un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Oare câte cazuri avem de fapt zilnic în România, dacă foarte puțini se raportează bolnavi autorităților?

25 Jan 2022  ·

GÂNDURI  ·

54 comentarii

Am vreo 15 cunoscuți cu Οmicron până acum. Toți vaccinați, vreo doi și cu booster făcut acum 4 luni, vreo doi copii nevaccinați. Nimeni bolnav grav.

Niciunul însă nu și-a raportat boala la autorități. De aici și întrebarea mea parțial retorică: oare câte cazuri de covid sunt de fapt în România zilnic? Cât de mulți își fac testul acasă (sau nici măcar, au simptomele și stau cuminți o vreme) față de cele raportate oficial?

Suntem pe la 20.000 de cazuri zilnice raportate oficial. Neoficial cât or fi? 40.000? 60.000? Știu că se tot zice că important este doar câți ajung în spitale și blochează sistemul sanitar, dar în practică mulți ajung în spitale și pentru că un număr foarte mare de cazuri rămâne neraportat și deci nu se iau măsuri limitative pentru pandemie. Nici măcar nu se sperie lumea de ea, de fapt. 60.000 pe zi sună altfel decât 20.000 pe zi, nu?

    54 comentarii

  1. Aici sunt peste 60 000 și deja au început să crească internările.

      (Citează)

    • La nepoate-mea in clasa sunt 5 copii+invatatoarea pozitivi. Nu a venit decizie de trecere a orelor in online, asa ca s-au prezentat fizic 6 copii la scoala, unde nu i-a bagat nimeni in seama 2 ore. Au fost dusi la directiune, de unde li s-a dat drumul sa plece la sfarsitul programului.

        (Citează)

    • Majoritatea prietenilor copilului sunt pozitivi și ea are simptome. S-a testat acasă de câteva ori, a fost la test, totul negativ. La școală nu se duce că regula aia e, dacă ai simptome stai acasă.

      Oricum, se pare că încet-încet se rezolvă treaba.

        (Citează)

    • Lasa ca va mai baga Rutte o carantina si se rezolva totul.

        (Citează)

    • @alex: Rutte tocmai o să anunțe relaxări azi. Și mi se pare normal, au băgat lockdown până au ajuns la zi cu boosterele. Acum sunt la vreo 60% din cei peste 18 ani, cazuri sunt multe dar lejere, deci n-are sens să mai țină închis.

        (Citează)

    • Eu am fost confirmat ieri deși am și boosterul și am vorbit deja cu Dsp. Consider că e obligația morală a noastră să declarăm, altfel o vom ține așa încă 5 ani. Ăștia la rândul lor sunt genul ăla de oameni care comentează pe Facebook că statul nu face aia nu face ailalta, dar în ograda lor nu se uita. Sa nu uitam că schimbarea vine din noi, pana nu înțelegem lucrul asta nu avem cum sa avansam ca țara.

        (Citează)

  2. Salut, Daca in Franta in ziua 18.01 au fost 460.000 de cazuri si la noi au fost 19.000…
    La noi cred ca factorii principali care tin asa de jos nr zilnic sunt:
    1. limitarea infrastructurii DSP, voita sau nu… lipsa testarii in scoli, la munca…
    2. nerespectarea regulilor de izolare si neraportarea cazurilor
    3, haosul creeat de schimbarea regulilor peste noapte
    La noi pur si simplu nu se doreste testarea populatiei

      (Citează)

  3. Israel, statul care a fost dat cel mai des că exemplu că sunt disciplinați, s-au vaccinat etc., avea acum câteva zile 65.000 de cazuri la o populație mai mica de 9 milioane oameni – dacă raportăm la.populatie este ca și cum în România ar fi 130-140.000 de cazuri zilnice.

    Este clar pentru toată lumea că de la o perioada la alta virusul este mai contagios, in ciuda măsurilor de precauție cum ar fi vaccinare, măști, reducerea activității etc.

    Este evident că nu puteam să ne comportam că și cum virusul nu ar exista, dar parerea mea este că la cifrele astea ar trebui să încetăm să mai numărăm cate cazuri zilnice sunt și să conteze doar numărul celor care cei care sunt internați în spital – pentru că nu vom putea sta in stare de alertă toată viața de acum înainte.

      (Citează)

    • Mie mi se pare că studiile sunt foarte clare: două doze făcute acum un an = protecție scăzută. Așa că puteau fi vaccinați și 100%, o nouă tulpină periculoasă trece pe lângă vaccin în multe cazuri, dar din fericire îi ferește de spitalizare. Israelul a raportat ieri de 4 ori mai multe cazuri decât România și totuși de 4 ori mai puține decese.

        (Citează)

  4. Si cunoscutii aia stiu ei ca sunt infectati cu Omicron pentru ca au laborator acasa? Cand faci test PCR se transmite automat rezultatul la DSP.

      (Citează)

    • Boala pe care o iau rapid toti membri familiei, unul dupa altul. Stranut masiv o zi, apoi usturimi in nas, muci abundenti, gat inflamat si tuse seaca. Unii fac si febra si dureri de cap.

      Ce sa fie, ce sa fie…

      P.S. părerea mea e ca trebuie sa inmultim cu 6 ca sa aflam numarul real de cazuri. Oricum nu o sa trecem oficial de 20.000 pe zi, pentru ca nu testam.

        (Citează)

    • silicon_v:
      Boala pe care o iau rapid toti membri familiei, unul dupa altul. Stranut masiv o zi, apoi usturimi in nas, muci abundenti, gat inflamat si tuse seaca. Unii fac si febra si dureri de cap.

      Ce sa fie, ce sa fie…

      P.S. părerea mea e ca trebuie sa inmultim cu 6 ca sa aflam numarul real de cazuri. Oricum nu o sa trecem oficial de 20.000 pe zi, pentru ca nu testam.

      Să-mi bag picioarele, noi aveam epidemie de covid acu’ 20 de ani, la școală, și am aflat abia acum de la tine. Vorbiți de parcă gripa și răceala obișnuite au dispărut subit de pe planetă, toată lumea are acum covid….

      Dacă ne luăm după calculele tale, înseamnă că până in martie ar trebui să se fi infectat fiecare cetățean de pe teritoriul României cel puțin de două ori, inclusiv cei care urmează să se nască. Deci din martie adio alerte, restricții,

        (Citează)

    • Stai jos, Adiță. Se pot face teste acasă ca sa îți arate daca ai covid sau nu. Ce nu pot sa ărate este daca e Delta sau Omicron. Asta era discuția.

        (Citează)

    • nashu_mare:
      Stai jos, Adiță. Se pot face teste acasă ca sa îți arate daca ai covid sau nu. Ce nu pot sa ărate este daca e Delta sau Omicron. Asta era discuția.

      Da, am vazut ca se pot face teste si acasa. Chiar si cu apa, sirop, pisat sau orice lichid ai la indemana, si poate sa iasa pozitiv. Dar tot nu ai raspuns la ce am zis eu – cand erai la scoala (banuiesc ca ai fost, pari destul de coerent) sau chiar cu 3-4 ani in urma, nu s-a intamplat niciodata in jurul tau sa “raceasca” toti dintr-o familie sau un grup, in special in perioada asta? Diagnosticul era ICRS sau gripa si aia era, isi stergeau toti mucii o saptamana si nu tinea nimeni evidenta. Acum ati luat-o razna cu totii, orice muc sau tuse este direct covid, vin apocalipse peste apocalipse, valuri peste valuri. Nu mai are nimeni voie sa raceasca, trebuie legat, izolat, carantinat, e criminal, inconstient, bla-bla.

        (Citează)

    • Nu te izolează nimeni dacă doar îți curge nasul și nici nu se contorizează nicăieri. Toate rapoartele se bazează pe teste.

      Dar zici ca, dacă ai gripă, nu ar trebui sa ii protejezi pe ceilalți? Zici ca ar trebui sa mergi la lucru sa dai și la alții? Sa tot ai colegi ca tine…

        (Citează)

  5. Pai și de unde știu că au omicron daca nu au raportat?

      (Citează)

  6. Si eu sunt curios cum si-au dat seama ca au omicron. Dar da, cunosc 4 cazuri, teste rapide pozitive(3-4 teste de caciula) si nu au raport nimic. Au stat acasa, au mai iesit cu cainele, au mai fost la mega…

      (Citează)

  7. Eu cred ca intrebarea e, de ce cunoscutii tai, cetateni vaccinati, deci responsabili si precauti, nu raporteaza infectarea si nu se izoleaza, alegand sa-si continue activitatea sociala? Sa nu-mi spui ca isi iau concediu de odihna pentru asta…..
    Le-o fi rusine ca au luat teapa? :))

      (Citează)

    • Țeapa cu vaccinarea? Trebuie să fii plătit de ruși sau analfabet funcțional ce nu înțelege statistici simple ca să crezi asta.

        (Citează)

    • Platit de rusi, auzi :))) cati ani ai Raducule?
      Vrei sa vorbim de statistici? Cine a raspandit carcalacu in valurile 4 si 5 daca se circula doar cu certificat verde? Nevaccinatii? Care sunt localitatile/judetele cu cea mai mare incidenta? De ce sunt cele mai vaccinate?
      Care sunt statele lumii cu incidenta cea mai mare? Ai in top cateva cu vaccinare apropiata de 100% acolo, de ce?
      Cate jab-uri ai, 3-4? Vorbim peste 2-3 ani despre incidenta bolilor autoimune…..

        (Citează)

    • Sigur, te temi de boli fictive peste 2-3 ani în loc de boala curentă care face ravagii în lume. Good one! Ar fi tare să fii și fumător când ții lecțiile acestea.

      E un virus. Vaccinul nu te protejează 100%, că nu-i făcut de Gandalf (iar virusul suferă des mutații), dar tot oferă protecție de multe ori mai mare decât dacă nu ești vaccinat. Also, foarte puțini fac forma gravă a bolii. Statisticile acestea ar trebui să fie simplu de înțeles, dacă nu vine ordin de la Putin să nu le înțelegi.

      Luat țeapă? Ce glumă bună. De când m-am vaccinat, am călătorit unde am vrut, am stat mult mai liniștit, am avut mult mai multe libertăți. Și, spre deosebire de alții, eu am înțeles de la început că reduce riscul, nu-l face să dispară complet.

        (Citează)

    • Vladimir: Care sunt localitatile/judetele cu cea mai mare incidenta? De ce sunt cele mai vaccinate?

      Alea cele mai populate. De ce sunt cele mai populate? Pentru ca au cel mai rdicat grad de civilizatie din tara, cel mai ridicat grad de alfabetizare si atrag foarte multa lume care intelege ca asa se traieste mai bine.

      Si bineinteles ca vaccinatii au transmis virusul, ca sunt rezistenti la el. Aialalti ar fi bolit mai mult sau ar fi dat in primire. Plus ca, nu putem sti exact ce ar fi fost, atat timp cat, de bine, de rau, nu prea au avut acces in locuri.

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      25/01/2022 la 1:08 PM

      Vladimir, vaccinul are două scopuri: în primul rând, dacă iei virusul faci o formă a bolii mai ușoară. În al doilea rând, scade presiunea pe sistemul de sănătate. Cel mai bun exemplu este Israel, care deși are mai multe cazuri ca noi, raportat la populație, are mult mai puține decese și cazuri grave.

      Ce faci tu și alți antivaxxeri se numește “cherry picking”, că nu vă uitați la povestea de ansamblu ci vă folosiți doar de informațiile care vă avantajează

        (Citează)

    • Annei Teresa Palamara, directorul sectiei de boli infectioase de la Institutul Superior de Sanatate din Roma:

      “varianta omicron loveste mai ales persoanele vaccinate, in special pe cele care au facut a treia doza”

      Ce vreti mai mult de atat?

        (Citează)

    • Vrei sa vorbim de statistici?
      – DA

      Cine a raspandit carcalacu in valurile 4 si 5 daca se circula doar cu certificat verde?
      – Nu stiu, cine? Eu cred ca cei nevaccinati care au trecut prin boala acum 6 luni… Dar cine poate raspunde corect la intrebarea asta?

      Care sunt localitatile/judetele cu cea mai mare incidenta?
      – Alea care au aglomerari urbane mari si multi oameni care interactioneaza…sunt aceleasi de la inceputul pandemiei….

      De ce sunt cele mai vaccinate?
      – E normal ca cei care stau in aglomerari mari urbane sa se vaccineze mai mult din mai multe motive: fie sunt constransi(nu pot sa intre in mall, au bani dar nu pot sa mai plece in concedii, etc) fie sunt mai cititi/documentati decat cei din rulal si se invart in alte medii de influienta(non AUR de exemplu). Totusi in zonele astea urbane mari(B, TM, CT, IS, CJ) raman destul de multi nevaccinati, pentru ca “este” multi…

      Care sunt statele lumii cu incidenta cea mai mare?
      – Alea care au aglomerari urbane mari si care raporteaza corect cazurile… Romania nu face parte din astea…Ca si Radu in jurul meu e plin de oameni cu covid care nu anunta ca au si isi vad de viata…Si-au luat 1,2 zile de concediu de odihna sau medical pt ca nu erau abti si apoi au revenit la munca(la o parte online)…

      Ai in top cateva cu vaccinare apropiata de 100% acolo, de ce?
      – Pfffff, m-am saturat de cate ori am tot zis asta. Vaccinul asta ajuta intr-o masura prea mica la oprirea infectarii. Intr-un procent destul de mare, conform statisticilor, tot te vei infecta, doar ca nu vei dezvolta aceleasi forme grave precum nevaccinatii…De ce nu te uiti pe statisticile celor vaccinati care ajung la ATI? Cati sunt raportat la cei nevaccinati?

      Cate jab-uri ai, 3-4? Vorbim peste 2-3 ani despre incidenta bolilor autoimune…..
      – Mai vedem daca mai vorbim…in 2-3 ani se pot intampla multe…vine razboiul, vine criza, inventeaza vaccin ARN impotriva cancerului…plm…hai sa ne raportam la prezent sau macar viitorul apropiat….cat despre boli autoimune, ele exista si acum si or sa fie din ce in ce mai multe pt ca abea acum stiinta medicala face pasi mai mari…sunt multe care exista si inca nu sunt descoperite…

        (Citează)

    • Marius: Annei Teresa Palamara, directorul sectiei de boli infectioase de la Institutul Superior de Sanatate din Roma:

      “varianta omicron loveste mai ales persoanele vaccinate, in special pe cele care au facut a treia doza”

      Ce vreti mai mult de atat?

      Link ai? Tu nu stii nici macar care e numele ei corect.

      Ia uite ce zice mai jos:

      https://www.corriere.it/cronache/22_gennaio_19/palamara-covid-omicron-afa893da-78a0-11ec-a8ac-96a31330ed9e.shtml

        (Citează)

  8. Cazul unui prieten: a inceput sa aiba simptome de raceala, facut test rapid acasa, iesit pozitiv. A sunat la ambulanta pentru test oficial (avea nevoie de el pt concediu medical). A asteptat 2 zile, nici un semn de la ambulanta, a sunat iar la 112 si i sa spus ca sunt multe cazuri si exista doar 2 ambulante pt testare pe tot judetul Arges. Bineinteles, a fost apostrofat de cei de la 112 ca nu are rabdare…
    A mers singur cu masina personala si s-a testat la cort, normal testul a iesit pozitiv. Noaptea, la ora 3, a fost sunat de ambulanta sa coboare pt test (repet ora 3 noaptea, nu a fost anuntat in prealabil ca e posibil sa fie testat noaptea, dar deja astea sunt fineturi). A refuzat testul, avea deja test oficial transmis la DSP. Au mai trecut 3 zile de la testul oficial si nu l-a contactat absolut nimeni de la DSP ca sa-i spuna ce sa faca in continuare (inca asteapta).

    Mi se pare de neacceptat ca autoritatile inca se comporta ca si cand pandemia asta a aparut ieri. In continuare nu avem capacitate de testare, in continuare DSP-urile lucreaza in reluare desi au trecut 2 ani de la inceputul pandemiei. Daca la inceput mai puteam intelege, era o situatie noua cu care nu ne-am mai confruntat, acum mi se pare inacceptabil sa fim in aceeasi situatie ca acum 2 ani sau chiar mai rau.

    Cred ca intrebarile de genul: “De ce nu anunta lumea ca e bolnava” nu isi au sensul. Ele isi au raspunsul in lipsa totala de incredere a populatiei in autoritati. Pana sa vina ambulanta pt test si sa te ia DSP in evidenta, trec cele 14 zile si deja esti vindecat, nu are nici un sens sa te agiti.

    Un ultim exemplu: anul trecut am avut covid, in Martie, a venit politia sa verifice daca respect carantina la 2 zile dupa ce am iesit din cele 14 zile de la testul oficial pozitiv. Din pacate, la fel ca in multe alte situatii in Romania, suntem pe cont propriu si scapa cine poate.

    Aveti grija de voi.

      (Citează)

  9. Guvidul Anonim

    25/01/2022 la 12:38 PM

    Si eu am Covid, sunt vaccinat cu 3 doze Pfizer.

    Presupun ca e Omicron, dar nu pot fi sigur.

    Vineri seara simteam o usoara mancarime in gat.
    Sambata simteam gatul ragusit.
    Duminica simteam gatul iritat si aveam flegma in gat si a inceput sa imi curga nasul.
    Mi-am facut 2 teste rapide nazale si au iesit negative.
    M-am dus Duminica la centrul de testare privat de la Piata Alba-Iulia si am facut test PCR (240 RON).
    Luni dimineata am primit rezultatul, ca-s Pozitiv.
    Azi deja ma simt mai bine, gatul e mai ok, doar nasul curge mai mult.

    Puteam sa fac test gratuit daca sunam la ambulanta sau mergeam la centrele de la spitale, dar am fost prea comod.

    Rezultatele de la privati se raporteaza si ele automat la autoritati.
    M-au sunat dupa aia de la DSP si mi-au emis decizia de izolare (pt 7 zile).

    M-a sunat dupa aia si medicul de familie, ca a fost notificat automat.
    Iau o reteta basic data de medicul de familie (paracetamol, molekin, decasept, calciu lactic, vibrocil).

    Nu inteleg cum am luat, n-am fost in alte locuri decat la Mega Image si Carrefour Express in ultimele 2 saptamani. Mereu cu masca, chiar si cand duceam gunoiul.

    Work from home non-stop.

    Si am purtat masca si afara in ultimele 2 saptamani, nu-s genul care isi scoate masca din buzunar cand intra in magazin.

    Am purtat masca si cand deschideam usa la un curier.

    Eu am suspicunea ca am luat de la vreun curier sau Glovo cu care m-am intersectat pe scara blocului, ca majoritatea sunt fara masca si cu gura mare.

    In general sunt obsedat de igiena, iar in ultimii 2 ani stergeam telefonul si cheile cu spirt cand ma intorceam de undeva. Stergeam si clanta cu spirt. Stergeam si produsele cumparate din magazin cu spirt uneori (daca nu treceam pe la self-checkout).

    Si pe maini mereu m-am spalat corect.

    Prietena mea, care locuieste cu mine, are testul PCR negativ si niciun simptom, dar a primit decizia de carantinare pt 5 zile, fiind contact direct.

    Am mai auzit de multe cazuri cand Covid-ul pur si simplu nu se atinge de unele persoane, chiar daca ele locuiesc cu un pozitiv.

    Mi se pare iresponsabil sa ai un test rapid pozitiv si sa nu raportezi asta (sau sa nu faci test PCR), chiar si vaccinat.

    Daca ai ghinionul sa se agraveze, o sa ai un timp de asteptare pana ti se face testul PCR si pana primesti rezultatul, si risti sa pierzi niste timp aiurea.

    Nu inteleg de ce evita unii treaba asta, ca n-o sa-ti anuleze cardul Revolut daca ajungi in CoronaForms.

      (Citează)

  10. “Am vreo 15 cunoscuți cu Οmicron până acum. Toți vaccinați, vreo doi și cu booster făcut acum 4 luni, vreo doi copii nevaccinați.”

      (Citează)

  11. Eu am urmatorul plan: daca ma depistez bolnav acasa, ma duc cat pot de repede sa ma testez pe banii mei, nu astept salvarea 3 zile. Atat timp cat izolarea se contorizeaza ca 7 zile de la momentul depistarii oficiale, am tot interesul sa scap cat mai repede.

    Altfel, fata de anul trecut cand poate as fi stat singur acasa in izolare, acum m-am decis sa si anunt, daca e. Cine stie cand o fi bine sa fii si inregistrat ca ai si facut boala.

      (Citează)

  12. pai si voi de unde stiti ac e omricon daca nu au fost testati de autoritati?

      (Citează)

  13. Te legi de ceva total irelevant, numele ei la litera. Cauta pe net, vei gasi facts checkers in still caracteristic care spun ca video-ul a fost taiat intentionat dupa aceasta afirmatie. Nu spun ca a fost trunchiata filmarea, ci ca daca lasau si fraza urmatoarea era “deci este bine ca sa va vaccinati ca faceti forme usoare”. Asa ca chiar daca te infectezi mai repede cu vaccin, macar nu faci forma grave. Oricum de la omicron nu faci forme grave.

    nashu_mare: Link ai? Tu nu stii nici macar care e numele ei corect.

    Ia uite ce zice mai jos:

      (Citează)

    • Eu as fi vrut link, ca asa si la noi cele mai multe detectii cu omicron sunt la vaccinati. Dar asta are o explicatie simpla, se intampla pentru ca protocolul spune ca secventierea se face cu precadere vaccinatilor. Pozitivilor nevaccinati nu prea li se fac teste de tip.
      Sunt destul de convins ca asa se face si in Italia.

        (Citează)

    • Omicron e descoperit preponderent la tineri și copii.

      Tinerii sunt mai puțin vaccinați, copiii nu sunt deloc vaccinați.

      Marius e dobitoc.

        (Citează)

    • Neomarxist detected. Ai citit ce am spus eu? Nu eu am facut afirmatia aia cu un medic important. Cautati pe Google “Anna Teresa Palamara TG5” pentru ca in emisiunea TG5 s-a facut declaratia si cautati video nu “facts checkers” care nu arata video-ul. Sau nu mai cautati, s-a pronuntat deja iminenta Mucea. Eu il am pe facebook dar daca pun link intra in gaura neagra.

      Giani Mucea:
      Omicron e descoperit preponderent la tineri și copii.

      Tinerii sunt mai puțin vaccinați, copiii nu sunt deloc vaccinați.

      Marius e dobitoc.

        (Citează)

    • Mă doare-n pix boss cine a zis asta. Mulți oameni zic multe chestii și uneori idioții le scot din context și le promovează ca fiind singura părere valabilă pe subiectul respectiv, doar pentru că le convine lor concluzia. Eu văd cifrele și cifrele zic că omicron a explodat practic tocmai în rândul copiilor. Eu am dus copilul la testare și majoritatea testaților erau copii, mulți mai mici de 5 ani.

      Nu-mi pasă ce a zis doctorița aia. Eu am văzut un cretin care spune că cei cu a treia doză sunt mai vulnerabili la omicron și i-am zis că e cretin.

        (Citează)

    • @Giani Mucea

      De fapt, aberatia pe care incearca sa o promoveze este ca cei care sunt vaccinati sunt mai susceptibili sa ia Omicron decat cei care sunt nevaccinati. Noaptea mintii!

      Cum am scris mai sus, explicatia pentru faptul ca sunt mai multi vaccinati detectati cu omicron decat nevaccinati este mai simpla si tine de faptul ca se fac mai multe secventieri pozitivilor vaccinati, ca doar incearca sa vada ce varianta trece mai usor pe langa vaccin. Daca esti nevaccinat, nu mai conteaza atat de mult cu ce varianta est pozitiv, ca tratamentul e oricum la fel.

        (Citează)

    • Este de fapt situatia din teren. Toata Europa este in zona rosie, desi sunt tari cu vaccinare de peste 90%. Daca exista un mic aport al vaccinarii se observa, mai ramanea o tara – doua in zona galbena, insa nu, toate sunt in zona rosie, de accea este foatrte posibil ca respectiva duduie sa fi scapat porumbelul. La austrieci dupa ce i-a obligat ca sa sa vaccineze ca doar asa scapa de covid si au si facut asta i-am bagat apoi in lockdown. Noi astia cu procent “rusinos” de vaccinare uite ca nu pare ca ajungem acolo, conform pantei de cazuri se estimeaza ca in doua saptamani atingem varful.

      nashu_mare:
      @Giani Mucea

      De fapt, aberatia pe care incearca sa o promoveze este ca cei care sunt vaccinati sunt mai susceptibili sa ia Omicron decat cei care sunt nevaccinati. Noaptea mintii!

      Cum am scris mai sus, explicatia pentru faptul ca sunt mai multi vaccinati detectati cu omicron decat nevaccinati este mai simpla si tine de faptul ca se fac mai multe secventieri pozitivilor vaccinati, ca doar incearca sa vada ce varianta trece mai usor pe langa vaccin. Daca esti nevaccinat, nu mai conteaza atat de mult cu ce varianta est pozitiv, ca tratamentul e oricum la fel.

        (Citează)

    • Auzi, dar tu stii ca Delta inca exista?

      Cum ai calculat panta de cazuri? Ai zis ca daca in ultimele 3 zile nu a crescut rata de infectare, e bine? Stii ca au fost zile libere, nu?Stii ca suntem de fapt la maximul istoric de cazuri in pofida acestui lucru, nu? Stii ca rata de pozitivitate este de 31%?

      Ca nu intelegi ca testele RT-PCR sau antigen nu iti arata daca ai Omicron sau Delta vad ca nu ai inteles, ca ii dai tot inainte cu prostia.

        (Citează)

    • Marius, bați câmpii. Citește explicațiile din articolul intitulat: “Il video del Tg5 tagliato dai No vax e le dichiarazioni distorte di Palamara (Iss) su vaccinati e variante Omicron”. Pe scurt, afirmațiile au fost complet distorsionate (fake news).

        (Citează)

    • Așa boule, pentru că țările vaccinate au multe cazuri înseamnă că vaccinații sunt predispuși la covid, nu? Nu știi care e diferența între corelație și cauzalitate, nu?

      În plus, mi se pare amuzant că ai ales fix momentul ăsta pentru a folosi numărul de infectări ca argument. Adică îmi aduc bine aminte de perioada aia de acum 3-4 ani, la sfârșitul verii lui 2021, când antivacciniștii strigau același lucru – că în România nu sunt infectări și nu sunt nici vaccinați. Știi perioada, a fost fix înainte de 18000 de cazuri și 500 de morți pe zi.

        (Citează)

    • Marius:
      Este de fapt situatia din teren. Toata Europa este in zona rosie, desi sunt tari cu vaccinare de peste 90%. Daca exista un mic aport al vaccinarii se observa, mai ramanea o tara – doua in zona galbena, insa nu, toate sunt in zona rosie, de accea este foatrte posibil ca respectiva duduie sa fi scapat porumbelul. La austrieci dupa ce i-a obligat ca sa sa vaccineze ca doar asa scapa de covid si au si facut asta i-am bagat apoi in lockdown. Noi astia cu procent “rusinos” de vaccinare uite ca nu pare ca ajungem acolo, conform pantei de cazuri se estimeaza ca in doua saptamani atingem varful.

      Aparent nu a trebuit să așteptăm prea mult ca realitatea să-ți dea una peste bot:

      https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-25326996-coronavirus-romania-cazuri-noi-record-valul-cinci-omicron-morti-decese-covid-26-ianuarie-2022.htm

        (Citează)

  14. numeral real minim e X5, real cel mai probabil X10-15
    Problema principal este ca nu exista motivate pentru a te testa și ai simptome ușoare. Dacă ieși pozitiv trebuie sa stai izolat 10 zile și trebuie sa plătești testul.
    Așa ca cel mai bine aștepți sa vezi cum evoluează boala 2-3 zile și apoi te testezi.
    Oricum în 2-3 săptămâni se termina cu haosul ca toată lumea s-a infectat.

      (Citează)

  15. situatia mea: copilul pozitiv cu PCR facut si inregistat la dsp. imediat decizie de carantinare pentru mine si nevasta. test antigen eu si ea, facut acasa, eu negativ, ea pozitiv. suna meseriasul de la dsp si ne spune ca copilul 10 zile in casa, noi cate 5 zile. ii spune ca ea are rezultat pozitiv la antigen facut acasa si ce sa faca? raspuns: daca nu e in sistem, 5 zile si aia e. multumim dsp, foarte profesionist!
    altfel, copilul dupa 1 zi jumate de febra si stare de moleseala si-a revenit 100%, nevasta fara simptome, eu negativ tot timpul, pcr la sfarsit si negativ din nou.
    eu si jumatatea 3 doze, copilul era programat pt prima din 26.01 dar a rezolvat natural.
    cred ca raportul cam pe aici este, un caz inregistrat din 3, minim

      (Citează)

  16. Cred ca am emis deja teoria ca ar fi intre de 3x si 5x mai multi bolnavi reali decat cei declarati gasiti in statistici.

      (Citează)

  17. Si eu sunt unul din cei care au avut covid săptămâna trecută și nu am declarat. De ce? Cu vreo 4 zile înainte sa fiu pozitiv am avut 2 colegi din echipa cu covid, au luat legătura cu DSP însă nici după 4 zile nu fuseseră luați în evidenta ( astă înseamnă că ei ar fi trebuit sa stea în carantina de buna voie + carantina de când ii băga dsp ul.. Total.. 12-14 zile?!). Asa ca eu am luat decizia sa nu mai anunț și am stat de buna voie în carantina 9 zile, fără ieșit din casa și mers la mega :)).
    Nu am avut nevoie de medical sau altceva pt ca oricum lucrez de acasă iar simptomele pe care le-am avut m-au lăsat sa lucrez fără probleme ( am avut febra 37,8 fix 1h în rest jenă în gât f puțin și curs nasul)
    Si, da, după contactul cu colegii depistați cu covid 80% din echipa a avut covid si niciunul nu a anunțat. Toți au avut simptome ușoare( suntem 11 oameni în echipa toți vaccinați)

      (Citează)

    • Si încă o completare aici..
      Tocmai s-a scurtat perioada de carantina pt vaccinați la 7 zile. La mine surpriza, în a 7a zi eram tot pozitiv

        (Citează)

  18. Vladimir:
    Platit de rusi, auzi :))) cati ani ai Raducule?Vrei sa vorbim de statistici? Cine a raspandit carcalacu in valurile 4 si 5 daca se circula doar cu certificat verde? Nevaccinatii? Care sunt localitatile/judetele cu cea mai mare incidenta? De ce sunt cele mai vaccinate?
    Care sunt statele lumii cu incidenta cea mai mare? Ai in top cateva cu vaccinare apropiata de 100% acolo, de ce?
    Cate jab-uri ai, 3-4? Vorbim peste 2-3 ani despre incidenta bolilor autoimune…..

    Cumetre,ca un bun covidiot ce ești de nu te duci la șoșocarii tăi ( eventual să-l ștergi pe Simon de cerneală de pe rât) și bântui pe aici cu aberații ❓

      (Citează)

    • Am venit sa iau pulsul bulei :))))) vad multa frustrare si nervi, e de inteles pana la urma….
      Cica jab no.4 protejeaza si mai bine :)))
      hai, spor…

        (Citează)

  19. Nu cred ca intelegi cum funcționează. Primesti 7 sau 10 zile izolare de la testul pozitiv (nu de cand te suna dsp, ci de cand ai iesit pozitiv la test).
    De cum apare rezutatul testului primesti sms de la coronaforms cu rezultat pozitiv si indicatia ca trebuie sa stai in casa.
    Daca nu vrei sa astepti dupa dsp sa te testeze gratis cu ambulanta ai următoarele variante mai rapide:
    1. Exista site dsp unde completezi cerere testare, pui simptome, etc, primesti un mail/sms si te duci cu masina ta la centrele de testare gratis din spitale (in Bucuresti sunt cateva)
    2. Platesti ~50 lei un test rapid la orice clinica si la unele farmacii, iti fac aia testu si in 15 min te baga in baza de date coronaforms
    3. Te testezi la medicii de familie care au aceasta opțiune, lista e pe net
    4. Faci un pcr pe banii tai, e cam 200-250 lei.

    Eu mi as lua medical si daca ma simt bine, intre noi fie vorba, ca e platit 100%.
    Si daca cumva incep sa nu ma simt bine, ma pot duce cu testul oficial pozitiv la centrele de evaluare sa mi faca aia radiografie, analize si sa mi zica daca e grav si ce tratament sa iau.

      (Citează)

  20. Multi spuneti ca nu ati declarat boala, dar cum ati circulat si pe baza de ce certificat? Intrebarea e absurda acum, dar cand va expira faza cu 2 doze (valabilitatea de 9 luni) si intra boosterul obligatoriu cred ca vor creste si cei raportati la DSP, ca nu cred ca se va inghesui lumea la doza #3, dar la mall vor vrea sa mearga.

      (Citează)

  21. alunelu:
    La nepoate-mea in clasa sunt 5 copii+invatatoarea pozitivi. Nu a venit decizie de trecere a orelor in online, asa ca s-au prezentat fizic 6 copii la scoala, unde nu i-a bagat nimeni in seama 2 ore. Au fost dusi la directiune, de unde li s-a dat drumul sa plece la sfarsitul programului.

    Mama, cat de autentic romaneasca e asta!

    In alta ordine de idei, testele rapide facute acasa sunt fix zero in cazul Omicron. Eu am 4 cunoscuti, care au avut contact cu bolnavi confirmati. Unii au avut ceva simptome slabe, altii nu au avut deloc. Toti si-au facut 2-3 zile la rand teste rapide acasa, TOATE NEGATIVE!
    Imediat dupa asta au mers la clinica pt test PCR si surpriza, TOATE POZITIVE!

      (Citează)

  22. Adrian: Da, am vazut ca se pot face teste si acasa. Chiar si cu apa, sirop, pisat sau orice lichid ai la indemana, si poate sa iasa pozitiv. Dar tot nu ai raspuns la ce am zis eu – cand erai la scoala (banuiesc ca ai fost, pari destul de coerent) sau chiar cu 3-4 ani in urma, nu s-a intamplat niciodata in jurul tau sa “raceasca” toti dintr-o familie sau un grup, in special in perioada asta? Diagnosticul era ICRS sau gripa si aia era, isi stergeau toti mucii o saptamana si nu tinea nimeni evidenta. Acum ati luat-o razna cu totii, orice muc sau tuse este direct covid, vin apocalipse peste apocalipse, valuri peste valuri. Nu mai are nimeni voie sa raceasca, trebuie legat, izolat, carantinat, e criminal, inconstient, bla-bla.

    Unde naiba ai văzut simple răceli să te bage în pat la ATI s-au să te trimită pe lumea cealaltă❓ Cât despre carantină ,e pentru miserupiști ca tine pe care îi doare în cot de sănătatea altora.

      (Citează)

  23. Factorul de multiplicare e 3-4, zice Medlife. Ba chiar 5, în anumite perioade. Deci între 60k și 100k.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus