un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am făcut teste anti-proteina spike înainte și după doza 3, ca să-i văd efectul. A fost semnificativ.

21 Oct 2021  ·

GÂNDURI  ·

51 comentarii

Pe 7 octombrie am făcut doza 3 de vaccin, booster-ul cum se zice, cu Pfizer, la fel ca și vaccinarea inițială.

Înainte de vaccinarea cu doza 3, chiar în aceeași dimineață, de fapt, mi-am făcut test spike la Synevo, ca să văd la ce nivel de anticorpi ajunsesem. Am făcut același test și recent, la 13 zile după booster (atunci am avut timp, n-am numărat special).

Rezultatele și timeline-ul lor ar fi următorul:

  • 5 aprilie: am făcut doza 2 de vaccin.
  • 15 aprilie: am avut 5.533 U/mL nivel de anticorpi
  • 7 octombrie: am avut 987 U/mL nivel de anticorpi
  • 7 octombrie, o oră mai târziu: am făcut doza 3 de vaccin Pfizer la Palatul Copiilor.
  • 20 octombrie: 37.089 U/mL nivel de anticorpi

Mă așteptam la ceva peste 10.000 după booster, dar nu 37.000. M-a surprins și pe mine. Corpul meu a fost un motoraș de anticorpi, se pare.

Scăderea după 6 luni, apropo, la aproximativ 20% din valoarea inițială, este asemănătoare cu a altor prieteni sau rude ce și-au făcut astfel de teste. Am vorbit sau auzit de minim 8 persoane care tot cam de 5 ori mai puțini anticorpi aveau acum.

Am făcut toate testele la Synevo, la un centru apropiat. 90 de lei costă acum un astfel de test, iar recoltarea se face până în ora 11:30. De obicei este coadă. Mie mi-a spus doamna de la recoltare că sunt pacientul 74 pe ziua de astăzi, iar peste 50 au vrut teste spike. Am așteptat minim 30 de minute la coadă pe 7 și 20 octombrie pentru aceste teste, deci dacă aveți în plan unul, mergeți cu măcar o oră înainte de 11:30. Nu mult mai devreme, însă, că o să stați la coada de oameni cu analize pe nemâncate din cursul dimineții.

Testul Synevo este acela cu prag 0,8 U/mL pentru detecție. Mai exact, este un test ECLIA, primul din tabelul de mai jos. După cum spuneam și prin aprilie, sunt vreo 5 teste în lume pentru detecția anticorpilor neutralizanți și, important de reținut, nu pot fi comparate sau convertite între ele valorile. Fiecare test “caută” altceva din proteina spike, unul caută tot învelișul, altul caută o anumită porțiune a sa, altul caută o altă porțiune a sa și din acest motiv s-ar compara mere cu portocale.

Matilda a făcut doza 3 pe 18 octombrie. Teoretic o să aibă și Alice niște anticorpi primiți prin lapte matern. Practic nu vom ști exact dacă are pentru că nu-i vom recolta un flacon de sânge pentru asta.

Vaccinarea era în floare la Palatul Copiilor când m-am dus eu pentru doza 3. Centrul este bun, vi-l recomand, aveți parcare mare în față și spațiu larg înăuntru, plus o sală mare de așteptare (stăteam cu 4 scaune goale distanță de altă persoană). Puteți alege între Pfizer și Moderna pentru booster, indiferent ce-ați făcut prima oară. Au montat pe acolo și televizoare pe care rulează diverse mesaje informative.

Eu am ales tot Pfizer. Reactiile adverse au fost minore, m-a durut locul înțepăturii în acea seară, ca o febră musculară ușoară, iar a doua zi am avut umflat un ganglion la subraț. Sunt acolo niște ganglioni ai sistemului imunitar și probabil intraseră în priză la produs anticorpi.

Matilda a avut o foarte ușoară durere de mână, iar în rest nimic. Dacă faceți Moderna, așteptați-vă la efecte secundare ceva mai pronunțate, o mahmureală, o durere de cap. Trece cu paracetamol.

Faceți-vă boosterul. Primiți exact ce-i spune numele, un boost de protecție, indiferent de nivelul de anticorpi la care ajungeți. În vremurile acestea, orice ajutor este binevenit.

    51 comentarii

  1. mircea:

    Dacă eu ca și vaccinat se zice ca am risc mai mic de transmitere, și as purta și masca, de ce nu am nici un beneficiu real nicăieri??

    Beneficiul real care nu e asa de vizibil în Ro esta ca NU O SA MORI DE COVID. Eu zic ca ajunge.

      (Citează)

  2. Sunt f curios de ce isi face lumea test de anticorpi.

    E ca si cum nici cei vaccinati nu au incredere in eficienta vaccinului si implicit in stiinta.

    Deci nu, eu nu vad rostul sa ma testez de anticorpi.

      (Citează)

    • Oamenii își fac teste ca să știe. A ști se cheamă știință.
      Dacă ar merge pe încredere s-ar numi credință.
      Unii oameni preferă știința în locul credinței.

        (Citează)

    • Da, doar ca nu. Exista o diferenta intre a crede in ceva si a avea incredere in ceva, nu e tot aia.

      De exemplu, cand mergi la medic ca te doare curul, ai incredere in medicina si in medicul respectiv, nu de alta dar este imposibil sa verifici tu medicina, deci nu ai alternativa decat sa ai incredere.

      La fel, ai incredere cand oamenii de stiinta spun ca exista coronavirus, pentru ca tu nu l-ai vazut. Nici pamantul nu ai cum sa verifici personal ca e rotund. Etc etc

      Ne punem deci increderea in stiinta in fiecare zi. Nu credem in ea, dar avem incredere in oamenii de stiinta si in cunostintele acumulate de ei.

      Insa la vaccin vrei tu sa vezi neaparat daca si cati anticorpi ai. E bizar.

        (Citează)

    • E bizar, mai ales ca nu e ca si cum ii numeri tu pe anticorpi, tot in stiinta ai incredere ca sa ii numere. Deci ai incredere in tot, mai putin in eficienta vaccinului. Vrei tu sa verifici ca nu e apa de ploaie.

      F bizar.

        (Citează)

    • Pentru ca se poate sa fi trecut prin boala si sa ai anticorpi si mai multi din cauza bolii, deci nu mai ai nevoie de doza 3.

        (Citează)

    • :-))
      Daca era important nr de anticorpi pt doza 3, se facea obligatoriu testul, corect?

      Deci practic ce zici tu e ca faci tot ce poti ca sa eviti sa faci vaccinul, corect?
      Pentru ca de fapt nu ai incredere in el, corect?

        (Citează)

    • Pentru ca, in functie de evolutie, poti decide mai precis daca si cand sa faci inca o doza. De ce nu ai vrea sa stii cum evolueaza corpul tau?

      Am un prieten care nu mai avea deloc anticorpi. A fost primul la usa cand s-a dat liber pentru doza 3. Acum are.

        (Citează)

    • @nashu mare
      Vezi comentariul meu de mai sus.
      Adica, ce zici tu e ca in functie de cati anticorpi ai decizi daca si cand sa faci doza 3?
      Eu nu am curajul asta, nu ma cred asa destept incat sa iau o asemenea decizie. Eu astept sa se faca 6 luni si ma duc la doza 3. Nu inteleg, strica cu ceva daca imi fac doza 3 desi am multi anticorpi? Repet, ma gandesc ca daca era relevant nr de anticorpi, atunci se facea doza 3 exclusiv in functie de nr de anticorpi. Gresesc?

      In plus, cu ce difera atitudinea asta fata de aceea a celor care zic ca nu se vaccineaza pt ca au facut boala, deci au imunitate? Dar de a celor care zic ca nu se vaccineaza pt ca au incredere ca sunt puternici si o sa faca o forma usoara? Etc etc

        (Citează)

    • Pai daca ai anticorpi cat pt 2 pers nu are rost sa faci doza 3. Eu am 250u/ml si o amica are 46.000 la testul de anticorpi (tot synevo amandoi). Deci are mai multi decat cineva care si-a facut doza 3. Eu is programat duminica la doza 3, ea mai asteapta

        (Citează)

    • Se cheamă curiozitate 😊

        (Citează)

    • Am facut doza 3. Am facut Moderna dupa PFizer deoarece mai multi cunoscuti medici mi-au spus ca Moderna ar contine mai multa substanta antivirala. M-am testat inainte si ma voi testa iar zilele urmatoare. O sa am o valoare de baza pentru urmatoarea perioada de 6 luni.

      Altfel, doza 3 este doar o recomandare pentru cei cu probleme de imunitate, nu esti obligat prin nimic sa o faci. Nici macar prin certificatul verde.

      Diferenta dintre de cei care spun ca nu se vaccineaza pentru ca au incredere ca sunt puternici si analiza de anticopri este chiar faptul ca eu ma bazez pe rezultatul unor analize cuantificabile, nu pe “asa zic eu”

        (Citează)

    • @Marean: strict din curiozitate pentru cum merg lucrurile. Nu mă tem de ace, așa că de ce nu? Plus că am cerut și colesterolul cu ocazia asta.

        (Citează)

    • Marean:
      Nici pamantul nu ai cum sa verifici personal ca e rotund.

      Doar ca poti si sunt chiar mai multe metode.

        (Citează)

    • @alunelu
      Da draga stiu ca e posibil, orice s-a facut deja este posibil, ce zic eu e ca in practica 99% dintre oamenii care spun ca pamantul e rotund nu au verificat ei personal treaba asta, pentru ca cere efort, asa ca au doar incredere in stiinta.

      @nwradu
      Ok, pura curiozitate presupun ca e un motiv valid.

        (Citează)

    • e noua moda :)
      Pana inainte de aparitia vaccinului, nu era nimeni interesat de asta :)
      acum e in trending. ca sa zic asa :)

      trebuie sa recunosc, o noua sursa de bani. Cred ca s-au facut bani in pandemia asta cat nu s-au facut in 2010-2020…

        (Citează)

    • sunt toti bloggeri.

        (Citează)

    • Motivul e destul de simplu: nu toti raspundem la fel la vaccin. Prin urmare, e posibil ca desi nu au trecut inca 6 luni, sa nu mai ai anticorpi, sau pur si simplu sa nu dezvolti anticorpi dupa vaccinare. E bine sa stii cum stai, daca poti sa te relaxezi sau daca te intorci ca in aprilie 2020 la dezinfectat ambalaje, ca nu ai anticorpi.

        (Citează)

  3. Hai noroc, pacat ca irosesti dozele de vaccinare.

    mircea:
    Felicitări. Ai aceleași drepturi ca și un bombardier nevac.
    Doamne feri sa ajungi în spital ca stai cot la cot cu eu.
    Poți sa te plimbi noaptea pe străzi dar toate chestiile sunt închise.

    Dacă eu ca și vaccinat se zice ca am risc mai mic de transmitere, și as purta și masca, de ce nu am nici un beneficiu real nicăieri??

    Și probabil alea 1000 um pe care le mai aveai tot te protejează. La fel de probabil cum s a dat jnj ca single dose ca acum și cdc sa zică ca s a greșit și după 2 l luni ești pasta la nivelul de protecție.
    Dar nu dom’le, vaccinuri testate. Explain that.

    Test de spike la clooojjj e 120, la capitala vad ca e 90.
    Dar sincer vorbind care e marja de 1000% profit la Pharma doar pt ca e hype acum cu asta?

    Semnat, un vaccinat care își va face și doza 3

      (Citează)

  4. Interesant, eu am facut moderna pe 19.04 a doua doza. Pe 27.05 aveam 5100 (la regina maria , tot varianta roche cu > 0.8 ) .Prietena mea 41000 ( la sanador cu varianta abbott, aia cu >50. Am repetat pe 19.10 de curiozitate, aceleasi teste. Eu 1300 ea 1800. Booster as face cu pfizer dar nu am gasit informatii prea multe despre acest mix. Pe modrna am vazut ca nu s a aprobat booster ul la americani, ca nu se justifica inca , au facut teste cu jumatate de doza la booster… la noi se da una intreaga. Pare ca pfizer si a facut mai bine planul de business. Ca tot e acum la moda sa fie totul pe baza de subscription :))

      (Citează)

  5. Stiinta poate sa-ti demonstreze ce a numarat si cum a numarat. Foarte bizar ca nu pricepi asta.

    Marean:
    E bizar, mai ales ca nu e ca si cum ii numeri tu pe anticorpi, tot in stiinta ai incredere ca sa ii numere. Deci ai incredere in tot, mai putin in eficienta vaccinului. Vrei tu sa verifici ca nu e apa de ploaie.

    F bizar.

      (Citează)

    • Nu, nu cred ca ai inteles ce zic eu.
      Bineinteles ca e nevoie de studii ca sa vedem raspunsul imunitar la 4-6 luni, si acestea s-au facut, scade intr-adevar, de aia s-a decis sa se recomande doza 3.

      Intrebarea mea insa este de ce eu sau tu sau un alt npc si-ar face el personal testul de anticorpi.

        (Citează)

    • Dupa mine, testul personal de anti corpi avea sens inainte sa existe sau sa ajunga vaccinul la mine, gen daca am anti corpi inseamna ca am trecut prin boala fara sa stiu, deci nu ma mai stresez asa tare.

      Acum insa, dupa ce sunt vaccinat, eu tot port masca si ma protejez si oricum nu as renunta la ea chiar si daca as avea anti corpi pana la cer, deci cu ce ma ajuta sa stiu cati anticorpi am?

      Mai ales ca raspunsul imunitar nu e dat doar de anticorpi, dupa cum stim.

      In fine, ok, posibil sa despic firul in 4 aiurea, doar mi se pare fascinant felul in care functioneaza mintea umana.

        (Citează)

    • Eu mi-aș face testul să știu cât de bine sunt protejat. Adică e evident că vaccinul funcționează, dar cifrele alea sunt la nivel de grup. E util să știi cât de bine a funcționat la tine, dacă faci sau nu parte din categoria vaccinaților din spital. Și motivul pentru care aș vrea să aflu asta e ca să îmi reglez nivelul de precauție.

        (Citează)

    • Marean:
      Nu, nu cred ca ai inteles ce zic eu.
      Bineinteles ca e nevoie de studii ca sa vedem raspunsul imunitar la 4-6 luni, si acestea s-au facut, scade intr-adevar, de aia s-a decis sa se recomande doza 3.

      Intrebarea mea insa este de ce eu sau tu sau un alt npc si-ar face el personal testul de anticorpi.

      Păi să presupunem că în timp apar cifre despre care ar fi un răspuns mediu șamd. E bine să știi dacă sistemul tău imunitar este peste medie sau nu.

        (Citează)

  6. un idiot arunca piarta in lac si zece destepti se chinuie sa o scoata.

      (Citează)

  7. Mi-am luat booster pe baza de virus viu, cu 3 saptamani inainte de boosterul cu Moderna. O sa las doza 3 pana inainte de valul 5, probabil.

      (Citează)

    • Mi-aș face test spike ca să văd ce este după boală :))

        (Citează)

    • nwradu:
      Mi-aș face test spike ca să văd ce este după boală :))

      Pai, aparent, din ce am intrebat un doctor de boli infectioase, cat ai tu acum este un nivel specific celor care au boala activa. :)

        (Citează)

    • Greu de zis, mi se pare ca testul Synevo măsoară toți anticorpii la grămadă. Alții testează doar IgG sau ceva. Vezi rangeul uzual al testului Abbott în tabel.

        (Citează)

  8. Mircea, poate găsești un blog de antivaxxeri pe care să te desfășori mai liniștit. Aici se pierde prea mult timp cu tine zicând “dar de ce…?” și oameni de bună credință încercând să-ți explice cu argumente, doar ca tu să le ignori.

      (Citează)

  9. Matilda:
    Se cheamă curiozitate 😊

    Ok, asta pot sa inteleg. Era f simplu :-)

      (Citează)

  10. Interesant ,e bine de știut.Luni am făcut Nr 3 pfeizer ,doar o indispoziție a brațului drept 24 de ore . Încă nu mi-a crescut solzii și nu prind 5 G în locul telefonului.

      (Citează)

  11. Va salut.
    Ce mi-ati recomanda ca booster dupa Astra Zeneca, Moderna sau Pfizer ?
    In 2022 se pare ca vom mai avea doua vaccinuri, Valneva (cu rezultate excelente de faza a 3-a) si Novavax (de care n-am mai auzit nimic recent).
    In schimb, eu imi pun sperante sa fie aprobat in UE ((spre vara la noi) antiviralul Molnupiravir, daca va exista intelegere sa fie produs in India, deoarece pretul actual al tratamentului (700 $) e prohibitiv pentru tari ca Romania.
    Ca bonus,in 2022 vom avea -cred- primele vaccinuri antigripale pe baza de mRNA , Sanofi va intra pe piata alaturi de Moderna si Pfizer : https://www.nature.com/articles/d41573-021-00176-7

      (Citează)

    • Novavax are probleme mari: “But three people familiar with the matter said they are not confident that the company has the resources needed to reproduce a high-quality vaccine on a consistent basis — a benchmark Novavax must meet before that time. Those same people said Novavax could potentially fix its manufacturing issues and reach full licensure by the end of 2022.”

        (Citează)

    • N-a fost inca aprobat comentariul meu la care lasam linkuri :)

      E un studiu recent care a aratat ca Moderna iti ofera mai multi anticorpi decat Pfizer cand vine vorba de booster shot :)

      Daca ti-e teama de efecte adverse, atunci poti merge pe Pfizer.

      Poti judeca asa: 1x Moderna = doza tripla de Pfizer.

        (Citează)

  12. ce mi se pare foarte tare e ca acum, daca se razgandesc vaccinatii la chiuveta ca vor vaccin pe bune, nu il pot face

      (Citează)

  13. mi-am facut si eu acum 2 zile testul la synevo inainte de booster moderna
    rezultat=4100
    rapelul il facusem pe 28 apr(tot moderna)
    daca stiam ca am asa multi dupa 6 luni mai amanam boosterul ca de 2 zile is cam praf cu moleseala, febra etc :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus