un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am strâns câteva telefoane mobile Samsung pentru refugiați

4 Mar 2022  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Acum câteva zile, când a început treaba asta cu refugiații ucraineni la granițele României, am întrebat și eu pe ce oameni mai cunosc prin companiile de tehnologie dacă n-au pe acolo niște baterii externe de dat. Mă gândeam că sigur ar fi utile la intrarea în România, unde atâtea mii de oameni n-au acces ușor la prize pentru a-și încărca telefonul, ci stau cu orele așteptând transport sau formalități vamale sau mai știu eu ce. Propriile mele rude au stat blocate după intrarea în țară timp de aproape 18 ore și fără astfel de facilități oricând la îndemână.

Am întrebat mai mulți oameni deci despre baterii externe, poate și termosuri sau rucsacuri. Majoritatea n-au avut nimic sau au zis că vor cerceta problema și n-au mai revenit niciodată cu rezultatul investigației.

Singurii care au răspuns au fost cei de la Samsung România. A doua zi mi-au spus “hei, căutăm pe la parteneri și prin stocuri”. Încă două zile mai târziu, mi-au dat 21 de telefoane mobile pentru a le trimite refugiaților. Sunt în pachet complet.

Ieri, cu Alice în mașină pentru că am dus-o înainte și pe la medicul pediatru, le-am ridicat eu de la Samsung și le-am dus imediat apoi la Asociația Medici pentru România, cea văzută la Ruxandra Micșunescu și unde vă spuneam că am și donat niște bani zilele trecute. Din ce-am văzut, cam o dată la două zile au transporturi către zonele de frontieră ale României. Le vor duce ei oamenilor care au nevoie de un telefon.

Telefoanele erau mid-range-uri Samsung de diverse feluri. Nu-i nevoie de ele pentru a juca Call of Duty sau pentru fotografii incredibile, ci pentru WhatsApp ca să țină legătura cu cei de acasă, știri, Facebook, un hotspot făcut pentru ca alți 10 refugiați din jurul său să aibă acces ușor la Internet. Sunt tocmai bune pentru asta. Și bine că în România cartelele telefonice de la orice operator oferă trafic mare de date, iar acum apeluri gratuite către Ucraina.

Mi-au promis și niște baterii externe, poate vor fi disponibile mâine sau în weekend. Le duc tot acolo sau la altă asociație care organizează transporturi spre zonele unde ar fi utile, văd eu pe moment.

Mulțumesc deci Samsung și The Practice pentru că au răspuns pozitiv ideii mele. Dar nu cred că-i vorba despre o companie sau alta aici, deși produsele din proprietatea lor au venit, ci pur și simplu au fost în locul potrivit oamenii potriviți care au înțeles nevoia de ajutor și s-au străduit să-l acorde cu ce au putut face rost. Respect++ pentru ei.

Zic din nou că puteți dona obiecte ce considerați că ar fi utile refugiaților către diverse asociații care le transportă acolo, de exemplu Asociația Caradja Cantacuzino sau Medici pentru România. Puteți dona și bani, orice sumă ajută, în diverse direcții, de exemplu către Gina Bradea la Isaccea (am scris aici) sau Adi Hădean în nord. Cum am văzut pe cineva spunând, nu poți face o ciorbă caldă când oamenii îți trimit făină și mălai, pe când banii se pot folosi direct pentru a cumpăra la fața locului exact ce-i nevoie. Găsiți pe paginile asociațiilor și pe Uniți pentru Ucraina cam de ce produse ar fi nevoie (de exemplu haine nu, dar pături și mănuși da).

Și mai puteți dona bani către Crucea Roșie Română, Code4Romania care deja au făcut platforma de centralizare Dopomoha (dreapta sus are opțiune de limba ucraineană), Salvați Copiii, World Vision și UNICEF. Toate sunt organizații care activează de mulți ani în domeniu și au toată structura necesară de voluntari și know-how pentru a pune rapid banii respectivi la muncă.

    8 comentarii

  1. De apreciat efortul tau si al echipei de la Samsung Romania care nu a ignorat mesajele tale.

      (Citează)

  2. Frumos 😊

      (Citează)

  3. Încă aștept să-i copieze pe cei de la Apple și să nu mai vândă nimic în Rusia.

      (Citează)

    • Claudiu:
      Încă aștept să-i copieze pe cei de la Apple și să nu mai vândă nimic în Rusia.

      Aaa, pai nu, aia cu “sa nu mai vindem” e pe bani. Aici e marketig pe gratis, gata, au bifat-o si p-asta, poa’ sa raporteze la sefi reusita deplina.
      Adevaru e ca sunt o companie mica, cred ca s-au straduit sa gaseasca 21 (douazeci si unu!) de telefoane prin debara p-acolo.
      O sa ziceti ca sunt hater dar la dimensiunea lor, 21 de telefoane probabil ca vin de pe la angajati ce mai aveau pe acasa, compania e prea ocupata cu altele.
      E aproape la fel de ridicol ca atunci cand a dat prea turnatorul daniel cativa firfirei la familiile victimelor de la colectiv, dupa ce i-a facut satanisti & etc.

        (Citează)

    • Adevarul e ca aceiasi oameni din Romania care au contribuit la campania lui Radu decid si retragerea din Rusia. Ca Samsung de aici se conduce, de pe centura Bucuresti.

        (Citează)

  4. Felicitari. Slava Ucrainei! Slava Eroilor!

      (Citează)

  5. ❤️ Exact, oamenii potriviți la locul potrivit. Bravo lor!

      (Citează)

  6. Chiar dacă erau sample-uri venite gratis, frumos gest că le-au alocat pentru asta.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus