un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Microsoft cumpără Activision Blizzard pentru 68,7 miliarde de dolari și acum deține toate jocurile din univers

18 Jan 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Nu știu dacă este o veste bună sau nu. Sigur că tranzacția ar trebui aprobată și de Activision Blizzard, dar Microsoft oferă 45% în plus față de valoarea actuală a companiei la bursă, ceea ce mare un premium bun. Probabil se va finaliza achiziția și Microsoft va deține Activision.

Asta înseamnă că Microsoft va intra în rândul celor mai mari dezvoltatori de jocuri. Vor controla serii de mare succes precum Warcraft și Diablo, Call of Duty și multe altele. Microsoft va deveni a treia mare companie din gaming după Tencent și Sony. Să nu uităm că anul trecut s-a finalizat achiziția Bethesda de către Microsoft.

Care este problemă? Păi depinde ce planuri are Microsoft și cât de bine se va ține de ele. N-ar fi prima oară când nu le iese vreo strategie grandioasă și scumpă, vezi aventura Nokia. Ce-i drept, până acum Microsoft nu pare să aibă altă dorință în gaming decât ca jocurile produse de studiourile pe care le deține să fie disponibile pe console Xbox.

Și cum tot Microsoft face și Windows, de câțiva ani vor de fapt să lanseze simultan jocuri de Xbox și pe PC, în ceea ce eu am numit cândva o decizie ilogică pentru soarta de viitor a consolei, dar bună pentru gameri. Nimănui nu-i plac exclusivitățile de pe platforme la care nu are acces, nu?

Vestea bună este că Microsoft tinde să includă majoritatea jocurile bune în programul PC Game Pass, unde plătești 8 lire pe lună și ai acces nelimitat la acele jocuri. Există ceva asemănător și pentru Xbox, de altfel. Eu prin Game Pass am Microsoft Flight Simulator, de exemplu, că este inclus acolo. Au în program și Halo Infinite, Forza Horizon 5, Age of Empires 4, Humankind și altele, plus cele clasice Bethesda, plus că acum include și EA Play în acel preț, adică acces la serviciul similar de la Electronic Arts, unde poți juca Mass Effect Legendary, Crysis, Dragon Age-uri și altele. Tot Game Pass promite că STALKER 2 va fi disponibil day one în abonamentul lor.

Dacă aduc aici și jocuri Activision Blizzard, e de bine. Dacă se bagă peste ei în decizii creative și îi grăbesc să scoată pe piață jocuri nefinisate, va fi de rău. Vom vedea ce iese.

Activision Blizzard (ATVI) a crescut astăzi 27% la bursă. Felicitări celor ce dețineau acțiuni.

    10 comentarii

  1. Domnul CEO Microsoft tocmai a aratat ca are cele mai mari coaie din tech la ora actuala congrats lui.

    Este o miscare care putea sa fie facuta doar de cativa Apple, Microsoft , Amazon. Lasand la o parte problemele cu management au cumparat o companie incredibil de profitabila, fara datorii cu 7 miliarde cu cash balance la un pret foarte bun!

    Inainte de scandal actiunile erau pe la 90$ si ei au dat 95 per actiune. Ma asteptam sa cumpere ceva mai mic dar cu IP bun dar mici cum au facut cu Bethesda gen Ubisoft dar au arata ca they came to fucking play.

    Fun thing acum cativa ani a fost un zvon ca vor sa cumpere EA.

    Am lucrat in gaming ceva ani si pot sa spun ca nu as investi intr-o companie de jocuri de sine statatoare. Aleg sa investesc pe principiul “Picks and shovels” si am actiuni luate la Unity si mai nou Roblox, iar daca Epic Games ar fi lista la bursa si acolo as baga din cauza Unreal Engine.

      (Citează)

    • N-aș zice că e o dovadă de curaj. Microsoft este pe val, are o tonă de bani cash, singuri nu reușesc, așa că îi cumpără pe alții. Poate cumpără și UiPath cu un premium bun :P

        (Citează)

    • Apple nu e interesată de gaming, așadar, nu știu de ce ai scris-o. Mă rog, e interesată (poate) de gaming pentru mobil și atât.

      Microsoft are Xbox și Windows, e normal ca ei să investească în gaming.

        (Citează)

  2. Sincer, ma bucur. Microsoft a facut recent Age of Empires 4, si orice ai spune, e bine facut. Principala problema a Bethesda e ca nu erau in stare sa rezolve detaliile, si bugurile.

    Chiar vreau sa vad un Fallout bine facut.

      (Citează)

  3. Dacă tot au făcut Age IV, hai și cu Starcraft III.

      (Citează)

    • O da. Ar fi fantastic. Revenind la realitate singurele așteptări pe care le mai am ar fi ca cei de la frost giants să scoată un RTS SF. Nu ar fi Starcraft și nu ar fi o problemă căci sunt mulțumit cum s-a încheiat povestea, dar ar fi cea mai apropiată experiență de Starcraft.

        (Citează)

  4. După Legion, din 2018, lansarea produselor nefinisate a devenit standardul și nu excepția pentru WoW, oricum…

      (Citează)

  5. Jocurile de la Electronic Arts sunt la Game Pass Ultimate, care e 15 USD.
    Ultimate include și fostul Gold (multiplayer online pe Xbox).

      (Citează)

  6. Se aduna multe jocuri sub umbrela Microsoft, sper sa nu le strice mai mult pentru ca au deja bani si nu au nevoie sa le compromita calitatea pentru a face profit.

    Incepe sa fie interesant ca dintr-un singur game pass as avea acces si la jocurile Blizzard pe langa cele EA, cele din Origin, pe langa cele Microsoft, Bethesda.

      (Citează)

  7. Ah, un remake la Morrowind cu grafica actuala… Un baiat poate sa viseze…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus