un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Samsung lansează A53 și A33 cu baterie mare, 4 ani de update-uri Android și hardware la zi

18 Mar 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Samsung a prezentat ieri noile Galaxy A53 și A33. Seria A5x este de obicei în top 10 cele mai vândute telefoane din lume și probabil cel mai bine vândut telefon Samsung în fiecare an, așa că este un model foarte important pentru coreeni. Mi se pare că și în acest an le iese bine, mai ales că au anunțat că va beneficia de 4 update-uri de Android, deci până la Android 16 inclusiv, și 5 ani de update-uri de securitate.

Samsung A53

Designul nu a fost schimbat față de generația anterioară și nici nu aveau multe motive să facă asta. Telefonul este în continuare plăcut vizual și vine și în două culori mai de primăvară, adică bleu deschis și portocaliu deschis (ei îi zic “piersică”) pe lângă alb și negru.

Camerele au în continuare un bump gradual, mai fluent disimulat în carcasă.

Ca hardware, telefonul stă bine. Ecran de 6,5 inci 1080p cu refresh maxim la 120 Hz, chipset Exynos 1200 (care-i nou lansat și produs în 5 nm) cu 6/8 GB RAM și 128/256 GB stocare internă și microSD. Acestea au ajuns să conteze mai puțin, de fapt, că hardware-ul în general a luat-o în fața nevoilor pe care le are software-ul și jocurile actuale de la el.

Avantajele telefonul sunt mai degrabă bateria de 5.000 mAh, mare pentru o diagonală de 6,5 inci, cu încărcare la 25W. Apoi, încă are slot microSD. Apoi, Samsung îl livrează cu Android 12 și OneUI 4.1, ca pe seria S22, și a promis și pentru seria A tot 4 ani de update-uri Android, deci până la Android 16. În plus, este un telefon 5G, are carcasă IP67 și Gorilla Glass 5 pe față.

Pe spate sunt 4 camere, dar contează doar două dintre ele. Cea principală are 64 megapixeli f/1,8 și stabilizare optică de imagine, o combinație foarte bună, iar cea ultra-wide are 12 megapixeli f/2,2. Samsung a arătat în prezentare tot felul de artificii AI de îmbunătățire a imaginii, efecte vizuale, filtre, object eraser și alte funcții pentru modulul foto-video, cum mă și așteptam de la un telefon care se adresează în principal generației tinere, amatoare de selfie-uri, stories și fotografii inedite.

Prețul de lansare în România este de 2.200 de lei la eMAG. Mai scump decât mă așteptam, dar precomanda include căști Buds Live. Cred că anul acesta vom vedea scumpiri la telefoane, că tot ce s-a lansat până acum este mai scump decât anul trecut. Precomenzi de astăzi, în magazine oficial de la 1 aprilie.

Samsung A33

A33 este ca un frate un pic mai mic. Telefonul acesta are ecran de 6,4 inci 1080p, iar refreshul maxim la 90 Hz. Baterie este tot de 5.000 mAh cu încărcare la 25 W, chipsetul este tot noul Exynos 1200 cu 6/8 GB RAM pe 128 GB stocare sau 8 GB RAM pe 256 GB stocare (plus microSD), carcasa tot IP67. Design-ul și culorile sunt aceleași. Din exterior, singura diferență între telefoane este la diagonala ecranului, dar A33 are bezel-ul un pic mai mare, astfel încât per total carcasa are aceeași dimensiune ca pe A53.

Camera principală are 48 megapixeli, dar tot f/1,8 cu OIS, iar cea ultrawide are 8 megapixeli. Cât de bună este se va vedea doar pe la review-uri.

Politica de update software este aceeași, 4 ani de Android.

Acest model a fost anunțat la 329 de euro, adică ar fi în jur de 1.600 de lei în România. Sincer să fiu, nu sunt multe motive să scoți în plus 120 de euro ca să treci la A53.

Iată aici o comparație A53 cu A52s cu A33.

    13 comentarii

  1. După ce am avut un Note 9 și un S20 Ultra cu Exynos, pot spune că orice telefon de la Samsung echipat cu acest procesor este un scam.

      (Citează)

  2. Care hardware la zi? Camerele sunt identice cu cele de pe A52s 5G. De fapt tot telefonul este un A52s 5G, dar mai prost pentru ca are Exynos in loc de Qualcomm.

    Cititorul de amprente este pe lateral, nu sub ecran cum deja este normal pe toate telefoanele decente. Bine ca nu l-au pus pe spate, cum era acum 5 ani.

    Singurele imbunatatiri sunt la baterie care e mai mare cu 10% si la Bluetooth care este versiunea 5.1.

    Si pentru asta sa dai 700 de lei in plus fata de un A52s 5G? Ar trebui sa fii lovit in cap cu lopata.

      (Citează)

    • Să știi că senzorul de amprente pe lateral sau pe spate este de 100 de ori mai bun decât cel in ecran.

        (Citează)

    • Senzorul de amprente pe spate este mult mai practic: il gasesti f usor chiar pe intuneric, scanarea o faci in miscari fluide in timp ce prinzi telefonul.

        (Citează)

    • Si totusi mie mi se pare super misto senzorul de amprente de pe ecran de la un P30 Pro

        (Citează)

    • Eu am A52 si chiar mi se pare OK cititorul de amprente pe ecran. E natural sa pun degetul mare acolo, cand scot telefonul din buzunar. Inainte am avut un Nokia cu cititor pe spate, care era foarte hit & miss.

        (Citează)

    • Care e avantajul cititorului de amprenta sub ecran? La Samsung S21 (care are ultrasonic) mi se pare mai lent decat la S9 (care e ultimul flagship de la Samsung cu cititorul de amprenta pe spate).

      Gaelex:
      Cititorul de amprente este pe lateral, nu sub ecran cum deja este normal pe toate telefoanele decente. Bine ca nu l-au pus pe spate, cum era acum 5 ani.

        (Citează)

    • valentinul:
      Senzorul de amprente pe spate este mult mai practic: il gasesti f usor chiar pe intuneric, scanarea o faci in miscari fluide in timp ce prinzi telefonul.

      Dar dacă telefonul e pe masă și vreau să rămână acolo? Sau în suportul auto?

        (Citează)

  3. Chiar zilele astea am se gand sa schimb telefonu. Am un voucher de 200 lei de la altex. Si am pe lista a52s, moto g100 sau moto g200 si poco f3.
    A52s, g100 si f3 la altex sint la acelasi pret, 1500 rotund. G200 e pe la 1800. As inclina catre f3. Cel mai bun raport pret/performanta.
    A53 fata de a52s e fix pix. Niste milioane in plus pe nimic.

      (Citează)

    • @blackskull: daca te uiti la moto g100/200, uita-te si la edge 20 (eventual si pro), s-ar putea sa-ti placa mai mult.

        (Citează)

    • Mi-am fixat target de maxim 1500 lei pe telefon. Mai mult consider ca e teapa.
      Edge 20 pro are specificatii bune, ca si f3, dar pretul este prea mare.

        (Citează)

  4. Mult prea mari. Din 100 de modele cate are Sumsang macar unul sa fie ~ 6 inch.
    A fost A40 si A41 dar dupa aia l-au facut si pe A42 paleta de tenis.

      (Citează)

  5. Pai e 2200 la lansare ca sa aiba de unde sa scada.
    Oricum intre A53 si A52s, logic ca iti iei A52s

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus