un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un apartament de 9 metri pătrați și 650 de dolari chirie

16 Feb 2022  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

18 comentarii

Am auzit că discuta lumea de nu știu ce garsonieră mică din România. În clipul de mai jos puteți vedea cum arată un apartament de lux și de mici dimensiuni în Tokyo. Are 9 metri pătrați. Costă 650 de dolari pe lună.

9 metri pătrați cu tot cu baie, desigur, amprenta pe sol. Și când zic lux, nu mă refer la ceva extravagant, este doar un apartament (cameră, de fapt) într-o clădire nouă, cu multă lumină naturală. Arată bine pentru că este nou.

La un moment dat tipul care filmează se duce la un vecin ca să filmeze și o astfel de garsonieră deja mobilată. Este la minutul 7. Atunci devine mai clar ce înseamnă un astfel de spațiu. Ții hainele la minim și le depozitezi agățate de pereți. Câteva obiecte personale intră în cutii puse una peste alta. Nu ai loc de televizor, dar un proiector de buzunar este suficient pentru a pune pe un perete o imagine de 50 cm lungime. Ai o chiuvetă și un spațiu cât încă o chiuvetă pentru pregătit și gătit masa.

Acum este mai clar și cât de utile sunt tot felul de accesorii ce pot fi lipite de pereți prin baie și alte locuri, ca să ai unde ține un săpun.

Ce să zic, destul de claustrofobic, nu mi-a plăcut nici să mă uit la clip. 9 metri pătrați este cam cât cea mai micuță cameră dintr-un apartament românesc sau cât o cameră de hotel dintr-unul de buget redus, gen vreun Ibis mai vechi dintr-un oraș turistic. Știam că în zona Asiei se trăiește înghesuit, dar alta este când vezi și cum poți mobila un astfel de spațiu.

650 de dolari!

Mai jos este alt clip, unul din Hong Kong. Acolo zeci de mii de oameni locuiesc în cage homes, câte 4-5 într-o cameră de apartament normal. Motivele sunt cele clasice, lipsă de bani și lipsă de spațiu. Nici Tokyo nu este diferit, dar este de remarcat că apartamentul de deasupra se adresează, până la urmă, oamenilor cu ceva bani disponibili. Un alt clip al aceluiași youtuber arată un apartament de 100 de dolari care arată ca o debara în subsolul unui bloc.

    18 comentarii

  1. Am vizionat mai multe videouri ale acestui băiat. E sinistru. Există și apartamente la 100$ fără wc sau baie, te duci la biblioteca de peste drum pentru un dus și un pipi, pina la 7 seara. După ora aia, fără lichide, reglat colonul sa nu ceara in perioada 19:00-7:00. S-au obișnuit cu trăitul in cutie …

      (Citează)

  2. Asiaticii sunt mici, la eu Matizul e SUV mediu.

      (Citează)

  3. Nu inteleg cum intr-o tara bogata precum Japonia statul permite constructia de locuinte atat de mici.

      (Citează)

    • Cred ca o incurajeaza chiar!

        (Citează)

    • Ei sunt deja la un nivel de urbanizare foarte ridicat si cred ca ar trebui sa inceapa un proces de descurajare a migratiei din rural catre orase.

      In plus, se plang de nivelul scazut al natalitatii, dar apoi incurajeaza constructia de locuinte unde nu prea ai nicio sansa sa petreci timpul cu un partener/o partenera.

        (Citează)

  4. Pai comparam Tokyo cu Cluj? :))

      (Citează)

  5. In blocul din Japonia puteai reduce inaltimea apartamentului si face un etaj in plus in spatiul vertical economisit, si in schimb le faceai mai mari pe orizontala si aveai o garsoniera de 15-16 mp. In final aveai la fel de multe garsoniere, dar mult mai practice.

      (Citează)

    • Chiar ca!
      Ce-nseamna sa n-ai un alunel sa-ti spuna cum sa faci. Prosti japonejii astia

        (Citează)

    • Tot din Japonia am văzut ceva asemănător, dar tipul avea un mic hol (pentru o baie și bucătărie minuscule) unde se refugia cînd culisa plafonul în sus sau în jos (era motorizat) pentru a se duce în dormitor din living, sau invers. De menționat că mobila se potrivea de așa natură ca să poată rămîne cît mai mic spațiul în ”camera comprimată”.

        (Citează)

    • nu prea poti, ca in toate apt. mici pe care le-am vazut in japonia, patul ii ai cumva la etaj (inaltimea apt. este mai mare decat la noi si ai o scara si patul sus la vreo 60-70 de cm sub tavan). Nu stiu cum e in asta din video, ca nu m-am uitat dar banuiesc ca similar.

      Pe de alta parte, japonezii au o cultura cu apt de tipul asta (de altfel asta inteleg ca e “de lux”), si nu sunt chiar asa rele cum par, mai ales daca nu faci mai mult decat sa dormi in ele.
      Plus ca prefer oricand un apt de asta gandit din start mic (si compartimentat cum trebuie, cu accesorii, cu inaltime mai mare ca sa poti sa ai patul sus, etc), modelului vest european in care ti se inchriaza “camera de sub scara” sau nu stiu ce debara sau “camera servitorilor” care au fost separate de locuinta prorpriuzisa si acum se inchiriaza de sine stator, desi ele nu au fost niciodata gandite pentru asta.

        (Citează)

    • @Boris in loc de 2 etaje de 3.8 m inaltime faci 3 etaje de 2.5 m, cresti suprafata de la 9 mp la 13.5 mp (mai mult decat la Cluj 😀) ramanand cu acelasi volum ocupat si numar de apartamente. In acel “loft” ai spatiu degeaba deasupra, la fel in baie si in dus inaltimea extra nu ajuta cu nimic.
      Se mira japonezii ca tineretul e dezinteresat de s3x, nu mai face copii, sunt deprimati si sinuciderile sunt in floare.

        (Citează)

    • @Boris, inclusiv in clipul acela de pe Youtube, unul dintre locatarii acelui imobil spune ca nu mai foloseste loft-ul pentru ca este efort prea mare sa urci si sa cobori scara de cateva ori pe zi. Deci ramane bun doar ca spatiu de depozitare.

      @alunelu, probabil ca in zona respectiva sunt niste legi care spun ca ai voie sa contruiesti cladiri cu maxim 2 niveluri, chiar daca inaltimea poate fi ceva mai mare.
      Insa si eu sunt de acord cu tine, as prefera o camera cu inaltime mai mica, dar sa am 3-4 mp in plus.

        (Citează)

  6. un apartament de lux și de mici dimensiuni în Tokyo.

    Suicide pod.
    Unde e luxul ?
    Curat nu inseamna lux, decat daca esti boschetar.

      (Citează)

  7. N-ai cum sa pui ‘lux’ aici decat daca vrei sa fii ironic.

      (Citează)

  8. Astfel de spatii de trait sunt inumane si nu ar trebui sa fie permisa construirea lor.

      (Citează)

  9. Cam spatioasa! Avem aici una de 6 mp in Paris: https://www.bienici.com/annonce/vente/paris-8e/appartement/1piece/orpi-1-002099E192JQ la doar 69.950 euro.

      (Citează)

  10. Văzusem tot așa in Paris (îmi pare rău că nu mai am linkul) o garsonieră de 9mp, cu duș dar WC-ul la comun cu alt vecin… la 750 de euro. Aia nici nu știu dacă se mai poate numi “garsonieră”. Mai degrabă celulă.

      (Citează)

  11. Camerele mici si tavanele joase strivesc sufletul si mintea.
    (Dostoevsky in Crima si Pedeapsa)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus