un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Apple, BMW, Ford, Audi și General Motors au decis să nu mai vândă în Rusia și este timpul ca mai multe companii să facă același lucru

2 Mar 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

26 comentarii

Mi se pare lăudabilă decizia Apple de a nu mai vinde momentan nimic în Rusia. Aș vrea ca mai multe companii să le urmeze exemplul.

O problemă generală în lume a fost următoarea: țările se contrau între ele pe diverse motive și își impuneau sancțiuni și taxe vamale, dar companiile private se dădeau peste cap să vândă în continuare. Un exemplu bun este SUA vs China. Țările se ceartă între ele, SUA acuză China de spionaj, situația din Xinjiang este numită genocid, dar în același timp China este cea mai mare piață pentru foarte multe companii americane. NBA-ul s-a făcut preș în fața chinezilor, John Cena își cere scuze în mandarină pentru că a zis cândva că Taiwan este o țară, filmul Top Gun Maverick se face că Taiwanul nu există ca să nu supere piața chineză șamd.

Altfel spus, orice sancțiune este doar pe jumătate aplicată, din moment ce companiile private nu fac mare lucru în aceeași direcție cu autoritățile statului. Un exemplu este chiar Apple, care în China a predat serverele către autorități.

Și la fel stau lucrurile și cu Rusia. Înainte ca piața chineză să fie cea pe care se bat toți, piața rusă ocupa acest loc. Cele mai mari vânzări Porsche erau în Rusia. Cele mai multe poșete de lux acolo se vindeau.

Uite că Apple sunt cea mai mare companie care zice “noi nu mai vindem în Rusia o vreme, chit că asta ne va costa miliarde de dolari”. Și sigur este o decizie care nu va fi pe placul acționarilor, care la final de zi vor profit și dividende, dar vine un moment când trebuie să fii și om, nu afacerist, și să spui “am destul și așa” sau “enough is enough”. Atacul rusesc se pare că-i face pe mulți să zică asta, din moment ce s-au luat așa rapid decizii privind spațiul aerian sau băncile rusești, ceea ce din nou produce pierderi de zeci sau sute de milioane de euro inclusiv europenilor.

“We have taken a number of actions in response to the invasion. We have paused all product sales in Russia. Last week, we stopped all exports into our sales channel in the country,” Apple said. “Apple Pay and other services have been limited. RT News and Sputnik News are no longer available for download from the App Store outside Russia. And we have disabled both traffic and live incidents in Apple Maps in Ukraine as a safety and precautionary measure for Ukrainian citizens.”

Good job, Apple! Și ar fi vremea ca mai multe companii să nu mai spună că ele nu se implică în conflict și să închidă obloanele în Rusia. Poate dacă rusul de rând vede că rămâne fără iPhone, Starbucks, pui prăjit, mașini și orice altceva venea din vest, la fel ca-n perioada războiului rece, poate va spune și el “băi Putin, gata, că mai mult rău ne faci”.

Audi și General Motors au anunțat că nu vor mai livra în Rusia. BMW a oprit livrările și fabricile din Rusia. Ford se retrage din Rusia. Este un început bun.

    26 comentarii

  1. Nu ca as cauta nod in papura, dar am impresia ca oricum nu prea mai aveau cum sa le transporte spre rusia si nici sa isi scoata banii din rusia…

      (Citează)

    • si restul firmelor au cum? plus ca sunt stocuri existente acolo deja. chiar ma intreb c inseamna operational chestia asta. de maine se inchid efectiv toate magazinele apple in rusia?

        (Citează)

  2. Pai mnoh, nu degeaba o fi zis Biden aseara ca Putin nici nu are idee ce urmeaza.

      (Citează)

  3. Incep prin a spune ca nu sunt pro-razboi si chiar nu mi se pare ok ce au facut rusii, pentru a nu fi acuzat aiurea-n tramvai.

    Dar, masurile astea sunt o sabie cu 2 taisuri.

    Desi inteleg logica sanctiunilor economice, si deciziile marilor companii de a nu mai vinde / de a se retrage etc. ma intreb ce se va intampla cu rusii de rand?
    Citisem undeva ca, din cazua exploziei cursului, deja salariul mediu anual, exprimat in dolari, a scazut de la 8K la 5K.
    Care sunt optiunile lor? Proteste? Am vazut cum se sfarsesc. Intra serviciile de securitate in ei ca-n branza.
    Alte optiuni pentru ei?
    Victimele, in toata nebunia asta, sunt atat poporul ucrainian cat si cel rus (nu oligarhii, rusul de rand).

      (Citează)

    • Proteste, da. Dacă nu ești de acord cu ce face liderul tău, protestezi, țipi, îl dai jos.
      Nu poți impune sancțiuni doar liderilor politici, de exemplu. Teoretic ei lucrează pentru popor. Trebuie să arăți poporului că deciziile lor sunt nefaste tot pentru popor.

        (Citează)

  4. Bun, se aliniaza trendului. Eu n-as crede ca o fac neaparat pe principiul pe care l-ai mentionat tu, ci ca e posibil sa-i arda foarte tare la buzunar in viitorul apropiat, daca n-ar lua acum decizia asta! :)

      (Citează)

  5. Interesant… as vrea sa vad poze sau filmari in Rusia cu magazinele inchise…

      (Citează)

  6. Din 12 Martie se inchide SWIFT pentru mai multe banci din Rusia, iar Mastercard si VISA cel mai probabil isi vor suspenda temporar activitatea in regiune. Urmeaza vremuri complicate pentru Putin.

    Urmatoarele banci vor fi excluse din SWIFT:
    Bank Otkritie
    Novikombank
    Promsvyazbank
    Bank Rossiya
    Sovcombank
    VNESHECONOMBANK (VEB)
    VTB BANK

    Sursa: Monitorul Oficial al UE: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2022.063.01.0005.01.ENG&toc=OJ%3AL%3A2022%3A063%3ATOC

      (Citează)

  7. “O vreme” ala e problema. Ce inseamna o vreme? Pana la terminarea razboiului? Pana la inlaturarea lui Putin? Pana la stabilizarea rublei? Pana la lansarea iphone 14?
    Ce mare rahat de statement faci cand spui “opresc temporar vanzarile” in conditiile in care oricum e razboi, livrarile ar fi ingreunate sau anulate, preturile in ruble ar trebui schimbate de 3 ori pe zi, banii nu ar putea fi scosi din Rusia.
    Statement ar fi: am sters conturile de icloud si am facut remote wipe la device-urile cetatenilor rusi, pentru a-i ajuta sa se elibereze de sub jugul american.

      (Citează)

    • Evident, sunt doar masuri temporare intrucat operatiunile s-ar desfasura cu prea mare dificultate, preturile sunt exprimate in ruble, vanzarile ar fi mici in perioada asta.
      Nu e o “sanctiune” ci doar o suspendare temporara a vanzarilor. Strict economic si operational.

      E hilar cum unii cred ca e o decizie motivata de factorul uman/emotional.

        (Citează)

  8. Cred ca e mai probabil ca in loc de “băi Putin, gata, că mai mult rău ne faci” rusii sa zica ceva gen “deci Vladimir Vladimirovici a avut dreptate cand a zis ca vestul de vrea raul”.

    Cercetati despre ce crede rusul de rand despre razboi si ce stie de la media ruse.

      (Citează)

    • Stai in romania si deodata in cateva zile incepe panica ca nu mai poti face tranzactii, anumite aplicatii nu mai merg, cardurile nu mai merg, e o panica generala in ce priveste moneda nationala. In media peste tot se spune ca vestul are ceva cu tine si vrea sa te puna la pamant. Oare tu ca roman zici bai ce cacat e presedintele sau bai ce cacat e vestul? Mai adaugi si pandemia si ai reteta pentru un popor nervos.

        (Citează)

    • Cred ca vor fi si si, cum si la noi sunt cei care voteaza PSD si cei care voteaza USR. Vor fi oameni care au discernamant si deja au protestat impotriva razboiului poate. Si apoi vor fi cei care se uita si cred “antena 3” a rusilor. Din pacate intr-o tara ca Rusia e mai simplu sa manipulezi poporul cu televizorul decat in alte locuri. Iar rusii sunt oricum maestri la dezinformare si fake news – ma astept sa aplice tehnicile astea si pe propriul popor.

        (Citează)

    • @Robert, dar acum ce ar trebui sa faca Occidentul? Sa pompeze bani in Rusia pentru ca oamenii de rand sa ii vada ca pe niste salvatori?
      Da, poporul rus va suferi. Dar cu siguranta drama lor va fi mai mica decat cea prin care trece acum poporul ucrainean. Iar pe termen mediu si lung, Rusia va iesi mai slabita din acest conflict (asta daca SUA si Europa de Vest raman unite).

        (Citează)

  9. Și sigur este o decizie care nu va fi pe placul acționarilor, care la final de zi vor profit și dividende, dar vine un moment când trebuie să fii și om, nu afacerist, și să spui “am destul și așa” sau “enough is enough”

    Sau actionarii si-au dat seama ca daca valul de cancel culture loveste in actiunile lor, vor pierde mai multi bani decat daca inchid o piata. Pe langa ce au spus si altii mai sus – oricum nu pot sa mai livreze si nici sa scoata banii de acolo…

      (Citează)

    • Apple cred că este imun la cancel culture, altfel nu-mi pot explica cum au scăpat atâția ani cu toate limitările din produsele lor.

        (Citează)

  10. Robert:
    Stai in romania si deodata in cateva zile incepe panica ca nu mai poti face tranzactii, anumite aplicatii nu mai merg, cardurile nu mai merg, e o panica generala in ce priveste moneda nationala. In media peste tot se spune ca vestul are ceva cu tine si vrea sa te puna la pamant. Oare tu ca roman zici bai ce cacat e presedintele sau bai ce cacat e vestul? Mai adaugi si pandemia si ai reteta pentru un popor nervos.

    nu stiu sigur cum gandeste rusul dar nu e ca si cum vestul ti-a blocat totul din senin….cauza si efect
    Tara(mea) a invadat alt stat suveran => sanctiuni

      (Citează)

  11. @Radu se pare ca am avut un comment care a disparut, probabil sters de tine (l-am vazut postat era #3)
    Nu cred ca am zis ceva absurd, cu acel comment. Totusi: casa ta, regulile tale.

      (Citează)

  12. Alin:
    Pentri mai multe, dar nu toate..nu inteleg de ce nu toate.

    Probabil deoarece celelalte au actionariat majoritar francez, german, american sau similar si nu vor sa le falimenteze.

      (Citează)

  13. Apple isi permite, are mai mult cash in banci decat are Romania PIB intr-un an de zile.

      (Citează)

  14. Referitor la Apple – decizie economica simpla, a picat rubla, pierd bani la vanzarile de produse hardware daca lasa magazinul deschis acolo. Au facut ceva similar si cand pica lira turceasca, au inchis vanzarile si le-au dat drumu la loc dupa o scurta marire de 25% a pretului la produse. Degeaba aplauda lumea decizia.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus