un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Iată un robot sniper militar, dovadă că războiul viitorului va fi foarte diferit

11 Nov 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Ghost Robotics, care dezvoltă roboți pentru diverse domenii, inclusiv cel militar, a prezentat recent robotul cu o pușcă în spate. Arma folosește gloanțe de 6,5 mm Creedmoor, deci practic este un sniper rifle sau pușcă de vânătoare.

Creepy. Un astfel de robot se poate ascunde foarte ușor în natură sau prin ruinele unui oraș, la nevoie, că este mic și poate sta nemișcat cu orele, într-un mod stand-by în care doar folosește pasiv cine știe ce senzori audio sau video. Iar când percepe un inamic, se ridică și îl împușcă și probabil o face mai precis decât un soldat uman.

Chiar dacă este reperat, se poate repoziționa din zonă cu o viteză mare, că trece bine pe teren accidentat și este greu de nimerit de inamici și probabil rezistă la câteva gloanțe. De fapt, mă întreb dacă un astfel de robot n-ar putea fi trimis în galop într-o bază militară, direct la cortul de comandă, pentru a împușca direct generalul advers sau alți ofițeri. N-ai de pierdut decât un robot, care la final oricum se poate auto-distruge.

Iată chiar o aplicație și mai bună: roboți kamikaze, care găsesc ofițerii și se detonează lângă ei. Cum oprești asta?

Din astfel de motive zic unii că roboții de luptă și AI-urile militare trebuie interzise. Nu pentru că se vor revolta împotriva noastră și ne vor subjuga, ci pentru că schimbă total fața războiului în favoarea celor care au astfel de tehnologii. Factorul uman, numărul de soldați sau motivația lor de a lupta, dispare. Iar când ambele părți combatante au astfel de roboți, conflictul nu se va termina prea curând. Roboții se vor distruge unul pe altul printre ruinele orașelor unde înainte locuiau civili.

Aceeași companie face și roboți de recunoaștere, cu drone în spate. Teoretic se pot furișa foarte adânc dincolo de liniile inamice pentru a coordona foc de artilerie sau bombardamente. Tot Ghost Robotics mai are și roboți pentru Verizon, un fel de repetoare mobile 5G. Interesantă aplicație!

    8 comentarii

  1. Eu cred ca omuleții verzi ( conceptual ) întotdeauna vor câștiga. Argumentul nu e că sunt superiori overall , ci doar că ei se pot deghiza in localnici, aliați sau refugiați. Se pare că asta e arma modernă.
    Bravo lor că au impresionat și au finanțare pentru astfel de arme.
    Bravo si pentru realizarea tehnică nu-i deloc usor, dar counter-measures pentru jucăriile astea sunt uneori incredibil de simple.

      (Citează)

  2. “Iată chiar o aplicație și mai bună: roboți kamikaze, care găsesc ofițerii și se detonează lângă ei”.
    … și programat să urle ceva inainte de a se detona -god ia great- sau orice alt mesaj.

      (Citează)

  3. mi-era clar ca o sa apara unul din asta imediat ce am vazut cainele ala de la Boston Dinamics
    bine ca nu are niste freze pe spinare, asa cu gloante e rapid!
    :-)

      (Citează)

  4. Robotu kamikaze poa sa fie distrus de alt robot. Un fel de robot bodyguard. Simte/vede/miroase kamikazele, hop pa el. Si uite asa oamenii stau linistiti si robotii lupta intre ei. Pana cand robotii se unesc si se intorc impotriva humanoizilor. Si sa vezi atunci belire.

      (Citează)

  5. Il puteti vedea in acțiune in Battlefield 2042. Robo cațeaua

      (Citează)

  6. Cred ca asa s-au mirat si incasii cand au vazut armele conchistadorilor…
    Mereu tehnologia a schimbat fata razboaielor. Din pacate.

      (Citează)

  7. emp bomb sau emp trap si scapi ..

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus