un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ungaria încearcă să rescrie istoria holocaustului, deși aceasta pare destul de clară

18 Nov 2021  ·

GÂNDURI  ·

39 comentarii

Am primit ieri SMS-ul de mai jos, în maghiară, de la un număr de telefon care mie nu-mi este cunoscut.

 

Înainte de a-i da block, l-am tradus de curiozitate cu Google Translate și zice cele de mai jos. Din ce-mi dau seama, este un fel de scuză de tipul “ziceți de holocaustul din Ungaria? Păi de ce nu se discută atunci și despre cel al indienilor, armenilor și altor popoare!”

Nice try, Orban! Un whataboutism clar, venit pe școala rusească de propagandă, ceea ce n-ar trebui să mire având în vedere apropierea dintre Orban și Rusia. Ironia maximă este să scrii despre cum ar fi “corect și uman” să zici și despre masacrele comise de alții, nu doar despre cele ale poporului tău.

Nu știu exact ce discuții au ungurii acum despre holocaust și de ce, dar istoria nu poate fi schimbată atât de ușor prin metoda sovietică de a șterge urmele și a lansa un alt adevăr în public, oricât și-ar dori ei să facă asta.

Maghiarii au omorât în jur de 500.000 de evrei în perioada nazismului. Ungaria are însă o istorie mult mai lungă în anti-semitism, de exemplu în 1882-1883 cetățenii maghiari i-au atacat pe cei evrei în peste 200 de orașe și sate. În 1883 s-a înființat Partidul Național Antisemit, iar în 1884 a intrat în parlament. Vă dați seama, să ai un partid întreg dedicat urii împotriva unei minorități? Mi se pare next level de tâmpenie.

Ulterior, sub conducerea lui Miklos Horhy, maghiarii au ucis mii de evrei. Chiar și înainte de invazia germană din 1944, statul maghiar a lansat peste 300 de legi și decrete anti-evreiești, că maghiarii au fost proactivi, făcând acestea fără să le fie cerute de către Germania nazistă.

Începând cu 1941, autoritățile maghiare au trecut la exterminarea sistematică a evreilor. Mii sau zeci de mii au fost deportați către lagărele germane de exterminare; unii au fost executați chiar pe teritoriul maghiar. Doar în perioada iulie-august 1941 au fost deportați peste 22.000 de evrei, spun sursele citate la final.

Nazi Germany’s chief deportation expert SS Lieutenant-Colonel Adolf Eichmann arrived in Budapest on March 19, 1944, together with the German troops who occupied Hungary unopposed. Although his mission was to deport nearly 800,000 Jews, from a territory of some 66,000 square miles, the staff that he brought with him consisted of only 20 officers and adjutants. The assistance of the Hungarian civil administration and law enforcement authorities was thus essential. Eichmann was surprised at how actively and enthusiastically Hungarian authorities collaborated to achieve what was clearly a common purpose, initiating many anti-Jewish measures on their own. As a result, Hungarian Jews were identified, plundered, ghettoized, deported, and murdered with a speed and efficiency virtually unparalleled in the history of the Holocaust.

Autoritățile maghiare au deportat 437.402 evrei maghiari în 147 de trenuri în 56 de zile, în perioada 15 mai – 9 iulie 1944. Cu excepția  a 15.000 dintre ei, destinația a fost Auschwitz-Birkenau. Au fost gazați la sosire.

În noiembrie 1944 a fost construit ghetoul din Budapesta, o zonă de 500 x 500 de metri în care au fost mutați cu forța peste 200.000 de evrei, dar mulți au fost apoi trimiși spre alte lagăre de concentrare. Cei 70.000 de evrei închiși la final în ghetoul din Budapesta nu primeau nimic. Nu intra mâncare, nu intra apă, nu ieșeau deșeuri, nici măcar cadavrele nu erau ridicate.

În perioada aceea, Ungaria era condusă de un partid super-extremist, Crucile cu Săgeți li s-a zis la noi.

The Arrow Cross repeatedly organized mass murders next to the Danube, shooting people in the head, with the bodies falling into the river. They would often tie Jewish couples to each other, shooting one of them in the head so that when they fell into the water, the second person would drown.

Poate vă amintiți de un articol foarte bun scris de Vlad Petreanu despre malul Dunării în Budapesta și monumentul de acolo, adică 60 de pantofi de fier fixați în piatră chiar la malul apei:

Peste 3.500 de oameni (bărbați, femei, copii) au fost uciși de milițiile naziste pe malul Dunării în cele câteva luni în care organizația Crucile cu Săgeți a deținut puterea în Ungaria, spre sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Victimele erau obligate să se dezbrace la piele și să se descalțe înainte de a fi împușcate în spate. Cadavrele cădeau în Dunăre, fiind astfel rezolvată problema eliminării acestora. Obiectele personale erau păstrate – fie pentru a fi vândute de ucigași, fie ca să le poarte chiar ei.

Cu alte cuvinte, viețile victimelor (și chiar și corpurile lor), valorau mai puțin decât pantofii pe care-i purtau.

[…]

În pantofii de fier de pe malul Dunării, oamenii pun flori sau bilețele în care scriu cuvinte frumoase, de dor, de respect.

Iar în pantofii de copii, știți ce pun?

Dulciuri.

Dulciuri, oameni buni, ca o rugăciune de iertare către copiii dezbrăcați la piele, împușcați în spate și aruncați în râu în numele unei ideologii a spaimelor și urii.

Acesta este riscul dezvoltării extremismului în orice secol, iar din păcate orice situația de criză este propice pentru dezvoltarea sa. Nu strică însă niciodată niște cunoștințe de istorie pentru a învăța din trecut ce ar trebui evitat în viitor.

Și da, a fost tragic și șocant și genocidul armenilor și al indienilor de pe ambele continente americane și al multor alte popoare, vezi acum chiar problema uigurilor din China sau genocidurile din Myanmar sau Darfur. Dar asta nu-l scuză pe al altora, indiferent de naționalitatea lor, nici nu-l face mai blând decât a fost de fapt și nici nu-l poate șterge din istorie.

surse: Despre Ungaria pe Muzeul Holocaustului, holocaustul în Ungaria, partidul Arrow Cross, Miklos Horthy.

    39 comentarii

  1. nu inteleg care e ideea acestui articol… tot sau aproape tot ce ai scris despre Ungaria se aplica si Romaniei.

      (Citează)

    • Diferenta e ca Romania nu neaga, isi pune cenusa in cap, a deschis si un muzeu pentru asta…Problema e cu aia care se prefac ca n-au nici o vina sau incearca sa minimizeze aportul lor sau ororile.

        (Citează)

    • Romania nu neaga? Permite-mi sa rad.

      La noi (ca si la altii) se neaga holocaustul intreg…

      Cel de la noi din tara nu s-a negat pana recent (cativa ani) doar pentru ca nu se vorbea deloc deloc despre el – eu de exemplu am aflat ca a fost Holocaust la noi in tara in ultimii 10 ani, nu mai devreme… tu ai invatat la scoala cumva despre asta?

      au si ungurii muzeu -> http://hdke[punct]hu

        (Citează)

    • Mereti ma de aici cu pretentiile astea ca nu ne punem suficienta cenusa in cap.
      Hai sa ne horatam din capul locului daca copiii platesc pacatele parintilor si apoi sa vedem ce vina impartim, unii si altii.

        (Citează)

    • De acord. Putem merge pas cu pas pe treptele istoriei.

      Unde eram daca nu ne invadau turcii? am fi dus-o mai bine, am fi dus-o mai rau? Ar fi influentat cu ceva istoria?

      Unde eram daca romanii nu calcau pe aici? Am fi dus-o mai bine, am fi dus-o mai
      rau? Ar fi influentat cu ceva istoria?

      Bunicii mei se nasteau o data cu inceperea celui de-al 2-lea razboi mondial, deci strabunicii mei ar fi putut participa la eveniment, daca au participat. Daca eu, la 3 generatii dupa, pot fi considerat raspunzator sau responsabil, atunci eu, la randul meu, acuz si consider raspunzatoare toate popoarele care au avut in istorie acte de agresiune catre regiunea geografica a Romaniei.

      Inainte ca cineva sa imi ceara mie, ca cetatean al Romaniei, sa platesc sau sa ma simt intr-un fel (altfel decat dezgustat de eveniment in sine), toate tarile ce au in istorie razboaie de cucerire sa plateasca la randul lor catre cei cuceriti.

        (Citează)

    • amuzant cum au sarit romanasii neaosi sa apere onorea tarisoarei, facand un om de paie cat casa.

      nu a cerut nimeni bossulanilor “sa va puneti cenusa in cap” – de altfel ce inseamna asta mai precis? !

      tot ce s-a cerut e sa se spuna adevarul: ca am avut si noi antisemitism de stat, ca am omorat evrei, ca inca avem miscari antisemite etc

      numai adevarul.

      dar ceva imi zice mie ca pentru voi a “pune cenusa in cap” inseamna exact a spune adevarul…. caz in care spuneti asa., cu cuvinte clare: “nu dorim sa se spuna adevarul despre holocaustul din Romania; dorim sa tacem si sa ne prefacem ca nu a existat”

        (Citează)

    • Marean, habar n-ai despre ce vorbesti. In Romania daca te duci pe stadion cu un banner despre antonescu risti amenda, in ungaria horty are statui, are strazi, etc.
      Deci nu, modul in care este tratat holocaustul nu este acelasi intre ro si hu.

        (Citează)

    • Nu stiu tu, dar eu nu am omorat evrei. Ba chiar as putea spune mandru ca nu am omorat pe nimeni.

        (Citează)

    • @Andrei
      felicitari ca nu ai omorat evrei/ pe nimeni, esti deosebit.
      nu inteleg ce legatura are asta cu discutia de fata

        (Citează)

    • @Boris
      ok, la unguri e un pic mai rau decat la noi.
      multumit?

        (Citează)

    • @Marean: istoria României este cea care este. Trebuie studiată și mai bine, inclusiv în aspecte despre holocaust și fascism. La fel ca și a Ungariei.

      Eu unul m-am săturat să aud despre legendele lui Ștefan cel Mare și tras cu arcul pentru construit mânăstiri. Frumoase și acelea, dar chiar cred că oamenii ar fi mai câștigați dacă ar studia mai bine ce-a făcut extremismul în România în trecut, ca să nu mai înflorească în viitor.

        (Citează)

  2. Horhy are statuie in parlamentul ungarie, antonescu nu.

      (Citează)

    • Hai sa iti zic câteva diferențe care îți scapă.
      Antonescu a fost a avut susținerea mișcării legionare. Horthy nu a avut nimic de a face cu Partidul Crucilor cu Săgeți (în maghiară Nyilaskeresztes sau Nyilas-Keresztes Párt) echivalentul mișcării legionare din Ungaria, deci e ceva diferență.
      Horthy era regent ca nu a avut tupeu sa își puna titlu de rege. Deci nu prim ministrul cum era Antonescu.

      Când ungaria a încercat să schimbe taberele cum a făcut și România fiul lui Horthy a fost răpit iar mai apoi a fost pus la putere de către nemți Szálasi conducătorul partidului de mai sus, și da el este criminal de război.

      Și da sunt de acord că Ungaria și ungurii sunt vinovați de faptele din WW2 nu poți pune vina doar pe Germani.

        (Citează)

    • Lasă că nu era Horthy vreun sfânt, a știut și probabil ordonat toate masacrele respective indiferent că se numea prim ministru sau regent.

      La un moment dat a fost înlăturat de la putere, pe final de 1944, când s-a dezis de Germania pentru că era clar că războiul va fi pierdut. Atunci a venit la putere Partidul Crucilor cu Săgeți, care au eliminat și ei ce evrei mai rămăseseră de eliminat pe acolo.

        (Citează)

  3. Orban trebuie sa recupereze putin in sondaje. Toti avem nevoie de un dusman la nevoie.
    Poate e mai clar acum.

      (Citează)

    • Da. Sunt fascinat cum de-a lungul secolelor evreii au fost mereu dușmanii de clasă.

      Unii spun că singuri s-au pus în situația asta prin comunității prea închise și obiceiuri prea diferite de ale celorlalți, dar la un moment dat te întrebi cum de mai există astfel de antisemitism astăzi. Majoritatea oamenilor nici nu au cunoscut vreun evreu, dar mulți sunt antisemiți oricum.

        (Citează)

  4. Andrei Serbanescu

    18/11/2021 la 12:06 PM

    Marean:
    nu inteleg care e ideea acestui articol… tot sau aproape tot ce ai scris despre Ungaria se aplica si Romaniei.

    Se aplică și României, dar asta nu îl anulează pe cel al ungurilor.. pe Radu l-a stârnit acel mesaj..

      (Citează)

  5. Încercari de rescriere à istoriei se fac si la noi, dar nu in sensul folositor națiunii române.
    Vezi Lucian Boia, si decoratiile primite de la statul ungar.
    Nationalismul ajuta un pic la cristalizarea identitatii, si asa mult diluate, de vrajnic cetatean/ fotbalist/ etc al RSR..
    Evreii s-au nimerit la mijloc, n-au unguri nimic cu ei, dar vreau ca și noi o calificare la C M fotbal..

      (Citează)

  6. Nici eu nu inteleg ideea articolului, ca fraier de rand, inseamna ca sunt propagandist rus daca mi se pare tot genocid ce a facut Columb in Bahamas vs Holocaustul din Europa?
    Daca fac invingatorii genocid il bagam sub pres, daca il fac pierzatorii atunci fac propaganda… putem purta o discutie sincera, vreodata ca societate ( nu ca roman/ungur/rus/american) despre lucrurile astea? Bineinteles ca nu, daca discuti despre genocidul altora inseamna ca rescrii istoria.

      (Citează)

    • Ai dreptate, nu prea ai înțeles ideea articolului. Ești propagandist rus dacă zici “hai să nu discutăm despre al nostru, că au fost altele și mai rele”, că whataboutismul pe filiera aceea vine. Din contră, este loc de discutat despre toate, însă mai cu precădere despre cele apropiate geografic sau temporal de noi. Despre al lui Columb sper să discute americanii (pare că o fac, de fapt, din moment ce ai auzit de el – acum 10 ani Columb era doar marele erou care a descoperit America deși nimeni nu avea încredere în el). Sunt acestea apropiate de noi cam deranjante, poate chiar jenante, și mai bine vorbim despre cele din Bahamas, o insulă pe care puțini ar putea să o arate din prima pe hartă? Sigur că da, dar nu este un subiect atât de interesant de fapt tocmai prin natura distanței în timp și spațiu.

      Cât despre “discuția sinceră ca societate”, uite-o mai sus în articol. Sunt cifre concrete. Informațiile sunt și mai stabile acum, după atâta timp de studiat ce s-a întâmplat, că imediat după evenimente este prezent de fapt cel mai mare subiectivism. Ce altă discuție mai poți vrea? Dacă este justificat să omori 400.000 de oameni în câteva luni? Sau să împuști copii în cap pe malul Dunării? Sigur, pornește acea discuție dacă vrei, chiar sunt curios ce argumente vrei să duci.

      Sau ar trebui să o poarte altcineva până când concluzia corespunde cu impresia pe care poate o ai tu deja formată despre evenimente, ca atunci să zici “asta a fost o discuție bună!”?

        (Citează)

  7. Judecarea acum a unor evenimente si fapte petrecute cu nu stiu cat timp in urma e o prostie inutila pur si simplu. Stam noi acum si ne dam cu parerea cum ar fi trebuit sa fie acu 50 de ani si care a facut bine si care a facut rau. E o aberatie. Sunt lucruri care se intampla in anumite perioade si sunt motive pentru care se intampla in contextul de atunci. Nu e nimeni in masura sa isi dea cu parerea. Ca si cum peste 50 de ani o sa stea unii sa isi dea cu parerea ce prosti eram ca stateam in 2021 toti cu masti pe fata sau nu stateam sau asa mai departe. Exact aia suntem noi. Cei de peste 50 de ani care isi dau ei cu parerea daca in 2021 trebuia sau nu sa se poarte masca sau sa se vaccineze lumea. O aberatie.
    Si evident ca totul trebuie judecat in context, daca tot e sa judeci. Macar atata lucru.

      (Citează)

    • Mai aveai să zici că și-au meritat exterminarea, sigur a fost vina lor pe undeva.

      Spune-ne tu contextul care justifică uciderea a 500.000 de oameni, inclusiv copii.

        (Citează)

    • Sunt impotriva vaccinarii. Sau sunt tigani. Sau sunt imigranti veniti sa invadeze.

        (Citează)

    • @john.
      E clar ca nu ai inteles nimic din lume si viata.
      Esti doar un prost inutil. Pur si simplu.

        (Citează)

  8. Salut,

    Legat de subiect, am citit recent un articol publicat de Cristian Unteanu pe blogul adevărul despre antisemitismul românesc în interbelic și înainte (între războiul de independență și WWI) , cu detalii despre legile anti-evreiești promovate de români și, în general, spiritul vremii la momentul Marii Uniri.

    Îmi pare că, o dată cu formarea statelor naționale, Zeitgeist-ul era că evreii nu sunt doriți nicăieri.

    Nu am înțeles niciodată pe deplin resorturile de atunci legate de subiect, dar pare că tot ce a fost la noi elită (academică, politică, științifică) și nu doar elită, și românii de rând considerau evreii un pericol la adresa statului (național) nou format.

    Aici linkul: https://m.adevarul.ro/news/eveniment/un-document-redactat-teribil-rechizitoriu-crimelor-romaniei-legionare-n-am-mai-citit-asa-ceva-1_618f819a5163ec42717da52c/index.html

      (Citează)

    • Honorius: pare că tot ce a fost la noi elită (academică, politică, științifică) și nu doar elită, și românii de rând considerau evreii un pericol la adresa statului (național) nou format.

      Nu mă mir. Gândește-te că nu aveai mijloacele de informare de acum, iar în plus oamenii erau și needucați. Dacă venea zis de la conducerea țării că evreii sunt de vină pentru că îți merge prost, nu aveai de unde să știi că nu e așa, că poate sunt alte cauze economice sau geopolitice șamd.

      Nu uita că la noi în perioada comunistă lumea era convinsă că imperialiștii americani abia așteaptă să ne omoare pe toți, în frunte cu Ceaușescu, care cu greu de apără. În practică, americanii erau ocupați cu Dynasty, mașini mari, hollywood și altele de-ale lor. Dar așa se credea pentru că era un singur post de radio, unul TV și două ziare, toate atent controlate. Manipularea este simplă în astfel de situații.

        (Citează)

  9. John:
    Judecarea acum a unor evenimente si fapte petrecute cu nu stiu cat timp in urma e o prostie inutila pur si simplu. Stam noi acum si ne dam cu parerea cum ar fi trebuit sa fie acu 50 de ani si care a facut bine si care a facut rau. E o aberatie. Sunt lucruri care se intampla in anumite perioade si sunt motive pentru care se intampla in contextul de atunci. Nu e nimeni in masura sa isi dea cu parerea. Ca si cum peste 50 de ani o sa stea unii sa isi dea cu parerea ce prosti eram ca stateam in 2021 toti cu masti pe fata sau nu stateam sau asa mai departe. Exact aia suntem noi. Cei de peste 50 de ani care isi dau ei cu parerea daca in 2021 trebuia sau nu sa se poarte masca sau sa se vaccineze lumea. O aberatie.
    Si evident ca totul trebuie judecat in context, daca tot e sa judeci. Macar atata lucru.

    Vezi, eu cred fix opusul. Cum zic englezii, “hindsight is 20/20”. Mai precis, cei din mijlocul unor evenimente nu au imaginea de ansamblu, nu isi dau seama de consecintele alegerilor lor. Cei care dupa 50 de ani studiaza evenimentele respective pot sa zica de exemplu “la naiba, daca purtau aia in 2020/2021 masca probabil nu se ajungea la varianta kappa si nu mai mureau 100 de milioane de oameni de covid”, un om care traieste acum nu stie de asa ceva. Asa cum si eu acum pot spune ca uite, Holocaustul german a fost ceva oribil care a dus la moartea a sase milioane de persoane (zic de cel german pt ca am citit mai mult de acela, dar schimband numerele se aplica la toate), pe cand marea majoritate a germanilor care traiau pe vremea aia nici nu aveau vreo idee ce se intampla
    cu evreii, nu stiau de camere de gazare si ce mai era pe atunci.

      (Citează)

  10. “Tantárgy lesz a holokauszt” este prima propoziție din acel SMS. Tradus înseamnă “holocaustul va fi disciplină in scoli” și cred că este legat de acest subiect: https://www.google.ro/amp/s/m.hotnews.ro/stire/25181903%3famp

      (Citează)

    • Asta e chiar noaptea mintii. Vor sa ne simtim noi vinovati de niste crime de acum 75-80 de ani. Exact cum e la americani unde cel mai oribil e sa fii barbat alb heterosexual.

        (Citează)

    • Bai dar cine pana corbului va pune sa va simtiti vinovati de o materie invatata la scoala? Nu puteti face o diferenta intre a intelege atrocitatile comise si acceptarea lor si faptul ca nu aveti nici o responsabilitate personala fata de actiunile acelea din trecut? Doar ni se pune in fata o oglinda sa putem sa vedem ca nici un om si nici o natiune nu e neprihanita. Si daca nu constientizam lucrul asta si ne credem justificati sa facem orice, atunci riscam din nou sa comitem astfel de pacate.

      Eu as merge mai departe cu ideea si pe langa Holocaust as baga toate petele negre ale omenirii si as numi materia Pacatele Societatilor. Incluzi acolo tot ce am facut noi de cacat ca omenire, genocide, clima distrusa, fauna devastata, tot.

        (Citează)

    • @Emil C: cine te-a făcut vinovat de ceva? Nu o da în mania persecuției. Este vorba de a-ți cunoaște istoria, că poate crezi că ne tragem fix din Decebal și Traian și locuim pe cel mai sfânt pământ al planetei.

        (Citează)

    • Se întîmplă în aplauzele voastre, aia e cel mai trist. Pe măsură ce se inventează noi categorii “oprimate” (fie ei transsexuali sau negri sau evrei sau oameni cuminți care se vaccinează de cîte ori zice clasa conducătoare) se îngrădesc din ce în ce mai mult libertatea de exprimare, de opinie, de circulație, de orice.
      Totul în aplauzele voastre.

        (Citează)

  11. John:
    Judecarea acum a unor evenimente si fapte petrecute cu nu stiu cat timp in urma e o prostie inutila pur si simplu. Stam noi acum si ne dam cu parerea cum ar fi trebuit sa fie acu 50 de ani si care a facut bine si care a facut rau. E o aberatie. Sunt lucruri care se intampla in anumite perioade si sunt motive pentru care se intampla in contextul de atunci. Nu e nimeni in masura sa isi dea cu parerea. Ca si cum peste 50 de ani o sa stea unii sa isi dea cu parerea ce prosti eram ca stateam in 2021 toti cu masti pe fata sau nu stateam sau asa mai departe. Exact aia suntem noi. Cei de peste 50 de ani care isi dau ei cu parerea daca in 2021 trebuia sau nu sa se poarte masca sau sa se vaccineze lumea. O aberatie.
    Si evident ca totul trebuie judecat in context, daca tot e sa judeci. Macar atata lucru.

    Putem totusi sa nu o dam ascunsa pe dupa “contextul istoric” si sa recunoastem in indiferent de context, genocidul este rau? Ca il savarsesti sau il ajuti sa fie savarsit, tot rau e. Genocide is bad, M’kay?

      (Citează)

  12. > Dulciuri, oameni buni, ca o rugăciune de iertare către copiii dezbrăcați la piele, împușcați în spate și aruncați în râu în numele unei ideologii a spaimelor și urii.

    apropos de asta, când a fost doborât avionul ăla de ruși în Ucraina, lucram în Pipera, în aceeași clădire cu ambasada Olandei.

    a doua zi când am venit dimineața la muncă, lângă steagul de la intrare era lumânări și ursuleți de pluș. mi s-a strâns inima când am văzut asta… știu că n-are legătură cu holocaustul, dar chestia asta te face să conștientizezi că problemele alea pe care le auzi la știri externe și care ți se par departe, de fapt, sunt mai aproape decât crezi.

      (Citează)

    • Gabi Udrescu: a doua zi când am venit dimineața la muncă, lângă steagul de la intrare era lumânări și ursuleți de pluș. mi s-a strâns inima când am văzut asta… știu că n-are legătură cu holocaustul, dar chestia asta te face să conștientizezi că problemele alea pe care le auzi la știri externe și care ți se par departe, de fapt, sunt mai aproape decât crez

      De asta n-am înțeles niciodată oamenii care spun chestii de genul “bine că vă exprimați regretele despre atentatul terorist din Franța, dar despre crimele din Myanmar nu ziceți nimic”. Păi na, Franța este mai aproape, am fost acolo, mi-au plăcut treburile lor, normal că mă simt mai apropiat de ei. Orice tragedie este percepută invers proporțional cu distanța care te separă de ea.

        (Citează)

  13. Stai sa vezi ce pusi pe treaba impotriva evreilor au fost prin Tarile Baltice, au facut Einsatzgruppen si s-au pus pe treaba intr-o veselie. Ghidul nu era incantat de poveste, dar nu s-a ascuns dupa deget, au organizat grupuri de exterminare.

    Ura fata de evrei are radacini vechi, in primul rand ca l-au omorat pe Isus. Pe urma intotdeauna au avut bani si erau o tinta usoara din cauza asta. Multe molime si peste i-au cam ocolit pentru ca erau mai curati decat altii si se fereau de contacte.

    Asa ca aversiunea fata de ei e usor de motivat si intretinut.

    Daca apare un partid extremist impotriva anti-vaccinistilor, credeti ca nu ar avea membri? Eu unul cu greu m-as abtine sa ma inscriu si sa sparg capete.

      (Citează)

  14. Mareane, despre Holocaustul din Romania s-a tot vorbit, se tot vorbește, e dovedit, dine deal. Nu-l neagă decit extremiștii proști. Chestia e că discuția despre un astfel de subiect la infinit e contraproductivă. E ca și cum toată ziua trebuie să discuți cu oricine aduce vorba de alcoolism că bunicul tău a fost alcoolic și că a batut-o pe bunica-ta și că îți pare foarte rău că s-a întâmplat așa. In felul asta ridici ăuernes-ul despre alcoolism astfel încît să nu se mai întâmple, nu cumva copiii tai să devină alcoolici ca și strabunicul lor. Hai mai dă-l in peleu de holocaust, a fost tare nasol, gata. Au trecut deja 80 de ani de atunci, nu mai sunt mulți oameni în viață care să știe ce a fost și cum. Cam trebuie trecut în cartea de istorie la restul evenimentelor istorice destul de vechi ca să mai tot fie menționate în fiecare zi. Eu nu mă simt în nici un fel vinovat de holocaust sau de alcoolismul bunicilor. Au fost alegerile lor proaste. De ajuns. Există chiar legi care împiedică revenirea la astfel de nenorociri. E cazul să ne concentrăm și pe alte subiecte mai importante decât chestii istorice horor. Gen poluarea planetei prin folosirea resurselor fosile, chestii care chiar ne pot afecta in curând. Holocaustul nu mai revine.

    Nu cred că mai e vreo posibilitate in Romania să revenim la acele mentalități, dacă aplicam legi dure oricui face declarații stupide pe subiect în spațiul public. Insa da, e cazul in alte tari, Ungaria fiind un exemplu în acest sens. Extremismul nu a dispărut din mentalul colectiv al ungurilor, pentru că de 100 de ani își învață copiii o istorie pătimașă, cu subiect principal pierderile teritoriale de după 1920, iar negarea adevărului e politică de stat, dovadă acest mesaj primit. Același lucru îl fac ungurii din Romania, perpetuează o stare de regret pătimaș și atitudine ostilă față de țara în care se nasc, asta nefiind decât în dezavantajul lor ca oameni, trăind o viață în care bucuriile personale, omenești, sunt umbrite de tristețea istorică.

      (Citează)

  15. Emil C:
    Se întîmplă în aplauzele voastre, aia e cel mai trist. Pe măsură ce se inventează noi categorii “oprimate” (fie ei transsexuali sau negri sau evrei sau oameni cuminți care se vaccinează de cîte ori zice clasa conducătoare) se îngrădesc din ce în ce mai mult libertatea de exprimare, de opinie, de circulație, de orice.
    Totul în aplauzele voastre.

    Nene, esti cu capul rau. Nu se inventeaza “noi categori oprimate”ele au existat si inca exista. Atat timp cat oamenii sunt in stare sa omore un om ca are alta culoare,orientare sau religie eu zic ca fim atenti pentru a incerca sa traim toti in armonie ca OAMENI. Tu nu poti sa dormi noaptea de transi, de negri, evrei etc? Cu ce iti afecteaza tie viata de zi cu zi acesti oameni? Si 2 la mana traiesti in America de ii dai pe aia exemblu? De ce nu dam mai multe exemple din Romania sau Europa?

      (Citează)

  16. In Ro nu se defileaza pe strazi cu torte si steaguri ale vechii garzi.
    Acum pentru noi este destul de greu de inteles acele vremuri tulburi si cred ca facem o greseala daca judecam atitudinile de atunci prin ochii de acum, ca sa zic asa.
    Componenta religioasa era mult mai puternica decat in prezent si asta a contribuit in mare masura la atitudinea anti-semita. Practic de mic copil ti se spune (inca) ca evreii l-au rastignit pe Isus. Nu prea ai cum sa nu te astepti la ceva bun de aici…
    Evreii au fost si sunt o societate semi-inchisa si cu destul de multe mecanisme similare unei “mafii”. De exemplu in unele domenii nu aveai access daca nu erai evreu. La un moment dat chiar si la noi au fost probleme de genul si de aici destul de multe articole anti-semite in presa din urma cu 100-140 ani.
    In Ro evreii au avut un regim foarte bun comparativ cu restul Europei. Nu degeaba am avut una dintre cele mai mari comunitati de evrei din Europa, noi si Polonia.
    Holocaustul din Romania nu este negat, problema este veridicitatea si corectitudinea dimensiunii lui. Cifrele au tot crescut de la 5000 la 10.000 la 100.000 apoi chiar la 400-500 mii evrei exterminati, din punctul meu de vedere… absolut ridicol. Nu cred ca in Romania au fost mai mult de 50 mii de victime, majoritatea in zona Basarabeana unde evreii erau practic placa turnata a comunistilor.
    Appropo de asta sa nu uitam ca evreii au adus comunismul in Romania, 90% din reprezentantii sovietici (sefi de partid comunist) de dupa ’45 au fost evrei.
    Alexandru Nicolschi born Boris Grünberg, a fost seful securitatii hard-core, a murit linistit in ’92.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus