un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

vivo V21 5G este telefonul pentru fanii selfie/Insta/TikTok

19 Oct 2021  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Smartphone-ul acesta vivo V21 este probabil modelul ideal pentru fanii selfie-urilor, TikTok-ului, Instastory-urilor și a altor asemenea plăceri. De ce? Pentru că are, pe partea frontală, două LED-uri puternice care îți permit să-ți faci selfie-uri sau să te filmezi cu camera frontală inclusiv în noapte. Sunt atât de discret integrate acolo încât mă întreb de ce nu folosesc toate telefoanele așa ceva. În plus, camera frontală are stabilizare optică.

 

DESPRE CE VORBIM

vivo V21 5G este un model de 6,44 inci cu ecran AMOLED de 90 Hz, rezoluție 1.080 x 2.400 px. Chipsetul este un Mediatek Dimensity 800U în 7 nm, împerecheat cu 8 GB RAM și 128 GB stocare internă.

Camera principală de pe spate are 64 megapixeli f/1,8 cu stabilizare optică, iar alături de ea sunt una ultrawide de 8 megapixeli și una macro de 2 megapixeli. Cea frontală are 44 megapixeli, f/2, cu stabilizare optică. Filmează 4K@30 fps inclusiv pe față.

Telefonul are senzor de amprente în ecran, baterie de 4.000 mAh la 33 W, dimensiuni 159,7 x 73,9 x 7,3 mm și 176 grame.

Preț: 1.700 lei la eMAG.

CUM ARATĂ

Mie mi se pare că arată a flagship. Bezel-urile sunt micuțe, simți ecran până în toate marginile. Îmbinările sunt plăcute, grosimea de 7,3 mm este foarte rezonabilă.

Eu am testat versiunea numită pe cutie Sunset Dazzle, care pe spate are un efect vizual multicolor curcubeu. Spatele este mătuit și nu se văd amprentele pe el, o altă treabă pe care aș vrea să o văd pe mai multe telefoane. Dacă nu vă place Sunset Dazzle, varianta Dusk Blue pare un albastru-spre-mov ceva mai discret și serios.

CE MI-A PLĂCUT

LED-urile acelea frontale sunt foarte bine integrate și aproape imposibil de văzut când sunt stinse. Iată telefonul cu ele aprinse:

Iată-l cu ele stinse.

Iată fotografii macro cu acea zonă. Mie mi se par imposibil de identificat LED-urile. Mi se pare că nu s-a făcut nici un compromis de aspect pentru a le integra în telefon și cred că mai multe telefoane ar trebui să folosească această tehnologie.

Avantajul lor direct este că-ți permite să te fotografiezi sau filmezi inclusiv în beznă totală. Sunt două moduri în care telefonul te ajută să faci asta: un mod numit Reflector, în care ecranul este aprins alb pentru a te ilumina, și altul numit Aura, în care se aprind cele două LED-uri albe.

Multe telefoane au posibilitatea de a aprinde ecranul pe alb atunci când îți faci un selfie, adică un soi de flash folosind luminozitatea ecranului. vivo V21 o face însă mai bine decât majoritatea.

De exemplu, telefonul meu, Samsung S20, aprinde ecranul pe alb doar când apeși pe butonul de fotografiere. Până în acel moment, dacă ești în beznă, nu te vezi pe ecran, deci nu te poți încadra bine, nu știi dacă ai spanac în dinți șamd. În plus, când se aprinde ecranul la fotografiere, de obicei ieși cu o față chinuită de lumina bruscă a acestuia.

vivo V21 aprinde ecranul de la început și îl ține aprins mereu, dacă vrei asta. Faci mult mai ușor fotografii în acest mod.

LED-urile se aprind și ele permanent, când le activezi. Per total, vivo V21 obține selfie-uri mult mai uniform iluminate în astfel de situații:

Iată prin comparație selfie-uri făcute tot atunci cu telefonul meu. În mod normal, în acea lumină, ies cu o mare umbră pe jumătate de mutră și cu mult zgomot în imagine. Chiar și activând “ecranul ca flash” pe S20, tot se obține o imagine neașteptat de zgomotoasă.

LED-urile de pe vivo V21 mi-au permis să fac cea mai frumoasă fotografie alături de pisica mea. Cookie a văzut LED-urile și a devenit interesat de ele, îl vedeam urmărind telefonul în mâna mea. Am zis “ah da? Păi să ne facem selfie!” și l-am făcut.

O să păstrez fotografia aceasta până la sfârșitul Universului, este prea mișto.

Un alt avantaj al camerei foto frontale este stabilizarea optică, funcție pe care parcă să zic că țin minte că am mai văzut-o doar pe un singur alt telefon la viața mea, dar n-aș putea spune care este acela. Este foarte rară. Cred că-i binevenită în multe situații. Eu de exemplu am avut vreo 5 selfie stick-uri până acum și toate tremurau ușor când erau extinse. Sigur că și din cauza mâinii mele, dar aveau și un cap care nu era bine fixat, ci avea un joc de 1 milimetru. Am observat problema când încercam să filmez cu telefonul pus pe selfie stick, ținut ca un mâner, unde acel milimetru de joc era suficient pentru a da în clipul final un balans dezagreabil care îl făcea prea amețitor pentru gustul meu. Așa că dacă poți avea stabilizare optică și pe față, de ce nu?

Și camera principală este bună. Nuanțele sunt corect surprinse, luminozitatea bine reglată, n-am ce-i reproșa. Are un mod Night Mode care-și face decent treaba și elimină bine zgomotul din imagini.

Mi-a plăcut și că telefonul arată bine. Este jucăuș, colorat, se potrivește categoriei pe care o țintește în piață.

Hardware-ul este unul tipic de mid-range. Ecranul este bun, un AMOLED la 90 Hz, cu culori plăcute și luminozitate bună pentru aplicațiile uzuale. Chipset-ul nu-i strălucit, un Mediatek Dimensity 800 aflat practic la începutul gamei Dimensity, dar măcar este împerecheat cu 8 GB de RAM. Există și acel mecanism care permite folosirea a 4 GB de memorie de stocare tot ca memorie RAM, așa că telefonul raportează 8+4 GB RAM după un update recent în acest sens.

Interfața se numește FunTouch OS, este disponibilă și în limba română. Telefonul este orientat spre servicii Google, vine cu multe dintre ele preinstalate, inclusiv unele mai rar întâlnite direct în telefoane, precum Google Keep (program de notițe). Am mai găsit Netflix și TikTok la bord, printre altele.

CE NU MI-A PLĂCUT

Nu-i ceva de neplăcut. Trebuie doar reținut că acel Dimensity 800U este util doar pentru gaming lejer, nu Call of Duty. vivo V21 este făcut pentru fotografiere, în special selfie-uri, nu gaming. Cine-l cumpără pentru selfie-uri solo sau de grup, momente “eu la…” și fotografii în orice condiții de iluminare nu va regreta.

Ar mai fi de raportat niște traduceri imperfecte prin interfață, dar situația nu-i la fel de rea ca la MIUI-ul lui Xiaomi.

    8 comentarii

  1. La selfiurile alea pe intuneric zici ca esti Angela Merkel in tinerete.

      (Citează)

  2. Poza cu motanul topește inimile. De fapt postarea trebuia să fie despre cît de fotogenic e motanul tau, iar telefonul doar scoate asta in evidență. Ce rasă e? Figaro al meu arată identic, e un metis de Norvegian de Pădure, fara pedigree, curios și drăgăstos. Blana arată identic la culori, e pufoasă, cu par foarte subțire, coadă pămătuf și are o supra blana de culoare neagra, pentru a impiedica zăpada sa intre in contact cu blana călduroasă.

      (Citează)

    • Este o corcitură de american bobtail, ne-am dat noi seama. Se potrivește cu rasa aceea la blană și la picioarele mai scurte și la coada mai scurtă. Seamănă cu norvegiana, dar are picioare scurte.

      Noi l-am adoptat de la Asociația Robi când avea 2 luni, nu știam cum iese.

      Picioarele scurte sunt problema lui. Nu poate sări ușor la înălțime, uneori îl luăm noi și-l punem pe pervaz, că îl vedem că cere.

      Este o pisică foarte cuminte și iubitoare. Pasiunea lui este să alerge lumini prin casă, să mai doarmă la mine la subraț și să se joace cu jucării mici de pluș.

        (Citează)

  3. finch:
    …Ce rasă e? Figaro al meu …. e un metis de Norvegian de Pădure, fara pedigree, …

    M-ai spart! Nu mai suportam sa avem maidaneze, trebuie neaparat sa le incadram intr-o rasa. Orice maidaneza cu par lung poate fi metis de norvegian de padure, daca vrei.

      (Citează)

    • Poza cu motanul este grozava (^_^)

        (Citează)

    • Bosulică, motanul meu e adoptat de la un vecin, căruia pisica maidaneză i-a făcut pui. Cînd a ajuns la maturitate am descoperit că are ceva genă și căutând poze cu rase de pisici am găsit asemănarea cu Norvegiana. Apoi mi-a confirmat un veterinar. Prin cartier am zărit un mascul Norvegian pure breed, care probabil a intilnit-o pe mă-sa motanului meu. E o chestie interesantă, că o femelă pisică a făcut 4 pui, dintre care unul singur e total diferit de ceilalti, avind ceva urmă de genă pură. O confirmare a faptului că fiecare pui poate avea un alt tată. Atît. Genul tau de nevrotici care se ofuschează la chestii care nu-i privesc mă sparge la ficați.

        (Citează)

  4. Mi-am adus aminte de primul telefon care avea camera frontala cu stabilizare optica: htc10 .

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus