un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mass Effect Legendary Edition este cel mai bun joc făcut vreodată

4 Dec 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

War is atrocity committed in the name of survival, mi-a spus Javik într-o discuție oarecare. Și-a adus aminte cum, în războiul anterior, propria sa echipă a fost spălată pe creier de dușmani și l-a vânat pe el mai mulți ani după aceea. În cele din urmă a fost forțat să-i distrugă pe toți, să-și omoare foștii camarazi, ca să supraviețuiască.

Este un dialog fără o miză reală, purtat cu unul din personajele din echipa ta, dialog pus în joc doar pentru character building. Îl înțelegi mai bine pe Javik, înțelegi de ce este mai mereu pesimist și de ce îți propune mereu măsuri dure.

Și asta face seria atât de bună, faptul că au introdus astfel de discuții ușor filosofice chiar și în momente de umplutură. Dacă vorbești cu personajele suficient de des, în special cu cele care apar în toate trei jocurile, n-ai cum să nu te simți introdus în poveste. În acest caz, după trei jocuri în care vezi tot felul de masacre și civilizații distruse, în care personaje din echipa ta mor cu diverse ocazii, uneori din deciziile tale greșite, cele spuse de Javik nu sunt doar înflorituri poetice, ci ceva ușor de înțeles de jucător.

Acesta este marele punct forte al trilogiei Mass Effect. Nu vine doar cu o poveste foarte bună și cu dușmani memorabili într-un conflict care pornește subtil în primul joc și se răspândește apoi în toată galaxia, ci reușește să te bage cu adevărat în mijlocul aventurii, să te facă să-ți pese de ce se întâmplă.

Încă sunt ofticat că la finalul lui Mass Effect 2, în celebra suicide mission de la final, am făcut vreo două alegeri greșite și un personaj mai incompetent din echipă a provocat decesul unui personaj care chiar îmi plăcea mult. I-am simțit lipsa apoi, în Mass Effect 3, când mi-ar fi plăcut să descopăr ce viață are. Știu, puteam să reload, dar na… greșelile se plătesc.

Este storytelling la înalt nivel, cu mii de dialoguri bine formulate și trei jocuri ce te pun des în fața unor alegeri dificile. Te lovești de tot felul de probleme precum dacă inteligența artificială este sau nu vie, câți oameni poți sacrifica pentru a salva ulterior în viitor mai mulți, ce alegi între un rău mare și unul și mai mare șamd. Când le joci pe toate trei la rând, cum am făcut cu Legendary Edition, și fiecare joc reține opțiunile tale din cel anterior, rezultă o poveste complexă și bine închegată, una din care simți că faci parte.

Undeva pe la Mass Effect 3, când știam că mă apropii de sfârșit, m-am găsit dorindu-mi să nu se termine. Să mai fie misiuni, măcar unele secundare, pentru că-mi plăcea prea mult universul și mă obișnuisem de el. Au fost poate 150 de ore de joacă și nu m-a plictisit, nu m-am săturat de el, ci din contră.

De aici vine și concluzia din titlu. Am zis mereu că trilogia Mass Effect este foarte bună. Rejucând-o acum, mi-am dat seama că probabil este cea mai bună. Fiind și stilul de joc care-mi place mie, cu o îmbinare reușită de acțiune, strategie în abordarea luptelor și elemente RPG, mi-a oferit până acum mai mult entertainment decât orice alt joc sau serie.

A contribuit la asta și faptul că Legendary Edition include și DLC-urile jocurilor originale, adică în plus niște misiuni foarte complexe. Afli despre Leviathans, specia care a construit Reaperii, într-o misiune care începe căutând indicii privind asasinarea unui cercetător și se termină sub mările altei lumi.

O altă misiune te pune aproape în rolul unui James Bond care infiltrează o petrecere. O alta este atât de amuzantă încât m-a făcut să râd de mai multe ori pe parcursul ei, că se vede că-i făcută pe fun. Celelalte personaje fac mișto constant de Shepard (adică de tine) că nu le alege pentru misiuni sau că ele îi salvează prea des pielea, au loc tot felul de înțepături prietenești între ele și apropo-uri la jocuri anterioare, iar la final totul se termină cu o mare petrecere și beție, un moment foarte bun de bonding. Am jucat-o spre finalul jocului, că atunci devine accesibilă, și a fost unul dintre momentele când mi-a părut rău că urmează să termin seria.

Gameplay-ul este și el plăcut. Am terminat jocurile pe dificultate crescută, ca să fie un challenge mai mare. Este un remaster al unei trilogii vechi, adică nu are amploarea pe care o poate oferi un engine ultra-modern, dar treaba asta nu m-a deranjat deloc pentru că mereu ai ceva de făcut, fiecare luptă este palpitantă, iar povestea avansează în ritm bun.

Dacă n-ați jucat Mass Effect la vremea lui, jucați acum Legendary Edition. Puține jocuri sunt atât de bine realizate. Iar dacă l-ați juca la vremea lui, cum am făcut și eu, rejucați-l oricum, poate cu alte alegeri sau personaje preferate. Nu veți regreta oricum că-i alocați timp, vă oferă înapoi entertainment de top în toate acele ore.

Steam sau Origin sau PS4.

Trailerul de mai jos este pentru un viitor Mass Effect 4. Poate cândva va fi lansat:

    19 comentarii

  1. Nu l-am jucat niciodată dar m-ai făcut curios.
    Am să-l pun pe lista.

      (Citează)

  2. Mass Effect este un joc legendar și merita o ediție care să recunoască asta. Mi-am făcut un al doilea sistem ca să îl pot juca cât am muncit în alt orășel.

    Dar nu voi plăti prețul complet pentru un re-skin de joc la care am plătit deja toate originalele și DLC-urile pentru că unii sunt niște gunoaie lacome.

    Ediția legendară nu conține toate DLC-urile, la unul au pierdut codul sursă și le-a fost atât de lene încât nu l-au făcut din nou.

      (Citează)

    • Lol..să înțeleg că îți plăcea mult de tot DLC-ul ăla in care făceai target practice și la sfârșit îți arunca un high score. Apropo nu era făcut de bioware, a fost făcut de alt studio. Au descoperit multe erori in codul sursă și trebuia refăcut de la zero…
      Prețul complet pe originale a fost 60×3=180 euro plus vreo 10-20 euro fiecare dlc. Eu nu am avut toate dlc urile pentru că nu mi-am permis.
      Legendary edition e 60 euro pentru tot ( mai puțin Pinnacle Station de care nu-mi pasă) așa că nu plăteai prețul complet…plus că a fost și o să mai fie la reducere. Dacă nu vrei să plătești e ok, mie mi s-a părut un preț corect.

        (Citează)

    • In concluzie dupa ce le-am platit 200 de euro aproximativ mai trebuie sa scot inca 60 de euro pentru un re-master re-skin al unor jocuri pe care le am deja.

      Mi se pare am lacomie.

        (Citează)

    • Nu e doar reskin.

      E ca si cum ai zice ca diferenta intre o dacie duster si o dacie spring e doar forma caroseriei.

        (Citează)

  3. “War is atrocity committed in the name of survival”

    Nu inteleg, mi se pare o prostie propozitia asta. O fi (poate) pt cel care se apara, dar pt cel care ataca cum e survival??..

      (Citează)

  4. De pe vremea cand BioWare facea jocuri de calitate, Mass Effect si Dragon Age Origins/Awakening.

    Good times.

      (Citează)

  5. Suna bine, dar pare plin de dialoguri si texte, exista optiunea sa se dezactiveze/ skip tot bla bla-ul/ conversatiile alea si sa ramana doar jocul/ actiunea ?

      (Citează)

  6. Ce înseamnă la tine dificultate crescută că eu le-am început pe cea mai mare dificultate și am probleme la ultima misiune din ME3.
    Dacă ai jucat pe Insanity cum naiba ai trecut de ultima misiune când apar 38372 wraiths și nu mai știu câte brute că eu aproape am cedat nervos fml.

      (Citează)

    • Liara + stasis ftw, daca mai tin bine minte ce am facut pe vremea aia. Inca nu am jucat legendary pe insanity.

        (Citează)

  7. Baltha Zerus:
    Liara + stasis ftw, daca mai tin bine minte ce am facut pe vremea aia. Inca nu am jucat legendary pe insanity.

    Nu am observat sa fi schimbat ceva la dificultate fata de originale. Mersi…o sa incerc si cu Liara. Doar cu ea si Tali nu incercasem :))

      (Citează)

  8. Joc fain, dar aștept un nou KOTOR sau măcar un remake la primele două cu o grafică mai modernă.
    Pentru cei cărora li se pare scump, încercați cu vpn pe Turcia, acolo e mult mai ieftin.

      (Citează)

  9. Oare merge bine pe un Gtx1050Ti ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus