un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Fotografii uimitoare ale lumii noastre la Siena International Photo Awards

26 Oct 2021  ·

GÂNDURI  ·

1 comentariu

Concursul de fotografie Siena International Photo Awards 2021 a strâns fotografii foarte bune.

Câștigătoarea premiului mare este o fotografie numită Dificultățile vieții, Hardships of Life în original. Îl arată pe Munzir, un sirian cu un singur picior. Piciorul drept l-a pierdut după un bombardament. În fotografie, Munzir se joacă cu fiul său de câțiva ani, îl aruncă în sus și îi zâmbește. Fiul său s-a născut fără mâini și fără picioare. Este doar un trunchi și un cap, o boală rară pe care a căpătat-o în burta mamei sale deoarece aceasta a fost nevoită să urmeze un tratament pentru a-i salva viața, după ce a fost afectată de gaz toxic. Tot din bombardamentele forțelor prezidențiale împotriva “rebelilor” din Idlib.

Cu toții trăiesc acum în Turcia, sunt refugiați acolo. Fotografia surprinde bucuria vieții chiar și în acest condiții. Dar nu pot să nu mă întreb ce fel de viață îl așteaptă pe acel băiat. Cum își va permite tatăl său, cu un picior amputat, să-și întrețină familia, ca să nu mai vorbesc de tratamente medicale, medici, proteze.

Acesta este efectul războiului. Mai știți știrile acelea de acum câțiva ani despre cum forțele lui Al-Assad au folosit gaz toxic, interzis de toate convențiile, împotriva populației civile? Acestea sunt efectele sale. Și în mod normal o astfel de fotografie ar rămâne în istoria fotografiilor șocante din lume și s-ar cere de peste tot o schimbare. Din păcate, trăim vremuri în care decesele sunt doar o statistică, cimitirele sunt săpate cu excavatorul și crematoriul nu mai face față cererilor de incinerare. Încă un copil fără un viitor, încă un copil cu o viață chinuită, este acum doar o statistică.

Pe mine m-a șocat fotografia. Am deschis-o în același timp în care pe televizor urmăream un vlog despre insulele Seychelles, care plajă cu apă turcoaz este mai bună decât cealaltă cu apă turcoaz și fructe exotice. Mi se pare important să constientizăm că, oricare ar fi situația din România și diversele probleme ale țării noastre, trăim foarte bine aici! Avem o viață atât de bună față de mulți alții!

 

Concursul are însă o mulțime de categorii și fotografii bune în toate. Cele din Beauty of Nature sunt uimitoare, chiar SF. Sunt invidios pe oamenii care au văzut și fotografiat aceste scene. Sau uitați-vă la Journeys & Adventure, sunt baloane colorate între trenuri și alte scene inedite, sau la Urban, cu scene tot aproape SF. Lumea este mare și variată, mi-ar plăcea să văd cândva tot ce-am văzut prin acele imagini, să asist la astfel de momente fericite. Și, la modul cel mai simplu, mă face să vreau să fotografiez mai mult sau să caut astfel de scene și eu.

    1 comentariu

  1. Nu am auzit niciodată de concursul ăsta, probabil pentru că Nikon nu este interesat de el.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus