un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Google Messages permite citirea și trimiterea de SMS-uri de pe desktop/web

22 Feb 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

De vreun an de zile folosesc aplicația Google de SMS-uri, nu cea Samsung care vine inclusă în telefon. Schimbarea e simplă, instalezi sau deschizi aplicația Google Messages și alegi să fie cea default.

E un pic confuz la pictograme pe telefon. Cea din stânga este a lui Google:

De ce am trecut la Google Messages? Are câteva avantaje:

  • aspect curat, minimalist. De fapt seamănă foarte mult cu aplicația Samsung de SMS-uri, dar vreau să zic că nu este mai prejos ca aspect și interfață decât cea default pe telefoane Samsung, dacă sunteți obișnuit cu cea a coreenilor.
  • autofill mai bun pentru situația când primești vreun cod de autentificare prin SMS.
  • suport pentru RCS. Este un standard de mesagerie ca un fel de WhatsApp dacă și alți oameni folosesc aceeași aplicație.
  • Smart Reply, integrare Google Assistant, gifs etc
  • are versiune de desktop de pe care puteți citi și trimite SMS-uri.

Ultima idee am aflat-o recent, trecând la S22 Ultra, că am văzut o notificare în acest sens. E foarte tare ideea asta. Te duci pe desktop la messages.google.com/web. Apoi, pe mobil în aplicație intri în Settings > Device Pairing și scanezi de acolo codul afișat pe desktop, ceea ce te “autentifică”. Situația este foarte similară cu WhatsApp for Web, în caz că folosiți.

Și apoi se lansează o interfață tipică de chat pe desktop. Vă puteți vedea acolo SMS-urile, puteți răspunde, puteți trimite unul nou. Nu vă arăt screenshot, că ar fi un mare blur.

Avantajul imediat este că puteți vedea direct pe desktop diverse mesaje de autentificare. Poate comandați ceva online de pe computer și nu vreți să ridicați telefonul mobil pentru codul 3D Secure, că poate nu-l aveți în preajmă sau vă este mega-lene.

Poate aveți de trimis 20 de SMS-uri și vă ajută o tastatură normală și copy-paste de Windows. Poate nu vreți să activați telefonul doar ca să vedeți că e încă vreo reclamă sau confirmare de livrare.

Acum puteți vedea mesajele direct pe desktop. Eu făceam anterior asta prin aplicația Link to Windows a lui Microsoft (Telefonul Meu, dacă aveți pe română interfața), care este și ea bună și mult mai complexă (arată și notificări de la alte programe, permite remote desktop cu telefonul etc), dar strict pentru SMS-uri este mai simplu prin cea a Google.

Acum fă următorul pas, Google! Integrează treaba asta în interfața Gmail!

    12 comentarii

  1. Foarte interesant. Oare merge si cand e telefonul inchis? Nu cred. Eu folosesc WhatsApp pe desktop de mult timp si il prefer oricand pentru conversatii mai lungi. De ceva timp merge foarte bine si cu telefonul inchis.

    Legat de ultima fraza, mai bine lasa Gmail doar pentru email. Eu asa as zice. Si asa e prea complicat, eu prefer oricand un client clasic IMAP/SMTP.

      (Citează)

    • Whatsapp acum a trecut la device pairing fără telefon activ. Pentru SMS-uri nu cred că se va întâmpla foarte rapid, că acolo le transmite operatorul telecom spre telefonul tău, nu trec întâi prin alte servere.

        (Citează)

  2. Nu as folosi aplicatia de la Google tocmai pentru ca te obliga sa treci la sistemul RCS. Daca vreau sa trimit mesaje multimedia am WhatsApp si stiu foarte bine ca cel caruia ii trimit le va primi cu siguranta. SMS-ul a ramas bastionul mesajelor de confirmare pentru crearea anumitor conturi si prefer ca acestea sa nu depinda de conexiunea la internet.
    Sunt multe cazuri in care daca ai o conexiune slaba la internet, aplicatia nu stie sa faca switch pe GSM si mesajele se primesc cu intarziere.

      (Citează)

  3. Mă lasă rece, nu vreau sms-uri pe PC pentru că unele aplicații încă trimit coduri pe sms și vreau să rămână 2fa, nu 1fa.

    In plus folosesc Textra de vreo 6 ani, nu-mi place mesageria de la google.

      (Citează)

  4. Folosesc Messages by Google de 3-4 ani, functioneaza foarte bine si cu telefon dual-sim.
    RCS se poate dezactiva si chiar recomand, pe mine mai mult m-a incurcat. Daca destinatarul are si el RCS activ, se trimite automat pe RCS dar daca el nu are netul deschis asteapta sa se conecteze la net, nu ii trimite SMS normal daca nu s-a livrat. Imessage de la apple asteapta cateva minute confirmare ca s-a livrat dar daca nu se livreaza il trimite SMS ceea ce mi se pare normal, poate omul ala activeaza netul peste 2 zile si nu vede mesajul meu.

      (Citează)

  5. Am schimbat telefonul la început de decembrie și de atunci mă chinui sa activez funcția de chat din mesaje, am incercat cam toate variantele găsite prin forumuri, inclusiv înlocuit sim și pur și simplu nu vrea. Pe vechiul telefon mergea excelent. Eu mă număr printre cei ce considera că nu au nevoie de WhatsApp, din moment aplicația de mesaje face același lucru. Sau cel putin, făcea..

      (Citează)

    • Bine, aplicatia de mesaje nu prea face acelasi lucru pentru ca cel putin jumatate dintre utilizatorii de Android nu au activat RCS. Ca sa nu mai luam in calcul utilizatorii de iPhone carora nu le poti trimite oricum mesaje multimedia de pe Android.

      Dar trecand peste asta, ai incercat:
      1. Sa suni la operatorul tau de telefonie?
      2. Sa instalezi o alta aplicatie de mesaje? De exemplu cea recomandata acum de Radu.

        (Citează)

    • 1. Da , de cateva ori, tot degeaba, acolo spui care e problema , ce ai facut, dupa care te intreaba daca ai facut exact pasii pe care tocmai le-ai spus ca i-ai facut. Evident nu s-a rezolvat nimic. Asta vine ca bonus pe langa faptul ca stai cu zecile de minute sa intri in legatura cu un operator.
      2. Da, poate nu am specificat, dar exact despre Messages de la Google e vorba.

        (Citează)

  6. Foarte util articolul. Si nu glumesc.
    Cu ocazia asta mi-am dat seama ca dupa ultimul update de Android si UI, mizeria de aplicatie de SMS nu era un upgrade al vechii aplicatii de la Samsung :)))

      (Citează)

  7. Bună dimineața noutate activată de cel puțin un an de zile :))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus