un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Pierderile militare rusești (verificate) și cum o treime dintre vehicule au fost capturate de ucraineni

10 Mar 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

În perioada de maximă panică a Războiului Rece, înainte de sateliți de spionaj, americanii credeau că rușii stau foarte bine la construcția de bombardiere strategice, de rachete cu rază lungă de acțiune și la puterea armelor nucleare dezvoltate. Avioanele de spionaj U-2, care zburau atât de sus și rapid încât nu puteai fi interceptate de ruși, au destrămat aceste temeri. Fotografiile făcute de U-2 au arătat lipsa unor astfel de bombardiere în bazele militare, au arătat craterele testelor nucleare și alte asemenea informații prețioase. Americanii s-au liniștit.

(Este un documentar bun despre Robert McNamara, numit Fog of War, în care se vorbește și despre asta, dacă-l prindeți pe undeva)

Conflictul din Ucraina demonstrează încă o dată că armata rusă este nepregătită și predispusă dezertării. La modul cel mai de bază, demonstrează că forța militară a Rusiei, cel puțin în arme convenționale, nu este la fel de mare precum se temeau multe țări.

Practic, mulți se așteptau ca Ucraina să pice în 2-3 zile în fața armatei ruse. Când nu s-a întâmplat asta, ba chiar când ucraineni au reușit să le provoace pierderi mari rușilor, s-a văzut că forțele armate rusești scârțâie. Cum am văzut cândva un titlul, “împăratul este gol”.

Eu nu cred tot ce anunță ucrainenii privind victoriile lor militare. În astfel de situație, orice țară are tendința de a exagera pierderile provocate inamicului pentru a-și îmbărbăta locuitorii.

Există însă site-ul acesta Oryx, chiar vă invit să-l citiți pentru că este des actualizat, care ține socoteala pierderilor și o face cu verificare. Există fotografii pentru fiecare vehicul militar trecut acolo, iar cei care întrețin lista par să fie suficient de pricepuți pentru a face diferență între diversele tancuri și alte vehicule militare de acolo.

Și uitați totalul în momentul în care scriu acest articol, dar acordați atenție totalurilor de vehicule capturate:

Pierderi totale rusești – 902, din care 358 distruse, 10 defecte, 150 abandonate și 382 capturate.

  • Tancuri: 143 total, din care 42 distruse, 2 defectate, 26 abandonate și 72 capturate.
  • Vehicule blindate de luptă: 89 total, din care 31 distruse, 16 abandonate, 41 capturate.
  • Vehicule blindate pentru infanterie: 131 total, din care 52 distruse, 25 abandonate, 54 capturate.
  • Transportoare auto blindate: 52 total, din care 16 distruse, 10 abandonate și 26 capturate.
  • 11 avioane distruse, 11 elicoptere rusești scoase din luptă.

Și lista continuă cu multe alte echipamente limitare. De exemplu, din 24 de piese de artilerie remorcată, 17 au fost capturate. Din 21 de piese de artilerie auto-propulsată, 8 au fost capturate și 9 abandonate.

Prin comparație, Ucraina a pierdut în total 272 de vehicule și echipamente militare, din care 94 distruse, 4 stricate, 44 abandonate și 127 capturate.

272 față de 902 în tabăra rusească. Să zicem că ucrainenii au pierdut de fapt mult mai mult și rușii nu stau să le fotografieze și să se laude cu asta pe unde pot.

Oricum ar fi, rezultatul începe să sune a dezastru pentru ruși. Poate că soldații lor nu se pricep așa bine. În fond, exercițiile militare costă mult, poate nu fac destule antrenamente. Poate că ucrainenii sunt foarte buni la război. În fond, au avut 8 ani să se pregătească pentru el.

Cu o treime dintre vehicule capturate, însă, mie asta mi se pare că sună și a dezertare masivă. Unde dezertează rușii? Bănuiesc că nu o iau la picior înapoi spre Rusia, ci se predau ucrainenilor.

După cum zicea cineva într-un tweet, cel mai mare furnizor de armament pentru Ucraina este chiar Rusia!

Atenție însă că acel “capturate” nu înseamnă că sunt și funcționale și acum le folosesc ucrainenii împotriva rușilor. Poate însemna și că au fost sabotate de ruși înainte de a fugi din ele sau că de fapt au suficient de mult damage pentru a nu mai putea fi utilizate, ca să nu mai vorbim de piese de schimb sau muniție. Așa că de fapt Ucraina nu are acum o treime din vehiculele militare ale Rusiei la dispoziție.

Statisticile nu arată bine pentru ruși. Au de 10 ori mai multe vehicule de atât, dar le pierd într-un ritm care arată că mașinăria rusească de război era bună pe hârtie, dar în practică sunt probleme.

Articolul acesta este parte dintr-o serie, un fir logic. Primul a fost cel de mai jos, urmează și altele:

Nu schimbați euro la curs de speculă și nu vă grăbiți la pașapoarte și nu luați iod de pomană

    24 comentarii

  1. O țară ca Ucraina e greu să pice în 2-3 zile oricât de inegală ar fi lupta sau prost organizată. Aia ar fi însemnat să se predea din prima și și atunci ar fi durat mai mult de atât.

    Polonia în al doilea război mondial a picat după vreo 35 de zile fiind atacată de două țări. În Cecenia, în al doilea război, le-a luat rușilor tot ceva mai mult. Nu mai vorbim de Afganistan unde a durat și acolo mai mult de 2-3 zile.

    Nu îmi dau seama cum se gândea lumea că o să pice în 2-3 zile. Cel mai posibil probabil se referea la fuga guvernului.

      (Citează)

  2. Cel mai nasol este un razboi d-asta de durata. Stresul constant acumulat pe perioada lunga, plus lipsurile cauzate de razboi (de la utilitati la hrana, apa, lipsa odihnei etc) or sa-si spuna cuvantul. Cineva va ceda si va pune presiune pe conducatori sa inceteze. Valabil si in cazul rusilor, ca si aia incep sa simta toate restrictiile impuse.
    Cat de patriot si de pornit ai fi pe dusman, la un moment ti se ia. Nu mai rezisti fizic si mai ales psihic.

      (Citează)

  3. E de ajuns sa iti folosesti logica elementara ca sa nu consideri ca “oficial” si “confirmat” ce scriu pe un site niste sustinatori ai ukrainei. E aberant pur si simplu, e dovada de lipsa de gandire. Nu mai zic ca oamenii stau prin olanda sau mai stiu eu ce tari. Sunt acolo pe teren? Poate cineva sa acopere o intreaga tara aflata in razboi si sa faca poze la vehicule militare? Dumnezeule mare…serios…reveniti-va din propaganda asta nebuna. Refuzati sa va mai folositi creierele?
    E ca si cum as lua ca oficial si confirmat ce zice zelensky despre pierderile rusesti. Si un copil isi da seama ca interesul lor e sa umfle pierderile rusesti si sa minimalizeze cele ukrainene. Cum in vreun univers ar putea ukrainenii sa declare ca au suferit pierderi masive? Cum? Sau nu luati asta in calcul deloc? Si aici tot logica iti spune ca rusia e o putere militara fata de ukraina care e inexistenta, deci mai mare probabilitatea e ca pierderile masive sa fie la ukraineni. Pana sa intre in ukraina rusia era prezentata de absolut toata lumea fara discutie ca mare putere militara, dar ca prin minune dupa ce a intrat in ukraina a devenit vai de capu ei. Le sunt distruse echipamentele de gospodine. Cata minte sa ai sa crezi asemenea propaganda?
    In numele bunului simt sterge macar paranteza aia cu “verificate”.

      (Citează)

    • Du-te ba de aici.

      Logica trebuie aplicata pe situatie, nu cum zici tu, daca crezi ca armata rusa e profesionista atunci realitatea nu te poate contrazice.

      Se cheama exact verificare. Da am inteles ca nu-ti place cuvantul.

        (Citează)

    • Aș zice că un site care face totalul pe baza fotografiilor din teren, folosind corespondenți ucraineni pentru asta, este de vreo 23 de ori mai bun decât declarațiile din mass-media despre pierderi. Așa că momentam acesta este cel mai bun lucru pe care-l avem. Dacă nu vrei să-l crezi, sigur, treaba ta!

        (Citează)

    • Ionuț a mai avut un comentariu pe aici care 90% era identic cu ce a spus acum.
      Putem sa ii punem liniștiți eticheta de troll rus pe el.
      Dovada că nici nu se va mai obosi sa revină cu un reply sau alt comentariu

        (Citează)

    • @ionut, ce nu intelegi ca SUNT POZE langa fiecare cifra de pe acel site. N-o sa vezi pe lista cele 30 de elicoptere pe care zic ucrainenii ca le-au distrus la sol sau nava care ar fi capturat granicerii de pe Insula Serpilor si anuntata ca fiind scufundata pentru ca nu exista dovezi pentru ele.

        (Citează)

    • Asa e guys, sunt clar trol rus ca fac apel la logica. M-ati convins pana si pe mine. Ma autodenunt.

      Eu propun sa se stabileasca si amenzi sau eventual arestari pentru cei care ies din propaganda aberanta. Nu se poate sa nu aplaude toata lumea si sa inghita orice rahat e servit. Ma intreb cu ce ne mai diferim atunci de ce face putin cu bagatul pumnului in gura alora care nu sunt de acord cu el.

      Nu combatem afirmatia cuiva cu argumente cat de cat logice si verificabile, ci o combatem cu stampila de “trol rus” si ne intoarcem la cercul nostru de confirmari reciproce?

      Radu, or fi fotografii. Dar sunt fotografii facute de o singura parte (care are un interes extrem de clar) si imposibil de verificat. Cu atat mai putin de tras concluzii ca astea sunt toate. Putem fi alaturi de ukraina si fara sa propagam cu buna stiinta informatii trunchiate sau false. E o problema daca ne simtim datori sa mintim sau sa indoim realitatea doar ca sa fim alaturi de cineva.

      Catutzi, sper ca realizezi ca oricine isi poate pune orice nume doreste aici, nu? Deci pot sa fie 10 persoane diferite care sa foloseasca numele ionut. Doar sper ca poti intelege macar asta.

        (Citează)

  4. N-avea cum sa fie armata rusa o armata performanta, pentru ca nimic nu este si nu a fost vreodata performant in Rusia.

    Dar e o armata foarte mare iar rusii sunt niste barbari – nu se dau in laturi de la nimic si nu le pasa cati oameni pierd – asa ca tot este foarte greu de invins.

      (Citează)

  5. Opinia mea e ca rusii inca ncearca sa o dea la pace civilizat* cu ucrainenii – in sensul ca nu au intrat cu tavalugul in Ucraina si sa bombardeze si sa niveleze tot ce le iese in cale.

    *civilizat in ce inteleg rusii ca civilizat :))

      (Citează)

    • Glont in cap..civilizat, bombardamente de mare precizie..civilizat, culoare umanitare dar pe directia rusia…civilizat..sau te referi civilizat ca nu au dat o mica nucleara/arme biologice.?

        (Citează)

  6. Hai sa vedem si raportul de forte. Daca a Rusia a pierdut 902 piese iar Ucraina 272 asta nu insemna mai nimic daca Rusia ar sute de mii de piese iar Ucraina cateva mii. Inseamna doar ca Rusia isi poate permite acele pierderi pe cand Ucraina nu.
    Singura forta a Ucrainei in acest razboi sunt armele, informatiile, ajutorul financiar si uman, toate primite de la NATO. Daca nu ar fi avut acest ajutor in mod sigur ar fi capitulat in maxim o saptamana.

      (Citează)

  7. Clar e un mister de ce rusii s-au bazat asa de mult pe fortele terestre care, mai mult, sunt prost echipate, nemotivate, cu multi recruti si mercenari prost platiti etc. Inteleg ca au avut probleme mari sa castige suprematia aeriana, ucrianienii avand antiaeriene destul de bune, plus Stinger-urile care au facut fata elicpterelor si avioanelor de vanatoare care au trebuit sa zboare destul de jos din cauza norilor. Nu inteleg de ce totusi rusii nu si-au scos la iniantare perlele lor, Su-35, Su-57, bombardierele grele Tupolev etc. Probabil tocmai din cauza norilor. Drone nu au si ei? Adica au turcii si n-au rusii? Apoi, nu inteleg de ce nu folosesc rachetele de croaziera Kalibr impotriva obiectivelor militare. N-au de unde sa le lanseze? Au destule nave in Marea Neagra pentru a bombarda sudul tarii, au Belarusul prieten pentru a bombarda Kievul, Transnistria centrul etc. Ei trag in schimb in obiective civile…
    O alta greseala strategica a lor (si bine ca e asa si nu s-a intamplat) este ca au lasat comunicatiile, astfel toata lumea este la curent cu ce se intampla acolo, cu ororile comise de rusi, opnia publica vestica punand presiune pe politicieni sa intervina, sa ajute Ucraina si sa sanctioneze Rusia. Daca noi nu stiam de pe net ce se intampla si ne bazam doar pe reporterii de razboi din terent, informatiile erau mult mai putine, mai putin socante, cu intarziere etc.

      (Citează)

    • Păi invazie înseamnă tancuri. Dacă doar se plimbă niște avioane pe cer nu-i pasă nimănui. Su-35 e de supremație aeriană unde Rusia are deja supremația aeriană la mare altitudine dar nu îi ajută cu nimic. Su-34 e ce le trebuie lor pentru bombardamente dar și acolo nu prea au ce să bombardeze pentru că nu poți să bombardezi câteva mii de oameni cu Stinger și NLAW dispersați în toate locurile. Plus că deja au pierdut patru la 40M$ bucata.
      Su-57 e vaporware și oricum ar avea aceleași probleme ca mai sus.

      Kalibr au dat o grămadă (minim 50) dar la 1M$ bucata nu e chiar așa simplu. Plus că nu pot să-și consume rezerva pe Ucraina și oricum iarăși nu prea au ce să bombardeze practic. Au distrus un aeroport civil cu 8 Kalibr degeaba, așa ca să fie bine să nu fie rău.

      Rușii în Transnistria sunt oficial pacificatori și dacă își schimbă profilul atunci Moldova ar putea (așa slabă cum e) să intre peste ei. Am senzația că dacă mișcă un deget ăia din Transnistria și-o fură instant. De abia așteaptă ucrainenii să scape de stres și să pună mâna pe depozitul de muniții de la Cobasna care e fix lângă graniță.

      Comunicațiile sunt greu de oprit acum. Internet fix (fibră, cablu, DSL), celular, satelit (nu doar Starlink). Wifi peste tot.

        (Citează)

    • Rușilor le lipsesc niște chestii din câte am citit pe net în ultimele zile:

      1. Nu au destui bani pentru câtă armată au și banii pe care îi au se duc pe corupție. Asta înseamnă că nu bagă destul în mentenanță și training.
      2. Păstrează chestiile mai noi pentru granița cu NATO. Când inamicul are F35, EF și Rafale ții și tu chestiile mai bune. Și n-au multe chestii bune, că sunt scumpe.
      3. Nu se pricep la operațiuni aeriene complexe. Adică mai multe avioane de diferite roluri, cu obiective clare, coordonate la minut. Ei trimit 1-2 avioane să dea cu bomba în zona aia și gata. E greu să scapi de antiaeriană așa.

        (Citează)

    • Da, la aeroportul din Vinitsa m-am gandit cand am scris de Kalibr. Tot acolo, se zvonea ca rachetele au fost lansate din Transnistria, desi Kalibr-urile par sa prefere sa fie lansate din aer sau de pe mare.
      Su-35 e multirol dar, da Su-34 au pierdut pana acum, vreo 4.

      La telecomunicatii ma gandesc ca usor de distrus ar fi fost daca loveau IXP-urile sau centrele operatorilor telecom. Bineinteles ca nu e fezabil sa distrugi retele de acces, turnuri, fibre, DSL-uri etc. Dar adresele IXP-urilor sunt cunoscute, iar centrele operatorilor iar nu cred ca sunt un secret pentru rusi. La varianta cu Starlink ma intreb cum asiguri comunicatia cu ele, caci terminale cu acces satelit nu are orisicine. OK, statul si entitati sigur ca au si nu e o problema, dar vorbesc de toti cei care filmeaza tancuri, Javelin-uri in actiune, bombardamente etc. cu mobilul si fac upload pe Twitter, Telegram, Tiktok, etc.

        (Citează)

  8. v-ati gandit si la faptul ca o parte din rusi (nu dau procente) chiar nu vor sa lupte in acest razboi? adica ma astept sa nu aiba numai tarusi in armata aia, ci si oameni care pot gandi cat de cat. sunt sigur ca unii dintre ei stiu ca razboiul asta nu trebuia sa se intample si de asta o lasa “mai moale”.

    daca ar fi avut un motiv intemeiat sa se prezinte la razboi, eu zic ca ar fi facut prapad, mai rau decat au facut acum.

      (Citează)

    • Clar. Dacă invada cineva Rusia și trebuiau să apere aveau alt avânt. Așa acum probabil la prima schijă care lovește tancul sar ca iepurii din el și se cară. Mai ales că în zona unde invadează sunt destul de mulți de vorbitori de rusă și sigur îi uzează moral.

        (Citează)

  9. Octav:
    Clar e un mister de ce rusii s-au bazat asa de mult pe fortele terestre care, mai mult, sunt prost echipate, nemotivate, cu multi recruti si mercenari prost platiti etc. Inteleg ca au avut probleme mari sa castige suprematia aeriana, ucrianienii avand antiaeriene destul de bune, plus Stinger-urile care au facut fata elicpterelor si avioanelor de vanatoare care au trebuit sa zboare destul de jos din cauza norilor. Nu inteleg de ce totusi rusii nu si-au scos la iniantare perlele lor, Su-35, Su-57, bombardierele grele Tupolev etc. Probabil tocmai din cauza norilor. Drone nu au si ei? Adica au turcii si n-au rusii? Apoi, nu inteleg de ce nu folosesc rachetele de croaziera Kalibr impotriva obiectivelor militare. N-au de unde sa le lanseze? Au destule nave in Marea Neagra pentru a bombarda sudul tarii, au Belarusul prieten pentru a bombarda Kievul, Transnistria centrul etc. Ei trag in schimb in obiective civile…
    O alta greseala strategica a lor (si bine ca e asa si nu s-a intamplat) este ca au lasat comunicatiile, astfel toata lumea este la curent cu ce se intampla acolo, cu ororile comise de rusi, opnia publica vestica punand presiune pe politicieni sa intervina, sa ajute Ucraina si sa sanctioneze Rusia. Daca noi nu stiam de pe net ce se intampla si ne bazam doar pe reporterii de razboi din terent, informatiile erau mult mai putine, mai putin socante, cu intarziere etc.

    SU-57, bancul prost al zilei. Ca sa continuu in acelasi stil, unde sunt T-14, Kruganets, Bumerang, Pantsir si compania? Blocate la parada din Piata Rosie.

      (Citează)

  10. Ionutule , daca nu esti interpus de tovarashi rusnaci esti prost de bubui . Pai Ucraina era a 22-a putere militara a lumii in 2021 . Si Rusia chiar daca avea una din top , ei tot trebuie sa-si pazeasca cururile ca daca se supara putin japonezii si chinezii , parca le cam dispare 1/3 din Rusia , iar daca se incordeaza NATO , poate nu mai exista Rusia , care este o tara invadatoare , indiferent de cum ai vedea razboiul respectiv . Era pace si acum nu mai e , si totul indiferent de motivele reale , invocate sau provocari , tot razboi este ! Singurul motiv pentru care nu intervin granzii este pentru primavara nucleara ce poate fi provocata de niste sobolani incoltiti care simt cum le fuge scaunul.

    Astept cu nerabdare sa-l linseze ai lui pe tovarashu` Putinica ca prea a facut-o de tot . A intrebat ca Nicu` al nostru – armata e bine – e bine tovarashe , rupe , suntem cea mai tare si mai mare . Si de fapt era deplorabila . Asa si cu la ei . Doar cei 2 bani ai mei .

    Ionut:
    E de ajuns sa iti folosesti logica elementara ca sa nu consideri ca “oficial” si “confirmat” ce scriu pe un site niste sustinatori ai ukrainei. E aberant pur si simplu, e dovada de lipsa de gandire. Nu mai zic ca oamenii stau prin olanda sau mai stiu eu ce tari. Sunt acolo pe teren? Poate cineva sa acopere o intreaga tara aflata in razboi si sa faca poze la vehicule militare? Dumnezeule mare…serios…reveniti-va din propaganda asta nebuna. Refuzati sa va mai folositi creierele?
    E ca si cum as lua ca oficial si confirmat ce zice zelensky despre pierderile rusesti. Si un copil isi da seama ca interesul lor e sa umfle pierderile rusesti si sa minimalizeze cele ukrainene. Cum in vreun univers ar putea ukrainenii sa declare ca au suferit pierderi masive? Cum? Sau nu luati asta in calcul deloc? Si aici tot logica iti spune ca rusia e o putere militara fata de ukraina care e inexistenta, deci mai mare probabilitatea e ca pierderile masive sa fie la ukraineni. Pana sa intre in ukraina rusia era prezentata de absolut toata lumea fara discutie ca mare putere militara, dar ca prin minune dupa ce a intrat in ukraina a devenit vai de capu ei. Le sunt distruse echipamentele de gospodine. Cata minte sa ai sa crezi asemenea propaganda?
    In numele bunului simt sterge macar paranteza aia cu “verificate”.

      (Citează)

  11. ati albit cu sa il linseze ai lui pe putin..calmati-va ca nu se va intampla asta, amateurs.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus