un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Asus a avut o idee nebunească: laptop pliabil cu ecran OLED

6 Jan 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Noul laptop se numește Asus Zenbook 17 Fold OLED, cod UX9702, și este o demonstrație tehnologică foarte tare.

Gândiți-vă la el ca la o tabletă de 17 inci în format 4:3. Se poate plia însă la jumătate, moment când se transformă într-un laptop cu două părți egale, raport 3:2 și diagonală 12,5 inci, ambele cu rezoluție Full HD.

Arată a ceva ce-ai vedea într-un film SF și ai spune “băi ce chestie!”. Arată și unde a ajuns tehnologia pliabilelor acum. Ecranul este făcut de BOE, apropo, și este un OLED compatibil Dolby Vision, validat Pantone, 100% DCI-P3. Core i7 de generația a 12-a la bord, baterie de 75 Wh, webcam, porturi USB-C… în fine, tot ce-i nevoie pe un laptop subțire.

Tot spun că este demonstrație tehnologică pentru că personal nu cred că va rupe piața în două. Nu este laptopul pe care-l așteaptă lumea. Nici nu știu câte bucăți se vor produce.

Are avantaje, desigur. Când e cazul, poate deveni o tabletă de 17 inci, ceea ce poate fi util dacă vrei să te uiți la un film sau stai cu încă 3 oameni în jurul unei prezentări sau alte asemenea situații. În avion scoți din poșetă un laptop de 12,5 inci și îl deschizi pentru a avea ecran de 17 inci. That is cool.

Problema este că, atunci când devine laptop, oamenii vor să aibă tastatură reală, nu una pe ecranul ce ajunge în partea de jos. Și Asus îți dă o tastatură reală, există una bluetooth care se pune în locul uzual de tastatură de laptop și practic acoperă ecranul inferior—dar pare totul peste mână atunci când vrei un ultrabook, plus că prețul va fi mult mai mare.

Așa că nu cred că va fi foarte dorit. Ca realizare tehnică, însă, bravo lor! Pliabilele devin tot mai versatile și deschid multe posibilități pentru viitor. Nu știu dacă m-aș vedea folosind așa ceva. Pe de altă parte, acum 15 ani nu credeam că voi folosi telefoane mobile fără nici un buton fizic pe ele.


Apropo de Asus, anul trecut îmi exprimam neîncrederea că vor continua să susțină modelul Flow X13 în următorii ani. Flow X13 este un ultrabook de 13 inci, destul de performant pe cont propriu, care pe lateral are un port special gândit de Asus, un soi de PCI-Express cu altă formă. Prin acel port se conectează la o unitate externă numită XG Mobile, care conține o placă video RTX 3070 sau 3080 și încă niște porturi.

Practic, un ultrabook ușor de transportat și învârtit, dar care poate juca orice joc la nivel înalt atunci când vrei asta.

Important este însă dacă, odată ce investești în placa video externă sau în ultrabook, poți spera și la update-uri în următorii ani.

Și uite că poți. Acum, în 2022, Asus a anunțat un nou ultrabook Flow X13, adus la zi cu Ryzen 9 sau Ryzen 7 din seriile 6000. Va fi lansat și un nou model de placă video exterioară, una bazată pe Radeon RX 6850M XT, că poate nu-ți place NVIDIA.

Cu plăcile video externe XG Mobile va fi însă conectabilă și o nouă tabletă, lansată acum și numită Flow Z13. Tableta în sine rulează Windows 11, are Core i9-12900H, memorie LPDDR5 și ecran 4K la 60 Hz sau Full HD la 120 Hz. Are chiar și placă video RTX 3050 Ti în interior, când nu e conectată la cea externă (sau dacă nu ai cumpărat-o).

Așa că și acest sistem de produse a evoluat. Încă nu-s convins că are viitor lung în strategia Asus, dar este un pas în față.

 

Un alt ultrabook arătos lansat acum este Zenbook 14 OLED Space Edition. Este un model aniversar, au trecut 25 de ani de când un laptop Asus a funcționat în Stația Spațială Mir, dus acolo de astronauți ca să se uite pe Instagram și din astea.

Zenbook 14 OLED Space Edition vine cu o carcasă cu design special, diverse motive inspirate de spațiu, cutie pe măsură șamd. Practic, e de luat în loc de Zenbook 14 OLED clasic, dacă diferența de preț nu-i foarte mare. Este făcut să reziste în funcționare la temperaturi de -24–60 grade Celsius, apropo.

În rest, Asus a lansat noile generații ale majorității seriilor lor de succes, precum Zephyrus Duo 16, Zephyrus G14, diverse Zenbook-uri, ExpertBook-uri și ProArt-uri noi. De obicei au procesoare Intel generația a 12-a sau Ryzen 6000, plus noi plăci video precum RTX 3050 sau Radeon 6000 acolo unde s-a putut, ecrane OLED șamd. Sunt grupate aici toate.

    7 comentarii

  1. Probabil sunt singurul căruia i se pare că Asus face niște laptopuri oribile. Oricând aș prefera un ThinkPad, spre exemplu, că tot s-a amintit în articol de laptopuri de pe ISS.

      (Citează)

    • Stația sovietică MIR, nu ISS.

        (Citează)

    • Mie mi se pare că sunt producători cu strategii diferite. ThinkPad sunt mereu safe, de exemplu. Nu te rup la design, au ceva remarcabil, sunt doar laptopuri, dar fiabile și care își fac treaba. Asus încearcă mereu ceva nou: touchpad cu numpad sau ecran integrat, ecran OLED nu LCD, LED-uri de semnalizare pe partea cealaltă șamd. Ăsta e diferențiatorul lor.

        (Citează)

    • @nwradu: primul laptop pliabil a venit de la Lenovo, X1 Fold. Legat de strategie, atâta timp cât nu se așteaptă ca aceste încercări să aibă tracțiune și pot acoperi financiar asta e ok, altfel vor ajunge ca și LG.

        (Citează)

    • @dumy, depinde ce cauti la un laptop. In general alegi un model de la Lenovo cand ai nevoie de un laptop compact, eventual un laptop pentru activitate de tip Office. Dar cand ai nevoie de performanta ridicata, te cam indrepti catre modelele de la Asus.

      Sigur, fiecare producator are modele in ambele categorii, darnu exceleaza peste tot.

        (Citează)

  2. @Andrei G: Lenovo sunt cunoscuți pentru workstation grade hardware în general, doar recent au intrat pe piață și cu modele de gaming sau ultrabook. Cine caută Lenovo pentru office o face doar pentru că a auzit de marcă, există multe alte soluții pentru așa ceva.

    Asus încă n-a ajuns la nivelul ăla dar cine știe, dacă hardware-ul lor se dovedește destul de fiabil în timp…

      (Citează)

  3. Câți porci costă ăsta?!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus