un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Dispozitive care mișcă singure mouse-ul pentru ca angajatul să nu apară away

14 Dec 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

37 comentarii

Dispozitivele de mai jos sunt mouse movers. Pui mouse-ul pe ele și acesta îl mișcă în mod aleator:

Sunt o altă invenție a pandemiei. În multe companii, șefii rulează pe computerele angajaților software care îi arată ca fiind “away” dacă aceștia nu mișcă mouse-ul pentru câteva secunde sau nu apasă taste. Așa că au apărut astfel de dispozitive, pui mouse-ul pe ele și acestea îi declanșează senzorul în direcții aleatoare. Angajații pot astfel să ia o pauză, să meargă la toaletă, să facă ce vor ei fără ca cineva să se sesizeze.

În caz că spuneți că la muncă trebuie să se muncească, mie mi se pare că la birou este mai ușor de tras chiulul decât în wfh, unde software de supraveghere poate calcula exact câte minute pe zi ai fost idle. La un birou real șeful nu-i poate vedea simultan pe toți, iar pauze sunt uzuale. Cu software de monitorizare, raportul se face automat. Astfel de software are și nume general, se numește bossware.

Mă uitam uneori la colegii mei fumători că practic munceau cu o oră mai puțin pe zi decât mine. Nu-mi păsa, că nu era vreo competiție. Dar dacă ai pune asta într-un raport cu grafice, zi după zi, îmi închipui că ar arăta rău.

Nu-i nevoie de dispozitive cumpărate. Unii pun ceva greu pe tasta space și cică ar fi destul ca un software de monitorizare să detecteze activitate. O să ai un fișier notepad cu mult spațiu în el, dar nu-i bai.

Pentru cei care nu vor să cumpere un mouse mover, există un clip special pe YouTube. Se rulează pe telefon, se pune mouse-ul pe ecranul telefonului, iar clipul afișează diverse linii albe și negre care simulează mișcare pentru senzorul optic al mouse-ului. De ce ar cumpăra cineva un mouse mover fizic dacă există acest clip? Pentru că uneori ai nevoie de telefon în pauza pe care o iei.

Ce vremuri trăim!

sursa: Vice.

    37 comentarii

  1. Si apoi va suparati ca va cheama sefii la birou… Ca sunteti mai productivi acasa. Ca…

      (Citează)

    • Daca sunt sefi care au nevoie sa-ti monitorizeze numarul de click-uri, atunci clar merita sa te folosesti orice dispozitiv care sa ii pacaleasca. Relevant este ce ai produs la finalul zilei, cate sarcini ai finalizat, nu cat ai dat din degete.

        (Citează)

    • Șeful nu trebuie niciodată să știe cât de mult poți tu munci. Just saying.

        (Citează)

  2. Ce imbecilitate. Pe mine, ca sef de echipa, care raspund direct la top management [mama, cum a sunat, suntem 3 oameni in echipa], ma intereseaza sa se faca treaba. Bine, repede, si in rest fiecare sa isi vada de oala lui/ei cu ciorba. WFH de 2 ani, mai trec pe la birou ca sa vad colegele nou angajate.

      (Citează)

  3. Sau așezi senzorul optic al mouse-ului pe fata unui ceas analog functional. Poate ai nevoie de telefon pentru Instagram. :))) never gets old.

      (Citează)

    • P-asta am auzit-o si eu de la colegii mei pe care nu ii montorizeaza nici dracu’ dar ei tot umbla cu din astea :))

        (Citează)

  4. Daca ai nevoie de un astfel de dipozitiv ar trebui sa iti cauti un alt job.

      (Citează)

  5. Nu cumva exista un soft pt asta?

      (Citează)

    • Da, că toată lumea lucrează la firme de 3 angajați unde poți să instalezi ce vrea mușchiul tău pe device-urile companiei… :))

        (Citează)

    • @Ciuby nu stiu la ce se refera Radu, dar sa stii ca gasesti pe net scripturi care pot fi salvate si rulate cu ce ai preinstalat in Win10. Un astfel de script folosea un prieten inainte de pandemie. Scriptul respectiv “mima” apasarea unei taste la un anumit interval si PC nu intra in sleep/standby etc.

        (Citează)

  6. am incercat cu filmuletul ala, nu merge!

    va zic si de ce, ca sa nu fie discutii: nu e pentru munca, ci personal – hotelul are un portal in care trebuie sa sign on periodic, altfel te da afara
    daca nu stau la computer, asta patesc, ma deconecteaza, si nu merge din prima reconectarea

    deci as vrea sa las computerul personal tot timpul conectat pt ca atunci cand am nevoie de el sa nu stau sa ma reconectez la portalul masii

      (Citează)

  7. Asta mi se pare next level shit… De ce tii sa fie angajatul musai in fata laptopului 8+ ore. Uita-te la rezultate… Astea conteaza, zic.

    Pe de alta parte, eu ma rog de astia de la mine de la birou sa ma primeasca inapoi, in format fizic si ei ma aburesc cu “corporate a decis ca bla bla bla…”

    Vremuri ciudate traim :)

      (Citează)

    • Sunt si corporatii unde nu e batut in cuie laptopul companiei, poti sa il folosesti si in scop personal cat timp nu strici chestii. Acum daca lucrezi cu date confidentiale e normal sa fie chestii blocate, dar in rest pentru scris oleaca de cod sau trimis niste rapoarte nu vad mari vulnerabilitati.

        (Citează)

    • Daca dicutam de corporatii, in peste 90% din cazuri nu ai acces sa instalezi alte softuri decat cele preinstalate de departamentul IT. Ca ulterior, in afara programului de lucru, poti sa folosesti si tu laptopul la navigarea pe internet, este alta discutie.

      Cei care te lasa sa instalezi tu ce vrei, cu siguranta nu iti instaleaza nici softuri de urmarire.

        (Citează)

  8. N-ai nevoie, exista soft care iti muta cursorul la un anumit interval de timp, totul customizabil. Nu ai nevoie de hardware pentru asta :D

      (Citează)

    • O să scriu ce am scris și mai sus: „Da, că toată lumea lucrează la firme de 3 angajați unde poți să instalezi ce vrea mușchiul tău pe device-urile companiei… :))”

        (Citează)

  9. Ciuby:
    O să scriu ce am scris și mai sus: „Da, că toată lumea lucrează la firme de 3 angajați unde poți să instalezi ce vrea mușchiul tău pe device-urile companiei… :))”

    Avem la firma unde lucrez un fel de software center unde poti sa instalezi aplicatii aprobate…si una din ele….este exact un program de genul asta :D

      (Citează)

  10. Uite eu lucrez intr o firma cu peste 1000 de angajati si am admin pe laptop si pot instala ce vreau.
    Ca mine mai sunt minim 1000 :))

    Ciuby:
    Da, că toată lumea lucrează la firme de 3 angajați unde poți să instalezi ce vrea mușchiul tău pe device-urile companiei… :))

      (Citează)

    • Asta o sa dureze pana la primul outage din cauza de malware si dupa aia o sa se schimbe treaba.

      Am avut si eu multa vreme admin pe laptop (5000 de angajati avea compania) pt ca baiatul de la IT care mi-a facut laptopul stia ca nu sunt idiot cu computerele.

      Dar la un moment dat au decis sa acorde doar celor care chiar au nevoie, au instalat un soft care a verificat toate computerele si m-au pus sa justific. Si adevarul e ca nu aveam nevoie pt job, doar asa.

        (Citează)

    • @dny, daca nu ai si soft care sa iti urmareasca numarul de click-uri pe minut si sa trimita o alerta daca ai luat mana de pe mouse, este irelevant faptul ca ai admin pe laptop. Oricum tu nu o sa ai nevoie sa instalezi un program care sa emuleze dispozitivele din articol.

        (Citează)

    • @Marean, mai bine ar controla cine unde are access in toolurile si componentele companiei.
      Ca un malware pe laptopul unei secretare nu prea ar trebui sa faca probleme in productie, asta daca respectiva nu are accese dubioase.
      Aici ma refer la malware generic pe care il iei cand instalezi ceva prostie, sigur ca un atac targetat rezolva orice protectie. In general sa fi maniac cu ce softuri se ruleaza pe laptopul de munca (asta venind cu overheadul de rigoare pentru atunci cand chiar iti trebuie ceva soft special pt munca), insa sa lasi accessul la orice tool al companiei pentru orice angajat pentru ca nu ai modalitati corecte de control, e cam stupid.

        (Citează)

    • @dny, tot ce pot să spun în situația respectivă este că ai tăi colegi de la „IT” trebuie să fie fericiți că nu s-a întâmplat nimic serios până acum, dar că la primul incident probabil vor trebui să-și caute de lucru (viruși, programe fără licență instalate pe device-urile companiei etc.). Nu-și dau seama, dar e doar o chestiune de timp până se întâmplă ceva, mai ales la 1000 de oameni.

        (Citează)

    • Am lucrat într-o firmă cu peste 6000 de angajați și majoritatea aveam admin pe laptop-uri. Mă mir că ne obligau să folosim parolă.

      Acum lucrez la una cu mai mulți oameni și ceva mai serioasă cu securitatea. Tot am dreptul să instalez ce vreau, dar nu pot să umblu la anumite chestii (bitlocker pe ssd, nu pot dezactiva antivirusul etc). Plus că nu pot accesa sistemele interne fără card.

      Unele firme iau siguranța în serios, altele nu. Am fost la un client A&D din Turcia care n-avea altă măsură de protecție în afara dezactivării porturilor USB. Și am fost la alt client A&D în Israel, unde mi-au luat și mouse-ul bluetooth la intrare și nu puteam să mă duc nici până la budă singur.

        (Citează)

    • Companiile care permit angajatilor sa instaleze ce programe vor ei pe laptopurile/pc-urile de munca, sunt companii care nu au avut niciun incident de securitate pana acum. Dar cu prima ocazie cand se va intampla ceva de genul acesta vor impune restrictii tuturor angajatilor.
      Exemple: un virus care sa blocheze activitatea pentru 1-2 zile, un incident de securitate pe GDPR care sa le aduca o amenda usturatoare si obligatia de a lua masuri de preventie, etc.

        (Citează)

  11. Cred ca varianta cea mai ieftina este extensia de auto refresh din Chrome. ;)

      (Citează)

  12. Radu:
    Nu cumva exista un soft pt asta?

    MouseJiggle

      (Citează)

  13. Exista si softul Caffeine. Simuleaza apasarea unei taste la un interval de timp. Poti sa-l si ascunzi din tray sau sa-l redenumesti ca sa apara altfel in Task Manger, e destul de destept facut.

      (Citează)

  14. Eu folosesc un script care activeaza Num Lock odata la 5 minute. Nu obisnuiesc sa plec de acasa in timpul serviciului, dar sunt si momente moarte in care mai fac altceva prin casa si in felul acesta evit sa se deconecteze VPN-ul.

      (Citează)

  15. E f util monitorizatul timpului away pt angajati, si o sa zic si de ce. Sigur, primul criteriu la care trebuie sa te uiti este daca toata lumea si-a facut treaba la timp, dar mai conteaza si cum e distribuita treaba asta. Daca ai in echipa un om care are in mod constant sa zicem 3 ore away time pe zi si unul care are sub o ora sa zicem, poate primul primeste prea putin de lucru, sau poate al doilea nu e eficient. Sau daca toata lumea are constant 3 ore away pe zi, poate sunt prea multi oameni in echipa si ai putea sa reduci costurile cu 1-2 oameni :)

      (Citează)

    • Dar nu te-ai gandit ca ala care are 3 ore away este ceva mai pregatit si mai eficient decat ala care are 1 ora away? Un raport bazat pe timpul efectiv de lucru nu ajuta decat sa ii ridice pe cei care se misca foarte incet.
      Nu-ti trebuie un soft care sa monitorizeze timpul de away ca sa analizezi daca taskurile sunt prea usoare pentru un anumit angajat. Daca nu esti in stare sa faci analiza asta, inseamna ca habar nu ai cu ce se mananca activitatea din departamentul tau si nu ai de ce sa mai ramai pe pozitia de manager.

        (Citează)

  16. Nu doar pandemia a adus asta. Am colegi care aveau jiggler inca de acum 3 ani cand aveau un sef stresant. :))

      (Citează)

    • Adica ala era fizic la birou si seful tot il verifica daca a lasat mouse-ul din mana pentru 5-10 minute?

        (Citează)

  17. aproape ca as paria ca un roman a stat in spatele inventiei 😄

      (Citează)

  18. Pentru Windows recomand Move Mouse din Windows Store.

      (Citează)

  19. Andrei G:
    Companiile care permit angajatilor sa instaleze ce programe vor ei pe laptopurile/pc-urile de munca, sunt companii care nu au avut niciun incident de securitate pana acum. Dar cu prima ocazie cand se va intampla ceva de genul acesta vor impune restrictii tuturor angajatilor.
    Exemple: un virus care sa blocheze activitatea pentru 1-2 zile, un incident de securitate pe GDPR care sa le aduca o amenda usturatoare si obligatia de a lua masuri de preventie, etc.

    Pai eu iti zic ca lucrez la companie care ia securitatea in serios, dar pot sa instalez ce vreau pe calculator. Ar fi imposibil sa lucrez altfel.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus