Auzi bogdan, ca esti documentat asa, in transnistria cum e cu limba romana? ca acolo erau vreo 50% vorbitori de romana in ’90, fata de cum e bucovina de nord. Ca de fapt asta e alternativa la politica ucrainiana, buna rea cum o fi fost ea. Sau tu esti d-ala de propui sa ii atacam acum pe ucraineni sa facem romania dodoloata/gogonata?

        (Citează)

  3. Na de aici. A doua zi, nu a patra. https://twitter.com/ViktoriiaUAH/status/1509985789404459011

    Mai mult, ăia de pe străzi sunt așa cireașa de pe tort. Ceilalți vreo 300 au murit în timpul ocupației. https://youtu.be/HaCD0XlxYgA?t=178

    Primarul ăla arată bine. Nebătut, nerăpit (față de primărița din Motyzhyn de ex.) deci a colaborat sau cel puțin a călcat apa și n-a făcut valuri. Așa că pe 30 când a pus filmul (după ce au plecat rușii dar încă nu veniseră ucrainenii) e de înțeles că nu se apucă să țipe genocid că na, poate se întorc ăia.

      (Citează)

    • Deci tu esti convins ca tot ce primesti dinspre partea ucraineana e adevarul.
      Primarul, desigur, inspaimintat acum. Cind filma triumfalist ca au plecat rusii era pus de ei, desigur.
      Faptul ca batalionul Azov a venit a doua zi acolo “sa curete orasul de tradatori” nu se pune.

        (Citează)

    • Lasa si tu un link cu batalionul Azov care a venit sa curete acolo.

        (Citează)

    • Deci ala zice ca Azov au fost acolo 2 aprilie. Imaginile din satelit arata cadavrele (cel putin o parte) inca de pe 11 martie. In plus, daca te uiti la filmulet, pe unele vezi ca sunt in putrefactie (acolo unde imaginile nu sunt blurate), chiar daca temperaturile nu sunt de vara. Asta confirma vechimea lor.
      Deci, raman la certitudinea ca rusii au facut masacrul. Nu mai vorbesc de zecile de dovezi indirecte pe care mintea mea le coreleaza si prin care ii suspectam, gen minciuni, propaganda, furturi, discurs, slaba pregatire, lipsa liberatii de exprimare etc. Dar am zis sa raman la dovezile clare, fara echivoc.

        (Citează)

    • era incredibil ca emilc sa nu fie prost.

      auzi ma. Da masinile alea care mergeau printre cadavre pe 1aprilie…si le pusesera acolo ca era o pacaleala?

        (Citează)

  4. Vad ca esti o fire analitica, poate raspunzi si la intrebarea ce inseamna analiza independenta pentru rusi? Sa vina rusii cu inspectorii lor, cu sauditi, coreeni din nord sau iranieni? Mariopol pare proaspat zugravit?

    Asocierea termenului independenta cu Rusia este un nonsens in prezent.

    Supravietuitorii confirma ceea ce se vede cu ochiul liber si mai mult istoria confirma imaginile. Rusii nu au plantat niciodata flori pe unde au fost, doar moarte si violuri au raspandit, asa ca de ce ar fi improbabil?

    Daca discutam de elvetieni, era firesc sa avem rezerve, dar acum vedem materializate povestile bunicilor.

    De cand calaii sunt victime?

    Marius:
    Cred ca sunt morti dar nu stiu cum au murit si nici cine sunt. Rusii au cerut investigatie independenta, UK s-a opus, aici am un mare semn de intrebare. Primarul din Bucha are un video in care vorbeste despre plecarea rusilor, nu pomeneste nimic de masacru. Totodata de ce apar la 4 zile dupre retragerea rusilor si nu a doua zi? Astea sunt lucruri usor verificabile si cam atat stim.

      (Citează)

  5. Marius:
    Cred ca sunt morti dar nu stiu cum au murit si nici cine sunt. Rusii au cerut investigatie independenta, UK s-a opus, aici am un mare semn de intrebare. Primarul din Bucha are un video in care vorbeste despre plecarea rusilor, nu pomeneste nimic de masacru. Totodata de ce apar la 4 zile dupre retragerea rusilor si nu a doua zi? Astea sunt lucruri usor verificabile si cam atat stim.

    Bai, da’ un pic de logica elementara te-ai gandit sa folosesti? In p**** mamii ei de treaba, toti astia care “doar isi pun intrebari” sau/si tin toate teoriile conspiratiei in brate nu ar folosi un dram de gandire logica.
    Ai 2 confirmari diferite ca oamenii aia sunt morti de peste o saptamana (fotografii din satelit, grad de putrefactie al cadavrelor) asa ca e clar ca oamenii aia au murit acolo de ceva timp. Asta daca nu iei o teorie fantasmagorica de genul totul e trucat si ucrainienii au adus cadavre de draq stie unde si in 24h au umplut un oras intreg de cadavre puse strategic prin tot orasul.
    Pai si daca oamenii aia sunt morti de mult, cine sa fie si cine sa-i fi omorat? Rusi care au murit legati la maini sau in gropi comune cand rusii au ocupat orasul de peste o luna? Cum, au invatat rachetele ucrainiene sa si lege oamenii? Sau erau deja omorati de ucrainieni intr-un oras ocupat de rusi din primele zile de razboi, rusi care au stat asa fara sa spuna nimic.
    Asa ca singura concluzie logica e ca aia sunt ucrainieni omorati de rusi in timpul ocupatiei.
    Dar de ce plm sa folosim logica cand putem sa punem de o teorie a conspiratiei in fata unor lucruri evidente.

      (Citează)

  6. Eu nu voi mai comenta pe acest blog pana cand nu dispar astia gen Marius cu semnele lor de intrebare. Da, stiu, e important sa ai activitate, engagement si alte cacaturi. Doar ca nu pentru mine.

      (Citează)

    • Dar nu mai comenta… Nu trebuie de fapt sa-ti pui nici o intrebare, tu stii tot adevarul. Stai acolo sub piatra ta si sa nu uiti sa pui si a doua masca.

        (Citează)

    • Emil C. Te bag in exact acolo unde iti imaginezi.

        (Citează)

    • Emil C e tipul clasic de ființă aparent gânditoare, ce crede că-și incrementează potențialul intelectual cu fiecare aberație conspiraționistă ce o colecționează. De la anti vaccinism, la apărarea trupelor ruse ce comit crime de război, dacă o pagină obscură susține o tâmpenie, genul ăsta de ființă sare s-o îmbrățișeze, în numele ” adevărurilor alternative”. Orice e bun, COVID e o conspirație a elitelor, ucrainenii se masacrează singuri, americanii n-au ajuns pe lună, pământul e plat, în bufetul elucubrațiilor e un platou să se sature fiecare paiață. Evident, doar sursele “alternative” sunt credibile, restul sunt înșelăciuni, “treziți-vă oilor” și alte asemenea cacofonii în corul torsionării minciunilor repetate suficient până sunt luate drept adevăruri.

      Bineînțeles, puțin m-ar interesa că viața unora e construită în jurul mulsului unicornilor de peșteră. Problema e când converg în ciurde de votanți și ne trezim cu politicieni ce într-o lume nu ideală, ci echilibrată, ar conduce cel mult Asociația Colecționarilor de Brașoave și alte Ciuperci din Dezlânații de Vale. Și nu doar la noi, ci în state care chiar contează pentru direcția în care se îndreaptă omenirea.

      Asta s-ar rezolva cu educație adecvată. Un pic de fizică te ajută să înțelegi cum e cu forma Terrei, un pic de istorie ți-ar arăta cum s-au comportat rușii în situații similare, la biologie afli de ce un vaccin nu te transformă în antenă 5g. Dar în era în care avem cel mai extins acces la informație din istoria umanității, un număr mult prea mare de Homo Pseudosapiens preferă să flatuleze cât mai zgomotos și să se hăhăie ca pe cracă, și-n loc de templu al cunoașterii avem bâlci virtual al deșertăciunilor.

        (Citează)

    • Imi place cum aceeasi oameni care pana acum erau experti in vaccinuri si contestau orice informatie stiintifica legata de eficienta acestora, acum au devenit experti in razboi si contesta orice dovezi ale cruzimii trupelor rusesti.
      De fapt ei nu le contesta direct, ca sa nu primeasca numai injuraturi. Ei isi pun semne de intrebare si promoveaza libertatea de exprimare.

      @Marius, @Emil C, este foarte simplu pentru rusi sa arate ca nu sunt ei vinovatii pentru toate masacrele din Ucraina. Sa-si retraga trupele si apoi daca mai vedem oameni morti pe strazi sau orase bombardate, o sa stim ca ucrainenii sunt vinovati.

        (Citează)

    • Sper măcar să fie troli plătiți și nu idioți utili. Așa mai luăm ceva bani înapoi de la ruși. Oricum de aia e bună libertatea de expresie. Știi de cine să te ferești în viitor.

        (Citează)

    • @peredhil tata… multe prostii ai reusit sa scrii. E clar ca ai mult timp liber, probabil esti “aitist”.

        (Citează)

    • @Sorin: mie mi se pare util de văzut câți rusofili sau postaci ruși activează prin România. Mi se pare util și de văzut ce elocvent le-au răspuns ceilalți.

      Dacă însă nu vei mai posta decât când toate opiniile corespund perfect cu ale tale și totul este o bulă frumoasă și roz… nu cred că vei găsi vreodată o astfel de bulă. Nici n-aș vrea să fie una aici.

        (Citează)

  7. Sorin:
    Eu nu voi mai comenta pe acest blog pana cand nu dispar astia gen Marius cu semnele lor de intrebare. Da, stiu, e important sa ai activitate, engagement si alte cacaturi. Doar ca nu pentru mine.

    Voi astia mereu cu libertatea in gura, in mintea si-n simtiri nu prea stati bine in a respecata libertatea celorlalti.
    Omul are intrebari. Ce e rau in asta? Numai pentru ca nu se aliniaza convingerilor tale el trebuie sa dispara? Pai cam asta fac rusii in Ucraina: elimina tot ceea ce nu e la fel ca ei.

      (Citează)

    • Andrei, ia-te de mana cu prostul de mai sus si mergeti amandoi in ucraina. Faceti la fel ca idiotii aia 2 din suceava. Una e sa ai libertate de exprimare si alta e sa zici ca un clip din razboi cu oameni morti e fake. analfabeti spalati pe creier. sa moara ma-ta impuscata in cap ca mergea pe strada (libertate btw) si dupa sa vina unu sa zica ca nu e frate, nu are cum, s-a impuscat singura.

        (Citează)

    • Pai cine nu-i respecta libertatea? Eu doar mi-am exercitat libertatea de a ma caca pe opinia lui de troll jegos.
      De asemenea, ma intreb daca mama lui Andrei e curva.

        (Citează)

  8. La fiecare articol cu rusia se umple de troli.
    Nu va mai obositi, e doar copy paste, oriunde ii gasesti sunt aceleasi raspunsuri.

      (Citează)

  9. Sorin:
    Pai cine nu-i respecta libertatea? Eu doar mi-am exercitat libertatea de a ma caca pe opinia lui de troll jegos.
    De asemenea, ma intreb daca mama lui Andrei e curva.

    Nu e rau sa ai intrebari. Doar ca nu ajuta cu nimic discutia.
    Tu chiar faci parte dintre oamenii care se simt lezati ca un necunoscut zice ceva de cineva apropiat?

      (Citează)

  10. Bucea! Nu Bucha. Din chirilice fiecare limba translitereaza fonetic (in afara situatiei in care exista o varianta oficiala si in alfabet latin, ca la sarbi). De aia e Boutcha in franceza, Bucea in romana, Butscha in germana…da-o dracului, sa fim profi putin.

      (Citează)

  11. Imi place sa fiu impotriva, sa fiu contra, mi se pare foarte important sa nu fiu in turma de prosti care merg toti in directia curentului.

    De data asta, imi pare rau ca imi dezamagesc fanii, dar executarea civililor nu se poate justifica si nu trebuie iertata.

    Un fost coleg insista ca SUA e de vina de fapt, ca ei l-au fortat pe Putin. Desigur ca nici un argument nu il convinge.

    Nu conteaza ce au facut rusii si Putin, ca e ilegal, ca e ingrozitor, nu conteaza pentru ca si americanii fac la fel. Si oricumm americanii sunt de vina ca i-au incoltit pe rusi.

    Si daca voiau ucrainenii in UE, si daca voiau in NATO este dreptul lor ca natiune independenta.

    Ucraina ofera acces maxim presei, sa vada tot si orice, oriunde si oricand. Dovada si pozele, reportajele facute de presa din vest. Rusia face la fel? Singurul reporter strain cu trupele rusesti este unul din China.

      (Citează)

    • Da amuzant aia cu NATO că au forțat Rusia. Vezi tot felul de analiști plătiți bine care fac gargară constantă la televizor dar n-au văzut o hartă în viața lor să știe că Rusia are granița cu NATO de vreo 15 ani și că din Letonia la Moscova e cam la fel de departe ca din Ucraina.

      Vezi dacă o bagă pe aia cu limba minorităților, cu cât intrau mai repede în UE (și NATO) cu atât mai repede trebuiau să respecte minoritățile, oricare ar fi alea.

      Clar că și americanii au petele lor. Dar îi prefer oricând (deocamdată).

        (Citează)

    • Gaelex: De data asta, imi pare rau ca imi dezamagesc fanii, dar executarea civililor nu se poate justifica si nu trebuie iertata.

      Mă bucur că ai tras linie aici! :))

        (Citează)

  12. Poate citesti si tu NYTimes ca sa te informezi, ca in rest…

    Marius:
    Cred ca sunt morti dar nu stiu cum au murit si nici cine sunt. Rusii au cerut investigatie independenta, UK s-a opus, aici am un mare semn de intrebare. Primarul din Bucha are un video in care vorbeste despre plecarea rusilor, nu pomeneste nimic de masacru. Totodata de ce apar la 4 zile dupre retragerea rusilor si nu a doua zi? Astea sunt lucruri usor verificabile si cam atat stim.

      (Citează)

    • Reuters: “Pentagon can’t independently confirm atrocities in Ukraine’s Bucha, official says”, scuze, am ratat NYTimes. Aia ce ziceau de laptopul lui Hunter? Parca ca e propaganda sura?
      In rest sunt scarbit de neomarxistii de aici.

        (Citează)

    • E bine ca nu esti scarbit de crimele rusesti.

        (Citează)

    • Marius sau Igor pe numele tau real, tancurile erau acolo sa niveleze strazile ca erau damburi. Si soldatii inarmati impuscau porumbei.

        (Citează)

  13. Tot ce vedem acolo sunt ororile comise de rusi pentru ca un anumit papitoi de presedinte cu zero experienta politica dar tupeu maxim l-a zgandarit pe psihopatul de putin.
    Dupa ce a fost provocat (in mintea lui de psihopat), diliul ce-a facut? a invadat! iar zelenskyy a cerut interventia nato, ucraina nefiind stat membru. Ultima oara cand l-am urmarit tipa ca din gura de sarpe ca vrea no fly zone si alte beneficii, de parca Romania si NATO sunt de vina de incompetenta lui.

    Serios, eu nu mai pot cu asta. Tot ce se intampla acolo putea fi evitat.

    P.S. Au murit oameni sarmani, amarati, femei, copii, batrani.
    Rachetii se plimba bine-merci cu Lexus si Bentley prin Bucuresti si nu numai.

      (Citează)

    • A trecut ceva timp până te-ai activat și tu după loazele alea două (marius și emilc). Gata cu jos masca, antivaccin acum sunteți geostrategi leprelor! Valea în rusia cu voi. Acolo la multă libertate și saci de copeici.

        (Citează)

    • Poate schimbati ceva la unul dintre conturi, ca sa nu mai fie asa evidenta dubla personalitate.

        (Citează)

  14. Mi-a crapat obrazul de rusine ca suntem atat de incompetenti incat nici macar nu s-a putut auzi Zelenski calumea in Parlament. Nici nu mai zic ca nu am inteles mai nimic din traducere, ca nu s-a putut da nivelul traducerii mai sus. Ca la romani, ce sa faci.

    In rest, notez si eu ca persoanele care aveau dubii (ca sa zic asa) cu covidul au acum dubii ref la aspecte din razboiul din UA. Isi pun intrebari, sunt f interesati de confirmarea dincolo de orice dubiu a crimelor, dar de ce se misca cadavrul in film etc etc. Ce coincidenta interesanta, nu?

      (Citează)

  15. https://m.adevarul.ro/international/europa/momentul-tanc-rusesc-deschide-focul-unui-biciclist-bucea-surprins-drona-video-1_624c6f7c5163ec42710e91f1/index.html
    Pentru cine are Twitter, de citit direct threadul lui Bellingcat.

    E multa scarba zilele astea.. pe de alta parte e si un sentiment se usurare ca s-a ridicat valul in sfarsit si vedem ce monstru avem la Est. Apele s-au cam separat, usor nu va fi, dar macar acum stim cum stam.

      (Citează)

  16. @Mihai – cel cu gura mare si plina de loaze

    Cred ca ma confunzi cu cineva care ar da 2 bani pe discursul tau extremist :))
    nu mai poate nimeni avea opinie proprie, echidistanta?
    trebuie NEAPARAT sa fim toti fie pro zelenski fie pro putin??
    esti bine de tot :))

      (Citează)

  17. mac gregor:
    Daca Bucha ar fi parte din Romania, da, probabil i-am zice Bucea.

    Nu e. Si nici nu avem treaba pe acolo des, sa ii dam nume romanesc.

    Nu intelegi ca Bucha e in engleza? Ca e transcrierea fonetica in engleza? Deci si in romana se face transcrierea fonetica. La ce zici tu zic si eu ca Bucha s-ar putea numi numai in UK , SUA etc.
    Varianta ucraineana e aia scrisa cu chirilice, nu altceva. Mai departe toata lumea transcrie fonetic chirilicele respective. In romana ч se scrie “ce” sau “ci” iar in engleza se scrie “ch”, iar in germana “tsch”. E vorba de transcriere, nu de faptul ca ii dam nume romanesc. Nume romanesc e Cernigau in loc de Cernihiv.

      (Citează)

  18. DESPRE RUSI. Bunicul meu a fost pilot in al 2-lea razboi mondial. Cand luptam alaturi de nemti. Era pe ceva bombardier usor. El mi-a insuflat dorinta de a zbura ca urmarea a povestirilor narate de el cand, copil fiind, il ajutam la treburile gospodariei. Lucru care m-a determinat sa ma apuc la 18 ani de chestia asta. In fine, imi povestea de rusi. A fost mitraliat si s-a prabusit undeva in zona Ucrainei de azi. Nu l-au impuscat sau trimis in lagar pt ca inainte de a fi recrutat fusese mecanic de locomotiva cu aburi, meserie f greu de invat atunci si foarte pretuita. Mi-a povestit de mormanele de cadavre lasate de rusi pe marginea drumului. Avea un respect deosebit pentru nemti. Curati, ordonati. Imparteau bomboane copiilor pe unde treceau. Rusii iti luat vaca din batatura si te si impuscau impreuna cu familia. Nemtii rechizitionau animalul si ti-l plateau! Dupa intoarcerea acasa , comunistii i-au luat tot, doar era cel mai cu scaun la cap din sat si cu cel mai mult pamant. 5 ani de puscarie pt “huliganism”. I-a urat pe rusi toata viata. Se ajunge din nou la davai ceas, davai palton. Desi au trecut 77 de ani de atunci, rusul tot la Davai CEas, Davai palton a ramas. Rusul de rand, mojicul.

      (Citează)

  19. Astept explicatia desteptilor despre cum se poate ca toti bunicii si strabunicii nostrii care au intrat in contact cu rusii si cu nemtii au aceleasi povesti: corectitudine din partea nemtilor si jaf/viol/badaranie de la rusi.

    Si asta tineti cont ca au fost povestite pe vremea cand ora exacta se dadea de la Moscova. Deci nu erau versiuni impuse de partid si de stat, ba dimpotriva.

    Nu exista “benefit of the doubt” cand vorbim despre rusi.

      (Citează)

  20. Nero:

    Nu exista “benefit of the doubt” cand vorbim despre rusi.

    Ba exista. nu stii exact daca aia pro-rusi sunt platiti sau imbecili utili.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus