un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 3 aprilie 2022

3 Apr 2022  ·

GÂNDURI  ·

27 comentarii

Service charge-ul din restaurante nu este același lucru cu bacșișul. O decizie interesantă la americani. Întrucât taxa de serviciu se adăuga automat pe nota de plată, patronul putea face ce dorea cu ea. Tips-ul este oferit benevol de client, în schimb, cu ideea că se va duce complet la angajații restaurantului, iar americanii au legi în acest sens.

De ce sancțiunile împotriva Rusiei au efect. Un thread foarte bun de Twitter, urmăriți și clipurile din el. Dacă lucrurile continuă așa, Rusia intră în criză profundă.

Laserele din fața lui Mo Salah. Meci corect, arbitraj de top.

Ceas real Patek Phillipe versus clonă. Ca de obicei în astfel de situații, ai nevoie de lupă:

Un tânăr care alerga noaptea a inspirat milioane. Uimitor cât bine poate face social media uneori. Tânărul respectiv i-a inspirat pe mulți alții să-și urmeze țelurile, iar el a primit ajutor de la sute de alte persoane.

Istoria comb-over-ului și situația din prezent. Mai știți când Băsescu și-a tuns șuvița? A fost avangardist față de alți președinți.

38% mai multe decese de covid între republicani. Este acolo un grafic care arată decese versus vaccinați în funcție de culoarea politică. Datele arată clar ce face dezinformarea și goana după voturi prin discurs populist.

Cum s-a ajuns la legea “dont say gay” din Florida. Noul scandal din Florida.

CDC-ul recomandă a doua doză booster pentru cei de peste 50 de ani. Mai rău este că experții se tem că va urma un nou val cu o nouă tulpină. Iar până acum nu s-au înșelat niciodată legat de valuri și evoluția lor.

Mi-a plăcut rețeta aceasta de friptură de vită cu brânză:

Cum a ajuns comerțul online în Polinezia Franceză. Poți comanda orice chiar și în mijlocul oceanului, chiar dacă nu vine a doua zi ca în majoritatea țărilor.

Soldații ruși au traversat Pădurea Roșie de la Cernobîl fără echipamente de protecție radiologică. O invazie bine planificată.

Cum Smalls a militat și apoi organizat primul sindicat din Amazon. Un om întărâtat poate dărâma munții, nu?

Îndulcitorii artificiali cresc riscul de cancer, zice un nou studiu. Credeam că este deja larg cunoscut acest lucru.

Motociclete japoneze emblematice.

Curcubeul dublu de ieri.

Scenă din metroul din Kiev, sursa:

    27 comentarii

  1. La o primă vedere articolul despre îndulcitorii artificiali este scris destul de prost. Îndulcitorii artificiali cresc riscul de cancer la fel cum mingile de baschet ajută la creșterea în înălțime. Corelația nu implica cauzalitate. Consensul din comunitatea științifică este puțin diferit: https://examine.com/nutrition/artificial-sweeteners-is-the-evidence-as-sweet-as-these-substitutes/

    Nu orice este “artificial” sau cu “chimicale” sau “e-uri” este dăunător și viceversa. De aici și până la gândirea magică anti știința și anti vaccinuri malefice este doar un pas.

      (Citează)

    • Yep, e greu sa citesti mai jos de primul paragraf inainte:
      “Human-population studies have found artificial sweeteners to be safe, but results from in vitro studies and studies on animals pose some concerns.”

        (Citează)

  2. Am fost recent în Italia și la multe restaurante aveau coperto. La o notă de vreo 120 euro, coperto era 12. Le am plătit fix cât era nota și nu înțelegeam de ce sunt supărați. Am aflat ulterior că aia e un fel de taxă de folosire a spațiului și veselei. Tipsul se dă separat.

      (Citează)

    • Coperto e în funcție de nr de persoane, nu procent. În zonele turistice poate fi și subiect de negociere: “ma așez la masa voastră dacă renunțați la coperto”

        (Citează)

    • Tot felul de șmecherii financiare și la cărciumarii ăștia. Păi de ce să le plătesc ”coperto” că mănînc în restaurantul lor (că de aia îi spune restaurant) cînd ei au adaos uriaș la produse și automat include și taxa pentru servire (farfurii, furculițe, etc).
      Iar bacșiș le dau cînd îmi dă și mie patronul, că doar au salariu hoțpătarii, nu muncesc moca…

        (Citează)

    • Nu are nici o logica sa fii taxat suplimentar pentru a te aseza la o masa din restaurant. Nu este ca si cum pentru produsele servite platesti doar pretul de productie, fara adaos comercial.

      Seamana cu taxa de ambalare/pregatire colet pe care o percep unele magazine online.

        (Citează)

    • marinel: Păi de ce să le plătesc ”coperto” că mănînc în restaurantul lor (că de aia îi spune restaurant) cînd ei au adaos uriaș la produse și automat include și taxa pentru servire (farfurii, furculițe, etc).

      Depinde cum privești lucrurile. Coperto poate fi un soi de “minim de plată”. Poate te așezi acolo și tragi de o bere 2 ore, într-o zonă turistică. Cârciumarul se asigură astfel că măcar scoate niște bani prin acel coperto.

      Este echivalentul taxei de dop de la noi sau al tarifului de pornire de la taxi.

      Italienilor li se pare ceva normal. Nouă nu, că aici facem altfel, dar când te duci la italieni faci ca în Italia, că de asta te-ai dus în vizită.

        (Citează)

  3. Legea “don’t say gay” din Florida este de bun simt. Mai ales pasajul asta, care se pare ca i-a infuriat pe stangistii din SUA:
    The most contentious element of the “Parental Rights in Education” bill prohibits teachers from leading classroom lessons on gender identity or sexual orientation for students in kindergarten through third grade.

    Adica, profesorii nu mai au voie sa predea despre identitatea de gen si despre orientarea sexuala unor copii intre 3 si 10 ani. La 5 ani, de exemplu, are vreun copil dubii despre orientarea lui sexuala? sau despre identitatea de gen? Eu cred ca altele sunt preocuparile copiilor la acea varsta, n-au nevoie sa le fie impuse mizeriile stangiste.

      (Citează)

    • Ca idee, din ce am citit despre cei trans, ei de la o varsta frageda (de cand se stiu practic) au stiut ca este ceva in neregula cu ei/ca sunt diferiti. La fel si cei gay; copiii inca din gradinita au un atasament pt altii, nu de natura sexuala, dar il au — sigur ati vazut/auzit si voi un copil de 5-10 ani care sa zica ca are prieten/prietena, desi nu are nici o legatura cu sexul. Ei, copiii gay au acelasi sentimente dar pentru cei de acelasi sex cu ei, si vad si ei imprejur ca nu e normal asta, si au intrebari/dubii etc.

      Ce vreau sa zic de fapt este ca faptul ca acesti copii nu sunt mentionati nu inseamna ca ei nu exista, ei exista bine mersi, cu sau fara acceptarea societatii (asa cum si pe vremea cand era ilegala homosexualitatea homosexuali au tot existat, ca nu e ca si cum se decid ei sa fie asa). Problema insa e ca acesti copii nu vor putea fi ajutati de cei din jur sa inteleaga ce li se intampla daca nimeni nu poate vorbi cu ei despre asta. Din nou, vorbim de ceva ce nu poate fi schimbat, ceva cum e culoarea ochilor de exemplu. Nu rezolvam absolut nimic ascunzand totul sub pres, din contra, transformam o situatie deja traumatizanta intr-una si mai rea decat era inainte.

        (Citează)

    • @Kay

      Asta pare a fi o mare minciuna a stangii. Ca de fapt sunt doar un numar fix de oameni care sunt asa, si daca ii recunoastem atunci vor ramane acelasi numar

      Realitatea este ca in inchisoare, foarte multi devin homosexuali, din cauza mediului. Realitatea este ca impingerea oameni spre un alt fel de sexualitate duce la cresterea numarului de homosexuali. Realitatea este ca stanga face propaganda pentru orice fel de sexualitate in afara de aia normala, si ca urmare mai multi copii vor deveni homosexuali, sau trans, sau cine stie, poate in viitor zoofili, daca “stanga” se indragosteste de genul asta de sex.

        (Citează)

    • @mac gregor
      Deci crezi ca daca tu o sa asculti multi oameni de stanga, o sa devii gay?

        (Citează)

    • Daca as fi copil de gradinita cu mintea neformata, poate ca da…

        (Citează)

    • mac gregor:
      Realitatea este ca in inchisoare, foarte multi devin homosexuali, din cauza mediului. Realitatea este ca impingerea oameni spre un alt fel de sexualitate duce la cresterea numarului de homosexuali.

      Este o confuzie aici. In inchisoare si alte medii similare (manastiri de calugari de exemplu) unii barbati fac sex cu alti barbati de nevoie si din lipsa de altceva (plus cu alte scopuri, de exemplu dominatia). Dar asta nu inseamna ca devin gay/atrasi de barbati! Cei care erau atrasi de femei inainte sa intre in inchisoare vor fi atrasi de femei si dupa ce ies.

      Cat despre impingerea oamenilor catre alt fel de sexualitate, o sa iti zic si tie ce am citit undeva la un moment dat: tu cand ai decis sa fii atras de femei? Daca esti sincer o sa recunosti ca n-a fost o decizie constienta, e pur si simplu ceva cu care te-ai nascut si care asa este; daca de maine ai decide sa fii atras de barbati crezi ca ti-ar iesi?

        (Citează)

    • @Kay in spiritul aceluiasi curent se acordă tratamente hormonale copiilor auto identificati trans, unor copii care in alte situații sunt considerati cu discernamant limitat. Asta poate lăsa urme pe viață, chiar dacă între timp incep să înțeleagă cum funcționează lumea din jurul lor.
      Este corect să-i lași pe copii să-și descopere instinctele, sprijiniți de familie. Nu aș lasa asta pe mainile unor activiști care acționează fara stirea familiilor.
      În școala generală am avut un coleg cu care ma intelegeam bine, eam ambii mai retrași conștienți de sine… Tipul unele trasături ușor feminine, mai ales în gesturi. După ani s-a dovedit că este gay. Mă bucur ca atunci nu stiam ce este asta. Ar fi facut ca relatiile din clasă să fie cu totul altele, in nici un caz mai spre bine. Am devit mult, bye!

        (Citează)

  4. Da, este o mare problema cu faptul ca profesorii de “stanga” nu se pot abtine sa nu indoctrineze copii in scoala. Initial au inceput cu universitatile dar acum au ajuns la copii de gradinita.

      (Citează)

    • Mai ales ca vb de copii ușor impresionabili, care pot să spuna orice doar să fie primiți in clubul cool al doamnei. Asta se întâmplă bineînțeles fără știrea părinților.
      Cele mai tari sunt clipurile postate pe tiktok de profesorii activiști in care vb despre “our kids”.

        (Citează)

    • Pentru ca ala e scopul final, sa ii indoctrinezi de cand sunt mici si usor de influentat.

        (Citează)

  5. Radu nu are probleme de genul, el e ok dacă cineva ii vorbește despre schimbarea de sex fetitei lui pe la 4 ani. Nu e el progresist ?

      (Citează)

    • Da, nu mi-ar păsa de acest lucru. Orientarea sexuală este genetică, nu se schimbă din vorbe. Te excită sau nu un sex anume (sau două dacă ești bi).

      Sau tu crezi că, dacă ți se spun acum vorbele potrivite, nu o să mai ai erecție când vezi femei, ci când vezi bărbați? (considerând că așa stau lucrurile, desigur).

        (Citează)

  6. Lumea are preocupări înalte, orientări sexuale, ceasuri de lux, starea lumii etc.
    Doar eu am preocupări prozaice, copil simplu, de la țară: unde găsesc carne de ied în București la un preț bun, preferabil cu livrare sau prin Militari, firmă serioasă (iubesc cățeii, nu îmi place să-i mănânc în loc de miel). :)
    Sau unde găsesc o agenție serioasă care oferă transport cu autocar pentru 2 adulți și un copil în Grecia (nu vreau avion, am zburat o singură dată în viată, mi-e frică să zbor). Cei de la Christian Tour au așa ceva, dar nu au ce vreau eu. Sunt cu o persoană cu mari probleme de deplasare (eventual cu un scaun cu rotile) și vreau ceva pe plajă, cu magazine si restaurante apropiate de locuri de cazare, fără scări mari, borduri etc. (înțelegeți despre ce vorbesc).

      (Citează)

    • Pentru prima dilemă, recomand Obor21. Acum nu știu ce înseamnă “preț bun”, dar carnea este cu siguranță de calitate.

        (Citează)

    • În Obor poți să vezi și cum arăta mielul din care-ți taie carnea.

      Cât despre Grecia, nu-i chiar cea mai prietenoasă țară cu persoane cu probleme de mobilitate. E o țară cu faleze, scări, dealuri. Nu știu să-ți recomand o zonă plată, am fost mai mult în insule și acolo era cu urcat și coborât.

      Cred că trebui să întrebi pe grupurile de turism de pe FB, probabil au fost mulți în situația ta.

        (Citează)

  7. Service charge-ul din restaurante nu este același lucru cu bacșișul.

    Acest lucru este corect , însă e o “ușurare” pentru client.
    Dacă ai pe bon explicit costul serviciului, nu mai ai nicio bază să ceri bacșiș. Ți-am plătit și bucătării și chelnerii, sănătate și s-auzim de bine.

    De fapt, pentru client e mai corect așa – predictibilitatea costurilor.

      (Citează)

    • In primul rand ar trebui sa ai scris in meniu acest lucru. Sa fie vizibil atunci cand te uiti la preturile produselor.

      Dar… de ce trebuie sa am service charge? Cu ce se diferentiaza aceasta taxa fata de adaosul comercial al produselor comandate?
      Este doar o metoda psihologica sa te faca sa crezi ca pretul produselor este mai mic decat in realitate.

        (Citează)

    • Andrei G: Dar… de ce trebuie sa am service charge? Cu ce se diferentiaza aceasta taxa fata de adaosul comercial al produselor comandate?
      Este doar o metoda psihologica sa te faca sa crezi ca pretul produselor este mai mic decat in realitate.

      În principiu corect. Excepția ar fi când prețul produsului din meniu este cel calculat pe baza ingredientelor, curentului, salariilor și restul costurilor, iar service charge-ul se duce exclusiv la personal. Un fel de “noi aici punem direct bacșișul pe bon, 10%”.

      Problema este că procesul respectiv din articol a arătat că service charge-ul nu se duce musai integral la personal, ci patronul poate face ce vrea și cu acela. Depinde ce le-a promis angajaților, nu ce crede clientul că se întâmplă cu banii săi.

        (Citează)

  8. Vad ca tot nu mi publici niciun comentariu..te deranjeaza adevarul? religia covid, pe care o venerezi, nu iti permite?

    Tot o vb aroganti pe sotia lui moisescu ca prinde avioane (nu ca nu o face)..dar tu? esti exact ca ea..doar ca la spectrul opus.

    “NEW PFIZER DOCS. DUMP

    This is what we’ve seen so far:

    🔺Pfizer’s trials show that natural immunity is 100% effective
    🔺Decrease in white blood cells were observed after dose 1, (immune system attack)
    🔺Adverse events were MORE SEVERE in the younger age group”

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus