un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

12 lei costă litrul de benzină în Germania

9 Mar 2022  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

50 comentarii

Mai știți cum benzina era mereu mai ieftină în străinătate, iar la noi cea mai scumpă din Univers?

Un prieten din Munchen îmi arată prețurile de astăzi de la ei: aproape 11,5 lei litrul de benzină și de motorină.

Sigur, acum se va spune că nemții au salarii mult mai mari. Mai degrabă aș spune că ce trebuie învățat de aici este că și la noi ar putea urma o astfel de creștere de prețuri și poate vreți să umpleți astăzi rezervorul. Poate avem însă noroc și “coaliția” revine la planul de a micșora pentru o perioadă accizele statului pe combustibil, care sunt vreo jumătate din prețul de la pompă.

El are electrică, momentan încărcarea ei costă la fel ca înainte.

    50 comentarii

  1. Comparația ar trebui dusa la capăt.
    Cât e acciza +taxele din benzină în Ge?

      (Citează)

    • Uite cum din “preturi” se recuperează amenzile anemice(mintea scurtă a.. unora):
      playtech.ro/2021/am-putea-avea-preturi-mai-mici-la-carburant-benzina-si-motorina-din-romania-subiect-de-investigatie/amp/

      #pentrucapot

        (Citează)

    • theSame: Cât e acciza +taxele din benzină în Ge?

      Aproximativ aceleași ca la noi.

        (Citează)

  2. Acum 3 zile (6 martie 2022) în Ninove, lîngă Bruxelles, Belgia, 1 litru de motorină costa 1,999 euro la MOL și Lukoil, și 2,075 euro la un peco care nu i-am reținut numele. Prețul crescuse în fiecare zi, în cele cîteva zile cît am stat în Belgia, cam de pe la 1,780 euro. Se zvonea că va ajunge 3 euro, adică nasol…

      (Citează)

  3. Eu aș scădea accizele doar pentru transportatori, pentru că ne afectează pe toți creșterea costurilor cu transportul mărfurilor. Pe lângă asta, aș implementa o schemă de compensare pentru cei ce își au locul de muncă într-o altă localitate decât cea de domiciliu, că sunt mulți care stau prin vreun sat și fac naveta cu mașina la oraș, unde își au serviciul (iar transportul public pe la sate nu e tot timpul ideal).

    În rest, pentru cine are chef de plimbări cu mașina, să plătească.

      (Citează)

    • @ov1d1u, si cum implementezi schema asta de compensare? Adica ce o sa-i opreasca pe jumatate din cei care locuiesc in Bucuresti sa-si faca mutatie intr-un sat din Prahova si sa spuna ca merg cate 50 de km pana la munca?

        (Citează)

    • Generezi birocratie si surse de coruptie. Suna bine la prima vedere, dar implementarea ar fi un fisco. Toata lumea interesata ar gasi o portita.

        (Citează)

    • ov1d1u:
      Eu aș scădea accizele doar pentru transportatori, pentru că ne afectează pe toți creșterea costurilor cu transportul mărfurilor. Pe lângă asta, aș implementa o schemă de compensare pentru cei ce își au locul de muncă într-o altă localitate decât cea de domiciliu, că sunt mulți care stau prin vreun sat și fac naveta cu mașina la oraș, unde își au serviciul (iar transportul public pe la sate nu e tot timpul ideal).

      În rest, pentru cine are chef de plimbări cu mașina, să plătească.

      Si cum opresti transportatorii sa nu vanda motorina ieftina pe sub mana? Ne intoarcem la Ceausescu cu motorina colorata si controlatu rezervorului?

      Legat de compensare pentru naveta. Cum definesti un sat care sa aiba parte de asta? Cei din comuna Berceni de exemplu, ar beneficia de compensare sa ajunga in Buc la munca?

      In plus, multa lume ce locuieste “la sat” pe langa marile orase si-au pastrat buletinul in oras, ca deh, scoala din sat pute, dar pretul imobiliarelor e bun.

        (Citează)

    • O să fie și unii care vor profita pe nedrept de asta, dar câtă vreme frauda este menținută la un nivel acceptabil nu merită să arunci la gunoi cu o măsură care i-ar putea ajuta pe
      majoritatea. Ce facem, renunțăm și la pensiile de handicapați sau pe caz de boală pentru că unii profită de ele pe nedrept?

      Andrei G:
      Adica ce o sa-i opreasca pe jumatate din cei care locuiesc in Bucuresti sa-si faca mutatie intr-un sat din Prahova si sa spuna ca merg cate 50 de km pana la munca?

      Păi să-și facă, dar printr-o astfel de măsură pierd alte beneficii, în cazul bucureștenilor, de exemplu, pierd posibilitatea de a închiria loc de parcare în oraș. Nu știu cât merită.

      lrpx:
      Si cum opresti transportatorii sa nu vanda motorina ieftina pe sub mana? Ne intoarcem la Ceausescu cu motorina colorata si controlatu rezervorului?

      Aici e mai simplu de urmărit, fiind totul fiscalizat. Dacă în mod subit un transportator are un consum de motorină de două ori mai mare pentru același număr de kilometri parcurși clar e ceva în neregulă

        (Citează)

    • nu e rea ideea

        (Citează)

    • lrpx: Si cum opresti transportatorii sa nu vanda motorina ieftina pe sub mana? Ne intoarcem la Ceausescu cu motorina colorata si controlatu rezervorului?

      Sunt prea mulți transportatori ca să ajungă vânzarea asta pe sub mână un fenomen de amploare. Poți găsi un mecanism de compensare bazat de un consum mediu și foile de parcurs generate în mod securizat.

        (Citează)

  4. Peste jumatate din pret, reprezinta taxe la stat.

      (Citează)

  5. Eu fac altfel matematica

    Am salariul 3000 în Olanda și pot cumpăra 1400litri benzina sau 3000litri lapte sau 3000 de franzele.

    Tu cât poți cumpăra din salariul tău de 5000 din România

    Puterea de cumpărare e totul. Acolo trebuie sa te raportezi.

    PS. Casa de 220.000 ma costa 750 pe luna.
    Acum valorează 350.000 după 4 ani
    Dacă mai adaug și salariul soției stau și mai bine.

    Nu ma laud. Zic și eu asa

      (Citează)

    • Nici nu cred că ai avea cum să te lauzi cu 3k € în Europa vestică. Sper doar să vă fie bine :)

        (Citează)

    • Am 3000 euro in Romania. Nu ma laud, zic si eu asa.

        (Citează)

    • @dumy ai fi surprins. Nu te lauzi dar traiesti foarte, foarte bine

        (Citează)

    • Casa de 220k sau 350k..uiti sa mentionezi ca aia e echivalentul a ceva gen apt 50k eur in romania (adica ceva ghetto fie ca locatie (cel mai probabil) fie ca look). Si da, cate drumuri cu uber pana la munca iti permiti din 3000 eur?

        (Citează)

    • Adi: Eu fac altfel matematica

      Matematica aceasta are tendința să aleagă mereu exemplele în favoarea celui care face calculul.

      De exemplu, chiria are altă valoarea. Eu plătesc 1,7 lei pe zi pentru parcare rezidențială, tu cât plătești? Sau pentru un meniul zilei la prânz?

      Sigur că nivelul de trai și puterea de cumpărare este mai mare în Olanda, este o țară mult mai dezvoltată, dar asta nu se demonstrează prin comparații pe 3 produse.

        (Citează)

  6. Poate faceti ca americanii si va apucati sa umpleti butoaie intregi. vedeti ca nu aveti voie sa duceti mai mult de 60 de litri cu masina(in afara rezervorului) fara ADR.

      (Citează)

  7. In Tenerife e 1.3 Euro benzina de 95 la majoritatea benzinariilor. Daca cauti bine, gasesti si cu 1.2X. Am alimentat duminica.

      (Citează)

  8. Si in Olanda (Amsterdam) benzina e pe la 2.3 Euro in oras, pe autostrada e peste 2.5
    http://www.tankje.nl/-/Amsterdam_Tankstations-met-Benzine_Plaats-met-goedkoop-tanken

      (Citează)

  9. In Spania a ajuns la 1.85 benzina 95 si aia premium 2 euro. In conditiile in care acum 6 luni aia de 95 era 1.40 …

      (Citează)

  10. Atat e benzina si in Olanda. Acum ref la puterea de cumparare: da, am salariu cu 50% mai mare in NL fata de RO dar chiriile sunt cam duble si in general totul e de la “mai scump” la “mult mai scump” decat in RO.

    Olandezii cheltuiesc in medie 30% din venituri pe locuinta. La mine, proaspat mutat, procentul este… mai mare :-)

      (Citează)

    • Gata, te-ai mutat? 🤔

        (Citează)

    • Doar duble fata de Romania? Wow, ai gasit ieftin. Chiriile in Olanda sunt duble fata de Olanda acum 6 ani.

        (Citează)

    • Da nu stiu, am zis si eu asa, ca depinde de multe lucruri. Stiu pe cineva care plateste 1000 eur pt un apartament de 150mp in Cartierul Francez in Bucuresti si l-am luat drept reper :-)

      Dar da, vad acum pe un site de comparatii ale costului traiului ca chiriile in orasul in care locuiesc eu sunt de 3-5 ori mai mari decat in Bucuresti :-))

        (Citează)

    • @Marean, tu iti faci calculele astea raportate la salariul actual (ca “incepator” pe piata muncii din Olanda). Probabil peste 3-4 ani, cand o sa capeti ceva experienta si o sa te descurci mai bine cu limba, si salariul va creste destul de mult.

        (Citează)

    • @Andrei: nu stiu cum e la Marean, dar pot sa-ti zic ca nu prea conteaza experienta fix in Olanda sau limba. Salariile, de la inceput, sunt doar functie de experienta ta in domeniu, cerere vs oferta si modul in care negociezi. Si cresc tot in functie de asta. In plus, peste 5 ani expira regula de 30% si asta inseamna o scadere destul de drastica a venitului.

        (Citează)

    • @Andrei – nu, eu nu am venit pe salariu de incepator aici :-)
      Am un salariu bun pt Olanda, unde salariul mediu net este vreo 2400 eur
      Cu facilitatea fiscala oferita de statul olandez pt 5 ani, salariul e chiar foarte bun :-)

      Pur si simplu totul e f scump aici iar piata imobiliara este intr-o criza fara precedent – olandezii spun asta, nu eu.

      Olandezii insa traiesc simplu: la ei in casa e frig dupa standarde romanesti, pe maini se spala cu apa rece, merg cu bicicleta, nu prea baga bani in amenajari interioare, gatesc acasa /mananca multe sandwich-uri – o ard destul de spartan (mie imi place f mult stilul).
      Si nici nu simt nevoia sa arate ca au bani, deci tin cheltuielile la minimum.

        (Citează)

    • Marean: o ard destul de spartan (mie imi place f mult stilul).

      Păi na, iarba e scumpă.

        (Citează)

  11. Care Olanda bre? Poate Tarile de Jos.

      (Citează)

  12. vad ca nu zice nimeni de viitorul numit … bicicleta
    va astept pe toti la biciclit. eu am pedalat si azi de dimineata… nu am patit nimic :)))

      (Citează)

  13. Am vazut 2.55 motorina premium tot la Aral, pare sa mai fie loc de crescut .
    Am verificat bicicleta, uns lantul , nu se stie niciodata.

      (Citează)

  14. Am facut plinul sambata si n-amm mai mers cu masina de atunci, din ce vad am “castigat” deja 15 lei. Daca o mai tin pe bara vreo saptamana scot banii de un abonament de metrou.

      (Citează)

  15. Comparam mere cu pere
    Nemtii castiga cumva doar cu 50% mai mult fata de romani?
    Ce-i cu prostia asta.

      (Citează)

    • Si din accizele pe carburant mai trebuie sa intretina si o infrastructura de autostrazi de vreo 15 ori mai mare decat cea din Romania.

        (Citează)

    • Pai ori nu pun suficiente accize ori au si ei PSD-ul lor, ca reteaua aia e mereu in lucru. M-am plimbat putin saptamana trecuta, mai bine stateam acasa sau mergeam mai mult prin Olanda.

        (Citează)

  16. UK – 1L Benzina 95 = £1.58

      (Citează)

  17. 12 lei costă litrul de benzină în Germania

    Ai si tu rabdare cateva zile. Stii ca in vest sunt mai avansati.

      (Citează)

  18. Ai cobit :))

      (Citează)

  19. La Zalau, si benzina si motorina este peste 10 RON

      (Citează)

  20. Boris:
    Casa de 220k sau 350k..uiti sa mentionezi ca aia e echivalentul a ceva gen apt 50k eur in romania (adica ceva ghetto fie ca locatie (cel mai probabil) fie ca look). Si da, cate drumuri cu uber pana la munca iti permiti din 3000 eur?

    Lol. Exact cât un apartament de 120mp și 120 mp de gradina in Ferentari
    Bai unii va incapatanati sa credeti ca altfel nu se poate.

    Ce este Uber?! Eu am bicicleta și mașina leasing de la job.
    La 1000 de lădițe de căpșune am voie sa alimentez

      (Citează)

  21. Acum 2 zile in UK un litru de benzina era 1.46 lire. Astazi e 1.82 lire :)) Ne permitem inca:)) se preconizeaza ca va ajunge la 2 lire/litru.

      (Citează)

  22. Mi se pare mie sau Mol s-a jucat in seara asta cu piața de combustibil panicand astfel cumpărătorii? In Iași, la ei, Diesel ăla mai ieftin era 8.99lei și benzina de 95 era 8.41. La OMV și PETROM erau prețuri relativ “ok”, benzina de 95 era la 7.5lei…Nu am trecut pe lângă nici un Rompetrol și la LukOil nu ma mai uit demult… Dacă vor Ardealul nu îl dam decât amanet pana fac autostrada 😂

      (Citează)

  23. Nu inteleg. Adica tu ai luat decizia sa te muti in afara orasului, intr-o casa/vila/whatever. Si pentru ca tu ai luat decizia sa te muti in afara orasului, trebuie sa primesti ajutor de la stat ca sa mergi in oras zilnic la birou? wtf.

    ov1d1u:
    Eu aș scădea accizele doar pentru transportatori, pentru că ne afectează pe toți creșterea costurilor cu transportul mărfurilor. Pe lângă asta, aș implementa o schemă de compensare pentru cei ce își au locul de muncă într-o altă localitate decât cea de domiciliu, că sunt mulți care stau prin vreun sat și fac naveta cu mașina la oraș, unde își au serviciul (iar transportul public pe la sate nu e tot timpul ideal).

    În rest, pentru cine are chef de plimbări cu mașina, să plătească.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus