un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mi-au preschimbat permisul de conducere

30 Dec 2021  ·

AUTO  ·

30 comentarii

Update: a sosit în 3 zile prin Poștă! Nu mă așteptam să fie atât de rapidă livrarea. Depus pe 30 decembrie, permisul nou a fost emis pe 31 decembrie, l-am primit acasă luni, pe 3 ianuarie, practic prima zi lucrătoare după weekend și revelion.

A mers repede. Mi-am făcut programare online, să fie făcută, deși nu-i nevoie de una.

Am întârziat 5 minute față de ora aleasă de mine, dar ghișeul de programări online era gol. Acesta este avantajul programărilor online, le fac prea puțini. În 5 minute am terminat cu totul, am înmânat actele, mi s-au făcut trei fotografii, mi s-a dat dovada provizorie de condus pe 15 zile și mi s-a explicat că permisul nou va sosi prin Poștă și poștaș în câteva zile.

Cei care nu aveau programări online stăteau pe acolo la niște cozi, era cu bonuri de ordine—în fine, era multă lume care aștepta și nu mi-a fost clar de ce. Pentru preschimbarea permisului, însă, a fost super-rapid totul. Atenție că trebuie să mergeți cu dovada plății printată. Eu am plătit 89 de lei prin ghiseul.ro și am primit pe email o chitanță pe care am imprimat-o. Mă întreb însă ce fac cei ce nu au imprimantă. E clar însă că, inclusiv când se face plata prin platforma oficială a statului român, DRPCIV nu o vede în sistem acolo pe undeva, ci te duci tu cu chitanța în mână. În rest, fișă medicală, buletin, copie după buletin, permisul vechi de conducere, iar acolo am semnat o cerere tipărită de ei.

Sediul DRPCIV este, de asemenea, ca o miniatură a situației traficului din România. Imediat după intrarea pe poartă în curtea lor erau 3 mașini parcate pe trotuar, pe pavaj. În caz că nu știți sediul din București, sunt sute de locuri de parcare acolo, e imposibil să nu găsești unul liber, doar că de obicei la 20-30 de metri de intrarea în instituție. Sau parchezi pe trotuar, lângă intrare.

Locurile persoanelor cu handicap erau ocupate de Q7 și alte asemenea mașini. Am văzut ca de obicei astfel de locuri încep să fie lăsate libere, dar apoi vine câte un mârlan care crede că i se cuvine să parcheze în fața intrării și le ocupă. El este cool pentru că are toate picioarele, nu ca alții, dar nu o să le folosească pentru a merge 20 de metri în plus.

Un Mini Cooper parcase pe 2 locuri. Na, mașină mare, trebuie 2 locuri. Toate acestea se întâmplă în sediul poliției, deci cam asta este autoritatea Poliției în România, nu-și pot face ordine nici în propria ogradă.

    30 comentarii

  1. “Un Mini Cooper parcase pe 2 locuri. Na, mașină mare, trebuie 2 locuri. Toate acestea se întâmplă în sediul poliției, deci cam asta este autoritatea Poliției în România, nu-și pot face ordine nici în propria ogradă.”

    Ușor, ușor o iei pe urmele lui Zoso.
    3/5 articole sunt despre Politia Rutieră pe care o asimilează întregii instituții (Poliției Române).
    Uneori mai detaliază cum îl supraveghează la ceas de seară anumite servicii ale poliției cu Duster-ele din dotare.

      (Citează)

  2. Cred ca ai uitat sa zici de analize. Parca erau obligatorii.

      (Citează)

  3. Vizita medicala ai facut-o vis-a-vis? Merge sa combini programarea online cu vizita medicala facuta acolo, din experienta ta? (adica sa ajungi cu 40 min inainte, ca sa faci vizita, de exemplu?)
    thx,

      (Citează)

    • Am făcut-o în cartier, la o clinică de pe aici. Nu știu dacă merge ce zici tu, dar nu văd de ce n-ar merge.

      Singurul risc este să nu poți face vizita medicală pe repede înainte cum vrei tu. De ex, la mine în cartier m-au sunat în ziua programării ca să-mi spună că unii medici nu pot veni și nu există comisie, m-au reprogramat 2 zile mai târziu.

        (Citează)

  4. nwradu:
    Pe mine nu mă supraveghează nimeni, din câte știu.

    Dar curtea instituției este semnificativă pentru imaginea și politica acelei instituții, nu crezi?

    DRPCIV nu face parte din Poliția Română din câte știu eu. Dai vina pe Enel pentru avariile Engie? Nu că Poliția Română nu are bubele ei. Ohoo.

      (Citează)

  5. Întrebare de prost: de ce se cheamă preschimbare? Există o parte pre?
    Și de ce cere statul fișă medicală? Nu e treaba asiguratorului? Că dacă ar fi unu orb cu mâna ruptă, ce știe statul ce se poate întâmpla în cei 10 ani de validitate a permisului? Asigurarea e anuală, dai cu subsemnatul că ești valid. Dacă nu, asigurarea nu se aplică și plătești frumos tu sau familia. Te asigură statul în vreun fel? De ce cere fișă medicală? Logic, pentru că dă de muncă unora. Și încasează niste taxe aiurea.

      (Citează)

    • Ce frumos visezi! Cand te trezesti sa ne spui si noua Buna Dimineata!

        (Citează)

    • @Dragoș, pe scurt tu spui că nu ar tebui verificați șoferii. Și dacă un șofer care nu vede aproape deloc te lovește și ești nevoit să faci tratamente de recuperare vreo 2-3 ani, să nu primești nimic de la asigurare. Să te lupți prin instanță cu ăla care te-a lovit. Și dacă el are un salariu minim pe economie, să-ți plătească câte 400 de lei/lună. Bani din care tu trebuie să trăiești, dar să-ți acoperi și tratamentul medical.
      Am înțeles corect?

        (Citează)

    • Dragos: Asigurarea e anuală, dai cu subsemnatul că ești valid

      Unde e asta?

      Se cere fișă medicală pentru că acum câțiva ani a fost un accident cu un șofer care nu era apt de conducere. De atunci se cere fișă chiar dacă schimbi permisul încă în perioada sa de valabilitate, nu doar după expirare.

      Conducerea unui vehicul are niște riscuri. Ar fi bine să se uite cineva că ai ochii și urechile pentru asta, măcar.

        (Citează)

  6. Poți alege la ce adresa sa îți vina permisul sau e default cea din buletin?

      (Citează)

    • Nu se daduse lege cum ca nu mai trebuie copii la documente pe care statul le are deja?
      Pentru ce trebuia copie la CI?

        (Citează)

    • @Tano: da, poți alege acolo adresa.

        (Citează)

    • Pyro:
      Nu se daduse lege cum ca nu mai trebuie copii la documente pe care statul le are deja?
      Pentru ce trebuia copie la CI?

      Se aplică din 2022. Dar nu știu dacă se aplică buletinului, de exemplu, că nu știu dacă DRPCIV are buletinul meu.

      Ce m-a mirat pe mine la copie este că mi-o cer mie. Adică eu le duc buletinul în original. Dacă lor le trebuie încă 15 copii pentru că fac 15 bibliorafturi separate, să-și folosească xeroxul din dotare pentru a face acele copii. De ce mi le cer tot mie? Dar este tipic statului, pasează altora responsabilitatea ca să fie cât mai simplă treaba pentru ei.

      Pe de altă parte, se poate găsi o justificare: dacă ar sta funcționarul de la ghișeu să facă copii xerox la singurul xerox din instituție, probabil ar dura mult mai mult pentru fiecare vizitator să-și rezolve problemele.

        (Citează)

    • Nu există nicio justificare.
      Există o taxă de eliberare a actului ăluia.
      Ei o stabilesc.
      Prin urmare să își facă, în mamele lor de lepre, meseria și să servească cetățeanul, că sunt plătiți inspre, nu numai la modul general că au salarii din taxele noastre.
      Dacă există o taxă pe serviciu, trebuie să zbârnâie serviciul ăla, din moment ce îl plătim. Dacă au nevoie de copie pe hârtie la un act, aia e , să adauge costul la taxă și să o facă. Scopul legii ăștia e tocmai să nu mai vii cu roaba de acte. Da, ai nevoie de CI/ buletin să îți dovedești identitatea, că așa e procedura in România, dar atât – in altă țară aplici online să îti schimbe permisul ( până la 45 de ani nu ai nevoie să prezinți analize medicale, dar nu ar fi o problemă dacă aia ar fi o cerință, că nu e musai cea mai bună idee să nu te întrebe nimeni de nimic ), ți-l trimit pe cel nou acasă și eu datoria ta să îl distrugi pe cel expirat.
      Ca să îl preschimbi pe cel românesc cu cel străin, trimiți permisul, un alt act de identitate ( pașaport, buletin ) și dovada rezidenței ( un cod pe o foaie de hârtie, fără chestii originale sau legalizate ) , iar asta doar pentru că ei nu pot accesa dovada aia fără acceptul tău ( codul )) , iar în 2-3 săptămâni îți trimit permisul local și actul de identitate înapoi.
      Eu am primit actul de identitate înapoi în 3 zile și permisul in 2 săptămâni.
      Nu te pune nimeni să faci tu copii aiurea.

      Hai să o spunem pe nume, să nu le căutăm scuze. Fiecare angajat al serviciului cu pricina care face asta e un jegos, că e și mai multa munca și pentru el dacă și-ar face meseria pe bune ( nu e nimic mai facil in a administra hârtii aiurea) și pentru tine, dar nu sunt interesați să schimbe nimic pentru că sunt lepre și își fabrică singuri pseudoutilitate.

        (Citează)

  7. Poti sa alegi ce adresa vrei tu, te intreba la ghiseu.
    Eu am trimis pe adresa de la birou, de exemplu.

    Tano:
    Poți alege la ce adresa sa îți vina permisul sau e default cea din buletin?

      (Citează)

  8. In Brasov nu a fost nevoie de chitanță de la ghișeul.ro în forma tipărită. Am fost fără, au verificat și a purces totul ok.

      (Citează)

  9. O chestie foarte importanta este faptul ca actele pentru schimbarea permisului de conducere se pot depune in orice localitate din tara, nu este necesar ca depunerea sa se faca in localitatea de resedinta/domiciliu.
    Cel putin asa mi-a spus politistul unde am depus actele.

      (Citează)

  10. Oare cu câte luni înainte pot cere schimbarea permisului?

      (Citează)

  11. Oricât timp. Citez din FAQ:

    Pot solicita preschimbarea permisului de conducere românesc inainte de expirarea valabilității administrative a acestuia ? Cu cat timp inainte ?

    Da. Legal nu este prevazut.

      (Citează)

  12. nwradu:
    Pe mine nu mă supraveghează nimeni, din câte știu.

    Păi nu așa ar trebui să fie, să nu știi că ești urmărit? :D

      (Citează)

  13. Sorin:
    DRPCIV nu e nici macar politie, e in subordinea prefecturii

    O parte majoritara din angajații DRPCIV sunt polițiști…instituția este într-adevăr in subordinea prefecturii. Teoretic sunt mai polițiști decât poliția locală care sunt mai mult niște jandarmi…ca sa nu mai punem la socoteala o mare majoritate dintre angajații de acolo, știu legislație rutieră mai bine decât colegii lor de la rutieră…și o parte din ei sunt obligați sa poarte uniformă…diferența principala este ca salariul lor vine de la prefectura și nu de la MAI, ceea ce, din punctul meu de vedere, nu ar trebui sa fie așa…dar din ce știu celor de la DRPCIV le convine situația actuala…

      (Citează)

  14. E o clinica pe Eminescu care doar cu asta se ocupa, ai toate analizele in maxim 1h.

    nwradu:
    Am făcut-o în cartier, la o clinică de pe aici. Nu știu dacă merge ce zici tu, dar nu văd de ce n-ar merge.

    Singurul risc este să nu poți face vizita medicală pe repede înainte cum vrei tu. De ex, la mine în cartier m-au sunat în ziua programării ca să-mi spună că unii medici nu pot veni și nu există comisie, m-au reprogramat 2 zile mai târziu.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus