un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cursuri Microsoft gratuite pentru a învăța de la zero o meserie bănoasă în IT

22 Mar 2022  ·

PUBLICITATE, TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

IT-ul oferă cele mai mari salarii acum, în special în România. Prietenii mei din domeniu lucrează pe mii de euro lunar în astfel de joburi, în corporații mari sau ca freelanceri. Un salariu de 10.000 de lei pe lună este considerat mic printre ei. Sunt sume care par amețitoare pentru părinții noștri și probabil și pentru o mare parte dintre românii din generația noastră care lucrează în alte domenii, dar acesta este IT-ul.

Dacă sunteți acum la începutul carierei (liceu-facultate, să zicem), mergeți pe IT. Și același sfat l-aș da oricui se gândește la o reconversie profesională, din diverse cauze, și asta din două motive:

  • întotdeauna va fi nevoie de IT. Domeniul este în continuă dezvoltare. Săptămânal sunt știri despre câte un nou centru deschis prin România, tot mai multe companii își măresc amprenta IT și implementează tehnologii și mai avansate în acest domeniu, iar tehnologii precum inteligența artificială, securitatea cibernetică, serviciile cloud și altele sunt într-o perioadă de boom, nu de plafonare.
  • este un domeniu pe care, în principal, îl înveți de unul singur. Tehnologiile acestea sunt prea noi și prea variate pentru a fi predate într-o școală sau facultate. Se învață prin forțe proprii. Te duci la cursuri punctuale, experimentezi singur în timpul liber, pornești de jos într-o companie și înveți din mers, dar ideea este că e ceva accesibil, nu Medicină sau Arhitectură sau altceva unde e nevoie de ani grei de școală în spate.

Astea nu le zic eu doar pe ce văd în bula mea. Un studiu la nivel european numit Digital Futures spune că în România se vor crea 650.000 de joburi tehnice/IT până în 2025. IT-ul deja contribuie în România cu 6,2% din PIB, dar utilizarea tehnologiilor moderne și popularitatea IT-ului “înalt” (ca să-i zic așa) în companiile din România este sub media europeană. Altfel spus, există toate premisele unei dezvoltări de amploare a domeniului în țara noastră și mai este nevoie doar de oamenii care să ocupe aceste posturi bine plătite.

Am un prieten care a făcut trecerea la programare pornind de la suport tehnic la un operator telecom. Era omul care-ți făcea să meargă roamingul sau SMS-urile după ce te luptai cu robotul. Trei ani mai târziu, are salariu la niveluri despre care scriam în primul paragraf. De câte ori vorbesc cu el despre asta este super-încântat de faptul că a avut curajul să facă o astfel de mutare, că a luat-o de la zero de fapt, dar a învățat din mers și prin studiu propriu.

Companiile care dezvoltă aceste tehnologii au tot interesul să instruiască oameni care să le utilizeze. Microsoft este cea mai tare în acest domeniu în România, oferă în mod regulat cursuri virtuale gratuite despre tehnologiile sale și de multe ori acestea includ și certificările care pot fi un avantaj important la angajarea într-o companie.

Programul Microsoft Virtual Training Days include astfel de cursuri, iar cele pentru luna aprilie sunt deja planificate. Cursurile se desfășoară pe platforma Microsoft Teams, în limba engleză, cu subtitrare în română, dacă e nevoie de ea. Le găsiți aici pe toate, participarea este gratuită, trebuie doar să vă înscrieți pentru participare. Este un punct excelent de unde să începeți să învățați ceva nou sau să aprofundați ceea ce știți deja. Sunt bune și pentru oameni în posturi de vânzare sau de management, care vor să stăpânească mai bine conceptele moderne, chiar dacă nu le pun ei în practică. De cele mai multe ori trebuie și să știi ce să ceri echipei de dezvoltare sau furnizorilor de astfel de servicii.

Sunt 5 serii de cursuri acolo: Azure, Security, Power Platform, Microsoft 365, Dynamics 365, fiecare serie cu diverse module ce pot fi accesate.

Dintre ele, primele trei sunt cele mai interesante. Azure este serviciul de cloud computing pe care se poate rula… practic orice și deci este folosit ca fundație pentru nevoile companiilor de diverse tipuri. Este una dintre tehnologiile de la baza lumii moderne, ca să zic așa.

Primul curs din serie se numește Fundamentals, este pentru cei care nu au avut până acum legătură cu domeniul, dar vor să-l învețe. Un alt curs este DevOps with GitHub, adică te învață să folosești această platformă foarte bună pentru munca în echipă. Mai sunt pe acolo și AI Fundamentals, Data Fundamentals, Migrating On-Premises Infrastructure and Data, .NET Apps și altele.

Despre securitatea cibernetică nu sunt multe de zis, cam știe oricine la ce se referă. Este un domeniu tot mai necesar în lumea ransomware-ului și a hacking-ului sponsorizat. Periodic sunt știri despre tot felul de companii ale căror date sunt ținute “prizoniere” de hackeri și trebuie să plătească ceva pentru ele.

Cursurile abordează noțiunile fundamentale din domeniu, securitate modernă, conceptul de Zero Trust, managementul riscului șamd.

Power Platform este de fapt o unealtă pentru companii, este legată de business intelligence și analiza datelor pentru a trage concluziile bune în dezvoltarea lor.

Sunt două cursuri aici, Fundamentals și App Maker. Altfel spus, începi de la zero și aici, afli la curs despre analiza de date în timp real, automatizări de procese, utilizare de AI pentru interpretarea datelor șamd.

Dacă intrați pe cursuri și le citiți descrierea, veți vedea că multe dintre ele se adresează începătorilor, așa cum este și cazul. Profitați de ele, sunt gratuite, nu aveți nimic de pierdut dacă vă înscrieți sau măcar vă uitați ce cuprins au. Dacă ar fi să aleg doar unul dintre ele, ar fi cel de Azure. Este o tehnologie de bază și în plus nu doar cursul este gratuit, ci la final este oferită gratuit și certificarea respectivă.

    20 comentarii

  1. “Dacă sunteți acum la începutul carierei (liceu-facultate, să zicem), mergeți pe IT. Și același sfat l-aș da oricui se gândește la o reconversie profesională, din diverse cauze”

    Salariile sunt bune, conditiile de lucru sunt bune (aer conditionat, caldura iarna), beneficiile sunt bune, dar sunt si in IT destule probleme. Incepând cu probleme de sănătate (coloană, ochi, genunchi, etc) si terminând cu faptul că ţi se ia uitându-te la un monitor toată ziua. Socializarea este minimă in IT (faţă de alte domenii) şi o cam iei razna după o vârstă.

    Cunosc cel putin 3 persoane care au plecat din IT pe salarii mai mici, unul dintre ei chiar a inceput facultatea de Silvicultură. Alti 2 au incercat in IT si nu le-au placut atsmofera si colegii din domeniul programării.

    Iar legat de cursurile Microsoft, pot spune ca respectivele cursuri sunt niste glume, sunt legate doar de partea cybersecurity din tool-urile Microsoft, nu in general. Si guess what, majoritatea sysadmin-ilor si specialistilor in securitate folosesc Linux.

      (Citează)

  2. Vreun link unde pot fi vizualizate ulterior, are cineva?

      (Citează)

  3. Radu, o singura intrebare. Zici ca “Un salariu de 10.000 de lei pe lună este considerat mic printre ei.”. Mereu m-am intrebat, pentru ca eu de 20x de ani de cand lucrez vorbesc doar de net ca salariu, 10.000 pe luna sunt net sau brut? Ca daca e brut m-am mai linistit eu un pic, daca e net poate ar trebui sa ma impacientez….

      (Citează)

    • Mie mi se pare deja enervant cand cineva vorbeste in brut…..gen, cui ii pasa? Banii aia oricum nu ii vezi niciodata, sunt influentati de rata impozitului/CAS/etc care este la momentul acela. Mi se pare efectiv inutil sa discuti brutul, atata timp cat nu faci statistici.

        (Citează)

    • Net, desigur.
      Poți căuta pe net, ultimele statistici spun că salariul mediu în IT e in jur de 9000 lei net.

        (Citează)

  4. De acord cu tine, dar am ramas suprins sa vad cati vorbesc in brut. De ce? Pentru ca asa suma e mult mai mare! Si suna mai impunator, poti sa zici cu gura plina ca am peste 10000, cand de fapt tu ai 5000. D’aia il si intreb pe Radu.

    Stefan:
    Mie mi se pare deja enervant cand cineva vorbeste in brut…..gen, cui ii pasa? Banii aia oricum nu ii vezi niciodata, sunt influentati de rata impozitului/CAS/etc care este la momentul acela. Mi se pare efectiv inutil sa discuti brutul, atata timp cat nu faci statistici.

      (Citează)

  5. Tano: Un salariu de 10.000 de lei pe lună este considerat mic printre ei.

    E o diferenta mare, poate nu de cifre, dar de semantica, intre “Un salariu de 10.000 de lei pe lună este considerat mic printre ei.” si “salariul mediu în IT e in jur de 9000 lei net”. Asta daca vorbim de net vs. net si nu brut vs. net

      (Citează)

  6. La Azure nu se mai pot face inscrieri… sper ca mai fac sesiuni. Totusi eu care imi doresc sa invat acest domeniu cu ce ar trebui sa incep?

      (Citează)

    • Esti deja developer / devops si vrei sa inveti Azure? Din descriere cursurile mi se par mai mult adresate celor care sunt deja in domeniu si vor sa se familiarizeze cu platforma cloud Microsoft

        (Citează)

  7. Bogdan B: E o diferenta mare, poate nu de cifre, dar de semantica, intre “Un salariu de 10.000 de lei pe lună este considerat mic printre ei.” si “salariul mediu în IT e in jur de 9000 lei net”. Asta daca vorbim de net vs. net si nu brut vs. net

    Salariul de 10000 lei net este mic pentru un sernior. Media acea de 9000 lei net in IT ia in coniderare si juniorii si testerii de jocuri de la EA, Ubisoft samd care iau 2000 si ceva de lei net. Daca esti dev cu peste 5 ani XP, esti intr-un oras mare si ai sub 15000lei NET cere marire urgent sau mergi la interviuri

      (Citează)

    • Eu am avut oamani cu 10 ani experienta la interview si au fost incadrati ca si junior. Daca ramai blocat intr-un proiect cu tehnologii vechi si tu toata ziua, zi de zi, rezolvi buguri ani de zile la rand, nu o sa poti sa evoluezi dpv tehnic. Deci sfatul meu ar fi sa mergi cat mai des la interview ca sa iti cunosti valoarea, nu neaparat ca sa ceri mai mult…

        (Citează)

    • Sorin C: Multumesc pentru raspuns, mai clar asa. Nu sunt in IT/programare, d’aia am intrebat. Un salariu mediu de 9k vs. minim de 10k presupune o diferenta mare. Pe care tu mi-ai exiplicat-o. Apreciez!

        (Citează)

    • Dan:
      Eu am avut oamani cu 10 ani experienta la interview si au fost incadrati ca si junior. Daca ramai blocat intr-un proiect cu tehnologii vechi si tu toata ziua, zi de zi, rezolvi buguri ani de zile la rand, nu o sa poti sa evoluezi dpv tehnic. Deci sfatul meu ar fi sa mergi cat mai des la interview ca sa iti cunosti valoarea, nu neaparat ca sa ceri mai mult…

      Total de acord, dar companiile sunt atat de disperate in mom de fata incat ofera foarte multi bani chiar si juniorilor. Chiar si cei care sunt obisnuiti cu tehnologii vechi si nu au mai facut dezvoltare sau chiar engineering (nu stiu cum sa explic in romana mai bine termenul) dar care arata potential vor primi oferte foarte foarte bune (daca si cer)

        (Citează)

  8. Bre, daca te apuci de treaba asta fix pt bani, ajungi cel mult mediocru.

      (Citează)

  9. Thx for the block, nu stiu de ce, tinand cont ca in primul comentariu am zis clar ca eu de 20x ani vorbesc doar in net. Si apoi imi sunt intoarse vorbele. Tano, fara suparare, mai citeste inaine. Radu, Merci pentru block, chiar nu inteleg de ce.

      (Citează)

    • Se pare ca a fost eroare la Citeaza iar eroarea zicea de block si nu a fost clar definita. Scuze, Radu, pentru Tano, acelasi mesaj.

        (Citează)

  10. Ciudat, dar eu nu am vazut pe nimeni folosind Azure sau servicii de cloud Microsoft. In schimb peste aws am tot dat, m-am tot impiedicat de serviciile cloud ale Amazon.

      (Citează)

  11. Man, mai selecteaza si tu publicitatea. Un salariu mediu in IT este undeva spre 9000 de lei. Nu poti sa spui ca 10.000 e “mic”.
    Si asa multi au impresia ca IT-istii castiga mult si nu fac nimic :)

      (Citează)

  12. Bogdan B:
    De acord cu tine, dar am ramas suprins sa vad cati vorbesc in brut. De ce? Pentru ca asa suma e mult mai mare! Si suna mai impunator, poti sa zici cu gura plina ca am peste 10000, cand de fapt tu ai 5000. D’aia il si intreb pe Radu.

    Stefan:
    Mie mi se pare deja enervant cand cineva vorbeste in brut…..gen, cui ii pasa? Banii aia oricum nu ii vezi niciodata, sunt influentati de rata impozitului/CAS/etc care este la momentul acela. Mi se pare efectiv inutil sa discuti brutul, atata timp cat nu faci statistici.

    Eu as spune ca fix asta trebuie facut. Discutat doar si doar in brut. Banii aia tot ai tai sunt. Tot castigati de tine prin munca ta. Doar ca aia ajung la stat. Daca vrei e subscription-ul pe care il platesti ca sa traiesti in Romania. Doar cand o sa consideram salariul brut banii nostri, vom fi mai interesati de cum se cheltuiesc banii publici.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus