un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Iată cele mai vândute jocuri de PC ale anului 2021

5 Jan 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Steam a făcut un top al vânzărilor de jocuri în 2021. Nu a zis sumele, dar a împărțit cele mai vândute 100 de jocuri în 4 categorii, Platinum, Gold, Silver și Bronze. Topul ia în considerare și vânzările de DLC și in-game purchases, iar la categoria Platinum cel mai probabil vorbim de minim 10 milioane de jocuri vândute în ultimul an sau venituri comparabile.

Puteți vedea prin linkul de mai sus toate jocurile. Eu am remarcat următoarele aspecte.

PLATINUM

PUBG este la Platinum și costă 30 de euro. Atât a costat de la lansarea sa de acum 4 ani, de altfel. Este clar că vânzarea sa generează o mulțime de bani pentru Steam și producătorii jocului și sunt curios cum vor evolua lucrurile atunci când va deveni gratuit, pe 13 ianuarie 2022, după cum a fost anunțat deja.

Se vor putea cumpăra în continuare tot felul de lucruri direct în joc, deși n-ai nevoie de ele pentru a te distra “din belșug” în PUBG. Sunt curios însă dacă vor face mai mulți bani pentru că un joc gratuit va atrage mai mulți jucători sau dacă va scădea venitul.

În categoria Platinum sunt 4 jocuri free to play din cele 12 prezente acolo: DOTA 2, CSGO, Destiny 2, Apex Legends. Chiar și așa, au generat atât de multe venituri încât sunt în categoria Platinum, dovadă că se poate.

New World și Valheim—n-am auzit niciodată de ele, dar iată că s-au vândut bine. SteamSpy estimează că ambele jocuri intră în categorie 20-50 de milioane de vânzări în acest an. Ambele au avut cândva și peste 200.000 de jucători simultan pe Steam.

PUBG, GTA 5 și CS:GO sunt singurele pe care le-am jucat din cele 12 ale acestei categorii.

GOLD

Mă bucur să văd că Sea of Thieves este în continuare bine vândut și foarte jucat. Am urmărit știrile, știu că i-a tot crescut popularitatea după o lansare slabă. Mie mi s-a părut bună ideea lui, un MMO cu pirați, corăbii, tunuri, scheleți și comori ascunse.

În această categorie sunt de fapt niște jocuri populare: FIFA 22, Forza Horizon 5, Red Dead Redemption 2 șamd.

Ce mă miră? Prezența Rust aici, care-i un soi de survival game. Începi în fundul gol pe o insulă, aduni resurse, vânezi, îți construiești adăpost, te ferești de pericole etc. Nu prea înțeleg atracția, în condițiile în care există multe alte jocuri bune. Dar na, bravo dezvoltatorilor că au ajuns în Gold cu un joc care costă 35 de euro.

N-am jucat niciunul din cele ale acestei categorii, deși ca abonat la Xbox Game Pass for PC (sau cum se cheamă acum) am Forza Horizon 5 inclus.

SILVER

Cyberpunk 2077 a ajuns doar în Silver. So sad.

Mass Effect Legendary Edition este tot aici, ceea ce mi se pare un rezultat bun, având în vedere că probabil majoritatea doritorilor l-au cumpărat direct din Origin sau EA Play sau cum se cheamă acum. După cum poate țineți minte, eu am spus că este cel mai bun joc făcut vreodată.

Age of Empires 4 este tot aici. A fost lansat în octombrie 2021, deci n-a avut mult timp pentru a genera venituri.

Civilization 6 și Stellaris sunt ambele în această categorie, deși sunt lansate în 2016. Ambele sunt jocuri 4X, îți construiești încetișor civilizația și te lupți cu vecinii șamd, doar că Stellaris este în spațiu.

Din această categorie am jucat Mass Effect și am și Civilization 6.

BRONZE

Este aici un joc numit Dyson Sphere Program și l-am cumpărat și eu cu această ocazie, că cică e bun și îmi plac sferele Dyson.

Cities Skylines este tot aici, bun jocul, l-am jucat câteva luni și când ajungi la orașe mari este mult mai palpitant. Trebuie însă să instalați diverse mod-uri gratuite care vă vor face mai frumos jocul.

Sunt multe alte jocuri builder aici, de fapt: Farming Simulator, Stardew Valley, Planet Zoo, Satisfactory, Rimworld, chiar și Football Manager 2022. Mi se pare că pentru indie producers este calea cea mai simplă pentru un joc de succes. Câtă vreme are mecanismele bune și te ține în priză cu challenge constant, un joc ceva mai simplu de făcut poate avea succes pe piață.

Hades, care recent a luat premiul Hugo, a intrat abia în Bronze. Tales of Arise, un RPG foarte lăudat, este tot aici. La fel și Baldur’s Gate 3, care este în early access, adică joci ce-au făcut până acum dezvoltatorii și mai dai și de buguri, dar la lansarea oficială vei primi oricum jocul întreg.

Din această categorie am Cities Skylines, Dyson Sphere, Hades, Doom Eternal, Halo Master Chief Collection, The Witcher: Wild Hunt.


Categoriile arată altfel dacă se iau în considerare doar jocurile lansate în 2021. Mass Effect intră în Platinum, la fel și Farming Simulator 22

    5 comentarii

  1. Iti recomand calduros Stellaris – bataliile sunt foarte fain realizate, zici ca esti in Battlestar Galactica

      (Citează)

  2. Mass Effect Legendary il iau doar cand o avea reducere inspre 70%, pana atunci jegurile alea lacome nu vor primi banii mei.

    Iar Apex Legends este o mizerie, nu fac nimic in el decat sa mor instant in timp ce in Fortnite ajung sa ma distrez un pic.

      (Citează)

    • Văd că pe steam e 60E, pret întreg.
      Eu l-am luat înainte de sarbatori cu 120 LEI pe emag, pt PS4. Acum e ceva mai mult, parcă, dar oricum sub pretul de pe steam.
      Pentru mine e un joc nou, aș plăti și mai mult.
      Cei care l-au jucat la vremea lui, poate li se pare mult 60E, însă aceia au optiunea de a rejuca ceea ce deja detin, gratis.

        (Citează)

  3. Rust pare chiar mișto! Trebuie să îl încerc.

      (Citează)

  4. Cam de acord cu Mass Effect. Mi-am pastrat PlayPro de la EA doar ca sa am acces la el.
    Incearca Stellaris, cu avertismentul ca iti va manca foarte multe ore si sunt sanse mari sa pierzi primele jocuri. Daca ti-a placut partea de poveste din Mass Effect + gameplay-ul 4X, e un must have. Pe langa jocul propriu zis de 4X, vei avea sute de evenimente (de la unele punctuale la unele ce necesita o investitie serioasa de timp pentru a le rezolva). Fiecare eveniment in parte e o mini poveste SF unde ai input in cum se va termina.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus